Gledam na IGN-u isti prilog i razmisljam koja bi igra mogla da bude ta koja je definirala generaciju?
Ocit odgovor je Call of Duty serijal, koji je samim brojkama ociti pobjednik, svidjalo se to nama ili ne. Da li je Gears of War, koji je sa svojim savrsenim cover sistemom odredio u kom smjeru ce da ide svaki third person shooter ove i naredne generacije. Ovi na IGN-u spominju i Minecraft, iako, ruku na srce, kod nas se nikako nije pokazao uspjesan.
Ili je ipak ovu generaciju definirao smartphone sa svojim Angry Birds serijalom? Koje je vase misljenje (let us know in the comments section below-da budem bas kao IGN)?
Hmm, pa verovatno jeste Call of Duty serijal, ili je mozda Grand Theft Auto? Ko zna, kada je Vice City izasao svi koje znam (ukljucujuci i mene samog) su se ubijali od igranja, kod kuce, u igraonici, nema gde se nije igralo. Ista prica i sa San Andreas i IV. Tako da ja ipak mislim da je GTA serijal taj (barem sto se tice moje generacije) koji je definisao.
Neki spominju Mass Effect…GTA mi nikada nije bio interesantan, sta znam, nekako mi ne lezi.
Ili cemo, ako se budemo sjecali ove generacije, pamtiti ekspanziju i guranje multiplayera u sve sto je napravljeno?
Mislim da je GTA pre svega definisao proslu jer su i Vice City i SA izasli na prosloj generaciji a na ovoj mi se cini da nije imao tu popularnost.
CoD takodje nije jer sem sto je imao najvise prodatih kopija nije uradio nista,isto kao sto Justin Biber za muziku nije uradio nista dobro sem sto ima najgledaniji klip na tube-u…meni je Mass Effect obelezio.
Portal…
Po meni su ti Mass Effect, Gears of War, Uncharted i Assassin’s Creed. Mada ako bih bas morao da biram izmedju njih, najverovatnije bih rekao da je to Mass Effect.
ME serijal, COD serijal. Zna se koji je kvalitetniji, ali opet, COD ima toliki community da je to tesko pojmiti.
Isto tako, koji je developer oznacio ovu generaciju? Ovde mozemo da pricamo o Valve-u, Rockstar-u…
Ti si baš rešio da se zađe u filozofske vode ovde na forumu? Very well…
Što se tiče igara ME definitvno, kao i AC, a ubacio bih i Dark Souls tu, jer je igra meni obeležila ovu generaciju.
Od izdavača Valve, Rockstar, Bungie i 343 Industries.
Čudi me kako niko nije rekao Skyrim
Sta znam, dobar je Skyrim, ali to je samo jedna igra. Tesko da je obiljezila generaciju. A sto se tice filozofije…imam visak slobodnog vremena
Dokoni um je djavolje igraliste
A ako se ne vezemo samo za konzole, ne zaboravite WoW…
A moje misljenje je da je multiplayer i online igranje definitivno ono sto cemo vezivati za ovu generaciju gejmera, naslov je nebitan, neki su manje uspesni a neki vise…
Xbox 360 : Gears of War, HALO
PS3 : Uncharted (treba sacekati Last Of Us pa da vidimo da li je bolja od Uncharted serijala)
PSP : God of War Ghost of Sparta
Sto se tice racunara i pametni telefona bzvz je govoriti koja je igra definisala koju platformu jer njima nije ni pocetak a Boga mi ni kraj - PC i smartphone su tu da ostanu, samo je jacina upitna
Ali ako vec moram po meni su :
PC : Pacman, Doom
Smartphone : Snake, Tetris
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
po meni uncharted, gears of war i mass effect. Sve tri igre zive samo ovu generaciju konzola, pa tako se i vodim. dobar je halo, god of war, COD (kome kako), ali te igre su prisutne deceniju i poticu iz stare generacije.
Generaciju cega? Ljudi, konzola? Od kada do kada se racuna generacija? Malo je nejasno pitanje i sasvim sigurno ne postoji jedna takva igra, nego vise igara, ili, recimo nekakav trend… Ili da se podeli po zanrovima. Konfuzno a ja bih sto pre da odem na pravo igraliste da igram basket.
Mislim, nemam pojma. Ajde da uzmemo poslednjih desetak godina. To je onda Counter Strike. Mrzite me, ali tako je.
Nikada nisam voleo tu igru i nikada mi nije bila jasna njena popularnost sva sreca pa je ljude do sada smorila tako da sada kada udjem u KGB ne vidim samo CS da se igra,sada je LoL na meniju na zalost,i horde dece od 12 godina koji su okupirali podzemlje Vukovog spomenika XD.
Valve i Rockstar, ajde ali 343 Industries?? Napravili su Halo 4. Univerzum stvoren Od strane Bungie-ja, neogranicen budzet od strane MS-a, cmon, naravno skidam kapu da su momci talentovani, ali napravi dobru bazu, ubaci 9 nula i svako moze da napravi dobru stvar ko se bavi tim poslom.
A sto se tice Skyrim-a, to je jos jedan Elder Scrolls. Svaki ES je bio dobar cak i predobar. Pa tako i Skyrim. Ali ne vidim kako bi obelezio generaciju. no ali svako ima svoje misljenje.
Neko je pitao, generacija se računa od izlaska jedne generacije konzola pa do kraja iste generacije, znači ova generacija je (može se reći) od izlaska Doom 3, HL2, FC1 i x360 i ps3 konzole…
Po tome, baš prve 3 igre su definisale gaming ove generacije, kasnije je došao GeoW i Uncharted serijal, Prince of Persia i takve igre, mešavina avanturističkih igara sa borbom, kao i cover sistema u TPS-u… Pucačine su postale nalik FC i HL igrama, ništa novo, ništa uzbudljivo. Halo je definisao pucačine tog tipa u prošloj generaciji konzola. Kao što je Crash Bandicot definisao predhodnu eru, uz Doom i Wolfenstein, tako su ove igre koje sam naveo, pa po svemu. Od sistema nivoa, do ponašanje protivnika, preko AI-a (to sam već rekao) do grafike i ulogu NPC-eva u igrama…
Na našu žalost, igre u proteklih par godina su postale generičke i nazadovale, tako da je ono, ******… Eto igre koje su označile konzolu, (novi Halo, GeoW i Uncharted) imaju regenerative health, možda su to čak i prve igre koje su to uvele, na kraju su svi počeli da prate taj trend, što ubija HC užitak u igri, odmah je lakše, cover to heal, nema izazova, na svakoj težini igre ti možeš samo da se sakriješ i izlečiš, nema izazova, razmišljanja “o bože, šta ću sada, gde da nađem health, kako da uštedim municiju” sve se svelo na “sakrij se and you’re good”. Naravno tu je i CoD ali on ništa nije definisao jer apsolutno nema ništa, on je potpomogao u nazadovanju gaming industrije, sa čime se apsolutno svi slažu, od igrača do novinara. Run and Gun bez imalo razmišljanja. To je New Era Quake, samo za isti Quake ti je trebao Skill nekada, sada ti apsolutno ne treba to, imaš ugao, čučneš i skupljaš ubistva i XP.
E da, kada smo kod XP-a, to je još jedna stvar koja je definisala gaming. Pre toga nije bilo, pre su bila samo ubistva, akcija, snalaženje, sada svako gleda da bude što veći level, što više ubistva bez ikakvog coop sistema. Čak su i neki klasici gaming industrije pripojili taj sistem, na žalost… Isto kao i Cover sistem, sistem koji je uništio bilo kakvu neizvesnost u gamingu. Svaka igra ga poseduje, svaka igra liči na prethodnu. Nema varijacija, sve je isto…
Na kraju zaključak: Ova generacija je ubila HC gaming i gaming na kakvi smo mi (stari gameri) navikli, nikada više neće biti kao pre, samo će biti retardiranije i lakše, zbog tih pojedinosti koje su igre ove generacije uvele (cover system, regeneraitve health, ammo on every corner)… HC igre više ne postoje, niti će postojati… Biće to samo projekti entuzijasta koji će zahvatiti samo omalenu publiku od milijardu njih (primer “Project Cars”) sve ostalo… Ide u nazad, ali ne u nazad korenima, nego u nazad ka abisu…
EDIT: Neko je pomenuo Skyrim… To nije taj ES koji je nekada bio. Najsvetlija tačka serijala je bio Daggerfall, znate koliuku je površinu imao? 63000km2!!! Znate koliko ima Skyrim? 37.1 km²… To je kao naselje u BG-u…
Skyrim u odnosu na komplikovani i puni svet Morrowind-a je nula. Prava nula. Sada će neko reći, jesi li probao ti Morrowind i jesi li video kako izgleda… .Pa jeste li vi probali Morrowind daleke 2001. kada je izašao, bio je Masterpiece… Bukvalno, imao je nove šejdere za vodu, voda je izgledala nestvarno, svet takođe, smena dana i noći, kiša, NPC-evi koji vode svoj život… Ma to je bio magičan svet. Sada je sve veličine većeg kućnog dvorišta jer eto, navodno ne mogu da naprave veću mapu, mnogo je zahtevno, i onda dođe Just Cause 2 sa prelepom grafikom i površinom koja je 20x veća od Skyrim mape… and what now?
Evo igram igru skoro 24 sata, i ima par stvari koje su promenili na bolje, stavio bih Bungie, ali zbog tih promena sam stavio 343
Vala bas Akiris… 343 ne mogu se sjetiti ni jedne druge igre osim Halo 4. Sto se tice HALO naveo sam ga jer su ljudi ginuli za Reach a 4 kupi sve pohvale i nagrade pa i od ljudi koji nikad HALO nisu ni igrali (takav sam i sam)
Rockstar definitivno pravi jako respektabilne i revolucionarne igre. Posle njega…hmm Ubisoft, Activision, EA, Naughty Dog…
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
343 i Bungie nemaju veze sa vezom a + nije ni čudo Nemesis što ne možeš naći ni jednu igru od 343 kada im je ovo prva :). Igre koje definišu generaciju su one koje ubace novine, ma kakve one blile, loše ili dobre… 343 nije apsolutno ništa uradio sem što je doneo nivo grafike na x360 kao što ps3 već ima par godina unazad sa njihovim exkluzivama.
Zato što je to studio osnovan baš za Halo serijal, prva samostalna igra im je Halo 4, a pre toga su radili na DLC za Reach i nadgledali razvoj Halo Anniversary
@Wahad Nije baš da nisu ništa novo uradili, osim grafike, izmenjen je gameplay, i to žešće, jer je sad sve brže, haotičnije i jednostavno deluje veće u odnosu na Halo 3 i Reach