iPhone vs Android phone

Ludi ste svi kao puska :joy:

3 Likes

Samo nam ne okreći ledja i nemaš brige :rofl:

5 Likes

Isti osećaj kada ja uzmem Android.

Puška je zakočena :joy::ok_hand: Sve do trena kad nije :joy:

2 Likes

Za brata @iNikola :grin:

2 Likes

Ja koji sam 10 puta procitao naslov i dalje ne kontam sta u stvari pise

5 Likes

3 Likes

Najsrecniji su sa ajfonom. Sve ostalo je teska zivotna situacija :sweat_smile:

Ja im kvarim prosek. Nedostaje mi iskreno Android ali ne vracam se vise.

2 Likes

@SlobeX ceo Benchmark sajt si preneo na forum bokte :grin:

1 Like

Misliš motorolafanklub

2 Likes
1 Like

Bas nesto razmisljam, koliko je OLED na novim ipadima u stvari upgrade. Vidim da jje neki konsenzus
da jeste, ali je Mini-LED skuplji za proizvodnju - tako da ga je Apple zbog toga zamenio, reklamirajuci prednosti OLED-a. U novim ipadima ugradjen je jeftiniji display.

Sta je Apple napravio sa mini LED techom, koriste preko 10.000 dioda sa 2.500 dimming zona na ekranu male povrsine 12,9" sto daje neverovatan rezultat uz jedan trejd off - bloom pri jakom kontrastu. Tako da ja ne vidim znacajnu prednost OLED-a u ovom segmentu jer crna ne moze biti crnja i to kao neko ko svakodnevno gleda OLED TV ili ekran iphonea - ne mogu da vidim razliku. S druge strane QD-OLED ekrani mogu da dostignu > 1000 nita HDR i SDR osvetljenosti sto je neki subjektivni treshold za dobru osvetljenost i “pravi” HDR. Prethodno, stare generacije su se mucile da dobace jedva 300-400, pogotovu monitori.

Sledeci “next big thing” - govorimo o pola decenije ili deceniju cekanja - verovatno je Micro LED. Micro ima individualno osvetljene LED piksele, sto znaci da nema klasicne zone i probleme koji su povezani sa njima i moze da ukljucuje i iskljucuje piksele u potpunosti za 100% crnu na isti nacin kao OLED.

Do tada, korisno je procitati sjajan tekst na temu burn in rizika trenutno preovladjujucih Samsungovih QD OLED displeja. Tema je tehnicki kompleksna, treba razumeti kako rade kompenzacioni algorimi, sistemi hladjenja, kako se voltaza ravnomerno rasporedjuje, dodavanje novih izotopa kao sto je deuterijum, inovativan dual layer dizajn (prisutan kod novih ipada!), i fosforescentni plavi subpiksel koji se ocekuje ove godine da dozivi komercijalnu primenu (do sada je bio fluorescentni, sa losijim performansama). Burn in rezistentni OLED je pravi inzenjerski poduhvat, bez obzira sto rtings testira nekoliko godina i na procedure testiranja razlicitih proizvodjaca - rizik postoji. Vredi procitati.

3 Likes

Aman, kupi c4 i prestani da igras fifu 24 sata pa da vidis da nema burn-in-a :grin: generalno, niko nece ugraditi duplo skuplji displej ako po pitanju performansi za krajnjeg korisnika ima opciju da ugradi isti (slični) po nizoj ceni. Osim burn-in-a tesko da bilo sta moze da parira OLED-u.

1 Like

Ko o cemu k…a o postenju, Mario o burn-in-u :joy:

1 Like

Mislim da “next big thing” zavisi od lidera/proizvodjača u odredjenim kategorijama proizvoda. Nedavno napisah da je Sony, prvi proizvodjač, ove godine kojem flagship TV više nije OLED, već MiniLED TV. :grinning:

Oni jednostavno trenutno vide revoluciju u “MiniLED pravcu”. OLED im je, sasvim moguće, bio samo prelazni period dok nisu “ispeglali crne”, koliko god su mogli, na MiniLED-u.
Opravdanje im je, kao i svako Sony-jevo, get used to it. Oni ove godine biraju “svetlost”, naspram “perfektne tame” i ubedjeni su da će se korisnicima to više dopasti :grinning:

Meni se njihov Flagship TV čak i više dopada, od popularnog LG G4 OLED-a, ove godine. Ovo je TV koji će čak i ludački reklamirati uz PS5 zbog peak brightness-a i HDR-a koji će se enormno poboljšati. (Daj bože i da kupe licencu za Dolby Vision na PS5, više :roll_eyes:)

Iza Sony-ja svakako stoji kvalitet, ali i iza Apple-a. Tako da verujem da kakav god display technology te kompanije izaberu, da će biti nabolji u toj kategoriji proizvoda.

Poenta je, možda ćemo na dve godine vidjati šaltanje tehnologije koje koriste, jer konstantno rade na razvoj istih. To mi je vrlo kul.

1 Like

A ako pricamo o pixelima vec, evo na mom ipad 11 pro m1 vec imam mrtav pixel koji cu naravno reklamirati nakon isteka garancije (apple care) i dobiti novi tablet, iako realno samo ja to mogu da vidim, jer sam picikato :rofl:.

Ali btw, da je led tehnologija idealna (bilo mini led micro led ili kako god), baš i nije. Na oledu ce izgoreti pixel, na led-u pregoreti pixeli i to je to. Kako vam se posreći… suština je da ce uz malo pažnje svaki oled izgurati minimum 3-4 godina bez burn-in-a, u nekim slucajevima i 5 godina, ja sam suguran da ce apple manje reklamacija imati sa oledima nego led ekranima, jer uz garanciju kod njih - AC, za bilo koji problem dobijas novi tablet, nista se ne pravi, menja itd.

Sto se tice pak tv-a uniformnost ekrana je mnogo bolja sa oled-om nego mini-led-on, cak kod oleda vremenom bude mnogo bolja, i to sam gledao kada sam kupovao drugi oled, rekoh imam jedan ajde nek bude drugi mini-led, ali meh… jedina prednost je osvetljenje kod miniled-a koje se da primetiti samo u danu, dok sa druge strane nocu imas blage duhove oko teksta itd…

1 Like

Solidne su sanse da danasnji oledi izguraju dve godine, ali kako ti zapadne, panel lutrija. Dual displej ipada je vec nekakva inovacija, nadam se da ce pomoci oko burn ina jer prakticno imas duplo manju sansu po panelu, osvetljenost se sabira.

@kiboli98 Na zalost veliki su odustali od mini-LED tehnologije, opet se vraca OLED. Skup je mini LED a OLED ima bolju sliku, algorotmi napreduju, proizvodjacima se generalno vise isplati da potrosaci cesce menjaju uredjaje, koga briga sto TV traje samo 2-3 godine. OLED jednostavno dominira i mobilnom trzistem i kod televizora, trziste high end monitora takodje je iskljucivo OLED.

1 Like