{MT} God of War Ragnarok

GOD OF WAR RAGNAROK

Nakon četiri godine čekanja stiže nam novi nastavak Kratos i Atreus sage. Dugo potrebni reboot serijala stigao nam je 2018. godine gdje nalazimo Kratosa u potpuno drugačijoj situaciji u kojoj smo ga do sada viđali-Kratos je otac (razmaženom derištu) Atreusu, supruga Faye je preminula, te krećemo u avanturu prospianja njenog praha na najvišem vrhu devet realmova.

Uvod u priču

Kao i svaki put kada je Kratos u pitanju, ono što je trebalo da bude obično putovanje na najviši vrh devet realmova se u prvih deset minuta iskomplikuje i pretvori u novu avanturu, ovog puta sa Kratosom u novoj ulozi, ulozi oca.

U narednih dvadesetak sati polagano otkrivamo sve intrige novog univerzuma u kojem se Kratos skrasio, otkrivamo koja je uloga Kratosa i Atreusa u njemu, te kao i to da je Faye dosta toga sakrila od svoje porodice.

Ipak, i pored intrigantne priče i odličnoj implementaciji nordijske mitologije, centralna tema igre je odnos Kratosa i Atreusa, kao i lični rast obojice kroz sve nedaće koje ih snalaze. Kratos više nije vrištući osvećujući bog rata, nego otac koji je po prvi put u životu došao u situaciju kada ništa ne može da riješi na silu, te je njegov autoritet postao kamen spoticanja u odnosu oca i sina. Da ne bude zabune, Kratos je i na kraju igre uštogljeno vojno lice koje više komunicira režanjem i neartikulisanim zvukovima, ali sada povremeno zagrli sina.

Glavni antagonista priče je Baldur, Aesirski bog koji je proklet (ili blagoslovljen) od strane svoje majke Freye darom neranjivosti (bar dok ne upozna Kratosa). Pored neranjivosti, Baldura krasi nepredvidivost, sociopatija, kao i nezainteresovanost svime oko sebe.

Ipak, Baldur se kroz ovu igru pokazao kao veoma dostojan protivnik Kratosu i Atreusu i veoma dobar antagonista koji, za razliku od Zevsa, nije rob izbacivanju one-linera, nego ima svoju pozadinsku priču koja može da opravda njegovo ponašanje i stav prema protogonistima igre.

Kao što svi znamo, igra završava sa tri jasna događaja i jednim zapletom: smrt Baldura, prosipanje pepela Faye, i susret sa Thorom su događaju koji zatvaraju igru, dok je zaplet otkriće da je Atreus zapravo Loki. Ovde ujedno počinje i priča Ragnaroka.

Uvod u gameplay

Gameplay u GoW 2018 je ostao vjeran prethodnim igrama, ovog puta sa over the shoulder kamerom koja prati akciju na bliži i visceralniji način nego u prethodnim djelovima. Combat sistem je ipak zahtjevao male promjene, te su combo udarci ovog puta zapravo nizanje posebnih poteza, te nemaju fluidnost prethodnih igara gdje je svako pritiskanje kvadrata ili trokuta na ekranu izazivao tečne kombo poteze. Sada svaki duži kombo zahtjeva promjenu oružja usred borbe, ubacivanje posebnih poteza, te često i borbu golim šakama i/ili štitom.

Po pitanju oružja, velika novost bilo je novo oružje za Kratosa koju je nasledio od Faye-Leviathan sjekira. Leviathan sjekira ima interesantnu mehaniku bacanja i pozivanja koja je otvorila nove mogućnosti u gameplay i puzzle smislu, ali je i napravila da akcija bude bliža i Kratosu, pošto sjekira nema dohvat kakav imaju Blades of Chaos.

Još jedna novina je konstantno nošenje štita koji je u prethodnim igrama obično bio vezan za posebno oružje (spartan spear) ili posebnu dionicu. Štit je takođe otvorio mogućnost parry sistema koji je na većim težinama i dodatnim dodavanjem unapređenja umnogome olakšavalo igranje na većim težinama.

Pored gameplay i kamera promjena, igra je dobila i novi sistem unapređenja oružja. Prije ovoga levelovanje oružja radilo se vrlo jednostavno-dodavanjem crvenih orbova i otljučavanjem novih nivoa oružja, te samim time i novih poteza.

Sada je ovo prebačeno u RPG lite sistem gdje se levelovanje radi kroz napredak kroz igru i skupljanjem materijala poslije određenih misija, dok se otključavanje novih poteza radi preko XP sistema. Ovaj način levelovanja opreme primjenjen je na sva oružja u igri, na štit, te i na Atreusov luk.

Još jedna novina je armor koji je sada moguće praviti i unapređivati, te koji daje dodatne buffove za specifični build koji želite da napravite.

Uvod u svijet

Svijet GoW 2018 i Ragnaroka je distinktno nordijski-snijeg i pećine su na svakom koraku, te će ovo biti još izraženije u Ragnaroku, pošto je Fimbulwinter prekursor Ragnaroka.

U dizajn smislu, GoW 2018 donijeo je novine u ovu franšizu, te sada igra nije linearno iskustvo, nego nudi jedan centralni hub (Lakes of the Nine) koji je otvoren (ali ipak sa svojim limitacijama), te je ostatak linearan. Ovo smo već susretali u Sony igrama, prvenstveno u Uncharted 4 i The Lost Legacy (Madagaskar i Indija, respektivno), i može se reći da je ova promjena dobro implementirana. Lakes of the Nine je dosta zategnuto, bez velikih praznih predjela u kojima nema šta da se radi. Istraživanje ovih djelova često nije obavezno osim za kompletioniste.

Ostaje da vidimo da li će Ragnarok da radi odstupanje od ovih predjela ili će da se nastavi na GoW 2018, samo ovaj put uz manje izmjene (Fimbulwinter, snijeg).

Uvod u Ragnarok

Ono što je najbitnije da biste znali prije ulaska u svijet Ragnaroka je da je Baldur mrtav, te Odin i Thor žele osvetu, kao i njegova majka Freya. Atreus je Loki, te je Ragnarok počeo. Mimir je i dalje tu kao vjerni kompanjon, lore ekspert i humoristični predah, Brok i Sindri su tu kao dodatni humoristični predah i dvojac koji je odgovoran za sva unapređenja za oružja i armor, te vjerujem da će u ovoj igri dosta važniju ulogu zauzeti Gianti.

12 Likes

Si poceo? Sta ima na poslu? :smiley:

1 Like

Idi na posao Mario. Ne laži ljude da si bolestan :smiley:

Zar ljudi rade jos ovo? :slightly_smiling_face:

I onda dodjes domu i skidas daj one patch.

4 Likes

Probudio se u 05:40, igra pustena u 06:00. Za ovih 20 minuta spremio kafu i yerba, sinoc obrijao glavu i bradu da bi bio max level spreman.

Radno vrijeme je od 08:00, dosao sam u 08:10. Ali posto smo startup kultura, na sat se ne gleda :slight_smile:

Morao sam da zavrsim sastanak sa dva nordijska gospodina u igri, nisam htio da budem nepristojan i prekinem sastanak zbog posla :smiley:

Za sada mi je najveca promjena sto se dodge/roll radi na X, a ne na O. Pretpostavljam da je ovo uradjeno zbog toga sto se health pick up radi na O, vjerovatno su imali zamjerke da igra nije dobro tumacila njihove poteze u prethodnoj igri.

Sve ostalo je poprilicno isto, iako tek trebam da izadjem iz startne zone. Mene najvise raduje sto je Atreus narastao, nece vise biti ono derle iz prve igre. E da, u prvih pet minuta Kratos ima tako dobar blagi osmjeh/smirk, ko bi rekao da cemo i to vidjeti nakon ps2 i ps3 igara.

U GoW 2018 bila je situacija kada je isto imao smirk, kad skonta da je Odin bacio spell na Mimira da ne moze da prica o njemu i Frigi.

4 Likes
1 Like

Natipkaću nešto u toku dana

Prava gospoda, nema šta :grin:

Sta znam, ne izgleda lose za sad :slight_smile:

5 Likes

Pustio dečko da gleda walktrough na youtube. Eh živote. Kakva konzola za Halo i UFC :rofl:

Ipak sam nasao na netu, al dobra fora :slight_smile: prodao sam ja svoj Ps5 , nisam veran plavom taboru :grinning:

Dodao sam tekst na prvi post. Pisao sam tekst između sastanaka i dodavao nasumice kada se čega sjetim, tako da ako uhvatite da ponavljam uvod u pasus, ne zamjerite, ipak se radi :smiley:

2 Likes

Pa godinama sam bio na soniju i kad je izasao X to je bilo to. Bukvalno sam sony 5 kupovao 4 puta i prodavao u dve nedelje jer to nije to :grinning:

1 Like

Zato sto je Robotov najveci fan i bot. Microsoft vooolimoooo Microsoft booodrimooooo, njemu peeevamooo samo napred Microoosoooooft :joy:

Normalno. Treba da bude gospodin kao ja. 2 PS5 konzole, 2 Series S konzole, 1 Series X konzola. Neminovno je da ću u neko dogledno vreme kad krenu da ovi iz MS izbacuju igre da uzmem ponovo Series X i da završim celu priču. To je zdravo razmišljanje. A voli malo Scalper da probudi Slobu u sebi pa to ti je :rofl:

@jahalang0112 i ti verujes njemu kad pise ovakve budalastine :grinning:

:smiley:

1 Like

Sonic nema šta da traži tu :joy: Ali biće gusto između GoW i Elden Ringa.

:flushed:

3 Likes