Moj post od 18.8.2014.:
Uvek me je odbijao gaming na PC-ju, ne znam ni sam zbog cega… Videh da je Carter dobar naslov, al Pc…jbg…
Prica me je oduvek privlacila u igri… Sta je poenta… Stvori neki ‘‘klasican’’ univerzum, ide radnja klasika, opusteno… sazivis se sa likovima, kapiras ‘‘ma znam vec tacno sta ve se desavati’’, a onda… TRAS! Ginu brutalno glavni protagonisti , a oni ‘‘iz senke’’ izlaze u prvi plan… (a la game of thrones).
Toga skoro da i nema u gamingu, a kad izadje naslov sa takvom tematikom, ima da izuje…
Upravo igram assasin’s creed rogue… Milion puta vidjeno, tuga i plac…
Ako TOGA nema u gejmingu, onda si ukupno odigrao dve igre u zivotu - Super Mario 64 i Donkey Kong. Bez uvrede.
Druze, voleo bih da mi navedes par naslova gde glavni protagonisti ginu na pola igre… Bas bi’ voleo to.
Ako hoćeš jedinstvene igre, imaš Nintendove konzole, sa svakakvom tematikom. Ali taj primer što si naveo je prisutniji nego što misliš. Da ne navodim konkretne primer zbog spoilera, ali ih ima.
Chrono Trigger, Chrono Cross (u neku ruku), Red Dead Redemption, Final Fantasy 7 (opet, u neku ruku), Eternal Darkness Sanity’s Requiem (i to više puta), God Of War, u svakom delu (ovo je više kao za****ncija), Gears 3, Heavy Rain,
Ima još, ali su mi ovi primeri prvi pali na pamet.
Da… svi oni ginu… kao Lara Croft,ali se nekako uvek ‘‘vrate iz mrtvih’’… Zamislite sada recimo Halo 5… ili 6… Master chief gine, ali ZAISTA gine… nema ga vise, ne vraca se nekim cudom…Kako bi to bila mature, zrela prica… Al nema niko muda da to uradi… Zlatna koka se ne dira ,sve dok nosi zlatna jaja…
Da, nintendo… kazu da ce sad i cfw za WII U, pa da se pazari i on…
Aha. Kako da ne. Treći, četvrti i peti primeri trajno umiru. U petom slučaju po više puta. Da si igrao znao bi o čemu pričam. Očigledno nijednu od navedenih igara nisi igrao.
Smrt glavnog lika nije novina, rađeno je još u doba SNES igara. Da bi se to izvelo kako valja, treba da ti stane do lika, da se interesuješ za njega. Za to ti treba vremena, da bi igrao igru dovoljno dugo, treba da ima dovoljno sadržaja, to zatim traži osmišljavanje sveta, likova i priče koja bi zainteresovala ljude. Mnogo je to posla, a retko kad se isplati. Ne može smrt nekog bezimenog lika da se uporedi sa smrću Master Chiefa, primer koji si ti naveo. Dobar primer gde SVAKI lik umire jeste Halo Reach, pa ako te toliko interesuje, eto, odigraj to, pogotovu poslednju misiju Lone Wolf.
A ti lepo batali malo Assassin’s Creed, i obnovi gaming gradivo, jer si izgleda dosta propustio.
Ali obožavam kada dođe neko ogorčen i da pokušava da dokaže da je sve onako kako on misli.
Ne pokusavam nista da dokazem, samo iznosim svoje misljenje… Mada, na ovom mestu, ako imas drugacije misljenje od ‘‘vodece trojke’’ automatski bivas ‘‘obelezen’’, ‘‘oznacen’’ , a ubrzo usledi i ban… Poenta je… nadam se i ocekujem , mastam… o nekom novom IP-ju na konzolama, koji ce da me ponovo zainteresuje za gaming… Da radim do 20h, pa onda da zabodem ispred tv-a do o5 ujutru, odspavam sat vremena , pa na sljaku… Daemone (eto, ja sam jedan od retkih koji pravilno speluje tvoj nick), odigrao sam mnogo naslova… Dinosaurus sam ja, lik koji je na Olimpu kidao aparate, ‘‘rupa’’ na Kalisu, restoran ‘‘Jezero’’ na Adi…
A što misliš da si obeležen? Ništa ti nije ukinuto, nisi sankcionisan, ništa ti nije učinjeno. Iznosi slobodno svoje mišljenje, niko ti ne brani. Niko nije banovan zbog drugačijeg mišljenja. Da je tako, ja bi prvi bio banovan. Ali si krenuo da pričaš o razvoju video igara i posle o tome da treba više igara gde glavni likovi umiru. Primera ima i oni su ti ukazani, još kažeš da se oni vraćaju, što ukazuje na to da nisi igrao te igre. Ako hoćeš više drame i smrti likova, odigraj ih. O razvoju igara se takođe vodila dovoljna diskusija zašto i kako nastaju loše igre.
Igara koje bi te držale dovoljno dugo prikovanog za tv sigurno ima, ali se ili ne nalaze na tvojim konzolama ili si ih preskočio iz nekog razloga. Sorry your game is on another console.
Ako si pak izgubio želju za gamingom, onda te ništa neće vratiti. Jednostavno, dosadi ti, nekad na nedelju dana, nekad zauvek.
Ali, ajde mi reci, koja je to trojka? Baš me interesuje. Od koje to trojke klecaju kolena članovima?
Nema veze koja je to trojka i nikom ne klecaju kolena… Nego se samo setim nekih ljudi koji nisu vise ‘‘medju zivima’’, a bili su cool likovi…
Jako je dobro i zdravo za svaki forum da postoje razlicita misljenja, i zdrava, argumentovana ‘‘prepucavanja’’. Ovde toga skoro i da nema, al eto… zato sam ja tu.
Od konzola sam imao sve. Nisam odigrao navedene naslove daemone, ili mozda i jesam, ali sam ih zaboravio…
Secam se samo pojedinih naslova iz proslosti… Double Dragon,Metal Gear Solid, Mortal Kombat 3,Wrestlemania, iss…bilo je tu i operation wolf na aparatima, Samurai Showdown… I nadam se iskreno da ce ponovo doci naslov koji ce me prikovati za tv… To sigurno nije Ryse ili Killzone… Da, ima tih ‘‘kultnih’’ naslova koje mogu da odigram i preko emulatora, al ja zelim nesto novo… Full grafiku, visoke rezolucije, al da bude IP drugaciji, nov… To mi dajte, gospodo… Globalizacija uzima maha, veliki kupuju male… Uskoro ce biti 3 izdavacke kuce, 6 proizvodjaca automobila, 1 operater kablovske i neta… a to nikome nece doneti dobro…
To sto ti trazis, nikad vise neces dobiti… To je onaj polet kad se zakucas za nesto po prvi put. Pitaj klince danas kakav im je Killzone ili inFamous, ili bilo koja novija igra. Mogu se kladit da ce i oni tako govoriti za 15-20 godina. Zivot ide dalje sa nama ili bez nas, ****ga…
Sent From: “Neitherworld, Peaceful Pines”
Jbg… tuzno je to… Al to je taj tok vremena koji nas nosi i nemilosrdno nas melje… Lazemo se jos uvek da smo gameri, a kako upalimo konzolu, sabije nas taj osecaj ‘‘vec vidjeno’’… i kako onda da ostanem gamer do kraja zivota? Tesko, bratic moj… (post se odnosi na 30 + gamere)
I Kinezi će vladati svetom, ljudi će leteti do meseca, kao kad bi ti otišao do prodavnice i natrag, majonez će se praviti od pravih jaja, itd., itd. Ajde nekako promeni budućnost. Ili još bolje, napravi tu igru koju si zamislio. Povedi nas u tu revoluciju koji si osmislio.
Od svega što si nabrojao, ništa od toga nije izašlo u proteklih 10-15 godina, možda je to problem? Da baš nemaš nijednu noviju igru da nabrojiš? I da te od tih igara nijedna nije prikovala za TV? Kako je to moguće? Pa koji đavo onda igraš igre? ŠTA igraš?
Ovo sve objašnjava. Nema šta, već si video najbolje što gaming može ponuditi. Game over man, game over.
Ja iskreno ne znam, sta to oni “novo” i mogu ponuditi??? Vala i danasnji filmovi, serije, pa i igre se prave po poznatim svjetskim knjigama/romanima od prije 50 i kusur godina… Jedino sto mogu jeste unaprijediti sve zasto imaju temelj vec. Ja ne mogu bit pametan kad neko kaze “nesto novo”… Neko objasnjenje za nas “klince” od 25g?
Sent From: “Neitherworld, Peaceful Pines”
Ok, promenicu buducnost gaminga. Cim nadjem 100 programera, budzet od jedno 490.000.000 dolara i tekilu u neogranicenim kolicinama…
Pa sta igram? Igram ono sto moram, tj ono sto izlazi… Assasin’s rogue recimo pikam veceras… Tuga… Kad bi me samo pustili u neki studio dok je izrada igre u toku… Da me angazuje neka kuca kao ‘‘strucnog konsultanta’’… Rekao bi’ im ‘‘Ljudi, zaboravite sve sto ste znali do sad, sad ce tata da vam objasni neke stvari… ALO BRE! Necemo jos jedan klon, stvoricemo nesto NOVO! Ko izgovori i jedno slovo iz reci ‘‘COD’’ sledi mu bicevanje i ukidanje zubnog osiguranja!’’
Objasnjenje je… Kad te prikuje sadrzaj za ekran… to je to. Jel si doziveo to u skorije vreme?
To “nešto novo” je apstraktni pojam koji koriste ljudi koji nešto žele, ali nemaju pojma šta je to ili kako da ga opišu. “Nešto novo” je zaista fenomenalna stvar, znaš? To je taj osećaj, koji svi ljudi traže, gameri, čitaoci stripova, knjiga, gledaoci filmova, serija, itd. Ali to “nešto novo” je nedostižno i nemoguće, večiti ideal kome svi težimo, ali ga nikad ne dostižemo, ideal koji nas tera da napredujemo, ili barem da tako mislimo. Da bi nešto bilo “nešto novo” mora da ima nešto što nijedna igra nema, ali nažalost, kraj toliko hiljada igara, to “nešto novo” je postalo nemogući cilj. Svi su već sve odradili, naći “nešto novo” je sada postalo mit.
Ok, organizovaćemo se, da prikupimo dovoljno novca da te finansiramo. Evo, ja doniram 2 litra tekile i 50$, za početak, sa time bi trebalo da dobijem pristup beta verziji igre, zar ne?
Da. Danas, igrajući Soul Sacrifice i Zero Escape po 6 sati, iako je Soul Sacrifice bio demo. Pre toga sam igrajući Danganronpa, Phoenix Wright, Dark Souls, Demon’s Souls, i još dosta drugih igara.
Svako ko je banovao je to i zaslužio, i u to nema šta da se zalazi.
Ovo mi sad deluje više kao kuknjava kako igre nisu kao što su nekad bile, kako ste vi iskusni gameri u svojim mladjim danima bežali iz škole u igraonice, odvajali od užine i šta već. Kako neće biti igre od (unesi bilo koju igru stariju od 15 godina).
Ne znam čemu to kukanje. Ima dosta i više nego kvalitetnih igara, a ti sto hoćeš neće biti. Podji od samog sebe i da li bi ti realizovao svoju ideju da daš milione i da pustiš developere da “slobodno” prave i da nisu opterećeni da li će uspeti ili ne? Naravno da ne bi. Igre su sad biznis, svi gledaju da zarade a ne da izgube pare da bi se matorcima kao što si ti mozda svidela igra i da bi osetili mladost. Što pre to shvatiš biće ti lakše.
Igraj ono što imaš sad, ne kukaj za nečim od pre 20 godina. Ili pokreni emulator i igraj matore igre, i to je jedno od rešenja.
Nikola…Da li ti je palo na pamet da nova ideja i novi IP ne moraju po default-u da znace finansijsku propast? Vec da mogu da budu i finansijski boom, nevidjeni uspeh…
Da, mi ‘‘matori gameri’’ nek crknemo, a vi mladi uzivajte u novom cod-u 2019, ‘‘advanced warfare 6, dlc pack’’
Nemoj me shvatiti pogresno, meni legacy of kain ubedljivo najbolji serijal igara koje sam ikada igrao u zivotu i nista ga nece nadmasiti. Prvi naslov koji je imao top top voice acting poznatih glumaca, pricu kojoj i dan danas neke igre mogu da pozavide.
Ali pogledaj realno. Soul Reaver je vec bio u neku ruku plagijat Tomb Raidera. Sem sto si umesto sisate ribe imao “palog” vampira bez donje vilice koji je sisao duse. pecine, guraj kutiju povuci polugu zagonetke. Soul reaver 2 je pratio isit recept tomb raidera, dok je Defiance ubacio combat ala Devil May Cry. Tako da tvoje odusevljenje kad si pokrenuo Soul Reaver 1 iako je bilo opravdano, znam i ja sam tako reagovao, ali ti se odusevio sa igrom koja bas i nije bila toliko originalna u odnosu na druge. Ajde da kazem da jedino sto je soul reaver imao originalno je bila tranzicija izmedju svetova i ista koriscena za resavanje puzzlova. Ovo ti govorim iz prostog razloga sto sam se i ja bukvalno svakim korakom odusevljavao, i sve zagonetke su mi bile orighinalne i teske, dok drugari koji su igrali Tomb Raidera, su vecinu igre presli lagano posto im je igra bila varijacija na temu.
Zaboravi na taj wow efekat. Ja sam ga odavno zaboravio. Umesto toga trazim the next best thing onoga sto me je kao klinca odusevljavalo, i svake godine ubodem barem 5 naslova i meni je sasvim dovoljno.
Probaj da igras Darksiders. The next best thing LOK serijala. Ja sam odigrao obe i nisam mogao da se otrgnem utisku da je to bilo nesto najpribliznije soul reaveru