Evo 2h iza ponoci, ne mogu sa zaspim i ako sam cijeli dan drndao i radio, umoran sam ko pas, ali kad legnem u krevetu nema spavanja, ovo me polako izludjuje, jer vec preko godinu dana ne mogu sa zaspim kao normalan svijet vec mi obicno treba preko 1h da bih mogao da zaspim, npr legnem u 23h, nakon umornog i nenapsavanog prethodnog dana, i osjecam da ne mogu da spavam, ajd shvatam dan,dva pa i nedjelju cijelu, ali vec godinu dana imam problema sa nesanicom, nije “extremna” ali me bas izludjuje. Obicno kad legnem mozak mi radi 200 na sat, i konstantno razmisljam i o najglupljim stvarima i nekim scenarijima. Jel se ovo desava i vama or is it just me?
Buraz buksnu jednu spržiš, ne ona holandska sranja svetlo zelena, nego najgoreg šiptara, pustiš film, desi mi se ni naslov da ne dočekam, evo treći put puštam peaki blinders petu epizodu od petka…
Iskreno, nisam nesto sklon bilo kojim oblicima narkomanije, nisam nikada probao, alkohol ultra rijetko, skoro nikada, ali izgleda stvari ce se mijenjati
A ništa onda, al to ti najbezbolnije rešenje…
A i nije neka narkomanija više pomogne nego odmogne…
EDIT: Probaj jednom valjda se nećeš navući iz prve
Gora ti ona rakiještina jedno pedeset puta…
Ili odes kod doktora?
Odakle znas sta ti fali.
Mada da si zaista umoran zaspao bi kao top. To bi ti @gospodin_covek potvrdio.
Decko uvek bio nocna ptica. Ali od kada mora da se budi za posao u 5 ujutru najkasnije, onda je druga prica.
Volim i ja da gluvarim i da lezim bukvalno sada. Ali evo ti moj zivot, legnem u 12h, ustanem u 4.30. Odem na posao, vratim se u 15.20h u stan, i uglavnom odspavam jos 1.5h do 2h.
6 sati sna je uglavnom dovoljno, zbog treninga bi mi trebalo 8h, ali jebiga ne moze covek da ima sve.
Poenta, ocigledno da nisi dovoljno umoran cim imas 1000 misli. Da jesi zahrkao bi sedeci na poslu, kao sto se meni desi ako ne odspavam partiju popodne dan pre.
Ako nije tajna cime se bavis?
Ja sam imao slicni problem. Mozak mi se premori radeci za kompom, ali sedim ceo dan i telo je jednostavno odmorno. Resio sam problem vezbajuci.
Poseti doktora
Ko sto kaze doktor @Stevvva ima stvari koje pomazu i nije narkomanija, skoro cela amerika je legalizovala za medicinske svrhe i koriste…
Enivej cepmes pola litre pivo kao vodu, spavas ko beba
Stres, odes kod dr i prepise ti neke lakse sedative.
Samo jak fizicki umor i zaspace kao beba.
Ili 1 pivce, sta god mu draze.
Slican problem sam imao, sad ustajem u 5 tako da vec oko 23 jedva gledam na oci, ali ranije sam imao problem kada sam radio neke druge poslove a pogotovu kad ne radim.
U svakom slucaju moje resenje nije najbolje kapiram ali je efikasno. Sprzim jednu buxnu( indicu), posle jedno pola sata ogladnim. Najedem se i vec 5 min nakon toga padam u nesvest, tu nema opiranja spavanju
Vezbanje jeste najbolji i najprirodniji lek ali je tesko i to je razlog zasto vecina pribegne pre ili kasnije sedativima.
Posao, prolecni poslovi u kuci, beban od 10 meseci. Kad kucne pola 11, ne vidim. kad legnem ne secam se da sam stavio glavu na jastuk.
Evo savjet od nekog ko muku muči s tim već godinama, nemoj koristiti odmah sedative ako ne moraš, san koji dobiješ sedativima nije pravi san, okrepljujući, nema rem faze ili je poremećena, nećeš ništa postići s tim. Pivo, mlijeko, čajevi od raznih trava meni isto ništa pomogli, nekad i zaspim od njih ali se probudim pune bešike u pola noći i dok odem u wc razbudim se i ništa postigao nisam.
Ono što meni pomaže je rakija, držim flašu od dva litra uvijek pored kreveta, kad vidim da neću moći zaspati trgnem jednu duplu i sačekam par minuta, odnese me u san kao na krilima. Takođe, počeo sam u posljednje vrijeme koristiti tablete Melatonin Pura, ne stvaraju ovisnost i kupuju se u apoteci bez recepta, pola sata pred spavanje popijem jednu i to me uspava dovoljno da zaspim na vrijeme.
Vrlo važna je higijena sna, u smislu da uspostaviš ritam spavanja tako da svako veče liježeš u isto vrijeme i ustaješ ujutru u isto vrijeme. Uveče pred spavanje nikakav umni napor, nikakve teške misli, neka lagana dokumentarna serija na TV ili neka opuštajuća knjiga, lagana muzika isto pomaže. Imaš i dosta aplikacija za mobilni koje pružaju pomoć, pretraži store, one puštaju zvukove kiše, vjetra, talasa, pucketanja vatre a u pozadini emituju tzv. white noise koji mozak sinhronizuje na frekvencije za san.
Ljudi uglavnom ne shvataju ozbiljno ovaj problem dok im se ne desi da dočekaju zoru pet noći zaredom buljeći u plafon, onda je druga priča.
Pronađi modus koji ti odgovara i drži ga se striktno, posle nekog vremena sve postaje rutina.
Pogodio si sustinu sa vremenom.
Iako radim smeniski, kada sam prva budim se kao vampir u 4.30.
Kada sam druga vec u 6 ujutru mi je prirodno da se probudim, ali opet za produktivniji dan probudim se oko 7 ujutru. Zavrsim sve obaveze i dodjem kuci u 11.20. Koma u roku od 15 min, instant san.
Devojka kaze da sklopim oci i krenem da testerisem .
Mi smo bica rutine, bez toga haos je svuda.
Ja bih ubio da dodjem kuci u 3 i 20, daj boze da dodjem u 7. Drugu polovinu dana sam kao zombi, ali zato nemam problema sa spavanjem. Legnem i u 10, 11 bez problema, jer sam hronicno neispavan. Rano ustajanje godinama i nemogucnost da odspavam popodne napravilo mi je haos, ali makar mogu da spavam. Moj problem, koji je isto tako povezan sa nesanicom, je cesto budjenje nocu i lak san. Nemam problem da zaspim ali se mnogo lako i cesto budim.
Isti slučaj, budim se često noću i okrećem se po krevetu bar pola sata posle…nerviraju me uredjaji koji svetle pa sam na tv-u zalepio foliju za zatamljivanje stakla za automobile dva puta, modem sam izlepio izolirkom kao i android box. Monitor mi predstavlja problem je je na nepristupacnom mestu sijalica a sve produzne kablove sam oblepio folijom. Na miša sam odlemio le diodu.
Ja imam obicaj da se probudim i da drndam telefon. Dobra fora je sto npr Moto Z2 Play ima opciju da ukljuci “sleep” mod, jer je utvrdjeno da pozadinsko osvetljenje telefona remeti sleep pattern. Al’ me nervira pa drzim to iskljuceno.
Inace za ovakve stvari dobro deluju i vezbe meditacije, koga ne mrzi da se bakce sa tim.
Radim kao menadzer u jednoj firmi, budim se u 6 i sa posla dodjem oko 4, a zatim cesto idem u teretanu, preko dana rijetko spavam, tako da se moze reci da se izmorim preko dana.
EDIT: Ne razumijem kako mozete da pijete pivo, mene je ono zestoko sra*e
Kod mene druga situacija. Spava mi se ali posto sam pokrljao tetivu na rucnom zglobu od bola nema sanse. Tako da u ovom momentu samo tabletice pomazu.
E muskarcino .
Pivo se ne voli kada imas 5 godina, a i za njega se gradi ukus kao npr za masline. Ono sto pijem zmureci po gutljaju imam da ti kazem sta je.
Probaj nesto kvalitetno a ne ova domaca popularna sranja.
Domaci zadatak jedan Grimbenger, Hoegarden ili Paulaner, ili eventualno Erdinger dobra psenicna varijanta.
Lager takodje Grimbenger je odlicno, ako zivis u BG kornjaca - Turtle pub neko njihovo vocno pivo sa 5 posto alkohola je osvezavajuce i jako pitko.
Od kraft piva Kabinet neko recimo, Brka, dimljeno crveno…
Bog izmislio lepsu stvar nije.