Ne bih se slozio. Ima masa odlicnih lokalizacija, sve je do kvaliteta voice actinga kao i u video igrama.
Pa i ovo je veoma diskutabilno ako uzmes u obzir da je u nekim zemljama ta stopa oko 30% (Italija, Spanija, Portugal, Francuska)…naravno ima zemalja sa vecim procentima ali daleko od toga da cela EU zna engleski i da ne mogu funkcionisati bez njega.
Pa ne zna ceo svet eng ali to nije za pohvalu to je za sramotu.
Svi skandinavci pice eng kao maternji od osnovne.
To sto jedni Francuzi ili Italijani vecinom ne znaju to je iz dva razloga.
Prvo dovoljno su veliki. A drugo ima i brdo neobrazovanih samim tim.
Ali ti poredis nas od 6m sa nekim Francuzima od 80m smesno poredjenje.
A sto se sinhronizacije tice. Veceg debilizma nema. To je ok samo za crtace za decu koja ne razumeju eng.
Nema dobre sinhronizacije za film. To je za retarde koji cak ne znaju ni titl da procitaju.
Jedino sto postoji ogroman dijapazon izmedju prosecnog srbende koji jedva nabada haudujudu i nekoga ko fluentno rastura konverzaciju i ima savrsenu gramatiku.
Za ozbiljnije poslove, uglavnom se zahteva dosta visok nivo.
Zasto je sramotno? Po meni je veca sramota bacati sopstveni jezik u zaborav i skrnaviti ga raznim anglicizmima i ostalim nebulozama koje se koriste u danasnjem jeziku.
Nebitno ko je koliki, pricamo procentualno pa je velicina nacije po tom pitanju nebitna. Jedino sto moze biti od znacaja je da zbog same velicine imaju dovoljno sadrzaja na svom jeziku pa im je mimo posla/komunikacije engleski manje bitan.
Da li su svi filmovi holivudski i na engleskom? Nisu. Imas brdo filmova/serija koji su na drugim jezicima i sad zasto bi u pozadini slusao neki nemacki, rumunski, italijanski koji svakako ne razumes. Takva je situacija i sa ljudima koji ne znaju engleski, zato i ne vidim problem sa sinhronizacijom sadrzaja.
Svasta, pa gledam ja filmove na drugim jezicima. Skoro smo pominjali Danske filmove. Pa gledam Italijanske filmove i serije. Bas volim.
Upalim titl. Jbt znam da citam
Svaka vrsta sinhronizacije sem za decu je silovanje i kvari ugodjaj.
Sto se ocuvanja jezika tice to je glupost.
Prica za debile koji nece da uce a slabo i citaju.
Pa evo ja pisem sve cirilicom, pricam srpski normalno.
Ali isto tako mi je eng kao da slusam srb.
Ne ubacujem gomilu debilnih izraza.
Bas ovde sam se smejao vise puta. Meni igrice ne glicuju, laguju ili sta vec. Meni “secka”
Tako da savrseno odvajam te dve stvari, ili pricam eng ili srb.
Evo npr serija Gomora, ne smem ni da zamislim koje bi silovanje bilo da je sinhronizovano na Eng.
Strasno… kao sto rekoh, za ljude slabijih mentalnih kapaciteta.
Ovo potpisujem. Samo se setim kasne 80te i neki bangavi vhsovi sinhronizovani na turskom i prorade mi tikovi i ptsd.
Ulazi Clint Eastwood u westernu u one njihove salone MERHABA. Zaboravio sam glumca isto fazon neki akcioni film, scena ulazi u crkvu MERHABA, idi bre u kurac
Ocigledno drugacije gledamo na neke stvari pa me zanima kako tebi kvari ugodjaj gledanja filma ako je original (jezik koji ne razumes) preveden na engleski? Sta tacno gubis pa da ne mozes tako da ispratis sadrzaj?
Zar ne izvaljujes da i pored toga sto ne razumes jezik ne uklapa se sinhronizacija. Reci ne prate grimase, ne prate pokrete. Nikada to nije isto.
A na sve to meni je super da vremenom kako gledas nesto polako ucis neke reci i jezik.
Ja sam tako pohvatao dosta Italijanski.
Radeci sa Latinosima u US sam hvatao i ucio Spanski.
Jbt covek sto vise jezika zna to vise vredi. Sebi nekako. Nevezano za platu ili pare.
Moram da se slozim s Marko. Ne znam u cemu je problem da na film sa engleskim voice-om lupis maternji subtitle. Ono sto sam video u Nemackoj, gde je svaki j… crtani i drugi film lokalizovan na nemacki jezik je za mene, koji sam navikao da kad vidim Stalonea, De Nira, Al Pacina, njih i cujem, a ne Jans Urliha ili nekog tamo drugo, izazivalo blagu mucninu.
Mene nekada nervira bas ono mumlanje i zvukovi “kao na wc solji” u japanskim anime crtanima pa ukljucim engleski voice.
Ovi nasi crtaci, ko ima decu sigurno zna koliko znaci sinhronizacija, ali i meni ponekada dodje da ukljucim na HBO, bude nekada interesantno da cujes kako su odradili i nasi i hrvati.
Ah ista sudbina kao Silent hill i svih koji sviraju onoj stvari, big boss kaže ne more, ne more …
Okreni list, ako možeš napravi sledeću hit igru za konkurenciju i kraj priče…