Nekako se ova tema provlaci svuda, uvek neko prokomentarise o tome… ali zaista…
Da li je nekada gameplay zaista bio bolji, ili smo mi bili mladji,pa nam sve izgledalo ‘‘wow’’…?
Nekako se ova tema provlaci svuda, uvek neko prokomentarise o tome… ali zaista…
Da li je nekada gameplay zaista bio bolji, ili smo mi bili mladji,pa nam sve izgledalo ‘‘wow’’…?
Ova tema moze samo da ode u nedogled i svadju sirokih razmjere. Za pravi uspjeh igre bitno je izbalansirati ova dva “kriterujema”. Bar je tako danas.
Npr. :
Super mario - grafika nista, odlican gameplay i svi smo igrali
Chrono Trigger - 2d, grafika nista a gameplay odvaljuje i igra ogromna
CoD AW odlicna grafika, gameplay isti u zadnjih 10 godina, kratak i klasicna prica.
Last of Us - odlican gameplay, grafika, prica = uspjeh. Tako i za Halo, Uncharted i dr.
Zakljucak izvadite i sami
Nije nekad GP bio bolji, nego ljude nije interesovalo koja konzola ima više piksela, koja ima više flopova i ostalih sranja. Otkad je Gaming postao biznis, sa sponzorima, ulagačima, i ostalim glupostima, pogotovu u poslednje dve generacije, sve je otišlo dođavola. Tu su krive obe strane, i proizvođači i potrošači, jer uvek mora neko da se hvali kako ima veću i popularniju stvar.
Meni je lično Gameplay bitniji od Grafike. Džaba ti lepa grafika ako je igra dosadna.
Problem je što se danas potura da je bolja grafika = bolji gameplay. Grafika treba da bude šminka za gameplay. Ja gledam na to kao na specijalne efekte u filmovima, možeš ih imati koliko hoćeš da i da uradiš svašta, ali ako je srž filma bezveze, džaba ti sve to.
Ne nego pre nismo znali za bolje. Svi smo imali iste grafike i ako za bolje ne znas onda ni ne razmisljas o tome! Neznanje je blazenstvo
Sada se gaming gotovo u potpunosti razvio sto se tice tradicionalnih imput metoda (gamepad, mis i tastatura). Ako se pojavi novi imput metod, pojavice se i noviji i mastovitiji gameplay. Sada smo vezani istim okvirima, i vrlo je malo prostora za manevrisanje.
Najtuznije je sto sada developeri oduzmu od gameplaya da bi napucali grafiku, pa vec deset godina imamo isto genericno ponasanje NPC-eva, a grafika sve bolja. Dublja je tema, ali trenutno sam na kafi, pa ne mogu da tipkam opsirno. Znam, krivo vam je.
Po meni, mislim da ranije nije bio bolji gameplay. Ranije je bio novi gameplay. Pa vremenom se covek navikne i vise nije to to. Npr. svi se kunu kako je Resident Evil 1 bio nesto najbolje u survival hororu kad se pojavio i sad vise nije to to. Istina. Tad je to bio novi zanr, novi gameplay, i sve. Evo jos malo izlazi nam remake. Cisto me zanima koliko ce igraca koji budu igrali igru a da nisu igrali prvi deo 1996. godine reci kako je ovo revolucionarna igra. A takodje godinama je igracka industrija postala obimnija od filmske, pa se sve igra na safe varijantu. Nekad si napravio igru za par hiljada dolara, pa se eksperimentisalo. Ako prodje nesto novo prodje, ako ne, ne, nije kraj sveta. U vreme kad izrada jednog AAA naslova kosta na desetine miliona, a da ne pricam o destiny fransizi koja kosta 500 miliona dolara, izmisljati toplu vodu je veci rizik nego pobeci iz Alkatraza. Naravno zato su tu Indie igre koje pokusavaju da unesu inovativnost, ali opet dolazimo do drugog kraja, da ti timovi nemaju budzeta da igru prikazu na takvom nivou na koji su nas Ubisoft, EA, Activision u poslednjoj deceniji navikli, pa jednostavno vise od 70% igraca (prema nekim istrazivanjima) ni ne bace pogled na indie naslove. Tako da ono, jednostavno zivimo u gejimng vremenu koje je paradoksalno i realno ne vidim neku promenu anytime soon.
Po meni to zavisi od tipa igre. Nekad nije bilo bitno zato sto smo svi imali jednako, ali danas mozda ipak nekako jeste. Ako igras simulaciju voznje, zelis da ta auta i okolisi kroz koje se vozis izgledaju sto je lijepse moguce. Imas jedan element gameplay-a i to je otprilike to. Ako igrate fudbal, koga briga kako izgleda stadion i publika, da li igraci izgledaju realno ili ne. Nemas vremena da gledas u to, jer postoje 22 bitnije stvari ne ekranu. Ako igras FPS, u singleplayeru je mozda bitno kako nesto izgleda, da li modeli pusaka izgledaju realno, bla bla, ako igras MP aspekt, ne obracas paznju na to, igrivost je bitna. Arkadne igre takodje, uzmite samo za primjer Shovel Knight, izgleda odvratno, ali je igra zabavna do bola. O RTS-ovima i MMO igrama da ne pricam. WoW se nije puno promjenio od 2004-e godine, a igra je nedavno skocila sa 6.8mil igraca na 7.4. Za civilization zna svako, mogao bi da izgleda 7 puta bolje, ali nema potrebe za tim.
U vecini slucajeva igre koje se trude da imaju oboje, ili su repetitivne ( CoD, Borderlands je realno glup poslije prvog djela, Resident Evil nije sto je bio, etc ) ili su potpuni promasaj ( cast izuzecima tipa TLoU, Uncharted, Mass Effect etc ).
Edit : Obligatory dodatak, Vanishing of Ethan Carter izgleda prelijepo ( lijepse od 95% AAA naslova ) , ima dobar gameplay, indie je igra i kosta 20 dolara. 'Ocemo jos ovoga
Moja teorija je da su nekada programerski timovi bili izuzetno ograniceni hardverom, pa su jednostavno ‘‘morali’’ da budu kreativni…
Sada im je na dohvat ruke ‘‘unreal 4 engine’’ , mogui da prave fotorealisticne nivoe, open world od 100 km, itd… i u svemu tome nekako se gameplay… izgubi… Kad sam samo prvi put pokrenuo Soul Reaver na ps1…
Sve je samo u lenjosti developera. Ali zato hvala Bogu na Valve-u, koji nijednu igru ne izbaci dok nije bolja od savrsenstva. Svaka Valve-ova igra ima i brutalan gejmplej, i brutalnu pricu (ukoliko su u pitanju single-playeri), i brutalnu grafiku, i brutalnu fiziku. Ovu grafiku je, doduse, malo pregazilo vreme jer je Source engine star 10 godina, ali zato nece ni izbacivati neku novu igru dok ne naprave Source 2 engine (koji je vec delimicno ubacen u Workshop za Dotu 2).
E pa sad, ima gde jeste u pitanju lenjost ili nesposobnost, ali imaš više faktora, pored toga: zahtevi izdavača, investitora, vlasnika platforme za koju zahtevaš, a onda ti je tu ono standardno: budžet, vremensko ograničenje, broj ljudi koji rade na igri, itd. Reći da je najveći problem sama lenjost razvojnih je jako uvredljivo i nepotrebno. Najveći problem su nerealna očekivanja, bilo oko broja prodatih igara, kvaliteta same igre, ili njenog koncepta.
Kad bi se samo nasao neko dovoljno lud, i da ima brdo para, pa da kaze…
""Izbacicemo novi IP koji veze nema sa dosadasnjim klasicnim shvatanjem gaminga… Bice to AAA naslov sa masnom grafikom, na kome ce raditi tim od 900 ljudi, vecinom otpadnika iz raznih gamerskih studija. Bice im data totalna sloboda i nece biti optereceni imperativom zarade koju igra MORA da ostvari.
Nek i ne zaradi nista, briga me bas, to ce biti moj hir…’’. E onda ce nastati novi IP, vredan pomena… a kad cujem samo rec ‘‘remastered…’’’ kosa na glavi mi se dize
Slazem se. Ocekivanja su glavni razlog zasto isti taj Valve jos uvek nije izbacio Half-Life 2: Episode Three (Half-Life 3). Ali sto se tice zahteva investitora, izdavaca - taj problem su resili tako sto su sami sebi investitori i izdavaci. Ranije su bili pod Sierra-om, ali su se posle nekog vremena izdvojili jer su bili dovoljno mocni. Sto se tice vlasnika platforme - Valve je poznat po tom pitanju, primarna platforma je PC, a sto se tice konzola, ako zele da izbace igru, super, ako ne zele, mogu da se je*u.
Da li ti zaista misliš da neko ko ima tolike pare, i ko bi bio voljan da ih baci u vazduh nema pametnije stvari na koje bi ih spiskao? Zatim, koliko para bi trebalo da se zaposli 900 ljudi… I nije samo stvar koliko se uloži, mora da se ima neka ideja oko koje bi nastao novi IP, nije samo da se bace pare, pa da nikne kvalitetan IP.
Što se tiče Remastera, postoji razlog zašto postoje, i njihovo postojanje je opravdano. Ali ono što rade neki razvojni timovi trenutno, da izbacuju Remaster, jer je brzo i jeftino da se nabije rezolucija, nije opravdanje.
U ovom slučaju ne govorim za Valve, oni su priča sami za sebe. Ali oni preteruju sa tim pod****vanjem i ćutanjem. Sad, kada izbace Half Life 3, nema šanse da valja u toj meri da opravda toliki razmak između prethodnog dela i novog. Nije ni Valve svemoćan.
Slazem se, to je sada zacarani krug. Nisu izdali igru godinu-dve nakon HL2:E2, i svake naredne godine je rastao hajp. Deluje mi da cekaju da hajp toliko opadne, da svima bude svejedno dal ce igra izaci ili ne, a onda BOOM da nas zapljusnu u facu nekim cudom. Rekao je jednom Gabe Newel da su radili na igri, nesto im nije islo bas po loju, skroz stali, i nije rekao nista vise o tome da li se radi na njoj ili ne.
Ljudi spiskaju ogroman novac na razna cuda i gluposti, pa zasto ne bi neko spiskao na novi IP?
Osnuje se lepo studio ‘‘zezatori’’ , taj neki fazon, naprave IP koji ce da zaseni sve do sad vidjeno… Da bude novi Street Fighter 2…
Ili tabacina po ulici tipa ‘‘streets of rage’’ sa jakom grafikom i online multiplayer-om… A ne ‘‘cod 16 i fifa 2016…’’
Jer se tabacina do 101 i nazad mnogo razlikuje od CoD-a i FIFA. xD
Ok, ali, da li ti znaš da treba nečim da se razlikuje ta igra u odnosu na pomenute? Jer, zašto bi neko kupio neku novu igru, kada ima ustaljeni serijal, koji radi isto to, a znaš okvirno kakav je kvalitet te igre, za razliku od nekog novog studija, sa nekim novim IP.
Ljudi kukaju za novinom, ali je ne kupuju, to ti je činjenica. Možeš ti da spucaš 5000000000000000$, ali koja bi bila poente novog IP, sa samo jendom igrom u serijalu? Mani se te dečije ideologije da je najveći problem u nastavcima i rimejkovima.
Tako su se razlikovale i igre tog vremena, kad su izlazile…
Ja zaista ne mogu da zamislim kako ce igre izgledati za 7,8 god… ne graficki vec u pogledu gameplay-a…
Morace da naidje neki talas koji ce smeniti COD-olike pucacine i Need 4 Speed-ovske voznje… Jednostavno ce morati…
Ilumi room je next gen patent, al do toga treba jos da prodje vremena… Kontroleri su ipak buducnost… Wii napravi boom samo zbog move kontrolera… Smesno… ili tuzno…
I ne mora igra da bude jedina u serijalu, vec pocetak nekog novog serijala… Da, postoje indie naslovi, al to je uglavnom pikselizovani crap…
Ja prizeljkujem ‘‘AAA indie’’ naslov…
Ilumiroom je bio koncept, koji je u neku ruku prerastao u ono što su demonstrirali pre par meseci, kao neki Holodeck, ali on koristi 6 projektora i 6 Kinecta. Zbog cene svake od tih komponenti nije isplativo za prodaju.
Neki game changer bi mogao biti Morpheus i Oculus Rift, ali ne bi rekao u toj meri u kojoj se neki nadaju. Verovatno će biti kao Motion kontrole, imaće svoju publiku, ali će nakon nekog vremena terati dalje.
Što se tiče Gameplaya, baš i ne možeš dalje od ovoga što je sad napravljeno. Pucanje kao pucanje ne može preterano da se razvija dalje, kao ni fudbal, košarka, trkanje, itd. Možda bude neke varijacije poput dodatnih periferija ili opcija, ali neke veće revolucije neće biti.
The Vanishing Of Ethan Carter ti je jedan od primera Indie igara, koje su AAA kvalitet, Star Citizen bi mogao. Ali ne može biti AAA Indie igara, jer je to paradoks. Indie igre su mahom finansirane iz budžeta svojih, timove ljudi koji su kreatora i ljudi koji bi podržali igru. AAA su visoko budžetne igre, sa velikom finansijskom podrškom. Razlika je očigledna i osetna.