iPhone vs Android phone

Mogu drugi da uguraju, da ne lici ni na sta. Ja ovde ne pricam o trzisnoj vrednosti nego o experience-u kada stanes ispred i ceo ugodjaj zajedno sa OS-om, gestovima i periferijama. Bukvalno milion svetlosnih godina ispred svega sto postoji. Kakve nadogradnje, pa kada kupis Ferari sigurno ti nije prva stvar koju pomislis koje ces gume da mu nabudzis, iako na ovom forumu imaju fetish za gumama. Dizajn je ikona, sve suprotno PC-jevima koji su bulky i nabudzeni da sljasti, bukvalno kao poredjenje sabackog vasara i zgrade sidnejske opere.

Ne vredi, ne mozes nekome objasniti da je nesto lepo.

2 Likes

Ali jel to kompjuter ili ram za sliku pa da bude u tom smislu lep? Moze da bude masina unutra ali ne mozes da igras igre na njemu na primer, zar se ne radi o premijum proizvodu koji moze sve, ili ipak mora da se kaze ono a pa to nije namenjeno za to?

U mom bliskom okruzenju je dosta ljudi u it-u sa onako bas brutalnim platama, bukvalno nikada nisam cuo od bilo koga od njih da je pomenuo uopste apple a ne da radi na njemu, nije bas ni za njih ocito.

Ono za sta znam za koga je su ljudi koji su u nekoj umetnosti, muzika, crtanje i slicno, sto onda opet ispada da je to premijum proizvod sa ne bas sirokom publikom, ali sa najsirom mogucom cenom.

Pa jeste, umetnici vole apple, i to ne bez razloga. Slikovito objasnjeno:

PC:

https://www.youtube.com/watch?v=hx3KEtT-Kpw

iMac:

https://www.youtube.com/watch?v=6iBjxRy8acQ

Ali mi gameri smo “osudjeni” na PC, sta ces…

1 Like

U mom bliskom okruženju su rektori i dekani na IT univerzitetima, kao i ljudi koji pokrivaju najvažnije IT pozicije i u privatnom i u javnom sektoru u mnogim državama. Svi redom koriste apple proizvode, i ne bi ih promijenili nema tih para. Tako da ne bih rekao da IT korisnici izbjegavaju Apple proizvode, tu bih se opet vratio na lične preferencije.

A to da se njihova target grupa svodi samo na umjetnike mi je baš najstrašnije uprošćavanje, ne bih se ni sa tim složio.

1 Like

A drzač za monitor od 1000$ si zaboravio :joy::rofl:

2 Likes

Slazem se ali zar je tako neki element proizvoda koji znamo cemu sluzi stvarno bitan?

Jel kad kupujes viski, recimo, gledas da kupis ono sto je unutra ili flasu? Koga boli uvo za flasu viskija, isto tako koga zabole u sta je komp upakovan, i da li je to zadovoljava neki umetnicki momenat to je komp.

Ali ovako oni to dizajniraju pa ti prodaju drzac monitora od 1000$ xD, e ali to je zato sto je to jako lep drzac monitora a ne obican drzac koji uopste nije tako lepo dizajniran, jer je to bitno, dizajn kod takve neke stvari.

@ki111er dobro me podseti, to sam totalno zaboravio xD

1 Like

Bitan je dovoljno da predstavlja osnovu planetarnog uspeha jedne od najuticajnijih IT kompanija. Industrijski dizajn proizvoda i korisnickih iskustava (UX), pa bila to kesica supe ili jedan tako sofisticirani proizvod kao sto je Apple racunar, tema je akademskih studija, da ne idemo jos sire u disciplinarna preklapanja sa estetikom koja je tema interesovanja ljudske civilizacije jos od anticke grcke, preko modernih utemeljitelja nauke, kao sto su Kant, Hegel i Nice.

Medjutim, filozofija na stranu, dovoljno je da odes u iStyle i koristis iMac 10-tak minuta da bi ti bilo jasno koliko je to superioran proizvod, bez gledanja u cenu sa mnogo nula koja je istaknuta sa strane, jednostavno nije moguce ostati potpuno imun na efekat koji iMac proizvodi kao skulptura.

Dizajn je pomalo sada vec last decade, ali novi iMac je i dalje pakleno dobra masina, makar baci pogled na neki unboxing review. Ovo je verovatno poslednji iMac baziran na Intelu, buduci da Apple prelazi na sopstvene ARM procesore u celoj paleti desktop i laptop proizvoda u naredne 2 godine, kako bi pre svega obezbedili nativnu kompatibilnost sa mobilnim i-uredjajima, to je bio osnovni drajver, a verovatno nas ceka konacno i osvezeni dizajn sa tanjim okvirima ekrana. Naravno, ima tu klasicnog Apple proseravanja gde prodaju jednu manje vise uobicajenu stvar kao revolucionarni feature (anti glare mat finish, lol), ali uskoro nas ceka bas dosta tehnoloskih inovacija ispod haube i verovatno u samoj formi.

https://www.youtube.com/watch?v=D9a8SzoAbPU

1 Like

Ipak baterija traje dugo :sunglasses::joy:

2 Likes

Pa ne verujes koliko mnogo ljudi nema niti zelju niti vreme za te budalastine ej neato kao nadogradjuju. Koriste taj mek nekoliko godina, kupe posle drugi i cao. Cemu nadogradnja?? Nisu svi beda kao ovde. 1500usd nije neka cifra ali je ovde ludilo.
Zasto ljudi koriste konzole?? Sve glupani, sto ne kupiti uvek PC koji radi sve, radi bolje i moze da se nadogradi uvek.

Inace moze nesto da se nadogradi ako bas zelis. Evo juce sam kupio za moj mek nov hard :smiling_face:

![IMG-d39877c470dd6a3746f05da3d8554960-V|412x550]
(upload://4WzYPJFixtUjoTxZhxSP3sJwutk.jpeg)

Ubacicu nov SSD u moj MAC i eto srece. Mozda ubacim jos RAM ali ne verujem 8gb je sasvim dovoljno.

1 Like

Mac racunari naravno mogu da se nadogradjuju, zamena hard diska i SSD-a su standardne opcije (iako ne tako povoljne), postoje opcije da se kupi jaca konfiguracija u startu, a stvarno sto Marko rece, niko nece sa time posle da se zeza. U startu imas 3 opcije, sa zeljenom kolicinom RAM-a i tipom ekrana (glass ili nano texture), pa biraj.

Ono sto ne mozes je da izvadis sve iz kucista i turis u sljastece kinesko ATX kuciste sa 100 ventilatora…

Kada sam ja kupovao SSD od 1T je bio preskuuuuppp. Pa sam se odlucio za obican HDD.
Sada su cene dosta pale za SSD pa sam zato uzeo.

Ne, sada gresis. Nego sam uzeo kao primer. Ako kazes da je glupo uzeti Mac zato sto nema nadogradnje. Onda je glupo i sto neko uzme konzolu. Zato sam uzeo kao primer.

1 Like

Nego Apple stvarno precenjuje svoje komponente za nadogradnju, periferije i dodatnu opremu i na tome prave ogroman profit. To je jedina zamerka.

99% Srbije spada na zalost bukvalno u kategoriju socijalnog slucaja po zapadnim merilima, svi redom bi sa ovim primanjima ziveli od socijalne pomoci osim, mozda, nekih menadzera i developera na forumu…

Kome je cena najbitniji faktor, naravno ostaje Mica Trofrtaljka tj PC konfiguracija. iMac je bas cist luksuz, nece biti brzi u svakodnevnom radu od midrange PC-a, ne mozemo ko ljudi da se izigramo na tome… Cene kod nas idu oko 3000e, sto je zaista krajnje sumanuto, koliko god bio lep.

Koliko čitam zadnjih 5 6 komentara nema nikakve veze sa android i ios ali opet bitno je objasniti ako nemaš mac onda si sirotinja i to se stalno potencira

Gde sam ja to napisao?? Svasta.

Pročitaj svoje poslove par iznad ovog ali opet što idete van teme al opet što se ide van ios-a i android-a

Izvukao si iz konteksta. Pricali smo globslno ko bi kupio neki mac i prica je bila da 1500 nije toliko nedostizno preko. Nas ovde niko i ne racuna. Niti sam ja mislio na nas. To da ko nema mek je sirotinjs je budalastina :grinning_face_with_smiling_eyes:

I zašto opet uđeš van teme rekao porekao nije.ni bitno nema veze sa ios ili android platformama.Svaki PC radi posao kao i taj mac čuo si za hakintoš ja sam nešto preko wm koristio osx ništa toliko superiorno naspram linux-a i dosta više off topic-a

Ne znam samo kako je sve do sada off, a ti sam nastavljas da pises o tome i samim tim nastavljaš off… Uporedjivati Hackintosh i Linux sa Mac-om i onim sto je pisano o tome je smešno. Evo sada nek bude kraj sa off-topicom, bar sto se mene tice.

2 Likes

Druže jesi realan mac je PC od 2005 prelaskom na intel samo imaju svoj osx koji je baziran na unix sistemu i kakav ti je to priča da se to ne poredi.Imao sam zadnji pravi mac g5 sa ppc procesorom i prvi g5 sa core2duo i meni ne prosipaj fore