iPhone vs Android phone

Zaista nemam nameru da prosipam fore. Meni, kao nekome ko koristi MAC svakodnevno vise od 12 godina , ovo je iskreno smešno. Možda će se neko ko samo igra igre i kucne po neki tekst u word-u složiti sa tobom, ali za mene si ti jedini koji prosipa fore pricom o sličnosti pa čak i superiornosti linuxa i hackintosha nad MAC OS.

Istina je da MAC nije gejmerska masina i nikada to nece biti, ali je daleko od drugih nekoliko svetlosnih godina sto se tice korisničkog iskustva. Ja nemam vremena da se bavim hackintoshom i gubim vreme sa tim, a da unapred znam da nece raditi kao MAC. Radim sa strojem koji ne staje i koji je u pola noći spreman za rad sa 99,99999% verovatnoće da nista neće da crash-uje.

A ako cemo o MAC-u da pricamo, ja i dan danas imam G5, posto je ostario, nema ga svrhe koristiti, ali ga cuvam kao sećanje na to šta je apple bio jos u to vreme a šta ostali. Veliki broj Mac uredjaj je prosao kroz moje ruke tako da vrlo dobro znam sta pricam Ne verujem da ce velika većina razumeti sta znači “poslednji mac g5”.

Sam si preokrenuo realnost, jer istina je da sve ono sto mozes na ostalim sistemima mozes i na MAC-u ali uz mnogo bolje korisničko iskustvo i uz mnogo više mogućnosti. Osim igara, koje su manje vise nebitne uz konzolu.

Meni je konzola za igru, MAC za posao i to je to. Postujem windows i ostale sisteme, ali neko je par postova iznad pricao o wow efektu kada se prvi put sretnes na MACom, odim ako si hejter koji ne sme da pridje MAC-u plašeći se da ce pogaziti sva njegova dotadašnja principijelna uverenja…

2 Likes

Nisam ja rekao da je hakintoš ili linux superioran za osx nego obratno da nisam taj wow efekat osjetio na mac računaru naspram pc ekvivalenta sa hakintošom ili linuxom.Ako si pravi apple fan znaš da je zadnji pravi power mac posle je prepakovan pc

1 Like

A sto se potencira da se pogleda i vidi najnoviji imac kad vec preko 10g isto izgledaju lol. Al ovo da je to savrsenstvo i da ne postoji nista slicno i da je svetlosnu godinu bolji od svega ostalog je stvarno vrh. Ponekad se covek vise nasmeje drugima kad su ozbiljni i nesto pricaju sto stvarno misle nego kad bace neku foru ili okace sliku itd. Koristio sam ga par puta i u sustini komp ko komp. Nemam nista konkretno mnogo niti da pohalim a s druge strane niti da kukam (osim nenormalne cene). Vidim pominje par vas 1500$, medjutim pocetna cena je 1800$ i to najjeftiniji sa 8gb rama i 256gb ssd-om. Znaci mora preko 2000$ da ide lagano. A drugi clan je pomenuo imac pro koji krece od 5000$ i ide i do vise nego duplo od toga sa jacim hardverom. Jedino konkretno sto je dobro je ta neka portabilnost i tisina i sto je sve u jednom kome sve to treba i ko se lozi na takve stvari. Ali opet meni licno to bukvalno nista ne znaci i nikad ne bih kupio takav “racunar”. Inace nzm dal neki znaju al ima i brdo slicnih windows racunara koji sve to isto u sustini rade samo su dosta jeftiniji a neki su tu negde po ceni u zavisnosti od modela. Ali ako bih vec morao da se bakcem sa ovakvim masinama izdvojio bih jedan ms-ov surface studio 2 koji je objasnio neke stvari jabuci po meni :wink:

I sad ce neko da mi prica o savrsenstvu imac-a, a pogotovu sto se tice dizajna i lepote. Vazi, vazi aj nastavite slobodno, bas je uzivanje citati vas. Volim lepo da se nasmejem :ddd

3 Likes

Cek i taj Ferari ne moze sve igre na max? Neverovatno prvo opis kako je to svetlosnu godinu ispred svega, Ferari u svetu tehnike i onda zakljucak ne moze sve na max :grin:

Samo DESKTOP i Win10 ako pricamo o jacini i mogucnostima.

Ali me zivo zanima to experince svetlosnu godinu ispred svega? Aj bicu objektivnam kao sto uvek jesam :grin: vidjao sam da android stucne ali Win bas i ne ili se misli da je operativni sistem prostoji ili slozeniji za rad?

Poredjenje je bilo iskljucivo u kontekstu dizajna, da se razumemo. “Sve na max” je posebno glupa i besmislena izjava. Sta je sve, i sta je max… O cemu ovde pricamo, nisam vise siguran. :crazy_face:

@stormie

Pre svega, estetika na stranu, Surface Studio je duplo skuplji od iMac-a i u sustini je predimenzionirani tablet sa laptop hardverom. Moze se reci da je druga klasa uredjaja u potpunosti, dok novi iMac moze da stane na crtu vecini desktop konfiguracija.

This is one area where the iMac, with its optional Intel Core i9 CPU, is unquestionably better if you need to render video or perform other similar CPU-intensive tasks frequently. With eight cores, 16 threads, and a maximum boost clock speed of 5GHz, the Core i9-equipped iMac is superior to the four-core/eight-thread CPU in the Surface Studio 2, which has a 3.9GHz maximum boost clock speed and a lower power consumption that means it’s more commonly found in laptops than in huge all-in-one desktops.

A, sto se tice izgleda i funkcionalnosti, opet dve razlicite masine. Nesto mi se ne dopada sto su ubudzili hardver u postolje koje mi lici na mac-mini kuciste, spustanje onol’kog displeja je totalna besmislica za sve osim za profesionalno crtanje… Windows, opet, ima svoje prednosti (navika) i mane u odnosu na Mac OS.

Uglavnom, dve totalno drugacije masine, neuporedive.

Inace, razumem da tebe dizajn ne interesuje i da nemas potrebu za jednom ovakvom fensi masinom. Vecina zaista nema takvu “potrebu”, ukljucujuci i mene licno.

Ne mogu da kazem da je do sada bilo neko posebno uzivanje citati i tvoje postove na ovom forumu, na zalost, tako da je osecanje uzajamno.

Prvo ti da objasnis milion svetlosnih godina ispred svega sto postoji :grin:

Da li je to iskljucivo zbog logoa jabucice jer ako pricamo o dizajnu ne mozemo da zaobidjemo ogromne ivice :grin:

Da, zbog logoa prvenstveno. :slight_smile:

Sto jes jes.

Duplo skupli ? Uzmi pored tog i9 cpu-a ssd i ram kao kod ms-a i doci ces do toga da ti imac kosta 3100$ , dok je SB2 3500$. Ladno duplo :smiley: Jeste i dalje hardverski inferioran SB2 ali tu je touch screen, olovcica i onaj okrugli dodatak a sve to je dusu dalo za nekog ko se bavi crtanjem i slicnim stvarima.

Zaboravio sam da kazem nesto na onaj komentar o ferariju. E mozda je u tome problem jer sam ja uvek bio na strani lamba i smatrao ga za boljeg, superiornijeg i srcu blizeg. Top su oba glupo je pricati ali lambo je lambo.

Lambo vs ferari topic jos nismo imali, cini mi se. Eto ideje.

Sto se tice cene, da, gledao sam ovu tvoju sto si naveo 1800$ i prvi link na netu za surface studio od 3.5k$… ako nije, izvinjavam se onda.

Olovcica samo za crtanje, touch generalno mozda i nepotreban feature na monitoru. Generalno, osnovna razlika je u tom nekom “experience”-u koriscenja, jedno je dzinovski tablet sa nakalemljenim kucistem u postolje, a drugo super elegantan desktop racunar. Onaj okrugli dodatak da me ubijes ne znam ni cemu sluzi, verovatno opet neka fora za crtanje, sto je bas za jednu veoma usku ciljnu grupu. iMac je za sve, od Jelene Karleuse do japija na wall streetu. Samo sto je za vecinu nas i dalje preskup i neopravdani luksuz.

@Oblakoder

Experience je transcendentalan. Konfucije je rekao: sve stvari su lepe, ali ne umeju svi da vide tu lepotu. Prvi deo recenice istice relativnost estetike kao kategorije, a drugi nemogucnost da se ona jednako percipira. Ja sam sklon da neosetljivost na superioran iMac experience posmatram kao defekt. Ali, nekome je mozda i automobilska guma lepa, sa svojim beskrajnim kombinacijama sara i durabilnoscu.

Mogu samo da ti savetujem da ne budes toliko zadrt u svom animozitetu prema Apple-u i da posetis iStyle kada budes bio u prolazu. Posebno je zanimljiv experience koriscenja magic trackpad-a, pa je ceo experience nekako jos vise svetlosnih godina ispred. Igraj se malo sa gestovima, dozvoli da ti zagolica mastu.

Prvi put sam bas u iStyle-u video iMac 27’ sa 5K rezolucijom. Odusevila me je gustina piksela i ostrina, kao i taj premium osecaj.

A inace, godinama koristim iPhone, samo zato sto ni na jednom drugom telefonu nisam doziveo takav user experience :slightly_smiling_face:

2 Likes

Evo pisem kao neko ko koristi Win od win 3.10
Linux od 2008. Mac od 2013.
Moze da prica ko sta hoce bez Win sam ko invalid. Ne mogu da funkcionisem.
Mac volim ali je samo fenci PC licno ja sam ga kupio iz cistog HIRA! Potreba nula! Sto se mene tice.
Linux samo za nekoga kome treba i mora!! Ja ga mrzim.

Da li neki od njih zabada. Zabadaju SVI!!
Win najvise, MAC sam cupao iz struje par puta kada je zabo i vise puta na dugme.
Linux najmanje ali je za obicne korisnike beakoristan svakako… profi ok za obicne smrtnike golo g i frustracija.

Evo realno. Win je zakon i cao.
Os je lep, ima neka lepa resenja ali i brdo gluposti koje ne mogu da svarim.
Da sam od prvog dana na os mozda bi mi bilo logicno ovako kao neko ko je odrastao na Win OS ce mi zauvek biti nesto zanimljivo ali nikad zadovoljavajuce.

1 Like

Ja sam imao ozbiljnu dilemu Mac ili PC, čak sam bio spreman da debelo platim Mac, privlačio me taj zaokružen sistem, sinergija, a svakako je i estetika igrala ulogu.
Ali, kada sam počeo da analiziram koliko bi stvari izgubio koje su mejnstrim na PC-u mogao je biti samo jedan izbor.

Možda grešim, ali imam neku predstavu da je PC neuporedivo šire postavljen i da završava više stvari od Maca, utisak je da je Mac na neki način fokusiran, da ne kažem ograničen, da jednostavno nudi manje opcija, warez npr pada prvi na pamet.

2 Likes

Slazem se da je lepota u oku posmatraca ali ne mogu da verujem da u prvom slucaju ne primecujes zastareo dizajn iako jeste elegantan dok u drugom pricas o nakalemljenoj kocki iako je dizajn daleko lepsi, a nista manje elegantniji.

1 Like

Ne mogu da kazem da studio 2 nije fascinantan na svoj nacin, ali nedostaje mu taj momenat monolitnosti koji ima iMac. Sa savitljivim delovima i odvojenim kucistem, potpuno je drugaciji experience. Dizajn nije zastereo, cak i sa okvirom koji ce se vremenom stanjiti i nekom trenutku i potpuno nestati, izgleda kao Ferari.

Sa tim okvirom izgleda kao nesto staro bar 10 godina, sto manje vise i jeste jer je i tada tako izgledao.

1 Like

Samo mu notch fali i pravi je Ferari :grin:

Kao neko ko se bavi crtanjem ceo život, dizajnom, i sve što ima veze sa time mogu ti otvoreno reći da svako ko je u ozbiljnoj priči sa ovim stvarima neće ići sa ovim Surface modelom. :slight_smile: Zato što je vodeća marka za te stvari Wacom, i 95% ljudi u ozbiljnom biznisu sa crtanjem koristi Wacom Intuos otprilike. Ovo je više čisto za reklamu što su oni pokazali. :slight_smile: A ostalo što si naveo apsolutno si opisao Ipad Pro koji je odmah posle Wacom-a što se crtanja tiče. Čak i ovo magnetno punjenje olovke sa strane i sl, sve to tamo već ima. :slight_smile: Ne ubiram strane ovde, ali čisto da napomenem iz tog umetničkog ugla kako stvari stoje. Nama je najbitnija stvar da ta olovka kojom radimo ima instant odziv na ekranu dok vučeš liniju, osećaj pritiska i generalno sam osećaj dok radiš da je što približniji olovci na papiru, ali mislim da u tom segmentu surface nije još dogurao taj nivo. A ovako izgleda kul, ne mogu da grešim dušu.

1 Like

Sta znam ja sam cuo i video da ga ljudi bas zbog toga hvale e sad nemam pojma nista oko crtanja tako da ono kako god.