iPhone/iOS vs Android OS

ovo za soft sam vec rekao da stoji, jeste tako, to ti je isto kao igre za konzolu i za pc, ove za konzolu zna se na kom hardveru ce da rade i prema tome ide optimizacija a na pc se ne zna tako da stabilnost normalno da ce biti narusena…

e sad dostupnost 3rd party apps-a zavisi od samih developera na OBE platforme, nije bas crno, ono sto pravi apple i ono sto pravi google uvek postoji za najnoviju veriju OS-a u tom trenutku ali ono sto neko drugi razvija zavisi samo do njega, prosto… jaci developeri uvek izbacuju sve na vreme dok neke korisne male aplikacije nikada i ne dobiju dalju podrsku jer developera mrzi iil ne zeli vise to da radi, npr eno ti LauncherPro za android, bio je najbolji launcher a sada coveka mrzi da se bavi time…

To sto si rekao da samsung kopira i te gluposti, to me uopste ne interesuje. Znaci to molim vas nemojte da uzimate kao argument jer su to ciste gluposti.

Gluposti ne kostaju milijarde dolara i ne dokazuju se na sudu. Nisi advokat ali jesi korisnik koji ima pravo da odluci sta ce da koristi na osnovu neke svoje percepcije stvarnosti. Naravno, mozes da uzmes samo ono sto tebi izgleda kao najbolja vrednost za novac u nekom trenutku i da te “uopste ne interesuje jer svi kopiraju sve”. Ali ja necu da podrzavam takvu poslovnu filozofiju, svojim parama. Ti radi sta hoces sa svojim - a u krajnjoj liniji i misli sta hoces. Privrzenost brendovima je realna stvar i to takodje nije glupost. Veoma velike pare trose se na to… Mozda je samo tebi glupost jer nemas nikakvu predstavu o znacaju marketinga u savremenom svetu i uticaju na ljude.

Pogresno si me razumeo. Samo sam rekao da ne uzimate kao argument kopiranje necega i to da su svi sve od Applea iskopirali. Privrzenost brendovima je realna stvar, i nije glupost, to ne znam odakle si uzeo, ja sam samo rekao da ja nemam privrzenost prema brendu nego prema proizvodu. Necu da kupujem nesto samo da bi podrzao brend koji volim samo zato sto pise to na njemu, vec po tome da li mislim da mi se odredjeni proizvod svidja. Isto znam da se velike pare trose na to, sve mi je to jasno, ali jedino sto sam ja rekao je da ne uzimate kao argument to da su ostali ukrali nesto od Apple-a jer u 90% slucajeva to nije tacno, advokat nisam ni appleu ni samsungu, ali pravnik jesam i znam kako se vode sudski postupci, i znam koliko se lako izigraju cinjenice, uz kvalitetnog advokata je sve moguce, a apple radi to, i to jeste cinjenica. Normalno kad na to dodas i njihov marketing koji je isto dobar, ispadne to sto jeste.

E ne vredi.

Ja rekoh, kada stabilnost sistema bude na nivou iOS-a onda ću preći, nije da me ne privlače neki Android telefoni (Motorola Razr) ali da mi pucaju procesi just like that i da mi secka nekada obično skrolovanje kroz menie, + da kupujem sve nove aplikacije a imam ih sada sa ipadom već oko 150 komada, mi ne pada na pamet. Android i telefoni koji koriste isti treba mnogo više da se potrude da bi privukli i oteli taj ogroman deo kolača koji dobija Apple od svojih kupaca. Mnogo kockica treba da se ubace na mestu kod Androida, to za sada, na žalost, nije moguće. Biće, ako Android ne izgubi sve mobile proizvođače :slight_smile: jer posle ovog suđenja i patent wars-om se i Samsung i HTC nekako više koncentrišu na Windows Mobile.

@Vid

Molim te :smiley: nasmejao si me! Ti sudski procesi koje učiš na pravnom u Nišu i ovi oko kojih se boje se ne vode niti počinju ni približno isto kao u svetu, totalno drugo pravo, totalna druga pravila, totalno drugi pristup :smiley: tako da da, znaš osnovne kao bilo koji student, ali to je to, ne kurči se :). To apsolutno nema veze sa vezom šta si rekao, stvarno si me nasmejao :slight_smile:

To je kao da sam ja rekao, e znam da vozim krosericu po dirt roadu i po kiši jer eto znam da vozim poniku na pomoćnim točkovima.

@Wahad

a po cemu ti znas da neki android uredjaj nije stabilan!!! mislim realno gledano ima i nestabilnih ali ako to ljudski koristis nece ti praviti nikakvih problema…

primera radi dok sam imao HTC Desire ja nisam iskusio niti jedan stuc ili problem da meni zakaze telefon kada mi najvise treba, nikada, a njemu sam dusu vadio bukvalno, dok na Galaxy S2 recimo jesam imao probleme i to zesce, stucanja, kocenja i slicno, sredi se i to ali nije smooth as silk… ovaj HTC One X za sad sve ok, custom rom ima, preradjen malo od strane mene, sve radi kako valja, na default romu veruj mi da i ne znam kako radi, ne verujem da pravi neki problem ali ne volim uopste fabricki bloatware kada ima

ah da nece niko nikome da otima kolac, tacnije ios je bio vise godina prisutniji na trzistu nego android platforma… ali moras da priznas da android rapidno ide uzlaznom putanjom, kako po pitanju kvaliteta samog OS-a tako po pitanju dostupnih aplikacija. Sa svakom novom verzijom on radi brze nijedna nije usporila telefon (ne vezano za one modele koji ne mogu da podnesu to hardverski)

Zato što je ortak uzeo Motorola Atrix2 sada a ja sam imao 3 androida :D. Ortak koji je Android fan i sam realno predstavlja sve probleme, i kaže da nije savršen i da je ios stabilniji ali isto kaže ono šta sam stavio pod navodnike gore…

Drugi ortak je imao onaj HTC HD2 i isto ga je za****vao sa vremena na vreme, sada je uzeo HTC Sensation i isto po nekad mu štuca. Ali vidiš, ja iphone 4s imam od kraja novembra prošle godine, nije pomislio da štucne, i to svi oni znaju. Kada im kažem, oni meni odgovore “pa iphone sad, pusti me sa tim”. Znači svesni su da android ima mana, ali eto, ne žele da daju novac apple-u jer naplaćaju više za ono šta pakuju i nude.

Nikada ne pričam nešto jer eto, pročitam nešto, kao 99% klinaca na ovom forumu, a i šire.

@ Vid

To je u redu i stvarno mogu da se iskoriste rupe u pravnom sistemu. Ali, majku mu, pa imamo oci i znamo svi kakvi su bili telefoni pre nego sto se pojavio iphone, a kakvi posle. To je intuitivno jasno.

Drugo je pitanje, potpuno odvojeno, da li je to “legalno”, da li je “dobro za industriju” i iskreno, mene isto koliko i tebe smara prepucavanje na sudu (odnosno ne kao takvo nego medijska paznja). Ali, moja licna percepcija je da je Apple - koji mozda jeste kopirao sve i svasta pa cak i u skorije vreme - ucinio ogroman korak u evoluciji pametnih telefona i tableta. Mislim, bilo bi potpuno suludo da ostali nisu pokusali da naprave nesto slicno. Ali zbog toga vise cenim Apple. Ima mnogo inovativnijih kompanija koje su zaduzile covecanstvo i industriju u globalu… apsolutno ne sporim.

@Wahad

pa kao sto rekosmo to je zato sto je ios dizajniran za specifican hardver zna se za sta se pravi, normalno je za ocekivati stabilnost u radu… sa druge strane google ne prodaje hardver a i ne pravi, vec samo sam os koji ustupa proizvodjacima hardvera… kada oni sami ne bi ubacivali BLOATWARE sve bi bilo mnogo stabilnije u fazonu ostavis onako kako je google zamislio i sve sljaka super, ali tu sad nema one customizacije i svaki uredjaj bi bio isti kao iphone, a proizvodjaci koji ubacuju android idu na to da privuku musterije i svojim distinktivnim softverom, npr. Motorola ima svoj launcher i widgete specificne samo za nju, HTC ima Sense, sony ima onaj Arc launcher ili kako vec, samsung ima touch wiz koji je iskren da budem nevidjen krs i mnogo je spor, sve to utice na stabilnost u radu…

@padawan

da su promenili danasnje telefone/uredjaje jesu, u debeloj meri, ne moze to niko da ospori…

Pa to i pricam! Ali u tome je paradoks. Ono sto su uradili dobro, sada hoce da zadrze za sebe, i u tome idu toliko daleko da se razumni ljudi pitaju ima li to vise smisla i ko tu, je li, koga…

Sto se tice te customizacije, bar 90% korisnika pojma nema o tome i koristi stock proizvodjaca, zauvek. Znam dosta ljudi, koji u zivotu ni onu zelenu livadu na windowsu XP nisu promenili.

yup meadow ftw :smiley:

zalosno je to, nisu svi ljudi isti…

nego vezano za dizajn i patent i prava na to

pa sta sad izmisljen je prvi automobil, sad jbg ford je trebao onda da ide u krajnost i da samo oni prave automobile a drugi da ne smeju da kopiraju i da se kolju oko toga… jbg uvek biva sve kopirano, samo na neki nacin izmenjeno malo samo i eto konkurentski proizvod, neko radi bolje neko lose i to je, to je bilo od pocetka sveta a bice i do kraja

Pa da, naravno, ali Ford zbog te istorije ima jos uvek neki smek i predstavlja nekakav simbol koji ljudi postuju. U svetu u kome postoji 1000 proizvoda koji rade vrlo slicnu stvar, takav simbol je diferencijator na trzistu - i oni cak i posle 100 godina mogu, na neki nacin, da igraju na kartu “izmislili smo prvi automobil” :slight_smile:

Danasnji S3 stvarno nikakve veze nema sa ajfonom, ali meni je nekako degradiran ugled Samsunga… bar u mojim ocima. Morace da se iskupe sa S4 koji ce nadam se da donese sve ono sto nije iPhone 5. :smiley:

slazem se za S3 da su na neki nacin degradirali brend, drzim u ruci S2 koji je nazalost kopija iphone-a na neki nacin i sa druge strane HTC One X i S3, S3 blago receno izgleda kao telefon za napaljene klince… htc deluje kao neki poslovan fon, vidi se bolja izrada i zavrsna obrada, dok s2 i dalje izgleda najlepse, jbg kopirali su kako treba :stuck_out_tongue:

e idem da spavam ne mogu vise breeeee :smiley:

Ljudi ja imam iPhone vec 3,5 godine i samo njih koristim, radim i na androidu sve i svasta i jedan android telefon cu uzeti da ga pwnujem, naravno :slight_smile: i like that. Svidja mi se ovaj HTC one X, takodje i galaxy S3 jesu must have i ne razdvajam te ovo te on, igla u plastu sena ma daj.
Nije uredu da se prica da je neki bolji zbog toga te ovo te ono, ljudi to su ukusi ,svaki telefon je dobar i savrsen po sebi pa kome koji vise odgovara u ostalom sve je stvar navike, okoline, mediji…

iPhone 5 ima naduvanu cenu zato sto ga nema legalno nego preko mike, pere i laze dolaze. HTC, Samsung i Motorola(kod nas retka) ima preko operatera i cena im je povoljnija jer ih ima ko komaraca.
Iphone izbaci jedan model na godinu dana, sada i vise, ostali proizvodjaci svaki mesec novi model i tako u besvest, niko ne prica sa svim onim pokvarenim HTC, samsung S2 (jedan je kod mene koji je zabo), motorola lele majko kvari se ko blesava i nema popravke jer je cela integrisana i … necu da objasnjavam.
Svi imaju fail u proizvodnji i fabricke defekte a onaj ko se vata za sitnice neke stvari ne shvata.

Da dodam jos posedujem iphone 4 prve generacije sa grid problemom iskusio sam ga 2 puta, neko zna sta je to, digli su toliku halabuku kada je to utvrdjeno da nisam verovao koliko su ljudi naivni, jeste problem ali je to mizarno i ne utice na telefon…
Mediji pisu svasta na vama je da im verujete ili sami da proverite!

my 2 cents:

iOS je fantasticno dizajnirano parce softvera. Ima svoje mane i ogranicenja, kako da ne, ali me svejedno njegov dizajn odusevljava. Znaci, das nekome ko nikad nije drzao smartphone u rukama iphone, i sta ce on da uradi? Pa, jedinu ociglednu stvar – da pritisne veliko, jedino dugme ispod ekrana. A sta onda? Pa, lepo mu se ispise poruka, povuci slajder da ukljucis telefon. Divno, divno. Onda ti se poredjaju one ikonice, nit ih ima previse niti premalo na ekranu. koju god da pritisnes, otvorice ti tu aplikaciju. Ok, zeznuo si se, oces natrag u glavni meni, sta sad? Jedinu mogucu stvar – pritisnes veliko dugme ispod ekrana. masterpiece, bre. Tako treba da izgleda softver koji svako moze odmah da koristi.

A android? Moja zena ima sad neki mid-range smartphone, nije s3 ali nije ni za bacanje. Ok, na stranu brzina, seckanje pri skrolovanju i tako to – majko bozija, koliko je to konfuzan softver! Opcije i dugmici na sve strane. Ikonice neujednacene, svaka fura neki svoj oblik. Sta god povuces, izlazi neki novi ekran. Settingse trazis na po dva, tri mesta. Cak tri dugmeta ispod ekrana. I da, baguje. Nista deal-breaking, ali zeza svako toliko. Jes’ da je android fleksibilniji za power usere, ali po cenu totalnog nedostatka out-of-the-box elegancije. Licno ne volim da prckam telefonom, hocu da otpakujem i koristim. Jasno je da se tu prvenstveno radi o licnoj filozofiji.

S druge strane, ako cemo bas o iOS 6, nisam upgradeovao. Ceo taj fijasko sa Apple Maps me dosta brine, sta im je to trebalo? Googleova aplikacija je radila savrseno. Sam iphone 5 je lep telefon, i da mi ga neko ponudi za razumne pare, mozda bih ga i uzeo. Ali kako stvari trenutno stoje, uopste mi ne treba pored ovog 4S koji imam.

Mene od kupovine iPhone 5 trenutno odbija samo cijena od 900e. Cijene će da padnu za par mjeseci a ako nađem šemu da ga uzmem u inostranstvu uz povrat PDV-a, eto mašine za nekih 550e. :slight_smile:

Sve što se sad iPhonu predočava kao nedostatak biće ispravljeno veoma brzo kroz softverske ispravke, budite ubjeđeni u to.

Čak i sad ako malo pročačkate benchmark sajtove vidjećete da je iPhone potukao konkurenciju za minimum 2.5 puta, ko neće to da vidi ne mora. Ne znam zašto se ubjeđivati, nek svako uzme ono što misli da je najbolje. Konkurencija je uvijek zdrava i tjera i najbolje da ne spavaju nego da konstantno unapređuju svoje uređaje - ergo u tome leži sav napredak tehnologije.

@Akiris Be free to join the party at any time… :slight_smile:

@n00dle to sto kazes za HOME dugme skidam kapu, istina je .
iPhone ima sistem koji je uproscen i prilagodjen za najobicnije ljude sto je ++++
Svaki Andorid telefon koji sam drzao je imao otkljucavanje sa druge strane i trazio sam kako da uradi slide to unlock.

nije svaki na slide ti unlock, mozes da stavis kako god ti hoces da se otkljucava, nisi osudjen na jedan te isti dosadni sistem otkljucavanja :stuck_out_tongue:

home dugme jeste plus kod iphone-a… ali sam si rekao da je uproscen, kao sto rekoh vec dumbphone za amere…

ma znam bre one patente sa unlockovima i ostali bakraci, mrdni ekran… :slight_smile: hehe jesam :slight_smile:

pattern lock ti je sifra koju ti stavljas, inace svaki default screen na androidu ti je u fazonu swipe ili slide-a tako da mrdnes i ovde i otkljuca se heheheh :stuck_out_tongue:

nego htedoh reci, koliko se ja secam na iphone nema da menjas mod otkljucavanja uvek je slide to unlock, ovamo imas sto djavola, evo sad imas face unlock, pogledas ga i on se otkljuca ehehhe

Imas sifre…, cydia je tu za ostale tweakove :slight_smile:

Sent from my iPhone using Tapatalk