@n00dle @padawan
Pa ne kažem ja da je podjednako dobar kao original već da film ima dosta sličan koncept kao original, onako dosta akcije i uproštena radnja bez previše filozofiranja, pa sad kome se svideo koncept keca verovatno će mu se svideti i ovo, ali naravno ne treba da očekuje tako upečatljive i harizmatične likove kakvi su bili u originalnom filmu.
Inače meni je iskreno bolji Predator 2 od originala (baš smo se Oblak i ja dotakli Predatora i toga kod njega na mom poslednjem gostovanju na Balkan Infu) jer nekako produbljuje priču, ima dublju priču, ono pogotovo na kraju ona scena u njihovom brodu kada vidimo da ih ima više, pa kad jedan od njih da Deni Gloveru onaj revolver (inače revolver iz filma Pray, tu su u Pray-u napravili kul poveznicu sa starim filmovima i Predator univerzumom) na kom piše godina 1700 i neka, eee onda kreće klupko da se odmotava i počinje dilema , ooo pa koliko su oni već ovde na Zemlji, koliko ih ima, šta zapravo žele, ko su opšte oni, odakle dolaze, itd.
Nekako je film zreliji, kec je bio više ono u stilu sleš horora iz 80-ih, gde imamo grupu do zuba naoružanih akcionih junaka napucanih testesteronom (tipičnih za to vreme i 80-te) i nekakvo čudovište koje ih uhodi i kolje jednog po jednog, takodje i protagonista mislim da je bolji, ono Deni Glover, sušta suprotnost Švarcenegeru (Daču), običan gradski detektiv koji ono nije super-utrenirani komandos, koji nije besprekorno fizički spreman nit diže 200 kila iz bendža, koga verovatno već i ledja pomalo muče ili treba da stavi naočare da pročita nešto (i am too old for this shit njegova čuvena rečenica) ali se eto igrom slučaja nadje u celoj priči i prosto ono maltene samo puka radoznalost i neki nagon radoznalosti ga vode dalje dotle da je on njega počeo da lovi (neuporedivo moćnijeg protivnika koji može jednim pokretom da ga rastavi na komade) i da je došao čak do njihovog broda i zaslužio poštovanje čitavog čopora njih, ono vidimo kroz film transformaciju naizgled običnog lika koji vodjen pukom radoznaločću dobija neku suludu hrabrost i elan, pa zaboravlja sve svoje boljke i probleme i kreće ne znam da se penje uz cev penje na zgradu, da skače na voz u pokretu, da mu izlazi sam na crtu 1 na 1, itd.
Takodje čak recimo i okruženje, mislim da je Los Andjeles , ono ogroman grad pogodjen nasiljem, zločinima i brojnim obračunima bandi , ono urbana džungla, donekle i dinamičnije okruženje od prave, zelene džungle.
Tako da što se tiče scenarija dvojka je svakako bolja od originala, dosta razradjeniji scenario svakako.
Recimo što se tiče Predator univerzuma ima zaista odličnih priča u stripovima, kojih nažalost kod nas nema da se kupe nit postoje u domaćem izdanju ali mogu se naći na netu u pdf formatu. ; )
Iskreno baš bi voleo da vidim neku Predator grafičku novelu u domaćem izdanju, čudi me da to još niko nije se setio da prevede i adaptira, mislim to je dosta ovako popularna franšiza kod nas i verujem da bi se fino prodavalo (čak verujem ne mnogo slabije od recimo Konana, Betmena ili šta ja znam ili već koji su najpopularniji američki stripovi kod nas).