Forza 7 - 4K HDR snimak

Malo da dopunim informacije vezane čisto za HDR prikaz. Boje su mnogo izrazenije u HRD-u. U početku mi je delovalo pri prebacivanju u HDR režim da je slika igubila na bojama, odnosno da su boje više nisu tako jake, izražene kao ranije. Ono što se stvarno desilo u startu je izgubljen efekat koje ostali modovi slika daju, kao preveliki kontrast i slični efekti. Sa HDR-om dobija se mnogo prirodniji izgled slike, osnovne boje kao što su crvena, zelena i plava postaju tako lepo izražene, da je prosto milina gledati sliku. Isti efekat se javlja i sa svim cistim bojama (ne umiksanim i teksturiranim, tipa metalik, nešto što vuče na naftne mrlje i slično). U jednom trenutku sam došao na ideju da užmem papire raličitih boja i da ih postavim uz televizor i uporedim koliko se razlikuju boje onoga što držim u ruci i na samom ekranu menjajući raličite efekte i modove na televizoru.

Zaključak je takav bio da sada gledam apsolutno sve sa uključenim HDR-om, bilo da su to igre, filmovi, ili čak televizijski program.

Obavezno pri odabiru televizora koji ćete uzimati, vidite da možete HDR mod lako ukljčiti na TV-u i da ima i sam HDR nivoe (low, mid, high), kao i da njihova promena ne zahteva da ulazite duboko u meni. Pošto različit sadržaj zahteva i male izmene. Za većinu stvari je odličan srednji nivo HDR jer je najujednačeniji, ali zato na primer u igrama kao što je Nier Automata, gde je osnovna gama u sivom ili nekom braon fazonu, maksimalni HDR toliko izmeni sliku na bolje da je osećaj kao da je igra dobila patch koji ju je oživeo. Da ne pričam šta se dešava u Uncharted 4 u svom onom zelenišu i prelepom nebu i vodi, jednostavno vilica ispada.

Ko god razmišljao da uzme 4K TV sa HDR opcijom, ako ima mogućnosti, neće se pokajati ako uzme, jer je upotrebljivo za sve, ne samo za igre.

4 Likes