Igra koja je definirala ovu generaciju

Ništa nisu promenili u gameplay-u :slight_smile: niti su bilo kako promenili norme FPS-a. Samo još jedna igra koja ima svoju publiku i koja prelepo izgleda. Ništa novo od bilo koje igre do sada.

@Wahad http://gamingbolt.com/ten-largest-worlds-in-video-games evo su te mape,Elder 2 auuu pa oni nisu normalni suvise za moj ukus secam se kada sam igrao Fuel i on je imao suvise veliku mapu,sto se mene tice Just Cause 2 je imao odlicnu mapu i realno ne treba mi nista vise od toga.

Meni najviše smetaju male mape kod današnjih “RPG”-ova… Fallout 3, Oblivion, Skyrim… Baš ono, malo, skučeno…

Ali cek nije mi jasno jel se racunaju pecine i povrsina u prostorijama ili bas samo mapa?

Verovatno samo mapa, posto se lakse sracuna. Mada npr neke igre nemaju dungeone neke imaju, pa je to isto neka razlika.
Ne znam, ja ne bih da komentarisem. Neko kaze Elder Scrolls se nije istakao i nije definisao nista. Meni jeste. I ljudima koji su birali igre za igru godine jeste. Pa sta je igra godine ako nije nesto sto je definisalo generaciju? Nije generacija od pocetka prve igre i sistema, nego od izlaska xbox-a i ps3-ojke. A tu je relativno malo godina. Ali opet, ne slazu se svi, jedni kazu ovo, drugi kazu drugo. Mislim da nikako ne moze da se izabere nesto sto je najbolje jer ce uvek biti ljudi koji su protiv. A pogotovo ne na forumu, jer niko ovde nije profesionalni kriticar. :slight_smile: Ja zalim onog ko igra igru da bi joj pronasao mane i time postao kriticar, a to mu nije posao. Ja licno nemam vremena za takve stvari i nikad nisam nepristrasan prema igri, jer nemam zasto. Tako da cak i da igra ima nedostatke ja predjem preko njih zarad uzitka i kad dajem bilo kakav opis igre ja na te lose stvari necu ni da obratim paznju. Sto se malog sveta tice, ne znam kome je mali svet nekih igara, ali meni je oblivion bio ogroman, mozda nije brojcano po povrsini, ali po content-u i po stvarima koje se desavaju oko tebe. I nisu se stvari ponavljale, imalo je kontenta za mnoooogo sati igranja natenane, pa vise od toga bi bilo preterano i neiskorisceno. Igrao sam Morrowind to je isto igra koja ne moze da se dozivi isto ako se sad odigra. Jednostavno ni uz hd pack-ove i modove koji izlaze za komp opet nije isto, jer se igre prave za tu generaciju igraca. A sad je neko doba casual igraca pa su poceli sa tim igrama gde nemas hp, nego se sakrijes i dobijes hp. :slight_smile:
Daggerfall je ogroman, ali i ja licno nisam imao mogucnost da ga odigram kad je izasao jer jednostavno, previse sam mlad da bih mogao da imam iskustva sa tom igrom, da sam je igrao u to vreme kad je izasla. Ali sam je odigrao kasnije posto sam fan serijala, i sto se mene tice, ostavila je odlican utisak na mene.
Inace, ne bih da redjam igre za koje mislim da su definisale ovu generaciju jer bi to bile jednostavno moje omiljene igre, jer kao sto sam rekao, nisam profesionalni kriticar, niti je iko ovde, pa ne znam kako bi mogli da odaberemo neku igru.
Ali cu samo da kazem, igre koje bi obelezile generaciju krasi nesto posebno, nesto sto je inovativno i sto nije pravljeno po nekom kalupu. Mada opet, ne mora biti samo inovativno, moze spojiti kvalitete nekoliko zanra, moze uzeti samo dobre stvari iz nekog zanra i samo to staviti, tipa, ljudi vole da ubijaju boss-ove, sto ne napravimo igru gde ce samo biti boss-ovi (ko je igrao znace na sta mislim).

Mislim da ste pogresno razumeli poentu i samo pitanje.
U nazivu pise Igra,a ne igre.
I ja sam shvatio u smisli definirala kao skroz promenila ili uticala na video igre ove generacije (a za generaciju sam shvatio ovu generaciju konzola).
I zato nisam rekao Halo,zato sto je Halo Combat Evolved izaslo za predhodnu generaciju.
Ne mogu da razumem kako svi spominju COD kada igra nema ni trunku originalnosti,skoro svi elementi su “uzeti” od Halo serijala (pre nego sto pocnete da poricete setite se da je prvi COD izasao 2 godine posle prvog Halo-a)
Isto vazi i za Uncharted,nema ni trunku originalnosti osim sto se tice price.
Tako da i dalje stojim iza svog odgovora…
Portal je definitivno definisao ovu generaciju video igra (ili konzola…kako god).

Ne vidim da iko spominje FIFA i PES :smiley: :smiley: :smiley:
Prejaki su ovi iz COD…

Uncharted, Gears of War, InFamous…

Ne mogu da vjerujem da niko nije pomenuo Red Dead Redemption. Ako bih morao da izaberem samo jednu igru od svih koje sam odigrao na boxu to bi bila ova. Portal isto tako razbija, ali minus mu je što je to jednodnevna razbibriga… Gears of War 2 je vjerovatno razlog zašto sam danas zagriženi “kutijičar”… :slight_smile: Elem, žestoka konkurencija.

Sad shvatih da više od pola ovdje nabrojanih igara nisam ni probao… :smiley: Neke s razlogom, neke ni sam ne znam zašto.

Gears of War
COD MW1
Resident Evil 4

Ove tri igre su postavile sablon po kojem je mejnstrim isao u zadnjih 6-7 godina.

Da, ima tu raznih parametara prema kojima se moze nesto meriti ali mislim da je generacija negde jasna (barem meni) i kontam da pricamo o Xbox 360, PS3, Wii i PC generaciji, znaci od 2005. na ovamo.

Definitivno je da je ovo generacija FPS igara i online multiplayera, za razliku od prethodne gde su hitovi bile sandbox igre.

Uticaj bi trebalo gledati kroz prizmu onoga što su igre nakon izlaska naslova počele usvajati kao osnovu ili default za osnovu gameplaya.

Po meni, jedna od igara koja je dobro uvela nove mehanike u žanr sandbox igara jeste Crackdown, pre svega vertikalnošću tj da pored horizontalne širine sveta, postoji i mogućnost “osvajanja” po visini i sve u zavisnosti od trenutno razvijenih sposobnosti.

kad malo bolje razmislim igra/serijal koji je definisao ovu generaciju mora definitvno da bude Rresident Evil. Igra je zivi primer kako fransiza koja je bila jedna od najpoularnijih citavu deceniju moze da dozivi totalni krah i fijasko za svega nekoliko godina…

U tom slučaju Need for Speed je svjetlosnu godinu ispred RE… :smiley:

U pozitivnom smislu, Uncharted, RDR i MGS4… od onog sto sam igrao. A verovatno bi na listu jos mogli da se dodaju Mass Effect, Heavy Rain, Skyrim, Bioshock.

U negativnom smislu, svakako vec pomenjeni RE serijal.

Ja bih ipak razdvojio po platformama:

PS3: Uncharted - vhunac akcionih avantura koji je savrseno spojio cinematike i gameplay
Xbox 360: Gears of War - zato sto je uneo cover mehaniku u shootere i postavio nove vizuelne standarde za ovu generaciju, i zato sto je bar meni bio najbolja zabava u mp (i uopste kad pomislim na next gen, prva asocijacija mi je Gears).
PC: Crysis - sveti gral PC gaminga koji se najcesce spominje kao argument superiornosti u odnosu na konzole
Wii: Super Mario Galaxy

Postoji jos dosta sjajnih igara, ali one nisu izvrsile na zalost veci uticaj. Heavy Rain, Bioshock… GTA 4, God of War 3, Call of Duty-ji, i Halo-i, Battlefieldi, sve su to nekako nadogradnje starih verzija te bi stoga tesko moglo da se kaze da su definisuce na bilo koji nacin osim sto su doterali neki koncept do maksimuma (GTA 4 verovatno drzi najvece ocene u ovoj generaciji u proseku). Demon’s/Dark Souls je takodje izuzetna i vrlo unikatna igra ali nije pokrenula nekakav trend… jos uvek. Skyrim je poprilicno uzdrmao scenu krajem prosle godine, ali opet nije ni po kojem kriterijumu definisuci.

U izvesnom smislu i Mass Effect je vrlo bitna igra ali ne mogu da se odlucim da li u pozitivnom ili negativnom smislu.

Da ne zaboravimo i procvat indie scene, te igre za mobilne telefone kojima suvereno vlada Angry Birds koji je od svih ovih igara najveci uticaj imao na pop kulturu…

Setih se jos jedne igre, tacnije serijala… ne moze se reci da je definisala ovu generaciju ali je po meni najprijatnije iznenadjenje ove generacije.
Batman: Arkham Asylum i Arkham City! Igra koja ima sve, bukvalno! Odlicna atmosfera, prica, gameplay, sve! :slight_smile:

Assassins Creed serijal ukupno 5 igara sve za ovu generaciju konzola ,donela je nove standarde što se tiče otvorenog sveta i slobode kretanja u njemu i maltene od Ubisoft napravila tim za jedan serijal skoro da nerade ninačemu drugom !

Šteta što Rayman Origins nije došao malo ranije. Možda bi još koja igra krenula tim stopama… Igra nije donela ništa novo, donela je nešto staro, što je nama, starijim igračima, jako falilo.

upravo tako,
nisam veliki ljubitelj mega naslova tipa COD itd. ali sećam se da me je jedino re1 bukvalno oduševio kada je igra izašla,a ovo novo što izlazi od re serijala,moram priznati da je sramota za serijal…fan sam re serijala ali pazi kad imam re6 i igro sam je dve večeri i stavio u ad acta…
e sad, CAPCOM je najavio remake re2. ali uzimajući u obzir kako su odradili re6 nisam optimista…

Moj glas takodje ide Gearsima.

To je bio prvi megahit nove generacije, koji nam je pokazao kakvo neverovatno audiovizuelno iskustvo mozemo da ocekujemo uz nase skupocene nove igracke. Jednako bitno, uveo je stop’n’pop na velika vrata, do te mere da danas skoro svaki tps, a bogami i dosta fps-ova, imaju neku vrstu cover sistema. Kao trece, nastavak nam je doneo Hordu, ciju su varijantu posle mnogi uveli u svoju mp ponudu.

Assassin’s Creed je imao puno potencijala, koji je skoro i ostvario u drugom delu, ali serijal nikako da rasiri krila i uzleti. Umesto transcedencije, Ubisoft se odlucio da stanca nastavka i spin-offove, sve vreme zatrpavajuci osnovni gameplay novim sistemima koji samo rasplinjavaju iskustvo. Ali kad se samo setim, prvi put kad sam se uspentrao na neki minaret, a podamnom puca pogled na ceo prokleti grad… auh, evo jos se jezim. Taj momenat je bio tako bremenit obecanjima o tome sta nas novo i magicno ceka u ovoj generaciji.

Koja se uglavnom i nisu ispunila, but hey. Ne mogu da se zalim, bilo je svacega.