Mene je ova objava zatekla kada sam morao sa posla da krenem pa sam pola ispratio preko mobilnog, još nisam video snimke pogledao, ali ono što sam ukačio, više je od onog što je očekivano.
Najbitnije je da su specifikacije ispunile ono što je MS pre 10 meseci i obećao: 6tf 4K mašina. Kada se uporede specifikacije, ne stiče se osećaj da je prednost u odnosu na PS4 Pro jako velika, ALI kada se zagrebe ispod površine, stvari postaju jasnije koliko je Scorpio promišljenija mašina od konkurentne.
Pre svega, CPU je “Jaguar Evolved”, tj standardni Jaguar CPU sa custom dizajnom koji mu pomaže da pohvata najbolje/najkorisnije od modernih AMD procesora. Veoma bitan podatak je dodatni čip na ploči koji je zadužen za DX12 instrukcije, i u igrama koje koriste DX12, skida sa procesora 50% posla, ostavljajući mu da “radi” druge stvari. Isto važna stvar je i cena, koja sigurno mnogo manja za ovu arthitekturu. O tome da je rizik od ugrožavanja kompatibilnosti sa Xbox One daleko manja. Pri tome CPU je dosta brži od onog u PS4 Pro konzoli.
Kada se porede GPU i memorija, retko ko priča o ogromnom protoku i brzini, više se ljudi drže brojki 8gb vs 12gb. U realnom radu, protok i brzina su mnogo važniji a posebno što Scorpio za igre ima na raspolaganju 8gb dok X1/PS4/Pro imaju oko 5gb. Velika razlika za kvalitet textura i efekata. Ovo će često biti vidljivije u igrama. O boljem i stabilnijem framerateu da ne pričamo.
Takođe konzola obezbeđuje 4K/60fps DVR funkcionalnost, posebno za one koji rade streaming i YouTube, veoma bitna stavka.
Za one koji imaju obične HD televizore, SVE igre će biti supersamplovane na 1080p.
Evo i sličke Forze 6 koju su za samo dva dana portovali na Scorpio i dobili 4K/60 a da je GPU bio na 66% iskorišćenosti a u tom trenutku na stazi su 23 vozila i dynamic weather.
Naravno, ne verujem da bi Scorpio mogao da pogura The Witcher 3 na 4k/60 ali 1080p/60 je već izvodljivo.