Procitao sam temu i vidim da ima dosta osnovanih prituzbi na kvalitet proizvoda i na sistem kako se trude da sto vise zarade. Ono sto cu pokusati da objasnim jeste i neka druga strana medalje.
Da odmah razbijem iluziju da ce se ukinuti DLC/Preorder i Mikrotransakcije. Nece , a evo i zasto: Gaming industirija nije proizvod za ekonomski ugrozene,drugim recim za sirotinju. Gaming je evoluirao…Kao sto ljudi idu u kazina,klubove,restorane i Gaming je vid razonode i zadovoljstva i to ne vise za decu vec za odrasle ljude. Kao i svaki drugi vid zabave i ovaj mora da se plati. Odatle i taj stav velikih kuca to kosta toliko i toliko. Poljubi ili ostavi.
To nije strateski proizvod bitan za opstanak nacije tako da drzava mora da uredi koliko igara da bude u robnoj rezervi i da li lica sa socijalnim primanjima mogu da priuste sebi toliko i toliko igara u mesecu i godini. Iz ugla drzave Igre koje dobiju ocenu za igrace od 16 godina i vise su blize poredjenju sa Cigarama i Alkoholom gde drzava moze da naplacuje posebnu akcizu u buducnosti. Posto ces imati radno sposobnu populaciju koja nece biti produktivna i koristi proizvod iz cistog zadovoljstva kao sto su cigare i alkohol.Odatle i akciza.
Sve ovo gore sam naveo cisto da objasnim da firme kao EA i drugi mogu da rade sta hoce iz razloga sto jedini ko moze da ih natera da promene nesto jesu zakoni i drzave.A sve dok drzava nema interesa da se petlja sa njima i nece.
Sto se tice naslova teme.Pa nije samo ova,vec sve industrije/Firme/Korporacije su tu da uzmu sto vise para za sto manje truda. Pocevsi od nas samih.Gledamo da zaradimo sto vise para za sto manje ili isto radno vreme.
Jednostavno dok su igre bile za decu tako su se i pravile i reklamirale.Kako su igre postale i za stariju starosnu grupu tako se reklamiraju i prodaju.
Deci nije bitna grafika,konzola,uredjaj…Klinci imaju nesto sto smo mi odrasli odavno izgubili. A to je masta. Oni sve nadoknade mastom. Kad ste culi da se dete zali na grafiku i FPS?
Jednostavno Gaming je ozbiljna industrija koja ce jos da evoluira a sam dokaz tome su da imas gaming for free to je za decu da se igraju i mikrotransakcije u igri za one koji imaju kreditne kartice.
Trziste i traznja diktiraju trendove. I mi potrosaci smo dosta krivi za ovakvo stanje. Eto ja svake godine uzimam fifu i to day one, bez obzira sto je to bukvalno isti fudbal zadnjih 5 ako ne i vise godina, samo su transferi i statsi up to date, a za to ne treba nova igra. Isto i COD, BF itd.
Pa sami su krivi oni koji kupuju igre. Kada igre nebi kupovali nekvalitetne i skupe igre, onda bi im opala cijena i igre bi bile kvalitetnije. Ja licno, cu kupiti neku igru samo ako to debelo zasluzi, a jedina do sad koja je to zasluzila je GTA V, sve ostalo nije vredno toliko para.
Licno bih kupio preorde samo ako bas vjerujem u neku igru i ako je bas povoljno, a takvih bas i nema.
Gaming je uvijek bio industrija ali nekada je bilo vise ljubavi i strasti, kad se sjetim samo Crash Bandicoot i slicne druzine, to su bile igre, mogao sam to igrati satima, i oet bih igrao kasa bi izbacili neki novi crash. A ne ovo danas sto izbacuju, najgora jazna za neki proixvod jeste da se ignorise, onda bi se developeri zapitali u cemu je problem i sredili igre kako treba. Ali njih briga, jer kad se neka igra proda na milione, nisu ludi da se zale zbog te sacice ljudi da bolje srede i optmizuju igru.Batman se sad posteno zeznuo a bio je tako dobar, nadam se da su oni naucili lekciju.
Zato se ne treba postavljati rok za neku pre nego sto je i pocela da se pravi. Neko tek kas bude pri keaju i izvesno da ce sve biti ok, e onda to najaviti za buducnost i kraj price.
Nekad je bilo mnogo manje updatea igara, jer su ljudi to voleli i posvecivali mu vise paznje. A sad samo vole novac i zato je ovakva situacija…
Mnogi kupuju igre ne zbog uzivanja nego zbog raznih psihickih tegoba kao depra i slicno…
Ali to je vec druga tema…
Ukratko dok je ovcica bice i makaza za sisanje, ko voli neka izvoli. Po meni gaming nikada nije bio industrija, industrija je proizvodnja necega i marketing koji to prezentuje masama a gaming je moja ili tvoja volja (afinitet, teznja ka nekom od ponudjenih zanrova) hocemo li nesto i zbog necega konzumirati (igrati) i da li cemo to zadovoljstvo dijeliti sa nama slicnima (onog trenutka kada se nesto kupi i na to se zaracuna PDV tu se zavrsava industrija).
Nekada davno u vremenu Spektruma 48, Komodora 64, Atari ST…Amstrada (valjda i na forumu ima jos zivih iz tog vremena) nije bilo peceva, dlc-a, dodataka i kojesta cega vise,kupis original (naravno u Trstu ili Frankfurtu ili preko rodbine na privremenom radu u inostranstvu) i toje to, igra ili valja ili ne valja, naravno da su postojale i tada narodne igre samo sto nije bilo flesovanja i cipovanja sve se rijesavalo sa obicnim odvijacem-srafcigerom. Pa se kupovali casopisi MojMikro, SvetKompjutera, Racunari, Galaksija da bi se rucno ukucavale linije koda neke od igara koje su u to vrijeme radili nasi ljudi pa se trosilo po pola dana na samo iskucavanje koda da bi se sa drustvom odigrala neka igra pa se nasiroko o njoj razglabalo a one zapadnjacke samo cijepaj i kidaj djojstik (sada se to zove kontroler). O kvaliteti grafike da i ne govorim Minecraft u 2D sa katastrofalnom rezolucijom i pikselizacijom (po danasnjim kriterijumima) ali volili smo te i takve igre E to je gaming.
Sve se svodi na jedno: INTERES i kako prebaciti pare iz tudjeg djepa u svoj a da je onaj od koga su izvucene pare zadovoljan!
Ali dok je narodni rijesenja za obilazenje nabavke originala (naravno sa nekim ogranicenjima), slobodan svijet ce i dalje da uziva u carima zvanim kvalitetno ubijanje dosade uz igrice ma kakve kvalitete i vrste one bile.
Citao i iznevjerovao. A citav Star Wars prodan za manje od 4 milijarde. Onda saslusam drugu stranu price, kako Activision Blizzard posluje u ogromnom plusu, ali moraju investitorima da pokazu kako jos uvijek imaju prostora za rast, te da je ovo sve bio samo korporativni mumbo jumbo.
I ne lezi vraze, sutradan njihove dionice dostigle vrhunac, te su im je u jednom danu porasla vrijednost za 4 milijarde (cini mi se).
To su ovi sampioni sto su htijeli za zastite rijec “saga”, mi im se smijali, kao vidi sto su luckasti. 5.9 milijardi, nije ni cudo sto su htijeli da je zastite.
Naravno, oni malo skloniji teorijama zavjere kazu da je Activision Blizzard ciljano kupio njih, zato sto imaju ogromno iskustvo sa ubacivanjem mikrotransakcija u igre. Diablo 4, dropuje loot, kaze za dva dolara dobices ovaj ultra-mega-giga-fensi sesir sa iz Candy Crush Saga! Isti nosi Kim Kardashian u svojoj igri!
Covece ja imam milion ideja za te mikrotransakcije. U GTA V bi uveo mikrotransakciju gde ako uplatis $$$ One Devojke iz Strip Cluba te vode u poseban room gde dobijes full service bez video cenzure da se sve lepo vidi… Imam jos samo necu da objavim ipak je to Intelektualna svojina
Da li si igrao nekad WoW? Retko kad je prolazio dan da nisam video malog Gnomea ili Dwarfa koji plese u gacama u Stormwindu moleci za gold. Zacudjujuce, kada sam to pokusao uspeo sam za sat vremena da iskesiram oko 2k. Nije mnogo, ali obezbedio sam se do kraja levelovanja
Nekad je stvarno bilo tesko zaraditi gold. Secam se kad je drugarima i meni samo 10k bilo pravo bogatstvo. Pre nego sto sam prestao imao sam 60-80k, i zaradjivao blizu 2,5k na dan. Zao mi je kad vidim novajlije, bez ijednog heirlooma kako idu peske bosi, obavezno ih povezem, boostujem 2 levela i dam 500-1000 golda. Da se zna da i Gnome Warloci imaju dusu Eto, nesto pozitivno iz danasnje doom & gloom industrije!
Tek sad vidim , candy chrus za 6 milijardi?! Wtf je ovo a Star Wars je za 4 milijiarde … I sad zamislite kako je tim kreatorima Star warsa kad vide da neka igra bukvalno nista preterano komplikovana nadjaca star wars?