Ja ne znam, možda jedno 10% hardcore fanova da je briga za Doom lore, prije si još više morao da čitaš one codexe ako te to zanima.
Ovdje kao imaš te cutscenes, ono gledao sam ali nije da me nešto zanimalo. Neke momente nemam pojma šta sam gledao.
Nebitna stavka skroz. Otprilike kao što naknadno prave lore za fighting igre. Street Fighter, Mortal Kombat, Tekken itd. Kao imaju neku priču, a retcon-uju stalno nešto.
Sto se tice price, problematicno je sto su odlican storytelling iz 2016 i Eternal, koji je vise bio impliciran, preselili u cutscene-ove. Bolje bi bilo da su ostavili citavu pricu kao u prva dva djela, vise neodredjena i spremna za konzumaciju onima koji je zele, a je u lice svima.
Nadalje, par stvari su uradili koji su nerfovali Doom Slayera, nacinili su ga vise covjekom, sto se ne uklapa u lore koji je do sada postojao, ali elem, ovo je ipak prequel, pa kao takav je bio prije, kasnije je postao God koji je ubio God i God God-a.
Pored rokanja koje je standardno dobro, meni ja najbolje bilo pretraživanje mape u potrazi za secretsima. Ništa teško, taman da te malo opusti između borbi.
Najgori su mi bili weapon challengei jer ima oružja koje stvarno ne volim, kao sto je onaj neki snajper, Doom jednostavno nije igra za snajperisanje. Srećom ima onaj neki trinket koji usporava vrijeme pa ubodeš headshot, bez njega sa nišanjenjem na joypadu - propast.
Inače pročitah upravo da su izbacili stealth updejt da naprave igru težom, jer im data pokazuje da je gomili igrača bila prelaka.
Hm, možda bi za ovakvu igru bilo bolje obratno, da su preterali s težinom pa da kasnije malo popuste. Ipak je bolji osećaj kad moraš da se malo pomučiš pa trijumfuješ nego kad projezdiš kroz kampanju a zeva ti se. Podseća me na novi Monster Hunter, isto se svi žale da je prelak, što je za takvu vrstu igre baš nezgodno.
Što se luke tiče, eno ga odustao od Dark Ages (dosadno mu iz nekog razloga (ej, dosadno! zamisli kad sam ja imao 13 godina da mi neko pokazao ovo, eksplodirao bih od uzbuđenja)) i vratio se Eternalu – mali mazohista sad krenuo ultra-nightmare. Igra odlično, al brutalno je teško, čim umreš moraš sve iznova. Ne znam jel to uopšte moguće preći na kontroleru.
Al Eternal i dalje fantastičan, moram opet da kažem, remek delo od igre. Šteta stvarno što su izbacili glory kills iz Dark Ages, dodaju baš puno Doom ugođaju.
Pa pazi Glory kills i dalje postoji samo nemas toliko varijacija koliko ima Eternal , doslovno pre nego sto dokrajcis neprijatelja uradi jump pa stisni R stick i dobices poprilicno brutalan glory kill jedina mana je sto nemas toliko animacija (podseca na Doom 2016).
Eh, mladosti. A meni Ultra-violence pretezak u DarkAges, i to na PC-u. Malo sam doduse i stelovao settingse, spustao parry window i povecao brzinu, pa sam se brzo otreznio i vratio na default Hurt Me Plenty sto je, kao, medium.
Ok, medium jeste malkice prelako ali bre meni nekako i taman jer igra podseca na Serious Sam koliko te zasipa sa gomilom monstera u svakom talasu.
Rece drugar koji je igrao na konzoli da je igra “prelaka”, ne znam da li su na konzolama nesto stelovali settingse ali je prosto nemoguce da kao prekaljeni Doom i Quake igrac ovoliko mucim na tezim nivoima na PC-u. I kao Luka igra na najtezem settinsu bez problema i dosadno mu? Wtf. Nesto je do konzola garant neki autoaim.
Takodje, zamerka da ima jednostavno previse mahnika, oruzja i svega. Ne mogu da pohvatam ko je slab na sta, menjaj 300 oruzja pa sta ces sad da udaris rukom, zaletis se stitom, malo nacnes oruzjem, pa se neki monsteri respwanuju kao resurs, kapiram koncept da su hteli “moment to moment” gameplay kada se uvek izvuces crveneci se do usiju od uzbudjenja, ali ne moze bre igra svaki put da mi izrezira to perfektno i desi se da jednostavno precesto moram da reloadujem i smorim se. Ovo sve na tezim nivoima, naravno. Vise preferiram “raw” tezinu, ti protiv nekoga ili necega gde se samo svojim kretanjem izvlacis a nekakvim polu-kompleksnim mehanikama. Obican rocket jump, rail/rocket gun i udri. Takve su bile igre naseg vremena.
Na pozitivnoj strani, ako izuzmemo ovu kakofoniju neprijatelja i nepodnosljivo sarenilo, svidja mi se dozivljaj tezine i inercije gde se bas oseca tezina oklopa, imam osecaj da mi se soba zatrese kad skocim sa balkona. Naravno malo pomazu i dobri zvucnici sa subwooferom
Pusti luku, ko zna sto mu je igra dosadila, nije zato sto je prelaka.
Pisao sam jos dosta o sopstvenom iskustvu u Dark Ages na ‘Sta Igrate’ threadu, ako te zanima kako je to izgledalo na nightmare –
…i tako jos nekoliko postova nize.
Ako mogu ja, mozes i ti! Salim se, igraj na tezini koja ti odgovara. Ukratko, odusevljen sam igrom, bilo mi zao kad se zavrsila. Cak bih se usudio da kazem da mi je Dark Ages za dlaku bolji od Eternala, jer nije toliko intenzivan. Eternal mi je bio blago pretezak na nightmare, dok mi je Dark Ages legao taman. Nisam dirao slajdere nista, samo stavio na nightmare i pomoz boze. Al nije bilo strasno.
Sto se mehanika tice, deluje u pocetku haoticno dok ti se malo ne slegne, al u sustini je jednostavnije od Eternala. Nije mnogo tesko za pohvatati, a igra zasluzuje playthrough, fantasticna je.
Pa sad, iskreno ne znam koliko je onda nivo tezine uopste komparabilan - ocekivanje je da bude teze na konzolama, ali ispade po onome sto pricaju jos i lakse. Mada bi trebalo da je na PC-u dosta lakse zbog kontrola. Zbunjen sam.
razmisljam, garant je do ovoga – pusti stelovanje parry prozora, vrati na default i udri.
Generalno postalo mi je lakse kad sam shvatio da prvo treba da proredim boraniju koja moze da puca (vojnike i impove, obicni zombiji su bezopasni), pre nego uopste nacnem bilo koje heavy demone, jer oni mogu itekako s ledja da te peckaju dok se ti boris 1v1 protiv nekog jaceg. Jedini izuzetak su paukovi jer imaju hitscan turret koji ti skine zdravlje ocas posla. Na njih bacim stit da ih onesposobim i ubijem odmah.
Na temu oruzja, ne treba previse ni da menjas, nije to eternal. Ako si dosao do super dvocevke, ona resava sve sem energetskih stitova (a za to ili bacis stit ili izvadis jednu od plazmi). I onaj buzdovan na lancu je neverovatan koliko razbija. Ma svako oruzje je super, koristis sta ti legne.
Cim nesto poljubicasti, udaris melee.
Zaletanje stitom koristi takticki, ili da dobijes resurse od boranije ili da pobegnes iz gadne situacije. Na velike demone se ne zaleci, obicno imaju bolan odgovor na to. Najlaksi nacin da saseces kolicinu ‘obicnih’ demona je bacanjem stita. Ako nisi znao, cim pritisnes blok stit ti se vrati, ne moras da cekas da sam doleti nazad.
Igra je totalni power fantasy kad se malo uhodas, ne tera te da budes toliko precizan s alatkama ko sto je eternal forsirao.
Hvala za tips, ustalio sam se na Ultra Violence, nekako prezivljavam. I dalje mi je najveci problem sto u svakom talasu, umres za pola sekunde, osecam se kao glass cannon i jedan sekund nepaznje je dovoljan za reload. Nego, nije bas ni kratka igra. 22 nivoa, tek sam na 6. Ali je bas dobar power trip, onaj nivo sa letenjem i povremenim spustanjem na platforme bas je dobar. Sa dobrim ozvucenjem, sve se trese, dugo nisam tako neku igru osetio u stomaku, svaki udarac proizvodi neki “klang”. Mislim da mu cak ni Gears of War nije ravan po visceralnosti.
Nevjerojatno koliko je bolji flow borbe kada se parry/finisher slow-mo efekt smanji na 0%. Čak imam osjećaj da je lakše uraditi parry multi hit napadima od neprijatelja kao što su Cosmic Baron.
Meni kao matorcu ovo ubija “doom osecaj”
Ne ide mi taktika i Doom u istu recenicu.
U mojoj glavi je to 2-3 oruzija sa kojom predjes igricu.
Najvaznije nabiti dvocevku neprijatelju usta i opaliti… tu i tamo motorka,RPG i cao..
Kada cujem da treba da “pariram” to je to…
Nije vise Doom..
salim se, al probaj barem ovaj novi doom, dosta su ga pojednostavili u odnosu na eternal, mnogo je blize tvom idealu. 90% vremena upravo jeste samo dvocevka u ralje, a ostatak vremena taj ‘parry’ je toliko badass da ti verovatno nece smetati kako se zove haha
Ja igrao Eternal i reko ajde da pokrenem ovaj čisto da vidim kakav je, iako još nisam sve završio u Eternal… I onako na prvu atmosfera mi je top, ali kad dođem iz onog spida u ovo… Skroz čudno. Ali tek trebam da sednem da igram ko čovek, nego reko ajde na brzinu samo da vidim kako izgleda. Ceo vibe je super ali finisher-i su mi blagi užas… Finisher - neki najobičniji slow-mo šut koji izgleda kao da je van domašaja i to je to…? Baš fali ono lomljenje vrata, probadanje i slično. Ali čim završim Eternal koji sam započeo već 4 puta, upadam u ovo.