Da li je gaming industrija postala samo nacin da se ljudima uzme sto vise novca , bez mnogo truda?

E ovako zanima me vase misljenje na ovakvu konkretnu temu , u zadnje vreme developeri previse hvale svoje igre (izuzev izuzetaka) i spominju predobru grafiku , jedinstvenu gamplay mehaniku , i sto nekih cuda i na kraju , dobijemo proizvod koji je neigriv i cesto nedovrsen ,i onda kasnije se godinu dana igra krpi patchevima i glupostima . A da ne spominjem DLC-ove koji su postali opasna mamipara.I ako neko uvede nesto inovativno u gameplay tipa kao sto je Rockstar uveo 3 lika , odma su to ostali studiji iskopirali i vec ima ili su u izradi igre sa slicnim principom kontrole likova …

Ne treba ti nase misljenje sam si sebi dao odgovor(izuzev izuzetaka).

Nije ni GTA prva igra u kojoj moze vise razlicitih likova da se igra.

Meni je tuga sto sad budzet za marketing nekoliko puta veci nego za samu izradu igara. Witcher 3 su napravili za 15 miliona a marketing, koliko je vec bio, dal 35 dal 45 miliona evra. Uzas. I to je odlicna igra. A imali su onaj fejl sa downgrejdovanjem, pa su zucnuli tek kad su izbacili igru, a dotle komotno reklamirali sa prethodnim build-om igre.

Protiv DLC-a nemam nista protiv ako je story DLC, znaci Fallout DLC-ovi, evo ovaj prvi Witcher 3 DLC je bio dobar. Ono sto DICE i EA rade sa Battlefrontom/Battlefieldovima je glupost, izbace ranije igru pa onda 4-5 DLC-ova mape i oruzja. Sve to moze da stane u prvobitan release.

Vrlo losa stvar za gejming su ove godisnje igre. AC serijal je unisten tako, EA sad napravio plan da rotira na godinu dana Battlefield, Titanfall i Battlefront, CoD-ovi izlaze svake godine, samo sto vise para da se uzima.

Reklamiranja ce biti uvek, uvek je bilo laganja, ali da u poslednje vreme se samo utrkuju ko ce vise da nahvali svoju igru i da izbaci igru uz sto manje truda. WB i rocksteady najgori primer ove godine.

I da i ne. Zavisi od developera do developera. Imaš naprimer sa jedne strane CDPR čije su igre besplatne, ali čije igre nude preko 200h odličnog sadržaja, odlične grafike i svega ostalog. Sa druge strane imaš dosta drugih studija koji traže 90€ za igru + Season Pass, a sama igra ne vredi ni trećinu te cene.

DLC-ovi su nekada bili normalna stvar, jer je nakon nekoliko meseca izlaska igre najavljivan DLC koji je naplaćivan neku sitnu sumu. Danas je to potpuno drugačije, danas developeri pre izlaska igre najave taj Season Pass koji sadrži nekoliko DLC-ova i koji su ustvari mogli biti deo osnovne igre, jer su gotovi pre izlaska igre. Suma sumarum, svaki DLC je krađa novca od korisnika, moje mišljenje naravno. Najgora su ona ****** tipa “Preorder now to Be The Batman in the Spiderman Suit, and play from day one as Batman, but in Spiderman Suit”… **** that ****. :smiley:

Zanimljiva tema. Kada su “velike face” skontale potencijal gaming trzista tada se, po meni, sve okrenulo. Nekada su bile ekspanzije koje su bile gotovo ko cijela igra a sad je to mali milion dlc-ova, raznih pack-ova i dr. Bukvalno rasparcano da se samo uzme sto vise para. Nazalost, vecina prati taj trend. Danas citam da je Blizzard kupio, pazite sad, Candy Crash Saga-u za ogromnu cifru?! Wtf?! To je samo dokaz koliko micro transakcije uzimaju maha.

Jednostavno Publisheri daju budzet vise za marketing, prave sve manje i manje rokove developerima da izbace igru sto pre. Publisheri vide taj biznis samo u ciframa ( ne svi naravno ) tako da bankiraju na iteracije nego na inovacije, Ubisoft je prezasitio AC serijal do tacke da ljudi vise nisu zainteresovani.

Takodje QA timovi i testeri nemaju vremena ili radne snage da testiraju svaki cosak igre u nadi da ce provaliti jos neki bug zbog recenih rokova. Danas u svetu interneta i brzih informacija, generalni attention span je po prilicno kratak ne samo za igre tako da Igra mora da izadje sto pre, da izbace sto vise DLC-a sto pre da bi ta igra ostala jos koliko-toliko bitna.

Ja se samo bojim da u nekoj skorijoj buducnosti ne vidimo jos jedan slican Video Game Crash kao iz 83, gde je iz donekle slicnih razloga vecina industrije propala.

Treba nam jedan crash, da bi, po mogućstvu, propali glavni zaduženi za popularizovanje DLC, EA i Ubisoft. Da, bilo bi brojnih studija koji bi na******, ali hej, da bi neka vrsta napredovala se moraju napraviti određene žrtve. :smiley:

Sve je nazalost biznis, samo je sada dosta izrazenije nego pre. Masivnim prosirenjem interneta promenila se i sama mehanika reklamiranja. Pre je bila uglavnom najava/recenzija u casopisu, posteri, prvo mesto na polici u prodavnici i (eventualno) tv reklama. A i tada su ljudi imali drugaciji pogleda na igre, pa nije bilo izrazitog razloga za tolikim budzetima. Sto se poluproizvoda tice, to je bilo nedopustivo, i popravke neisplative. Tada sira masa nije imala pristup brzom internetu, pa nisu mogli toliko brzo i efikasno da isporuce popravke. Ko ce jos da ceka par meseci da mu proradi igra… Arkham Knight, anyone?

Sto se inovacija tice, pa, one nisu toliko bitne koliko implementacija istih. Procesljajte Google, nadjite svoje omiljene igre sa super innovative gameplayom i videcete da je barem jedna igra u prosloj deceniji to isto uradila, samo mnogo manje uspesno. O Arkham Knightu necu govoriti uopste. WB nemoguce da nije znao i da nije kontrolisao Iron Gianta (ako se tako bese zove pc port tim). Licno krivim sam menadzment WB-a. No, dosta o tome. Mikrotransakcije su se polako uvukle u same korene odredjenih igara, i nece izaci u skorije vreme. Pre smo tajne karaktere, opremu i levele otkljucavali kompletiranjem igre, a sada to radimo novcanikom. Ipak se to pokazao kao uspesni potez, pa je sve vise i vise popularniji. Koliko god nas bilo koji to mrzimo iz dna duse, u manjini smo.

Toliko o tome, odo’ da se spremam za heist u GTA V.

Meni je jedino krivo sto neke zaista dobre i kvalitetne indie igre ne mogu doci do izrazaja zbog mega giga popularnih naslova koji izlaze svake godine na isti sablon :slight_smile:

jbg, bukvalno je lutrija po tom pitanju. Neke indie igre explodiraju dok za neke jedva iko zna, a da se ne prica koliko je tesko da se probijes sa nekom dobrom igrom u moru osrednjih indie igara.

[SIZE=3]Jedini svetli primer industrije je [/SIZE][h=3][SIZE=3]Rockstar,cd projekt red jer su oni jedini ostali koji vode racuna o kvalitetu igre i duzini igara svi
ostali tonu nazalost i moja nekad omiljena firma ca[/SIZE]pcom.[/h]

Quantic Dream, Naughty Dog, Santa Monica Studios, Dontnod, Crystal Dynamics… ring a bell? :slight_smile:

KHEEEMKHKHM$SELLOUTSKHKHKHRLJK

Kad bi Volvo napravio neku igru to bi bilo lepo, volim dotu, al hebala ih DOTA vise.

Svi su oni lažovi i lopovi. Nema potrebe da se neko izdvaja.
Ja se njima divim kako na finjaka kradu i uvjek im slične fore prolaze kod ljudi. Ako svake godine izbace poluproizvod i svake godine im se on isplati(ispune prodajna očekivanja), zašto nebi nastavili sa tom praksom i dalje? Ljudi se žale, ali boli ih briga jer isti ti što se žale svake godine im ostave novac. Pa samo bi glup poslovan čovjek mjenjao tu praksu, gdje malo radiš, malo daješ, a puno dobijaš. Ljudi su genijalci, puna podrška. :smiley:

Sva sreća neke stvari su krenule na bolje. Sada se za svaku igru na Steamu može dobiti refund ukoliko ste igru igrali manje od 2h, dakle možete da kupite igru, odigrate 2h i ako niste zadovoljni da je refundirate. Na taj način je propala prodaja Arkham Knight-a na PC-ju i zato su povukli igru iz prodaje i pokušali da je poprave, donekle su i uspeli, ali ne u potpunosti. Sada do kraja godine nude svakome refund ko nije zadovoljan. Već vidim kako će ljudi da kupe igru, izigraju je kroz nedelju-dve i onda refunduju i kupe nešto drugo, vredno tog novca.

Naravno svi oni koji se igraju na konzolama ili koriste fizičke kopije igara će izvisiti za taj refund, i moraće da paze šta kupuju. Ali bar su Unity i Batman pokazali ljudima da ne treba preorderovati igre, ne bitno od kog developera dolazi, ipak nisu ograničene zalihe i uvek će moći da se ista pazari.

Takođe mislim da će sada posle ovog kiksa sa Arkham Knightom svaki studio da više pažnje obrati na optimizaciju, naprimer NFS je odložen za sledeću godinu zbog optimizacije, Syndicate takođe izlazi skoro mesec dana kasnije da bi igra bila dobro optimizovana. Definitivno pozitivne stvari, međutim možda će isto to da neke ljude otera sa PC platforme i izbegavaće da izdaju igre za PC, baš zbog toga. Čist primer kako je WB naučio lekciju jeste Mad Max, koji je bio i više nego odlično optimizovan. Dakle može se, ali mora da se uloži vreme i novac.

Ali opet nesto stoji , to da je gaming industrija jednostavno nacin da ljudi zarade novac , svoje plate svoj trud da isplate , samo neki naplacuju trud kojeg jedva da je i ulozeno :slight_smile:

i sve ti to sto je trebalo na pocetku da budeo deo posle spakuju kao game of the year edition…yeah,right…

@ Vidovic
Koliko bre imas godina?! :smiley:
Da li je neko nekada napravio bilo koju firmu od pravljenja igar, aviona do trafike zato da bi sa svetom nesebicno podelio nesto ili da bi nesto ZARADIO!!!
Pa niko nije osnovao studio, firme cuda. Spicio brdo para da bi eto meni, tebi ili bilo kome pruzio zabavu. Pa onda bi igru delio dzabe. A oni koji i dele dzabe, dele je da bi se probili pa posle nesto zavalili. Strasno prosto, neko otvori pekaru, neko pravi igre. Obojica za pare!
A to oko truda je isto jako prosto. Pa svi mi idemo na neki posao i svi bi zeleli da radimo sto manje a zaradimo sto vise.
Hoces otici na posao i reci e ja hocu jos da radim hocu hocu. Evo radicu i nocu! Ili ces da gledas da zaradis sto vise sa sto manje ulozenog.

Da. Ovo je kraća verzija odgovora.
Gaming je doživeo najveću promenu u poslednjoj deceniji, pa je od sveta za “decu” gaming je postao globalni fenomen koji ljudima svih starosnih dobi predstavlja zabavu i/ili izvor zarade. Tu se i pojavila ta velika želja za zaradom, jer se više ne radi o malom tržištu ovisnom o želji/volji/spremnosti roditelja da iskeširaju 60$ za igru, sada imate odrasle i porodične ljude koji će sami obezbediti taj novac. U tom grmu leži i zec i problem sa kojim se mi suočavamo, jer imamo veliki disparitet u kupovnoj moći u različitim zemljama. Imate ljude u zapadnim zemljama koji imaju stalan prihod novca i veće plate, pa 60$ nije preveliki trošak, barem ne njima. Tako su ljudi spremni da bacaju novac ko u šahtu, a neko je spreman i više nego voljan taj novac da uzima i da se bogati. Najbolji primer je TTK za Destiny i cena u Americi i u Engleskoj (40$ u US i 40£ u Engleskoj, što je 61.65$). I ljudi su to kupovali, mrtvi hladni. Naravno, postojao je bunt, ali Activision ne je*e živu silu i kako god da okreneš, ljudi su to kupovali. To dosta utiče na njihovu korporativnu svest, jer mi se čini da oni trenutno veruju da mogu da nam prodaju i maglu ako žele. Primer je poslednji AC koji nezavisni recezenti nazivaju Unity-jem sa manje NPC-jeva i drugačijim skin-om. I opet ljudi kupuju to ******. Ono što je meni besmisleno, ako ne i smešno jeste kada vidim na internetu neke javne pozive na bojkot svakog preodrer-a i zahteve da se promeni gaming ekonomija, posebno DLC-jevi, a dan ili dva nakon toga se pojavi Fallout 4 za preorder i pola planete Zemlje kupi po kopiju/dve. Moramo biti svesni da je zapadnjački business sistem odavno evoluirao, u poslovanju se ne koriste više samo marketing i hype, nego i psihologija, pa imate gomilu slučajeva i primera gde određenim psihološkim trikovima mi bivamo navučeni da nešto kupimo iako možda to nismo hteli/želeli. Ponovo navodim Destiny i loot sistem te igre, onaj koji su svi pljuvali, a zbog kojeg su svi ladno potrošili minimum 200 sati igre. Znači minimum 9 celih dana njihovih života utrošen je na psihološki sistem potkrepljivanja - ti uradiš nešto, sistem te daruje; ako dobiješ lošu nagradu, barem si svestan da uvek postoji sledeći dan/nedelja/reset; ako dobiješ dobru nagradu, nastaviš dalje i opet čekaš sledeći dan/nedelju/reset - skoro kao kockanje. I Activision je inkasirao na tome. I tako sve druge kompanije. Nađu određeni sistem, polako ga provuku kroz igru i nateraju igrača da veruje da nema drugog načina da napreduje/pobeđuje/bude najbolji osim ukoliko ne postane žrtva istog. Mikrotransakcije, drugim rečima. I tu dolazimo do najvećeg problema trenutno u gaming-u, a to je nedovršen proizvod. U korporativnom svetu u kojem je jedina parola “zaradi što više, što češće i što pre” nikom na pamet ne pada šta se zapravo nudi u zamenu za novac. Posebno kada ti starci u korporativnim foteljama ne razumeju koncept gaming-a i igara, kada veruju i dalje da je to za decu, da je to neopipljivo, nevidljivo (zamislite da neka kompanija izbaci fizički proizvod koji nije kompletiran - pa za dan bi krahirali). Kao što napisah pre, te glavešine veruju da mogu i maglu da upakuju u kutije za diskove i to da nam šalju i da će i to neko kupiti. Nažalost, u nekoj stabilnijoj ekonomiji imate takve budale, ali to ne predstavlja i ne bi trebao da predstavlja izgovor za gaming kompanije. Čitao sam pre par meseci/možda i pre godinu dana o malim gaming kompanijama koje prave igre i kako iste ginu i kako iste bivaju otkupljene od velikih da bi napravile neku igru samo da bi posle bili otpušteni. U tih nekoliko internet članaka čitao sam anonimne ispovesti programera koji su bukvalno izgubili živote/porodice zbog te korporativne politike, jer su ljudi radili i verovali da im je posao stabilan (tipa radiš za EA ili za Activision) samo da bi izgubili posao nakon nekoliko meseci/godina. Uslovi su im očajni. Nemaju pravo skoro ni na šta. Takav radnik nije niti zadovoljan, niti motivisan radnik i on neće uložiti svoj život u tu igru, već će raditi sa pola snage a sa drugom polovinom će se truditi da preživi u toj kompaniji/ili da nađe drugi posao (kao siguricu). Takvi radnici neće napraviti dobru igru, kompletnu igru. Oni će odraditi svoj posao i isti proslediti dalje, jer svi znamo da ne piše jedna osoba kod za igru, već nekolicina/desetine (u zavisnosti od veličine igre). Takva atmosfera stvara nedovršene igre. Kada ti dođe šef i kaže da napraviš nešto u roku od nekoliko meseci (sećate se da smo imali AC Syndicate leak-ove bukvalno u prvih mesec dana nakon izlaska AC Unity-ja) i još povrh toga brinete da li će vas neko otpustiti/zakinuti nakon toga, kvalitet ili kompletiranje posla nije u interesu radnika. Štaviše, pišući stičem utisak da možda neki tim radnika/programera namerno izbaci nedovršen proizvod kako bi ostali tu kao podrška, da izbacuju fix-ove i šta sve ne. Eto, ovo je neki duži (možda i predugačak) odgovor. Zaključak je da će ovo još dugo da traje, sve do onog trenutka dok i zadnji kupac ne odluči i ne shvati da je preorder/DLC loš po njega i njegov džep. Tek tada se nešto može promeniti.

Da, gejming je postao industrija, i to je losa stvar, ali to se uvek dogodi sa stvarima koje nastanu kao hobi a postanu megapopularne. Jos jedan takav primer bi bio profesionalni sport. Narocito fudbal. Dobra stvar je sto postoje kompanije kao Valve koje su sami sebi i publisheri i developeri i sve. No, takve kompanije su malobrojne. A i Valve bi mogao malo da oladi sa mrtvim CS:GO i jos mrtvijom Dota 2, i ta izbace novu igru.