Da li su igre i dalje igre?

Stari sam gejmer. Moje druzenje sa igrama pocinje jos tamo negde 1984-e pa evo traje i danas. Ne mislim da je gejming samo za klince. Smatram da u umerenim, normalnim kolicinama uz igru moze da se zabavi i staro i mlado. Sve sto treba jeste da odaberes ono sto volis i u cemu uzivas.

Svesni smo hiperindustrije u gejming svetu. Svesni smo da gejming diktira tempo hardvera, obrce milionske cifre a same igre su sve skuplje i skuplje za izradu. Razloga je mnogo ali svi predpostavljate zbog cega.

Ipak u poslednje vreme uhvatim sebe da prevrcem po netu u potrazi za nekim starijim igrama. Tesko ih je naci a i kad ih nadjes cesto imas problema da ih poteras na ovim novim platformama. Ipak… skoro nisam imao tako dobar osecaj u meni nego kad sam skoro zavrsio Metal Gear Solid 1 za PC. Igra jos iz zlatnog doba PS1.

Ne znam kako vi… ali mene svo to bljestavilo boja i efekata, HD rezolucije, realni pokreti/animacija i cut scene, koje mogu da postide i neki film, ne mogu zavarati i naterati me da kazem WAOOOO. Danas su igre bogate u jednom pravcu… ali bivaju sve siromasnije i siromasnije po pitanju neceg drugog. Nedostatak inventivnosti, dobre price, karaktera sa kojim ces skoro pa da se sjedinis i da ih zaista zavolis ili zamrzis. Sve praznije i praznije. Pa cak i neke stare igre koje developeri pokusavaju da izvade iz zapecka jer su nekada davno bile ultra hitovi i ultra popularne, sada sluze samo da se uzme para na imenu. Pri tome, time bivaju na neki nacin oskrnavljene a sve ono sto smo voleli u vezi njih unisteno. Ne znam koliko na ovom forumu ima ljudi koji su mogli da uzivaju u igrama krajem 80-ih i zlatnih 90-ih ali verujem da ce ti isti da se sloze samnom.

Prosto postoje ljudi koji ce samo do odigraju igru i to je to. Postoje ljudi koji ce da odigraju istu i da se zakace za pricu, za lik/ove. Svestan sam toga. Ali svedoci smo prave poplave tupih naslova. Bilo da je rec o sinlge player ili multi player. Retka su ostrvca gde palma pruza dubok hlad. Gde mozes da se opustis uz nesto u cemu zaista uzivas. Sto stvarno isplivava iz tog mora proseka. Pa zar je moguce da ljudi samo grafiku gledaju ? Animaciju… bogate cut scene. Zar je moguce da samo to prodaje igru i da se po tome meri da li je nesto dobro ili ne ? Ja u to ne mogu da poverujem…

… ili je sve ono sto sam gore napisao samo rezultat moje old school pripadnosti. Ko zna. Mozda ce jednog dana David Braben i Ian Bell opet zasukati rukave i pokazati kako se zaista pravi dobra igra. Mozda Eric Matthews opet pokaze kako se pravi dobra platforma. Mozda opet proradi Sierra i jos puno velikih imena iz sveta igara. Mozda… mozda.

PS: Nekad je i UBI soft bio sinonim da nas ceka nesto sto je 100% odobro i ste tesko moze da promasi.

Nisam toliko iskusan Gamer kao ti,pripadam nekim mladjim generacijama,ali i ja raspoznajem igre u kojima si mogao da se vezes za glavnog junaka do te mere da ako na kraju igre nastrada dodje ti da zaplaces. Mislim da je takvih igara sve manje, a da su sada to, velikom vecinom, XBLA igre. U nekoliko navrata sam se uverio da se u toj grupi igara nalaze te ‘‘kreativne,ne profitabilne’’ igre. Tu ima puno naslova koje treba probati. Pomenucu samo Braid iako je takvih igara sad vec dosta.

Posle Super Maria sve je krenulo nizbrdo.:smiley:

Neznam jel se neko seca Contre na NES-u isto je bila odlicna igra

P.S.
Meni jedna od najboljih igri tada na konzolama :heart:

To sam przio… i Alex the Kid… mislim da se tako zove igra… NES !!! :slight_smile:

auuu kako sam igrao Contru ufff opasna igra :smiley:
secam se TYRIAN-a i COMMANDER KEEN-a cini mi se, znaci to je bilo ludilo od igara pored legendarnog MARIO-a :wink:

Mislim da su igre postale preveliki biznis i da developerima vise nije stalo da prave igre sa dobrom pricom i da su ljudi zabave,nego da imaju najbolji multiplayer i grafiku.Ja sam isto jedan od mladjih gamera,ali se secam kad sam igrao igre na ps1 sa mojim caletom i bratom i kako su mi bile zabavne(kao npr. colin mcrae rally 2,spyro,crash bandicoot…),ali ja mislim da se sve to promenilo sa ovom generacijom konzola.Far cry,koja je po meni bila jedna od omiljenih i najboljih igara i sa,u to vreme najlepsom grafikom i extra pricom,sad kad su napravili far cry 2,sve su upropastili.Svako voli grafiku,ali pravo da vam kazem,to mi je u poslednje vreme najnebitnije.Jedine igre koje su mene na ovoj generaciji konzola zadivile graficki,sa pricom i gameplayom,bukvalno su imale sve sto se moze traziti od igre i drzale ispred kompa i kutije ceo dan su bile mass effect 1 i 2 i assassin’s creed(sva tri dela).
Ne znam,po meni gaming industrija postaje sve losija i cini mi se da se sve okrece ka multiplayer-u i da za nekoliko godina sp kampanje nece ni biti i kada to vreme dodje,ja ostavljam kontroler zauvek,jer pre cu izaci napolje sa ortacima nego da sa njima igram neku igricu. :slight_smile:

Jbt kad se samo setim Metal Geara 1 i 2…

Vrhunska igra! Meni je kec mnogo bolji i zanimljiviji. Secam se samo misije sa snajperom kada nisanis preko tastarure :slight_smile:

Zao mi je sto nisam presao ostale delove.

ufff MGS…Solid Snake :slight_smile: Kako sjecanja naviru xD Stvarno danasnje igre imaju “sve naj” al izgubile su ono nesta… Resident Evil 2, 3, Code Veronica, MGS, MGS Sons of Liberty, Snake Eater, Parasite Eve…

MGS je imao pixel da mozes oko s njim izbiti ali strasno dobra prica, gameplay je popravljao sve! Vise se i ne sjecam koje sam sve igre igrao na Sega Mega (iako sam jedno 5 komada promjenio :slight_smile: ) Pa kasnije PSone

Moje neko iskustvo s video igrama je relativno rano (s PSone) ali imao sam dodira s Commodore 64, Amiga, Nes, itd pa “znam” o cemu pricate. Nadam se da ce se neke stvari promjeniti i da cemo u skorijoj buducnosti dobijati “prave” igre pa makar i remake starih dobrih igara

Sve pohvale za thread ! :beer:

Ja sam gamer od SNES-a, znaci tamo negdje od 2000 (ne sjecam se tacno kad sam ga dobio). Posle sam kupio PS One. Odigrao sam dosta igara na PS2 i dakako na racunaru.
I prije i sada je bilo dobrih i losih igara. Samo sto je razlika sto su tada igre bile znatno kompleksnije u odnosu na ove sad. Uzmite samo za primjer RPG-ove. Toliko je sve pojednostavljeno da ubija draz igranja. Prije su igre radjene za gamere, a sada se prilagodjavaju svim uzrastima, ne moram ni objasnjavati zasto. Mozda sam malo subjektivan ovde jer u djecackim danima nisam bio toliko iskusan pa sam teze prelazio igre.
Industrija igara je mnogo razvijenija sada nego prije 10 godina, s toga losu pricu i bezlicnost igre kompenzuju nabudzenom grafikom, kao sto ste vec svi i pomenuli.
Postji jos nesto, u danasnje vrijeme je tesko napraviti nesto novo, nesto sto do sad nije vidjeno pa nam mozda i zbog toga danasnje igre djeluju losije. A i nista ne moze zamijeniti djecacku fascinaciju video igrama. Sjecam se kad sam prvi put igrao Zeldu, a tek Metal Gear i FF IX. Jedna totalno nova dimenzija za mene.
Kako god. Slazem se s tim sta hoces reci, mada nije ni danas sve tako crno u svijetu video igara. Postoje jako, jako dobre igre zbog kojih ne bi bio grijeh da se iste proglase umjetnoscu.

Ja se uopste ne slazem sa tom konstatacijom kako su igre nekad bile bolje , jel prosto to nije tacno (Iako mozemo reci da su te stare igre na Segi i SNES-u recimo imale taj neki poseban smek, mada opet drugacije to dozivljavas kad imas 10 godina ili 20-25 tako da je to sve samo stvar percepcije nista drugo)

Recimo dolaskom Playstation keca igrice su prestale da budu igrice i postale su IGRE.
Jednostavno video igre su prestale da budu iskljucivo decija zabava kad su developeri igara videli da igre imaju enorman potencijal.
Danas su video igre neka vrsta mainstream umentnosti kao sto su recimo : film ili muzika.

Mislim i sto se tice i price i svega daleko su odmakli, da li je iko mogao da zamisli recimo na Segi pa i Playstation kecu neku igru tipa : Assassin’s Creed, Mass Effect , God of War ili Mafia…tako nesto je jednostavno bilo nezamislivo.

Mali stimulasan za pokretanje teme mi je bio i Dragon Age serijal. Ni kec nije bio onako “dubok” kakve su prave RPG igre ali opet je bio odlican. Dvojka me je razocarala jer je arkada.

Po mom misljenju nekada su igre bile vise podeljene. Striktno na zanrove. Sad se sve to mesha. I tu mozda nastaje prva problematika.

@Fabrizio Tagliano: Ne znam zasto mislis da nisu mogli da naprave Assassin’s Creed, Mass Effect… na PS1 i Segi? Pogotovo na PS1. Ok graficki sigurno ne ali idejno svakako da. Razlika je samo sto su se tada igre drugacije shvatale… i tu se slazemo. Ali da li je to drugacije shvatanje u negativnom kontekstu ? Evo recimo… mozda znas… da je prvi Kings Bounty izasao na Commodore 64 :-). Da li si nekad igrao Dungeons Keep na Commodore 64 ? Uz tu igru se dobijala knjizica od ne znam ni sam koliko strana jer u samoj igri i tokom njenog igranja nabasavas na lokacije gde imas oznake tipa: Read paragraph XYZ. O duzini i dubini price da i ne pokrecem temu. Da ne pominjem Beholder seriju i Lands of Lore. Space rogue, ELITE… ta igra ce uvek biti posebna. The Dig i jos puno puno igara sa dobom idejom, pricom, radnjom itd itd.

Ok sve je stvar licno ukusa. Slazem se. Recimo meni je Mass Effect sasvim prosecna igra. Lepa je grafika. Akcija. Ideja i radnja su po meni mogle biti jos prosirene ali OK. Ako malo bolje obratimo paznju, Assassin’s Creed i Mass Effect su ustvari jako jako slicne. Cak je i ideja jako slicna. Ok ovde resavas templare a ovamo ripere ili kako se vec zovu. I u jednoj i u drugoj si ogranicen kretanje. Nemas bas full slobodu istog osim u gradovima/stanicma. Nacin transporta slican. Ovamo kopas resurse a u Assassinu nalazis ona pera… sve u svemu ideja apgrejda je slicna. Jedino sto u Mass-u mozes da pravis druzinu i da povedes jos dovjicu. Po meni to je jedina veca razlika.

Ne govorim ja da su to lose igre. Pogotovo to ne mogu reci za Assassin’s Creed koji sam i sam progutao iako nisam bas neki ultra fan iste. Ja sam oduvek voleo ta pentranja i akrobacije + malo zagonetki i upravo iz tog razloga mi je Uncharted serijal ultra mega super i igram ga vec 5 puta.

Igre su bile igrane i od strane starog i mladog odvajkada tako da ne vidim da je to razlog zasto bi danasnje bile bolje. Ja naprotiv mislim da su tuplje. Na neki nacin je to normalno jer se gleda vizualno… prica i ideja su gurnute u stranu. Pa dovoljno je pogledati neke serijale koji traju 10 pa i vise godine pa ce se razlika po tom pitanju uociti.

Ja jos uvek nekada upalim Maria i TMNT na onaj prvi Nintendo u zelenoj boji iz 2000 godine,nema boljih igara ni dan danas xD

upravo tako. Evo banalnog primera. Svi govore kako je Resident Evil 1 najbolji u serijalu. Naravno i ja spadam u tu grupu ljudi. Medjutim, ko je od vas igrao RE1 u zadnjih mesec dana? Evo ja sam instalirao neku polished verziju na pc-ju pre par dana. Igru cete preci za nesto manje od 4 sata. Zagonetke su toliko lake da cete reci WTF? Ali, opet je tu nostalgija i nista drugo. Prva igra u tom zanru daleke 1996. godine, nesto totalno novo. Sad je to samo lepo secanje na bezbrizne dane, nista vise. A to dal su igre i dalje igre, sve zavisi od vas samih a ne developera i samih igara. Ako pitate mene danasnje igre su unosniji biznis nego filmska produkcija, i po meni igre su izgubile svoju draz. Ali ja se igram tacno 24. godine. Pitajte Rakisu koji sad ima 14. godina dal su igre i dalje igre? naravno da jesu. Kad neko bude za 20 godina pitao rakisu ovo pitanje njegov odgovor ce biti da igre vise nisu ono sto su bile, dok ce opet neki klinac od 13-14 godina biti odusevljen sa igrama toliko da nece znati sta da igra. Sve je u nasim glavama ljudi :slight_smile:

Pa i nije - igre su se zaista promenile. Postale su previse skupe da bi neko rizikovao. Ono sto je dobro u celoj toj prici jesu mali nezavisni studiji koji jos prave igre nalik nekadasnjim.

Radi se takodje o tome da se promenila ciljna publika, nekadasnji igraci su bili klasicni geekovi. :OO Igre namenjene njima su bile teske i komplikovane jer su oni nedostatak socijalne interakcije nadoknadjivali izazovima i potvrdjivanjem u virtuelnom svetu. Danasnji mejnstrim igrac je prosecan Joe koji ne gleda Star Trek nego sitkome, a duboka prica, kilometri teksta i strpljivo istrazivanje otvorenog sveta bi ga sigurno zamarali. :d

Drugo, igre su nekada pravili geekovi. Danas imamo Cliffy B-ja koji preti polomljenom nogom od stolice ako ne zelite da potpisete ugovor sa njim. Kad smo vec spomenuli Assasins Creed, pre 20 godina, ni jedna dobra riba sa gramom samopostovanja ne bi prihvatila bilo kakav posao koji ima veze sa video igrama… A sada imamo Dzejd Rejmond. <3

Resident Evil 1 je meni najbolji u serijalu. A RE igre sam igrao sledećim redosledom: 4 5 1 2 3. Znači da, više sam se zabavio/uplašio igrajući keca posle petice! Igre se menjaju, mi se menjamo. Igre nekada- mi nekada, nikada više se neće ponoviti, igre sada su drugačije, mi smo drugačiji. Ako su igre nekoga smorile, neka ide na pecanje ili tako nešto, ne vidim čemu jadikovanje u nekolicini threadova na tu temu.

Buuuu-huuuuu, ovo više nije zabavno ko kada sam imao 11 godina, šta sada da radim?

Ja ne vidim da danasnje igre imaju puno teze puzzleove. A one koje to imaju su jako retke i nekako brzo odu u zapecak jer danas uglavnom prolaze CoDolike igre… tj igre kao na traci gde ti je sve servirano i samo treba da prezivis od pocetka do kraja sto je, slozicete se, posle 100-og puta vec jaaaaaaako dosadno. Bas citam za Dragon Age opisu u SK-u i to je to sto sam pricao. Arkada. Sramota. Baldurs Gate i Neverwinter Nights se prevrcu u svojim kutijama od shejma. Pa i Homefront… neopisiv shit koji toliko daleko ide da je sve pod skriptama (bio sam pomenuo u jednom postu da recimo na nekim mestima ne mozete da prodjete kroz vrata ili se popnete uz stepenice dok to ne uradi NPC saborac). Ako im je izgovor MP… i tu su se zenuli. Npr kod mene… poslednje igre koje su me drzale od pocetka do kraja su Betmen, Fallout 3, Dead Space 1 i 2 i Uncharted 1 i 2.

Ja imam 14 godina,odnosno za 12 dana punim 15,i igre igram od svoje 5 godine,kada sam igrao Maria i TMNT na onom prvom zelenom Nintendu(jos nije imao u boji xD),i mislim da su te igre bile mnogo bolje uradjene od danasnjih,mozda one nisu danas nista u poredjenju sa nekima koje tek izlaze (Infamous 2 i Batman 2),ali ipak su nezaboravne,a za veliko cudo i dan danas su isto zabavne,hocu da kazem da mi je ta ista konzolica jos uvek ispravna,i na njoj cak i danas mogu opet da igram TMNT i Maria,dok npr. na ovom kompu necu moci da pokrenem Metro 2034,Prototype 2,i neke igre iz sledece godine,sto znaci da mnogo brze stari od konzola :doh:

Ne bih se slozio sa ljudima koji nasu zal za starijim igrama pripisuju nostalgiji, iako tu ,naravno , ima i pomalo nostalgije. Nostalgicari pate za obelezjima neke epohe, i njima u principu nije bitan kvalitet koliko im je vazno da odredjeno delo odgovara standardima te epohe.
Mislim da je sa nama drugacije, jer mi ne vezujemo kvalitet igara za odredjenu epohu. Teza naravno jeste da su starije igre bolje, ali tu vreme ipak nije glavni faktor vec nesto drugo sto su neki posteri pre mene objasnjavali i radi se o drasticnoj promeni gaming industrije i prodoru krupnog kapitala.

Da ne bih sad ovde kucao zidove teksta, okacicu link za vrlo dobar govor koji je odrzao Yahtzee (Zero Punctuation) na ovu temu, odnosno - zasto su starije igre bolje nego ove danas. (Pocinje na 5:00)

YouTube - Game Connect 08 - What Makes a Good Game - a critics perspective 1/4

Ne znam, ljudi se razlikuju…
Ja sam gamer od 88-e godine. Poceo sam sa commodere 128 racunarom, sada sam skoro(godinu dana) presao ne konzolu. Posedujem pc od 96-te.
Igre se prave danas za ‘siru’ masu. Ne isplati se praviti komplikovanu igru, za koju je potrebno nekoliko dana, nedelja ili mozda meseci uci u srz ili nauciti.
Samo je u tome razlika. Morate kada startujete igru da imate dovoljno ‘kvaliteta’ da vas privuce da je igrate i dalje. Jedan od prvih stvari koja zapada za oko je grafika. To je donekle normalno, jer i kod zena prvo gledamo grafiku, zar ne? :slight_smile:
E sada ako je grafika odlicna, gameplay slab, onda gubimo motiv koriscenja?
Sto se price tice, tesko je danas imati dobru pricu. Nemaju samo igre sa time problem neko i filmovi, serije… Mislim da je bolje modifikovati vec postojece dobre price, nego praviti nesto sto nema nikakvu pricu… Naravno rockstar sto se tice price retko kada omane, a meni crkla konzola bas pred L.A. Noir… :frowning:
Ja sam od ljudi koji misle da igre vise nisu igre, bez obzira sto naravno sa 10 godina se vise lozimo ali radi se o tome da igre ne odrzavaju staru strast, ne napreduju, nego nazaduju. NEsto slicno kao sa pricom dragon age-a 1 i 2 ili res evil-a 1 i 5-ce. Takodje ja sam gamer vise postuje nadjeni metak, nego fragovanje 1000 zombija za po sata. No kao sto sam naveo, ljudi se razlikuju, tako da ne treba sporiti nicije misljenje.