Kroz par godina Sony postaje izdavac video igara, ali samo video igara. Mark my words!
Kenjaju na tviteru, niko ne zna šta tačno znači. Imaš job listing tu gore prikačen pa pročitaj pa mi reci gdje tačno piše to. Niti iko zna koje su igre u pitanju ni ništa. Ja sam čitao pa znam da ne piše. Jedino što je sigurno da su ozbiljniji sa multiplatform pristupom nego što su ikad bili.
Više se radi o tajmingu i o tome da će sledeći Xbox biti maltene konzola-na-steroidima sa više prodavnica.
Ako uzmeš to u obzir zašto se Playstation ne bi potrudio da npr. God of War PC ne funkcioniše na toj novoj mašini?
Ako je Playstation već objavio job listing gde traži šta traži, gotovo sigurno imaju Xbox-ov dev-kit (kao i većina developera).
Xboxov devkit znamo da imaju, Nixxes je radio sad Helldivers 2 port za Xbox, a i bilo je i drugih Playstation igara na Xboxu kao MLB the Show.
To za sledeći Xbox da će imati sve te PC storefronts je još uvijek glasina, možda i ne bude.
Ako bude mogao da piči PC igre, onda Sony ne mora da radi ništa.
Ali očigledno rade nešto. Sad je li se odnosi na samo neke live service igre, ili samo neke starije igre ili neke buduće ko će ga znati. Nagađaju samo svi.
Mislim da Nintendo apsolutno nema interesa za takvo nešto. Playstation je kao i Xbox prisiljen da radi ovako nešto jer imaju prenaduvane budžete i malene profit margins, u zadnje 2-3 godine koliko bi, i Xbox i Playststion profit margins su između 6-9%. Profit margins sa druge steane Nintenda je su oko 30%. Jedini imaju istinske ekskluzive, IP-evu im nikad jači, Playstation i Xbox maštaju o takvim stvarima. Niko njima ne treba.
Pa logično je da će sve otići u multiplatform pre ili kasnije samo je MS to prvi uradio. Nekad je imalo smisla držati ekskluzive za jednu platformu, ali danas gde svi žele pristup svemu i svuda, i gde razvoj igara košta 10x više nego pre 20 godina, prodaja story driven single player igara na samo jednoj platformi više ne može da nadomesti 8-10 godina rada i trošenja sredstava na istu tu igru.
Mora da se povrati sav novac, a prodaja samo na jednoj platformi može da tera samo do određene brojke i to je to. Plus što su to nažalost tipovi igara koje kupiš, obrneš jednom (možda još jednom na većoj težini) i ne upališ je više narednih par godina koliko god one dobre bile. Tako da je neizbežno da će morati da menjaju strategiju ako žele novac.
Nintendo može još malo da tera ovako jer razvoj njihovih igara košta smešno u odnosu na AAA sony ekskluzivu i pritom naprave 15. Super Mario za dve godine, dok ovi izbace igru jednom i generaciji. Onog trena kad i njih bude koštalo debelo da prave svoje igre (a doćiće i to jer bolja grafika košta, pa čak i za Super Mario) i oni će jednu po jednu igru da sele na platforme ko god ponudi više para. Kontam Zeldu možda vidimo na Soniju, Super Mario na Xboxu nekad i tako bude rotacija u zavisnosti od ponude. Ali multiplatform za sve će se desiti na jedan ili drugi način.
Rat konzola
MS vs Sony = CocaCola vs Pepsi
Sve drze isti “mama i tata” sta god da se proda pare ostaju u istoj kuci.
Ovde se ne bih slozio. Jer po delima vidimo da Xbox bas zabole za te stvari. Imaju sva moguca sredstva i resurse da prave vrhusnke ip-ije, kupili su Actvisuon, imaju brdo studija… a sta oni radel? Otpuštaju ljude i sravllaju katance. Prelaze na cloud i digitalu, unistavaju fizicke igre. O kakvim onda ip-evima i ekskluzivama od strane MSa da pricamo.
Ja kažem da Xbox i Playstation maštaju o profit margins od 30% koje ima Nintendo.
Otkazi i otkazivanja oko Xboxa su loša stvar ali i naduvana priča malo. U njigovu odbranu - većina otkaza ovih zadnjih je bilo iz Microsofta, ne Xboxa i to je bilo ukupno 4% njihove radne snage. Microsoft zapošljava 220000 ljudi.
Isto, Playststion je npr. zatvorio isti broj studija kao i Xbox od 2019. To je industry problem generalno, masa drugih studija se zatvara ili otpuštaju se radnici. Nintendo je manje više siguran za sad zbog svega ovog što smo pričali gore.
To je isto jedna od stvari. Nintendo nije high end konzola i ne lože se na fotorealistične grafike. Ne vidim u bliskoj budućnosti da će napraviti igru tipa kao Spiderman 2 koji je imao budžet preko 300 miliona. Mislim da su najveći budžet Nintenda Zelda igre. BotW je mislim bio tu negdje oko 115 miliona ali većina je dosta ispod 100m. I onda posije naprave ToTK koji je još veća igra ali sa dosta reused asseta i tako drže budžet dole.
Pa ni ne pričam o nekom Spiderman realizmu, čak i stilizovane šarenolike igre poput Maria, DK-a i sl zahtevaju bolju grafiku i mnoštvo čega još. Bolja grafika ne znači realizam. Ratchet & Clank ti je živ primer kako igra tog tipa može da izgleda. Novi Mario svakako vizuelno izgleda bolje od starijih naslova. Oni ne ganjaju high end konzolu, ali ganjaju da budu konkurentni koliko god oni glumatali da su u svom nekom svetu. Jer da je tako, Switch 2 nikad ne bi ni izašao jer bi svi bili srećni sa Switch 1 i kako rade i izgledaju igre na njemu. Zelda koliko god dobra bila mora da napreduje u nečemu, pa makar i vizuelno što dodatno košta i koštaće samo više. To što iznova koriste assets-e iz prethodne igre i mehaniku će da i pođe za rukom možda još jednu ili dve igre, nakon toga će interesovanje da padne ako nešto ne unaprede i promene. Čak je i moćni God of War imao poteškoća sa Ascension jer je bilo more of the same i onda smo dobili igretinu u 2018. sa drugačijim pristupom. Sve mora da napreduje, a sve to košta i koštaće. A novac od jedne platforme može da ide samo do neke mere. Ko je jednom kupio igru, neće opet da je kupuje na istoj konzoli.
Ne pričaš ti ali pričam ja.
Ganjanje fotorealistične grafike je nešto što najviše napumpava budžet, uz naravno obim igre, ali ovdje pričamo samo o grafici.
Ja nikako ne vidim da oni nešto moraju da mjenjaju, opet se vraćam na njihove profit margins. Čak i u njihovim finansijskim izvještajima nema nikakvih naznaka, pričaju o širenju IP-a samo u smislu da će praviti filmove, tu vide priliku za rast.
Možda se nekad i desi ali ne u skorijoj buućnosti. Za sad im fino stvari funkcionišu, istrenirali su fanove da kupuju to njihovo bez obzira na sve, 7 godina stare igre max 25% popusta jer kupiće, izdaće sve ove neke igre ponovo Switch 2 verzije jer kupiće. Nintendo fanovi su nekako mindless, ne pitaju za cijenu, za poželiti kao mušterije.
https://x.com/culturecrave/status/1949884736274649476?s=46&t=-9tLnr_S1udJT7x6_vgw1g
Ja sam mislio da je ovo bila šala kad su najavili… Tencent se nije šalio…
Ljudi patentirali žanr ko su ovi da ovako bezobrazno kopiraju
Ma retardi kineski. Hteli su da oprave Horizon spinoff, cimali ove iz Sony-a, oni ih odjebali, rekli ne može, ne damo naš IP itd. Kinezi se napravili ludi i nastavili da razvijaju igru, kao da niko neće išta primetiti.
S druge strane majmuni iz Ubisofta su se makar koliko toliko potrudili da Immortals ne izgleda 1/1 spram BotW (kao i devs od Genshin Impact), a ovo što kinezi rade je čist bezobrazluk, parola APP.
Kroz istoriju su (japanci kineze) ih tamanili ko štetočine, sada ih tuže
Kida Sega brate
Ide gass što bi rekli mladi