IT akademija

Imam par pitanja ljudi. Hteo sam na jesen da upisem it akadamiju, jos ne znam za sta bih se opredelio, recimo PHP.
Godinu dana je 2000e, 2 semestra, oko 280 casova. Kad se zavrsi dobijaju se sertifikati, mada to mi je najmanje bitno sad. Zanima me da li se isplati i da li cu nauciti, da li je neko imao iskustva sa it akademijom?
Da li bih npr bio spreman za freelance? Naravno pod uslovom da ucim, vezbam i radim redovno.
Jos jedno pitanje, radim 3ds max iz hobija, i dalje sam na pocetnickom nivou ali recimo da dodjem do toga da radim freelance da li bih mogao sa piratskim maxom da to radim? Juce sam bukvalno saznao za blender i sad razmisljam da prelazim jer sam vec navikao na max.
Pitanja su malo smesna mozda ali ne razumem se toliko u ove stvari, svaki savet je dobrodosao :slight_smile:

Meni se uopšte ne svida. Žao mi je bačenih para. Možeš da naučiš nešto ali većina tih stvari je dostupna i na internetu za dž ili preko sajtova za učenje poput Udemy.

Jedva čekam da se završi da ne mislim o tome. Navodno garantuju da ćeš naći posao nakon završetka, ako ne, dobijaš džabe godinu dana drugog kursa. Riiight.

Uci sam, bacas pare. Ako ti treba “akademja” da bi postao programer, bolje batali, a sigurno te niko nece zaposliti sa IT akademijom u CV-u jer imaju dosta kandidata sa fakulteta, ako pricamo o junior pozicijama.

Imas temu na benchu, uglavnom ih ne preporucuju.

Evo ti sa bencha, dosta se pisalo o tome. U principu, gubljenje para i vremena.

Dupli post :smiley:

Ha, kakva laz. Tebi treba kurs iz verovanja ljudima, a ne programiranja :smiley:

Ma, obično proseravanje. Da nisam bio primoran da upišem, ne bi nikad. Svakog 15-og u mesecu pizdim kad moram da platim ratu. Bolje da sam te pare bacio na kocku, jer imam iste šanse za uspeh. Čak su veće u kocki.

Takve su priče i sa većinom privatnih škola, tipa comtrade i slične. Garantuju da postaješ IT stručnjak (brrr) i garantuju posao. Imam par drugara i nekoga iz šire familije tamo, i svi završavaju samo da bi imali neku diplomu da bi ih tate i mame gurnuli negde preko veze čim završe.

U Beogradu jedino vredi etf za tu tematiku i možda fon, sve ostalo je prosipanje.

Pa ima jos, raf i pmf. Poenta je da ce ti za “ozbiljan” posao ukorporaciji/stranoj firmi trebati fax,koji god od ova 4, da bi poceo kao dzunior, dok ti za samoukost ne treba nista osim zelje da postanes programer i mnooooogo samostalnog ucenja i freelance poslica.

Hvala vam ljudi na savetima.
Skoro pa sam odlucio da upisem, nasao sam i nacin da zaradim i posle da se upisem, sad moram dobro da razmislim, jer 2000e nije malo…
Je l zna neko odgovor na drugo pitanje, za piratski 3ds max u freelancu?

Ako si baš zagrejan da ipak upišeš, nemoj sad. Čekaj tamo posle juna. Ima par razloga:

  1. Sad bi te uvalili u već odmaklu grupu, i bio bi u zaostatku.
  2. Sad je to “kasni” upis, pa je zato pun iznos od 2000e. Ako se upišeš tokom “ranog” upisa, oko juna, imaš veći popust i izađe te jeftinije. Ja sam oko septembra i izašlo me 1345e umesto 2000e, što nije mala razlika.
  3. Da imaš vremena da dooobro razmisliš da li ti se isplati i koji bi smer.

Sta si upisao ?

Software Engineering. Bolje da se nisam ni cimao.

Sto nisi upisao mobile develpoment ios android ?

Zato što mi je ovo trebalo. Bila je neka debilna kombinacija da dobijem posao, ali su mi trebali sertifikati sa tog smera. Trebalo je da dobijem posao, i da dobijam umanjenu platu dok ne dobijem ove sertifikate, ali, kao i uvek kod nas, je to trajalo 2-3 meseca, i onda mućak, treba neki rod da se zaposli, i ja dobijem otkaz. Sad sam ostao bez posla sa ovim govnetom od smera i dugom. Ajd da učim nešto korisno, but nope. Da li će mi ovo ikad koristiti? Možda, ali sumnjam.

A koliko sam pričao sa drugima, većina je već zapošljena i tu su samo zbog dobijanja novih ili obnove starih sertifikata. Niko od njih nije dobio neki posao zbog ovoga i nisu ništa naučili tu. Milina.

Trenutno Udemy ima sumanute popuste, 10$ za sve kurseve koji vam posle važe lifetime.

1 Like

Ovaj deo mi nije bas najjasniji. Zasto ne bi bilo korisno, ako ucis neki programski jezik? Iskoristi tu osnovu koju tu dobijes i teraj dalje.

Zaboravi na bilo kakav posao dok ne savladas dobro gradivo, i ne pocnes da radis neke manje projekte i poslove. Vredis tacno onoliko koliko znas. Developeri se, po pravilu, ne zaposljavaju preko veze.

Sto se tice piratskog tridestudija, mozda @n00dle moze da pomogne ako se jos seca svojih pocetaka pre nego sto je postao Pro. :slight_smile:

Da, piratski max je isti ko obicni max. Moz s njim u freelance vode bez problema. Ja tako radio godinama. Sve ostalo sto ti mozda treba (tipa vray plugin za render) takodje postoji piratska varijanta.

Ako te zanima samo da radis stvari tipa arhitektonsku vizuelizaciju, na maxu mozes i da ostanes. Ako bi radio karaktere, kreature, bilo kakve organske stvari, preporucujem ti da pod hitno pocnes da cackas i Zbrush.

Ne znam za php, al sto se Maxa i Zbrusha tice, apsolutno sve znanje koje ti treba mozes danas da nadjes na netu. Sto na youtubeu, sto drugim metodama, nikakva skola ti tu ne treba. Jedina (mada bitna) stvar koju mi je tuzni/preskupi kurs maxa koji sam pohadjao pre sto godina doneo jeste kontakt s likom koji radi u industriji. Ali racunam da i to danas mozes kroz forume i sajtove tipa artstation.

2 Likes

Ne, ne uči se programski jezik. Imalo je par “predmeta”, ali je to sve bila teorija, bez pisanja reda koda. Ovo je više neki smer u kome se pokriju osnove svega, a ništa se ne savlada, koji je osmišljen da bude za nekog vođu projekta, koji bi znao neke osnove, ali da mu i dalje trebaju ostali radnici. Jack of all trades, master of none. Zato je gubljenje vremena za mene. Da radiš konkretno, pa ajd, ali ovde ne. Na drugim, specijalizovanim smerovima se zalazi u detalje, al opet, nije to nešto što ne bi mogao sam da naučiš preko Udemy i sličnih.

A ovo nije ni bilo za poziciju developera, ali nije ni bitno. Bilo, prošlo, idemo dalje. Makar ću na kraju imati još papira, sertifikata i ostalih gluposti u slučaju da mi zafali wc papir. :smiley:

Sva sreća pa sam paralelno išao i na jedan kratak kurs o računovođstvu i neke mini seminare koji su bili interesantni, gde sam naučio dosta toga, tako da ono, nisam imao samo gubitke kad je ovo u pitanju.

Prijatelj je startovao u novembru mislim…I nije mnogo zadovoljan.Cak mislim da nije uopste,ali mu je tesko da prevali preko usta da je pogresio i nazalost bacio novac.
Nije imao nikakvog iskustva i nadao se da ce mu biti mnogo jasnije sve prikazano i objasceno.Da krene od neke nule sa ucenjem.Ali su da tako kazem…odmah “baceni u vatru”.Plus je krenuo na online ucenje,sto je po meni iako zivimo u digitalnom dobu ipak greska.Ipak fizicko prisustvo je bolje,a kada moras da ides i prisustvujes casovima nemas opciju da skip-ujes lekcije sto u prvom slucaju mozes.A to za nekog ko nije odgovoran(ili malo lenj)nije dobro.
Svakako mislim da je to preskupo za ono sto sam video da nude.Bolje vezbaj uz neke free online tutorijale.
I ako si pocetnik,a zelis da ti neko bolje objasni i da te nesto poduci,bolje uplati neki “jeftinji” kurs za odredjen programski jezik,ili odredjen program(sta god da te interesuje).Cini mi se da ih mozes naci za 20-ak hiljada dinara.I ako nesto nije kako treba…manja je steta za novac.A i vreme.
Razmisli dobro.To ti je prijateljski savet.Reklamni slogani su jedno,a realan zivot ipak nesto drugo.
Nekada su programeri bili predmet zezanja,a danas bi svako da bude taj isti,ali preko noci.E to ide malo teze.Pardon.Mnogo teze.
Ali naravno,ostani pozitivan.I radi na sebi dok razmisljas sta ces dalje. :wink:

1 Like

Ma pazi, nemoj na to da gledas kao na bacen novac, siguran sam da ces imati neke koristi od svega toga jednog dana, cak i ako odes u developere, to ces raditi 10 godina max, svi posle postanu project manageri, nemas maltene ti tu vise mnogo mnogo senior developera koji rade 30 godina, kodiraju juniori za male pare, pakistan, indija, srbija… U USA maltene vise niko ne kodira, ali mi smo ti evropska indija pa se traze koderi pa ces ti naseg juniora platiti 400-500e dok “ispece zanat” i to je perspektivno trziste kod nas.

Project management ti je mnogo dobra stvar, i trazena, postoje i tu zvanicni sertifikati. Ja sam se isto kao i ti ispalio, upisao IT Management na Metropolitanu, dao prvu godinu, puko 1500e na drugu koju sam jednom obnovio i tu stao, dakle realno puko te pare i jos uvek sam bez papira. Ali realno, dosta se traze PM-ovi i biznis analisti sa tehnickim backgroundom, jer sve te silne biznis zahteve koji dolaze od Menadjera i stejkholdera treba nekako uobiliciti i prevesti na tehnicki jezik a to su manje vise dva nepomirljiva sveta koji pricaju razlicitim jezicima.

1 Like