Inception. “O čemu se ovde radi? Kakav je to film kad je za njim poludeo ceo svet”, su reči mojih drugara o letnjem blockbuster-u koji nam stiže 19. avgusta u naše bioskope. Iako u društvu važim za velikog filmofila / filmofana, stidno sam pogledao u zemlju i jedva izgovorio reči “pojma nemam”, da bi se u tom trenutku upalio odbrambeni mehanizam tipa “ma 100% je sranje, čim ja ništa nisam čuo o njemu”. Posle par popijenih piva došao sam kući i naredio sebi onako pomućene pameti da idem da vidim taj famozni Inception. odem na imdb.com kad ono ocena 9.3/10 na osnovu 77,000 glasova. WTF? mora da je neki hack, posle gledam svrstan je na treće mesto top 250 filmova svih vremena, ispod neprikosnovenog Shawshank-a i prvog dela Kuma. Ovo je neka greška. Odem na rottentomatoes, inače sajt poznat kao škrtica po davanju dobrih ocena filmovima kad ono tamo 86%. ubedio sam sebe da je istina, i ajde da pogledamo ko igra i ko je režiser. PLJAS Christopher Nolan, za kog sam još kao 20-godišnji klinac rekao posle odgledanog Memento-a kad je pola ljudi izašlo iz bioskopa sa komentarima kako gluplji film u životu nisu pogledali, e ovo će biti dobar režiser, koji me je 2005. godine ponovo iznenadio prvim pravim Batman-om (Batman Begins),2006. godine The Prestige-om da bi 2008. godine, posle 8 godina od moje izjave, potvrdio ono što jeste u** Mračnom Vitezu**. Znači režija ok, da vidimo glumci. Michael Caine, tu ne treba puno pričati, čovek kad se pojavi na 5 minuta u filmu, odmah daje utisak da je pametniji od svih na filmu. Leonardo Di Caprio - dečak koji je odrastao i dorastao svojoj profesiji, i koji je neprikosnoveno odigrao ulogu US Marshall-a u Shutter Island-u. OK, ok, ubedili ste me da nudite dobar film, ajd na youtube da vidimo neki trejlerčić, kad ono PLJAS ponovo, savijanje gradova (u pravom smislu reči, pogledajte trailer), matrixolike bullet time scene, kradja ideja iz snova, omg kupljen sam.
Još 22 dana je ostalo do domaće premijere, a pošto Novi Sad nema nikakav bioskop (sramota!!!),trpam drugare u kola i palimo za BG, jer ovaj film mora da se odgleda u bioskopu, jednostavno mora. Posle kad izadje neki 720p, obavezno u kolekciju, ali po meni je pravo skrnavljenje sedme umetnosti sesti kući i odgledati neki CAM snimak ovog filma (pojavio se na netu već).
a sad evo plakat i malog opisa (preuzetog sa happynovisad sajta) kao i trejler.
_Vizionarski reditelj Christopher Nolan napisao je scenario i režirao ovu psihološku naučnofantastičnu akciju o lopovu koji ima sposobnost da uđe u snove drugih ljudi. Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) ne krade stvari, on krade ideje. Projektujući se duboko unutar podsvesti svojih meta, on može da dođe do informacija koje čak ni najbolji kompjuterski hakeri ne mogu. U svetu korporativne špijunaže, Cobb je ultimativno oružje. Ali, i oružja imaju svoje slabosti, a kada Cobb izgubi sve, on je primoran da krene u poslednju misiju u očajničkom pokušaju da se iskupi. Ovog puta, Cobb neće požnjeti ideju, već zasejati je. Ako on i njegov tim specijalista uspeju, otkriće novu granu u umetnosti psihološke špijunaže. Isplanirali su sve do najsitnijih detalja i imaju sav alat koji im je potreban. Međutim, njihovu misiju komplikuje iznenadna pojava zlokobnog neprijatelja koji izgleda da tačno zna šta oni nameravaju i kako da ih zaustavi.
Rezime: Pametan, inovativan i uzbudljiv, Inception je retki letnji blockbuster koji uspeva kako na visceralnom, tako i na intelektualnom polju._
Inception (2010)
Inception Movie Reviews, Pictures - Rotten Tomatoes