Dragi ste mi obojica ali ga obojica i mrsite
PS: ne znaci da mi se svidja ceo tekst, vec poneka recenica
Dragi ste mi obojica ali ga obojica i mrsite
PS: ne znaci da mi se svidja ceo tekst, vec poneka recenica
Zar nije sve sto iznosimo ovde na forumu nase misljenje? Ne svidja mu se SW, pa sta. Ni meni se ne svidja 2001: A Space Odyssey, a sta je sve inspirisao.
Super, ko je pisao o tome? Njemu se ne svida njegova stvar, all good
Ali forsirat nesto svoje, da je to tako, samo radi licnog misljenja, wait a minute… Jedno je reci " ne svida mi se, moja stvar", a drugo " ne svida mi se, ne valja zato i zato, ubjedite me zasto valja". Kao sad, “to je to! Ne svida mi se i u pravu sam!” How yes no Upravo radi istu stvar koju je napisao da mi radimo…
Star Wars je bajka u svemiru. Znam gomilu ljudi koji ga mrze jer je previse pojednostavljen, deciji, akciono orijentisan. Nikada nisu osetili tu magiju, pa ih ti sad ubedi argumentima. Nemoguc posao.
Ono sto mi je smetalo u Interstellar pored neverovatno smesnih robota, je kako je crna rupa, i putovanje kroz nju prikazano (ona pored saturna), crna rupa se jedino moze uociti zahvaljujuci okolnim objektima u vasioni, pre svega zvezda, a sama po sebi uvlaci svu svetlost svojom ogromnom gravitacijom i stoga je CRNA rupa, a ne providan portal u drugi svet.
Tu i tamo jos ponegde debilizovanje fizike me je iritiralo, ali generalno je odlican film.
Heh, a vidiš, mene roboti oduševili. Svi smo navikli na kojekakve humanoidne oblike, pa mi je ovo skroz osvežavajuće.
Claptrapovi
Bezveze si se iritirao posto to pored Saturna uopšte nije bila crna rupa. [emoji1]
Interstellar na mene nije ostavio neki poseban utisak ali daleko od toga da je loš film. U neku ruku može da se povuče paralela između njega i Space Odyssey, s tim da prvi podbacuje tamo gdje je potonji najjači, a to je da u gledaocu probudi osjećaj samoće i bespomoćnosti, te sopstvene ništavnosti u odnosu na beskonačnu prazninu koja ga okružuje, nešto što Gravity radi mnogo bolje.
Interstellar preispituje osnovne zakone Fizike i s te strane će sigurno biti zanimljiv Sheldon Cooper likovima, dok će njegove specijalne efekte obožavati osobe koje se lože na Avatar.
Suštinski, film nema da ponudi nešto što će ga lansirati u vrh sedme umjetnosti, pa čak ni Sci-fi žanra. Možda će zvučati glupo but there is too much fiction in it for a science fiction movie.
Mozes li da mi pojasnis? Sta je onda bilo to, sta prenosi u vasioni iz jedne tacke u neverovatno udaljenu drugu a da nije crna rupa?
Crvotocina ;). Ono kada nacrta tacku A i tacku B pa pljune i presavije tabak
Izraz je wormhole. Možeš da izguglas ili pogledaš neki dokumentarac na tu temu. Ja mogu onako laički da probam da objasnim . Ajnstajnova teorija relativiteta podrazumeva da je prostor-vreme fleksibilna kategorija, dakle nije statična već može da se pomera, krivi i savija. Ako zamislis list papira kao prostor, moguće ga je staviti tako da se razdaljina izmedju dve udaljene tačke smanjuje. Bukvalno zamisli da sa dva prsta spojis dva različita kraja papira, dakle izmedju te dve tačke više ne postoji razdaljina već se dodiruju. I eto napravio si crvotocinu ili narodski rečeno prečicu.
Znam sta je teorija relativiteta, bez brige.
Jedino nisam znao za crvotocine, moracu da se doedukujem
Takodje postoji paradoks, kada on zavrsi u onom “mestu”, gde moze manipulisati gravitacijom kroz vreme i prostor, on tu sebi prasinom ostavi u binarnom kodu koordinate nasa postrojenja, ali kako je onda on tu uopste dospeo ako odatle salje sebi u proslost koordinate?
Nakon malo guglanja shvatio sam da razlog sto nismo iz fizike/astronomije ucili crvotocine je sto su vise hipoteticka, nego stvarna stvar.
One otkrivene su navodno precnika 10^-12 mm, i trajanja 10^-20s, iako nije nemoguce da nastanu i vece.
Ljudi, Interstellar jeste sci-fi film, ali prica filma nije put kroz crvotocine, realno predstavljanje svemira i fizike ( iako su se potrudili daleko daleko vise od drugih sci-fi filmova ), borba dobra i zla i slicno.
Dublja poruka Interstellara je o neizbjeznoj propasti nase planete cemu sami doprinosimo, o cinjenici da je on ostavio covjeka ( cerku ) da bi pokusao da spase covjecanstvo, o ljubavi kao motivaciji i univerzalnoj sili. Film jednostavno nije dovoljno pogledati jednom, i ako osjecate da neki dio niste shvatili, to je zato sto im je to bila i namjera.
Sad ce neko reci da serem, ali ovakvi filmovi nisu za svakoga ( isto kao i serije poput True Detective i Hannibal ). Ovo je vise drama nego sci-fi i ovo najvise cijene ljudi koje vise vole da je nesto dobro napisano i da se trudi da ima bar koliko toliko smisla, nego sto vole akciju i specijalne efekte.
Ne stima svaki film svakome, i nek na tome ostane, ali ako vam je film glup napisite “meni je glup, nije po mom ukusu” umjesto “film je glup i to je cinjenica” i niko vam nece reci ni rijeci.
Peace, out
ocigledno da me velika vecina ljudi ovde nije shvatila,jasno mi je sta su oni pokusavali da naprave od filma,ali na kraju mi sve to izgleda kao neka parodija u odnosu na na pr.Odiseju 2001,koji je odlican film,i Matt Damon je odlican bio u ulozi Will Huntinga,ali tu ulogu i treba da glumi neko njegovih godina i njegovog izgleda,u Interstellar-u njegov lik,dr.Mann,treba da bude neko vise nalik na Stephen Hawkinga,naravno 10-15 godina mladjeg Hawkinga i potpuno zdravog…i oko izgleda planeta nisam ocekivao Pandoru iz Avatara,mislio sam vise da prikazu bar nesto malo neobicnije,originalnije,pa planeta Mars ima zanimljiviji reljef i pejsaze od onog najobicnijeg ****** koji su oni snimali,verovatno im je bilo tako najlakse i najjeftinije za snimanje tih scena… evo jos jedan primer visoke inteligencije filma,ona skoro 10o-minutna jurnjava kroz kukuruzna polja za onom bespilotnom letelicom,jel ume neko da objasni kakve veze ima ta scena sa filmom uopste i koja je svrha te scene u filmu???
Interstellar je sve samo ne glup, ali eto neke stvari su mi bole oci.
I nije toliko o samom spasavanju covecanstva, koliko o prikazivanju koliko je covecanstvo krhko, i putu u veliko nepoznato
Nemam nameru ni da branim film niti da ga kudim. Ali vezano za fiziku. Prva i osnovna stvar oko 70% fizike i 95% poznavanja svemira se bazira iskljucivo na teoriji! I na racunicama i variabilnim koje se unose na osnovu opet nekih samo teorija. To svi najpoznatiji fizicari i govore. Samo ljudi slabo slusaju i uzimaju ono sto vide u filmovima zdravo za gotovo. Danas je teorija koja jeste vec sutra ne mora da znaci posto ni jedna jedina nije dokazana. Pa cak ni teorija rellativiteta niti je dokazano da je najbrza moguca brzina brzina svetlosti. Samo teorije!
Do pre 150god nismo znali ni za struju! Nauka napreduje, za 150god ce biti mnogo toga drugacije!
Gledajte film kakav jeste i ne pokusavajte da ulazite u tako neko mozganje zato sto niti vi niti iko na kugli zemaljskoj u ovom trenutku zna o tome ista vise od pukih teorija i nagadjanja.
Pojam “Teorija” nema isto znacenje u narodnom jeziku i nauci, pricate o totalno dva razlicita pojma… Dok u narodnom predstavlja tek neku spekulaciju, u naucnom smislu Teorija je vec ispitana fakta ili cinjenica, koja je unaprijed provjerena i koja se jos provjerava. Npr., Teorija relativiteta, dokazana cinjenica, da ne bih sad isao u sirinu. Ili Teorija evolucije, dokazana. Kako? Obzervacijama ili promatranjem, pomnim istrazivanjem, koje se temelje na hiljadama dokaza. Jedini razlog zasto se taj pojam naziva Teorija, a ne provjerena ili dokazana cinjenica, jeste taj da bi se daljnje mogla nadogradivati ili poboljsavati. Samo zato.
“Eh, imam nesto novo ili saznali smo nesto novo, nadogradit cemo tu ‘Teoriju’”, o tome se radi… Da svak, cak i obican laik, moze doci, dovesti u pitanje neku tvrdnju, pobiti je, te da se nakon toga njezino znacenje, ne drasticno promjeni, vec nadogradi. Znaci, Teorija, pojam dat samo zato jer se uvijek ima nesto novo saznati o unaprijed provjerenoj cinjenici, ili o bilo kojoj drugoj stvari. Sto ne znaci da vec nije dokazana. To je prava Nauka, ostalo, se ni ne prizna.
Sta sad treba da odustanemo od nauke jer se samo prosiruje bez kraja i nikad nece dati odgovore na postanje i kraj univerzuma, kao i zivota?