Neka ovo bude tema kada ste u nekoj dvojbi, kada ne znate sta da uradite i na klackalici ste.
Trenutno, kod mene je najvece pitanje da li da predjem na studije u Novi Sad?!
Pravni fakultet u Banjaluci je najtezi u nasem regionu, dok je kriterijum dosta nizi kako u Beogradu, tako i u Novom Sadu. Problem je sto matorci moraju da daju za 2 godine studija nekih 8 000 €, sto nije malo uopste. Pored toga, tesko mi je i priznati poraz i da nisam mogao ovde dati sve od sebe, pa da trazim laksi izlaz.
Za pocetak neka to bude prvo pitanje.
Da li da idem u NS ili da ostanem? Da ili ne?
Novi Sad zvuci divno. Super ljudi, super devojke… Za novac vec ne znam, kakve su ti uopste alternative? Da pauziras godinu?
Ili da ostanem i mucim se zbog kriterijuma i uzasno teske 4. godine ili da bezim… To su dve i jedine opcije Ne pauzira se nista svakako
Plus dve trecine admina su iz ns-a
To mi i nije neki plus… mogu samo batine dobiti
Novi Sad ili Kragujevac onda, Kragujevac je jeftiniji dosta. Sto se tice faksa, ortak je zavrsio i jedino ti mogu reci “Izdrzi legendo”.
NE
Za 8.000e vredi pomuciti se.
Predji na cetvrtoj godini ovde u NS ako je tamo toliko teska?
Radi i studiraj? Ima dosta posla u NS. Ja sam nasao dosta fleksibilan posao u smislu koliko cu da radim…sad kad je “raspust” 7 dana nedeljno…dok traju predavanja sam radio petak subota nedelja…Takvim radom im mozes skresati tih 8000 na 4000…e sad koliko si ti spreman na to? A bogami i pravni je dosta tezak tako da uporedo rad i studiranje mozda nije opcija…
Razmisljaj i u pravcu work and travela…velike pare se zarade pa bi ti finansije mozda bile i najmanji problem?
Pravni u NS je smesan u odnosu na BL. Imam par prijatelja koji su presli u NS i sabijaju, a kazu da je milina u odnosu na ovaj u BL. Slicna je situacija i sa BGom. Dve prijateljice, u roku sve, dok su ovde bile povuci potegni
Mislim da cu preci za NS. Zivecu sa drugom koji isto studira u NSu, a iz BL je I potrudicu se da se upisem na budzet, pa cu tako svojima sa 8000 €, smanjiti na nekih 5000 € za dve godine…
Sad samo cekam odgovor Ministarstva na pitanje da li je moguce polagati pravosudni ispit u BIH sa zavrsenim fakultetom u Srbiji. To je trenutno najbitnije pitanje
Rekao bih da si ti odlucio vec odavno. Sada samo trazis da ti neko napise sto vise pozitivnih stvari o tome.
Pa predji… NS je lep grad.Meni je malo falilo posle vojske da predjem tamo da zivim.
Sto se ljudi tice tu zaboravi pricu o pitomom i lepom gradu. Nije vec preko 10-15god ako ne i vise.
To mozes da vidis po stopi kriminala najbolje. Sjatilo se u NS sve najgore sa svih strana pa je sada to sve sem onog lepog kulturnog vojvodjanskog grada.
Druze, Ne bih se slozio sa tobom da je lagan i milina. Prvo tvoji drugari kad dodju ovde svoj krug prijatelja,robine,poznanika sa 150 svedu na 2. Sto znaci u toku meseca od 30 dana nema 10.rodjendana, nema 5 proslava, nema Krstenja,rodjenja, zurki, filmova,utakmica i gostovanja onog ili ovog pevaca u omiljenom klubu. Nema 10 poziva na dan *Djesi ba jarane, ocemo veceras tamo?? Ili idemo kod one trebe pravi se sjedaljka…
Nema poziva od ujaka,strica,rodjaka e stao mi golf ajd dodji poslepaj pa posle smirimo gajbu jelena…
I naravno nema XO i PS4
Ako uspes da se izolujes i socijalno umres u svom gradu i tu ce ispiti biti milina i laki.
Poneta je da nije bas kako oni pricaju da je ovde lako, vec nema niceg da im odvlaci paznju i usmereni su samo na to ucenje. Kad ti je koji od tih drugara za vreme studija u BL isao u biblioteku-citaonu da uci? Dok ovde u NS puna biblioteka dece i omladine sa strane naravno dok Novosadjana ni nema bas nesto osim ako ne muvaju nesto i idu zbog neke devoje/momka
Ako nisi u stanju da se odrekens svega u BL i treba ti izolacija onda dodji u NS i bice ti lakse da zavrsis. Ali znam ih mnogo gde im je ostala godina ili dve pa su zapeli bas iz tog razloga…Upoznali masu ljudi poceli da izlaze,pa studentske zurke. Novi Sad naravno gomila sadrzaja i aktivnosti za uzivanje i ubijanje vremena.
U svakom slucaju kad dodjes javi se da odemo na pivo,tenis,fudbal…ili cisto da malo okuvamo Fifu( jeste da si bolji al polako to je trenutno )
Nisam ni znao da nas ima ovoliko u Novom Sadu
i okolini, i okolini…
Itekako imaju prijatelja tu. Pa njih trojica su se prebacili… A pored toga tu imaju dosta drugova i drugarica… Mozda ja nisam kompetentan da govorim o tome, ali oni jesu… Momak je dobio 9 iz Porodicnog i kaze da mu je bio laksi ispit nego ovde najlaksi sto je imao… Manje stresan i odnos profesora je vrhunski, kao i potrebno znanje za poloziti… Raspoznavanje gradiva je 6, dok je ovde, verovao ili ne (ne izmisljam zivota mi), potrebno uraditi 5 od 5 na pismenom (pismenog tu i nema) i 3 od 3 na usmenom… Znam da zvuci ludo, ali je tako… Prosek studiranja u BL je 8 godina, dok je u NSu 5 godina, valjda to dovoljno govori
Citaonice smo posecivali svaki dan, nekada i do jutarnjih sati… Nije sto ja idem na ovaj fakultet, ali je stvarno pretezak Ove godine je upisalo svega 124 studenta, dok je 2009. (kada je moj brat upisao), taj broj bio oko 600, a 2012. (kada sam ga ja upisao) 325 studenata je primljeno. Primljeni su svi koji su uradili test preko 10 bodova od 50
Masovno se ispisuju i prebacuju u BG (tamo su mi dve drugarice od kojih je jedna apsolvent a druga diplomirala… a ne mozes mi reci da je BL zanimljivija od BG ) i NS, kao i na privatne… Cak i novine pisu o Pravnom fakultetu u BL i masovnom napustanju istoga… Procenat prolaznosti nekih predmeta je ispod 10%
A znalo se desavati da od 70, 80 studenata poloze 2,3
Nasledno pravo (koje je u sustini lako i zanimljivo) drzi takav kriterijum, da ja iskreno ne znam nikoga ko ga je polozio a da nije bar 5 puta izasao na ispit
Ne govore samo ljudi iz BL da je tesko, vec i oni koji su dosli ovde iz manjih gradova, onih koji su u poziciji kao i ti moji drugovi u NSu (ni teki i strina i ostalih razloga za neuspeh)
Kad dodjem tu, normalno da se nosi i konzola Igrace se i tu, kao i ovde, mozda cak i malo vise
A svakako da cemo otici i na neko pivce, pa posle njih par mozda i izgubim u Fifi
Ima vas više no ljudi iz Beograda
Znaci dolazis?! Tako bre reci,pusti statistiku
Doduse ja vec imam 10+ godina staza ali kao sto kazu svi matorci i ja da ponovim frazu …I u moje vreme je bilo tesko (statistiku sam zaboravio )
Ovde kao Bosanc si cista egzotika za ovdasnje devojcice plus faks laksi plus poneses konzolu = najbolje godine zivota !!!
WELCOME !!!
Ekonomski fakultet je pun Bosanaca ima ih 50 iz Trebinja
Ja sam kosovarac izbegao u Republiku Srpsku
ali ako devojcice lakse padaju na bosance, pa bolan promjenicemo se ba malo
U Banjaluci je porpilicno lagan… Svi prijatelji su zavrsili u roku… Eventualno 2 meseca duze