DOOM

##Osnovni podaci
Razvojni tim: id Software, Certain Affinity;
Izdavač: Bethesda Softworks, ZeniMax Media;
Platforme: XO, PC, PS4;
Datum izlaska: 13.05.2016.

Ovo je novi deo serijala, ili bolje rečeno, ovo je svež početak u ovoj sagi dugoj više od 23 godine. Poslednji deo smo videli 2004. godine, koji je imao naziv Doom 3. Naravno, radi se o pucačini iz prvog lica (FPS) u kojoj preuzimate ulogu Doom guy-a, neimenovanog heroja koji šuta i puca u sve što se kreće tokom svog putešestvija.

##Singleplayer

Doom single player kampanja se oslanja na tri ključna principa. “Opaki demoni, ogromno oružje i veoma brzo kretanje”. U ovoj igri ne postoji health regeneration. Nema skrivanja iza stene dok se zdravlje ne povrati, ovde je igrač primoran da ide “all out”, da se konstantno kreće i da pametno koristi resurse raspoređene po mapama u single player modu. Razvojni tim ovo naziva “push forward combat”. Zanimljivo je da će čak i neki neprijatelji ispuštati pick up-ove kao što su health i shield pack-ovi. Naime, na većim težinama igrač će morati da bira kako ubija neprijatelje, u zavisnosti od situacije u kojoj se nalazi. Na primer, ukoliko ima malo health-a, igrač može iseći cyberdemon-a i tako dobiti health pack-ove, a ukoliko ima health ali ne i shield, onda istog neprijatelja može ubiti na drugačiji, specijalan način kako bi dobio shield pack-ove od njega. Ovo je takođe novina u igri koja se naziva “melee execution system”. Nakon dovoljno nanete štete, neprijatelji u igri počnu da svetle nijansama plave i narandžaste boje, što je pokazatelj igraču da može prići i izvršiti poseban potez, nešto kao “glory kill”. Igra poseduje ogroman arsenal oružja, uz neka koja su dobro poznata starijim igračima i ljubiteljima ove franšize kao što su BFG 9000, super shotgun, itd. Motorna testera je takođe nezaobilazan element ove krvave opere. Što se neprijatelja tiče, imena možda jesu slična, ali je dizajn dosta izmenjen. Tako će igrač opet morati da ubija mrske revenant-e, mancubus-e i cyberdemon-e na različite načine. Double jump postaje deo DOOM franšize, koji je još jedan od novina u ovoj igri koja se dosta oslanja na taj novi pristup igri koji nalaže da se igrač uvek kreće. Kampanja će trajati više od 13 sati, po navodima iz id Software tima, a tu je i poslastica za one koji vole izazove. Ultra nightmare difficulty, najveće podešavanje težine u igri imaće permadeath. Znači, jedna pogibija i natrag na početak igre. Niko iz razvojnog tima ove igre nije uspeo istu da pređe na najvećoj težini.

Takođe, igra će imati sistem nadmetanja gde ćete videti šlemove vaših prijatelja na onom mestu do kojeg su stigli pre nego su poginuli, što će predstavljati izazov u želji za nadmetanjem po pitanju toga ko je stigao dalje i ko je prešao više.

##Multiplayer
MP će imati nekoliko modova, kao što su deathmatch, domination, warpath, freeze tag i clan arena. Igrači će takođe moći i sami da kreiraju svoje mape koristeći alatku koja se zove “Doom SnapMap”. Oružje iz igre biće na raspolaganju i igrač će moći da bira svoje početno oružje pre početka MP sesije.

Mape su bazirane na samoj igri, pa se neke odvijaju u paklu, bukvalno, dok se druge odvijaju po UAC instalacijama i stanicama. Postoji sistem rangiranja koji nagrađuje igrača sa dodatnim “igračkama” koje može koristiti u meču, kao što su Siphon granate koje nakon eksplodiranja ostavljaju polje crne rupe koja dodatno isisava snagu vaših protivnika. Postoje i određeni perk-ovi, koji se nazivaju “hack modules”, a koji u igru ubacuju dodatne opcije kao što su tracking osobe koja vas je ubila, prikaz svih igrača na mapi u dve boje (plava vaš tim, crvena je protivnički). Hack modules imaju svoje vremensko ograničenje. Oni se, poput oružja, biraju pre početka sesije, jer će ih biti više i neće moći svi da se koriste odjednom. Takođe, meni lično najzanimljivija stvar jeste i Demon rune gde igrač postaje demon nakon što pokupi taj pick up. U beti je bio na raspolaganju samo Revenant demon, koji ima bacače raketa na ramenima, dok se iz trailer-a može videti da će nakon izlaska igre biti dostupan barem još jedan demon, cyberdemon. Na launch-u igra će imati 9 mapa, dok će se nove mape ubacivati postepeno, nakon određenog vremena.

##Trejleri

##Dodatni linkovi

##Ocene

IGN - 7.1
ICXM - 90
TheSixthAxis - 90
Attack of the Fanboy - 80
PlayStation LifeStyle - 80
Metro GameCentral - 70
Gamer.no - 80
XGN - 80
Gamespot - 8

11 Likes

Odlična tema! Mali hint, ako hoćeš da koristiš headings, kao na primer:

##Gameplay heading

samo stavi dve tarabe # ispred reči/rečenice na ovaj način:

##Gameplay heading

1 Like

Odradio izmene. Hvala, nisam mogao da nađem ovu opciju sam. Nego, što mi sistem/sajt sam menja naslov, valjda neki caps lock režim blokiranja ili šta je već? Ako stavim sva velika slova, sajt prihvati, ali nakon nekog vremena vidim da sam vrati na mala slova, pa zato pitam.

Naslov sam ja prepravio, da bude uniformisano :slight_smile:

I ja sam ovako stavljao, posebno zbog toga što developeri naglašavaju da je naslov igre u caps lock-u, tj sva slova iz naslova su velika, ali mi je sajt uvek smanjivao slova nakon par minuta. Zato i pitam da to nije neko automatsko podešavanje koje štiti od predugog pisanja u caps lock režimu. Izvinjavam se za off.

On topic, mnogo sam vremena proveo uz Doom igre, iako nisam iz vremena originalnog Doom-a. Doom 3 sam igrao satima, često u zamračenoj sobi i sećam se da mi je to bila jedna od najstrašnijih igara. U jedno vreme sam počeo da pucam pre nego bih prošao kroz vrata u želji da aktiviram monstrume, kako me ne bi plašili, jer je Doom 3 bio prepun jump scare momenata :smiley:

1 Like
2 Likes

Ah, sada sam skapirao o čemu se radi. Ja sam mislio na onaj deo XB1/PC/PS4 a ne na naslov. U pravu si, sistem automatski prepravlja caps lock. Promenićemo da bude DOOM kako vasiona zapoveda.

1 Like

Auh sto je brz ovaj demo na pc-u! Rekao bih da ce efikasno da utisa kriticare koji su se zalili da je igra prespora. Jos sa ovim naglasenim fov-om, bas me podseca na stari Doom. Pitam se dal ce toliki fov biti dozvoljen i na konzolama, kroz onaj slajder sto su ubacili u opcije.

A izgleda odlicno. Bolje nego sto je moja sesnaestogodisnja verzija ikad mogla da zamisli nekakav buduci nastavak, dok sam grchevito tapkao ctrl-alt-space satima zureci u uzburkanu supicu piksela.

1 Like

Evo konačno i originalnog video snimka sa neke zverine od kompjutera koji pokreće Doom igru. Znači, čisto sada žalim što ne mogu ovu igru da propam na nekoj pcmr mašini, mada pretpostavljam da ova grafička košta koliko 3 konzole, tako da će gledanje ovog videa iz sigurne daljine po moj novčanik biti sasvim dovoljno :laughing:

2 Likes

GTX 1080 prezentacija…

Serious Sam u mracnom i zatvorenom fazonu s malo ozbiljnijom pricom :smiley:

Sve sto vidim od SP kampanje mi daje dobar vajb. Ovo glorifikovanje krvi i nasilja u trejleru mi ne lezi, al gameplay deluje solidno.

Ne moze jer je DOOM starija igra, Sirius Sam je nastao od Doom-a :). Doom je Doom

1 Like

Matora drtina sve zna :stuck_out_tongue:

I Tomb Raider je stariji od Uncharted-a pa to ne smeta vecini da kazu da ROTR i TR reboot lice na i “kopiraju” Uncharted :wink:

1 Like

Pa kad su mnogi nepismeni, ajde i ti? :stuck_out_tongue:

Nisam primetio da je neko napisao, sigurno bi isto napisao. To se barem zna sta je starije, a ne kokoska ili jaje :slight_smile:

Evolucija je jedno, a sasvim drugo ono sa pocetka tvog posta…

upravo se skida pa kada je gotov download…pusticu jos nekoliko screenshots-a…