Manje opterećen woke kulturom
Pa Insomniac ima skoro pa unlimited mogucnost trosenja Sony novca, ogromnu holivudsku kucu koju mora da ispostuje, uz to verovatno i ko zna kakvih konsultacija sa strane od ko zna koliko firmi (sve to kosta)…dok kineski studio i nema. Svakako veliki uspeh za Wukong
Ово. Не морају непотребне ДЕИ људе да плаћају, самим тим су им трошкови значајно мањи.
Bice lepo kada DEI konsultanti postanu nepotrebni
Do tada nek ih velike kompanije fundiraju i placaju, kako bi mali studii ucili od njih.
Ne zaboravite da je DEI tu za accessibility i olaksanje igranja ljudima sa razlicitim sposobnostima od nase.
Secam se da je famozni Part 2 bio pionir u ovome.
Pa ne košta valjda suradnja sa konzultacijskom firmom dodatnih 100-200 milijuna dolara. Mislim da su radnici u tim zemljama jednostavno puno slabije plaćeni i da je tu glavnina razlike u budžetu. Nisam siguran koliko je stara vijest, ali sjećam se da je bio izvještaj kako je i u fromsoftwarea mizerna plaća.
Ne kosta ni blizu toliko DEI, mnogo su manje sume. Developeri i projekt/deliver menadzeri su dobar deo ovog iznosa, a marketing moze biti i 50% ukupnog budzeta za vece igre.
Nisam siguran što iko danas misli da je DEI tu iz nekog dobrog razloga ili čak i čistokrvog guranja bilo kakve agende. Naravno, malim delom ima i toga, ali glavni razlog je novac.
Već par godina je poznato da kompanije za investiciju kao što su BlackRock, Vanguard i State Street investiraju izvesnu sumu u firme koje ispune određene DEI uslove.
Umesto da izdavači i razvojni timovi to “organski” ubace u igre, većina razvojnih timova ne dobije dovoljno podrške u smislu vremena ili ljudstva. Onda zaposle DEI Consulting firme koje ih savetuju za grafički dizajn, priču i/ili likove, dev timoviimplementiraju na brzinu jer je retko kog briga da se zapravo maje sa tim i kao rezultat se dobija igra gde se žestoko oseti forsiranje.
Sa druge strane, bilo je slučajeva gde je to mnogo bolje implementirano, i igre su se osetno bolje prodavale. Mislim da DEI sam po sebi nije odlučan faktor u tome da li će se neka igra prodavati dobro ili loše. Nivo svesti publike nije na tom nivou, jer ljudi prvobitno gledaju da im igra bude zabavna za igranje pa sve ostalo. Dobar primer za to je TLoU2 – koliko god negativnih kritika primila za DEI, niko ne može osporiti činjenicu da je jedna od najprodavanijih igara ove decenije. A za loše igre, tu je skoriji Star Wars Outlaws; koliko god bilo tu DEI ili ne, retki su ljudi kojima se sviđa igra, što i pokazuju brojke prodaje.
Sa tim, dodao bih još jednu stvar, a to je da je trenutna generacija ljudi na odlučujućim kreativnim pozicijama istih studija više odvojena od realnosti i života običnih ljudi nego što je to bio slučaj pre 15-20 godina, kada su ljudi kretali i stvarali te studije od nule. Sada su uglavnom tu ljudi koji su rasli uz obilje novca, veza i čega još, i od takvih se ne može očekivati da održe isti nivo razmišljanja za razvoj igara kao što je bio prethodnih generacija.
Sa tim nivoom odvojenosti, teško da ćemo dobiti sličnu generaciju igara kao što je bila za vreme Xbox/PS2 i PS360 ere. Iskreno se nadam da tu grešim, i mnogo bih voleo da ispadne da nisam u pravu. Štaviše, navijam za to
Za kraj: čudna mi je tvrdnja nekih da je DEI investicija teorija zavere, jer informacije investicija javno dostupne. Firme koje investiraju ne kriju tu činjenicu, a i mnoge Consulting firme takođe prikazuju listu kompanija sa kojima su radili.
Čisto da me niko pogrešno ne shvati, ne spadam ni u pro niti anti tabor. Trudim se da balansirano mislim o svemu, što je sve teže i ređe danas, kad se ljudi radije pridružuju ekstremima. Isto kako pre 15 godina godina nisam podnosio kad su loše ubacivali macho stvari u igre, filmove i serije, isto tako danas ne podnosim DEI kad se implementira na loš način. Kad je neka igra dobra i kad to nije iritantno implementirano, rado je igram bez obzira imala DEI ili ne, ako nije zabavna, nema šanse.
Thank you for coming to my TED talk.
Niko se pre nije bunio što je Lara Croft jak ženski lik, sada postalo moderno da se protiv toga bori.
Pa Lara Kroft je olicenje muske fantazije, objektivizacije i seksualizacije u video igrama, to je sve protiv cega se bore feministkinje
Ne bih imao nista protiv da se taj trend nastavi, da se razumemo.
Pa da. Pritom kao velika kompanija na berzi (ali i za private owned) moras da postujes dosta stroge ESG procedure i promovises rezultate kroz godisnji reporting. Jedna od ESG komponenata je i social odgovornost - jednostavno moras da promovises inkluziju, hteo ili ne… Kompanije se sastoje od zaista razlicitih kultura i rasa, Ubisoft, Eidos, EA, Sony i MS… stvarno imaju ogroman % minority-a gde uvek tu ima dobar deo i gay i pomalo trans, nije to nista specijalno u danasnje vreme pa nisam siguran zasto se tolika frka podize. To samo u Srbiji kada vidis crnca u autobusu jbt sta ce ovaj ovde odakle je dosao
Sve u svemu gaming nerdovi treba malo da iskuliraju. Znam da bode oci ali tako je zato sto mora da bude tako i to je deo video game / showbiznisa.
Kome se ne svidja neka ide u sumu i onda kada mu dodje gay drvoseca da to posece neka bezi glavom bez obzira
Ne, ali je najskuplja tzv “pozitivna diskriminacija”
Pa onda imas tacno broj koga i cega MORAS da zaposlis.
I moras svima iste plate. Pa ne daj boze da beli lik ima vecu platu od crna ili neke trandze.
Onda placas zato gomilu nesposobnih ljudi ogromne pare samo zato sto je trandza ili crnac.
Pa se pitate kako Kineska igrica kosta 10x manje od Spiderman…
To je veliki problem svih kompanija…
Boing je to debelo platio milijardama. Zato sto su ih naterali da otvore fabriku u delu zemlje bez ikakve tradicije u tom poslu. Da bi crnci imali posao kod njih. Sta se desilo. Otpustio si hiljade ljudi koji generacijama sa tate na sina prenose tehnicko znanje… pa sada rade likovi koji nikada nisu videli gedoru…
Kao da Porsche prebacis u Nigeriju…
Avio kompanija American Airlines je zato postala jedna od losijih… najgore osoblje po ocenama. Zasto… pa zato sto teze da imaju 50% manjina pilota… pa onda i ako je losiji duplo crnac dobije posao umesto belca.
Sve to kosta u novcu i kvalitetu.
Tako svaki segment. Pitate se zasto je scenario serije, filma los ili bilo sta… ista prica. Mora da se zaposljava po principu “pozitivne diskriminacije”
Stariji se secaju SFRJ i tu je bio sistem “po kljucu”
Pa si morao da imas odredjeni procenat npr generala Hrvata, Albanaca, Slovenaca itd… nevezano za sposobnost.
Tako u svim aspektima SFRJ. Naravno da je propalo. Tako ce se zavrsiti i ova zapadna “nasilna inkluzija” propasce u potocima krvi i suza bas kao i SFRJ.
Sve sto je na silu nema sansu na duge staze.
Što se ti nerviraš šta ostali rade. Kupi ili batali, ovo propovedanje samo smara a čuli smo ga milion puta.
Po meni je sve to organski jer devovi o svemu odlučuju, konsultanske firme su tu samo da savjetuju. Njih zapošljavaju samo zato da ne bi im se potkradale neke greške jer u današnje vrijeme se svi vrijeđaju na sve. Prikažeš u igri recimo nekog NPC Pakistanca, odma’ se uvrijedi neko, mi ne pričamo tako, ne nosimo takvu odjeću, bla, bla, bla… Kao npr. u Spiderman 2 što su odradili loš posao pa u Miles Moralesovoj sobi bila kubanska zastava a on Portorikanac.
Konsultanska firma bi idealno trebala samo da pomogne sa tim da to bude precizna reprezentacija, ako konzultantska firma nešto isforsira što dev nije htio, onda je do devova.
Pa povrsno gledano nema veze. Ali globalno ima.
Zbog toga se cene prenose i na tebe i mene.
Skuplje je sve zato sto cenom proizvoda ili usluge placamo i te gluposti. Hteli to ili ne. Skuplja kola, tehnika, avio karta… sve. Zato sto se placaju teletabisi po kljucu.
E jeste, dva-tri konsultanta na dvadeset hiljada zaposlenih je baš ono što drmne ekonomiju da preko cele planete nama poskupi plazma keks .
Na stranu sto nisu ni gluposti. Preterano i agresivno forsiranje jeste iritantno i nepotrebno, ali inkluzija sama po sebi nije nesto lose i stetno vec naprotiv predstavlja odraz snage i vitalnosti drustva, a ne njegove dekadencije.
Dao sam ti primer samo Boing… svaka kompanije ima slican problem. Ekonomije su globalne i uvezane. Kada nesto poskupi u npr Kini oseti se u Juznoj Americi.
Sada je ceo svet poskupeo zbog dve tri konsultanske firme, važi.
Brate, mi u BiH ovo živimo i dan danas…
Meni je Bosna najjaca drzava i cela Dodikova prica me opasno iritira. Kao i ona sto dolazi iz Sarajeva. Svi ga samo silje bespotrebno. Jednom kad bio u Mostaru, pitao zenu kod koje sam nocio, reko vama i dalje glavna ulica nosi ime Marsala Tita. Kaze to nas i dalje odrzava zajednp kad sam ugostitelju na pitanje kakvi su cevapi rekao bolji nego sarajevski, on sav odusevljen
Banalizujes. Ne zbog 2-3 firme. Nego celog tog sistema pozitivne diskriminacije koja se prelila na sve segmente.
Samim tim se izgubio kvalitet u svemu od npr sudstva, drzavnih aparata pa sve do industrije zabave. A povecala cena svega. Inflacija pameti, znanja i kvaliteta se logicno prenela na losije i skuplje krajnje proizvode.
Najvaznije je da kada upalis AC izadje da su na igri radile sve rase, nacije, rodovi itd…
a sto je igra sranje to je manje vazno.
Znaci dobio si skuplju igru nego pre 10god i gluplju.
Ali nam je srce na mestu kada vidimo ko je sve radio na njoj.