Inside the next Xbox: Project Scorpio tech revealed

Hardver.

Hardver definiše novu generaciju, ne samo igara, već i svega. Od njega ti polazi kakav će softver biti, kakav može da bude uz brutalnu snagu istog. Da ulazimo u “novu generaciju igara” što se tiče implementacije svega ostalog sem rezolucije i fps-a, tu neću da ulazim.

Ne možete poredit ps2 i ps3, kad je takav skok bio i u hardverskom i u softverskom smislu, u svakom mogućem.

Prototipna tehnologija a nije Next-Gen. Doooobro…

@Son_of_a_gun, vrati se brate na C64, pa mi pričj tu priču kako “hardver nema veze” :smiley:

1 Like
1 Like

Bože ljudi. Pa i jeste nešto više… :smiley:

Jeste gledali uopšte što je @Milan89SD postavio od DF-a? Hajde prvo pogledajte, čitav video, pročitajte čitav članak, pa ćemo razgovarat.

Hint: Ne radi se samo o hardveru.

1 Like

Bice sigurno i toga… Ali ce razlika biti veca od onoga sto smo videli one-4… Ali, videcemo, za sada specifikacije obecavaju… I jos ako bude 400-500e, onda super… A i igre kao Forza 3 i GoW 4 ce sigurno dobiti 4K update…

1 Like

Ok, sada pravdas Pro. Prije je bilo “playstation je jači! 900p! 44% veća rezolucija!” (i meni je to smetalo, sam sam to govorio), a sada svi govore “Scorpio nema igre!”.

Face it bro’s, Scorpio mete pod Pro konzolom, specifikacijski. Igre… Well… To ćemo uskoro vidit na E3.

3 Likes

Stoji…

Ja s druge strane imam bruka multiplatform igara za Xbox, meni je ovo odlična vijest.

2 Likes

Zasto su onda XO i PS4 next gen u odnosu na x360 i PS3, jel zbog kranjeg broja? Igre su izlazile za obe konzole…ne sve, ali dosta…

Profa objasnio svakim postom. Mene ovo podsjeća na neku imaginarnu teretanu, pa se gruvaju frapsi, teraflopsi zbog radi sira i vojne muzike…

U praksi ovi što su najviše nagruvani najmanje hebu.

Iliti, džabe široka ramena…

2 Likes

U nekom delu jesi pogodio problem, ali sa druge strane si skroz omasio temu… Igre ce biti manji ili veci problem… Ali One je imao 1.31 teraflopsa, 4 je imao 1.84, pro ima 4.20, skorpion ce imati 6.0… Svi znamo razliku izmedju one i 4 razliku u grafici. Sada ce isto ako ne cak i veca razlika biti kada pokrenes igru na skorpionu i pro-u, kada se uporedi igra tipa quake champions(ako bi izasao za konzole) ili destiny 2 razlika u grafici ce biti znacajna, ali i veci i stabilniji FPS… Jer je prosto dosta jaca masina… Sto se tice igara, nista nama nece faliti ni da igramo

1 Like

Nova generacija, termin, znači najnovija tehnologija na tržištu. Uz istu, hardversku, dolazi i jači softver. Što će i biti sa Scorpio, kao što je i dobrim dijelom sa Pro.

Nema potrebe da se prepiremo. Ovo je zdrava kompeticija između MS i Sony koja svakom od nas ide u prilog, kakav god termin koristili.

2 Likes
1 Like

Prve dve i po godine ove generacije, kada je Sony-iju falilo ekskluziva, samo se pricalo o rezoluciji i grafici, i kako je ps4 bolji u tome od xo. Sve ostalo je bilo nebitno. U zadnjih 7-8 meseci kada Sony izbaciju dobre eksluzive, a pricao se fokusira na Scorpio, j***s hardver samo su igre bitne. No dobro, to su isti dupli standardi na koje smo vec tako dobro navikli.

Istina je da je bitno oboje. Ako bilo koji od ta dva zaostaje, gamer ima mesta za zalbu i nezadovoljstvo. Ako ste pazljivo citali artikle i slusali snimke, strucni ljudi su prezadovoljni hardverom i iznenadjeni sa cinjenicom da ce benefiti biti vidljivi na svakoj igri i na svakom tv-u. Pitanje je samo da li je nekom grafika toliko bitna ili ne. Uskoro ce na xboxu imati opciju za oboje. Hardver checkbox je markiran.

Ceka se E3 za igre, multiplatformske vec znam da ce tu izgledati najbolje, samo je pitanje sta je MS spremio od ekskluziva. Za neke vec i znamo, cekamo neko iznenadjenje. Taj checkbox ostaje na cekanju.

Meni se jedino ne svidja sto predvidjaju tu cenu od 499$. Nije previse, ali nije ni consumer friendly i nekako standardna konzolna cena od 399$ koju sam ocekivao i koja je po neophodna za zaokruzen neodoljiv paket.

6 Likes

Jak je.
Ali da bi bili konkurentni PS Pro-u mislim da ce morati da budu u tom cenovnom rangu,ako ne i nizem…Bez obzira na jacinu i sto ce multiplatform naslovi sigurno lepse i bolje izgledati na novom Xbox-u.Uz ovo naravno svi ocekujemo da se pojave neke nove igre koje ce sav potencijal nove konzole i da demonstriraju.Ali samo da nisu neki novi delovi iz vec “iscedjenih” fransiza.A bice ih 100%. :wink:
Svakako ovim danas je tek poceo pravi “hype”,koji ce nadam se svoju kulminaciju sa nekim novim(svezim)naslovima dostici na E3 sajmu.
Ja se eto samo nadam novim igrama,da se malo “razdrmaju” u Xbox taboru,jer je realno na tom polju Sony podosta odmakao.
I naravno…ovog puta nadamo se lepsem dizajnu konzole. :slight_smile:

Mene je ova objava zatekla kada sam morao sa posla da krenem pa sam pola ispratio preko mobilnog, još nisam video snimke pogledao, ali ono što sam ukačio, više je od onog što je očekivano.

Najbitnije je da su specifikacije ispunile ono što je MS pre 10 meseci i obećao: 6tf 4K mašina. Kada se uporede specifikacije, ne stiče se osećaj da je prednost u odnosu na PS4 Pro jako velika, ALI kada se zagrebe ispod površine, stvari postaju jasnije koliko je Scorpio promišljenija mašina od konkurentne.

Pre svega, CPU je “Jaguar Evolved”, tj standardni Jaguar CPU sa custom dizajnom koji mu pomaže da pohvata najbolje/najkorisnije od modernih AMD procesora. Veoma bitan podatak je dodatni čip na ploči koji je zadužen za DX12 instrukcije, i u igrama koje koriste DX12, skida sa procesora 50% posla, ostavljajući mu da “radi” druge stvari. Isto važna stvar je i cena, koja sigurno mnogo manja za ovu arthitekturu. O tome da je rizik od ugrožavanja kompatibilnosti sa Xbox One daleko manja. Pri tome CPU je dosta brži od onog u PS4 Pro konzoli.

Kada se porede GPU i memorija, retko ko priča o ogromnom protoku i brzini, više se ljudi drže brojki 8gb vs 12gb. U realnom radu, protok i brzina su mnogo važniji a posebno što Scorpio za igre ima na raspolaganju 8gb dok X1/PS4/Pro imaju oko 5gb. Velika razlika za kvalitet textura i efekata. Ovo će često biti vidljivije u igrama. O boljem i stabilnijem framerateu da ne pričamo.

Takođe konzola obezbeđuje 4K/60fps DVR funkcionalnost, posebno za one koji rade streaming i YouTube, veoma bitna stavka.

Za one koji imaju obične HD televizore, SVE igre će biti supersamplovane na 1080p.

Evo i sličke Forze 6 koju su za samo dva dana portovali na Scorpio i dobili 4K/60 a da je GPU bio na 66% iskorišćenosti a u tom trenutku na stazi su 23 vozila i dynamic weather.

Naravno, ne verujem da bi Scorpio mogao da pogura The Witcher 3 na 4k/60 ali 1080p/60 je već izvodljivo.

8 Likes

Ne, nije obavezno da bude jeftinije od ps4 pro. Čak štaviše sigurno će se lepo prodavati i ako je malo skuplja, tipa 450 evra. 4k blu ray player, nativno igranje u 4k na 60fps je dovoljno da se dosta ljudi odluči za xbox. Ok, što je većini ovde bitno da igre imaju dušu a da grafika nije bitna, lepo je to, ali postoje milioni drugih ljudi koji hoće najjače za svoj novac.

Inače nemam u planu da kupim ništa od toga, što zbog vremena, novca, i želje za igranjem bilo čega, odnosno manjka svega toga. Jedino što trenutno imam je laptop koji gura sve trenutne igre na nekom mediumu. Čisto da me neko ne proziva kao bota, zaljubljenika u grafiku i šta ja znam.

4 Likes

Scorpion ce biti konzola za multiplatforme, a ne za ekskluzive jer njih ionako nema sad kad sve izlazi i za PC.

@robotnjik objasnio.

Šta dalje da se priča…

Edit: I taj podatak, da čip zadužen za DX12 oslobađa, bukvalno, hiljade i hiljade linija koda i raspoređuje ih u svega 11 primarnih. Ako to nije Nova Generacija, ja iskreno ne znam šta je.

2 Likes

Očekivao sam da će pričati nešto o igrama, tako da je ovo sve za mene prilično undrewhelming. Jači hardver… Woohoo… Gde su igre? Nisam isčitao sve ono ili odgledao video snimke, ali jesu li nešto spominjali na tu temu?

1 Like

Igre nisu u planu da se sada spomenu, ovo je bilo samo za specifikacije.