Pa Destiny 1 i ne može baš da se pohvali sa tim. I Bungiju je trebalo preko godinu dana da nađe pravi put. Isto važi i za Rainbow Six Siege koji je potonuo na izlasku i posle 18 meseci vasrksnuo. Slično Fallout 76, nakon godinu i po je došao na nivo koji je bio očekivan. Sea of Thieves je za nekih 9 meseci uspeo da popravi situaciju. Primera na sve strane.
Isto tako, developeri sve više beže od studija gde je ludački crunch ne bi li se što više contenta izbacilo za live service. Prošle nedelje je dvadesetak programera napustilo Riot. Da bi zaposlio taj broj ljudi nanovo treba ti barem dva meseca, plus onboarding i pitanje da li će ostati. A već sam pisao koliko je teško naći ljude za rad u gaming developmentu ovih dana. Radije će neko da pravi indie igru i uživa u tome, nego da nam pravi zlatni skin za sačmaru.
Mislim da su poredjenja smešna.
Moraš mnogo više kritički da budeš nastrojen, mislim ne moraš ali je ispravno posebno prema 343.
Oni toliko novca, slobode i vremena imaju da je ovo sramota.
Razumeš da su oni izbacili igru kao live service game, i za 6 meseci izbacili ukupno 2 mape, th tek će. U prvih godinu dana ukupno će biti 2 mape.
Za igru koja je izašla sa najmanjim brojem game modova ikad u serijalu, sa najmanje oruzja i najmanje map, bez PvE dela(firefight, spartan ops, bez custom game browsera, bez forge, bez mogucnosti da ponavljas misine u kampanji, bez coop-a.
Bukvalno vez ičega, ogulhena do maksimuma, i to je live service?
Pa šta radi njih 600 7 godina sa 500+ miliona?
Nije prva, ali je prva od korone i work from home situacije. Pokaži multiplayer online igru koja je od 2020 na ovamo izašla i da ima uspešan live service model.
Prvo, nisu svi developeri od njih 600, oko 150-200 su izdavaštvo, uređenje fanšize (od stripova do igračaka), legal, finance, it itd. Ne sedi njih 600 tamo i kucka igru. Drugo 500M budžet je izmišljena stvar i procena jednog novinara koja nikad nije niti potvrđena niti dokazana da je tačna.
Najavili su da će tokom 2. sezone biti mesečnih dropova sadržaja koji čak i nisu najavljeni. Da li je sezone preduga: da. Da li je moglo da bude više sadržaja: sigurno. Da li je sve zaista tako crno: pa i nije, ili još bolje, videće se na kraju sezone koliko je bilo loše.
Za ovih pet godina ceo Halo reddit je mogao da upiše game development i završi učenje zanata i pokaže smotanima u 343i kako se radi posao.
Isti taj Destiny je krenuo od 2014 i od tada su skapirali šta žele da budu. Njih je korona isto zahvatila ali im je manje nanela štete u razigranom sistemu. Da li je 343i mogao bolje da se pripremi na to? Verovatno. Siptomatično je da to nikome nije pošlo za rukom od 2020. do sada, možda je CoD najbolje i prošao jer imaju nekoliko support studija, ali više live servis igara se ugasilo u tom periodu nego što je zaživelo.
Zato sam napravio podelu pre i nakon korone. Uhodane igre imaju redovan ili redovniji sadržaj, novije igre ne ili slabije.
Sad kad budu plate 2025. po 1000€ prosek u 343 ubacice novu mapu u igru. Jedva cekam season 4 2025e, bice sigurno 3 nove mape do tad i 2 “nova” oruzja, shotgun koji je bio tu i 2001. i magnum.
E da, a sto im za infection treba 1+ godinu da ubace u igru?
Jako popularan gamemode u Halo. Ali je vrv zajebano napraviti ga. Naime, 2 igrača kreću s mačem, ostali imaju shotgun. Ovi sa mačem ih ubiju i prelaze u njihov tim. Ko ima najviše killova pobedio je
Jako komplikovano. Al dobro, imaju samo 150-200 programera.
Brat Pedja organizuje kucnu zurku kad MS objavi neki pozitivan finansijski izvestaj a vi se cudite sto covek ima opravdanje za tim koji je upropastio najjacu Xbox fransizu
Ali Halo nije bilo koja live service igra i ne treba da se poredi ni sa Bf-om ni Cod-om, jer je to flagship igra ogromne kompanije i najznacajnija xbox igra, na kojoj radi studio sa neogranicenim budzetom. Treba prihvatiti da u 343 rade debili, ne znam sta drugo da kazem, mada ja to odavno pricam, taj studio jos nije napravio Halo koji je nesto znacajno bolji od proseka, izgleda da se i oni zadovoljavaju sa tim poredjenjima, sa ostalim live servislce igrama.
BF i COD nisu flagship naslovi? Pa popularniji / igraniji su naslovi od Halo svakako. Eno CoD je izgubio 50M igrača. Problem sa Halo Infinite jeste količina sadržaja za live service dok je bazična igra i gejmplej odličan. Dobru igru vremenom možeš doterati na zadovoljavajući nivo, za lošu jako teško.