DA ili NE ?!

Ako si u prilici pređi u ns,nema žena ko u bl ali nije ni da nema :wink:

Sta ti je zivot— Tragi Komedija ja od jednog rata bezao iz Bosne ovamo ti od drugog tamo. :dizzy_face:

Pu bre, kako opisaste NS da se i ja zapitah da li da se prebacim :smiley:

2 Likes

Ma Ns super grad. Kad sam ja kopao kanal u Sremskoj Kamenici… hahahahaah

Super je grad, idealne velicine…peske gde hoces za pola sata, biciklom za 10 minuta…ali da ima probisveta…ima…ja sam kao klinac igrao fudbal tenis i basket sa likovima koji su u zatvoru zbog ubistva, begstvu i slicno…neverovatno

Ma grad je daleko od idealne velicine, sam po sebi nije nista posebno, ali LJUDI su najbolji u vojvodini.

Nemoj mi vredjas Novi Sad :laughing:

Šta znam, kad sam bio pre 10 godina na ekskurziji se nisam nešto oduševio :slight_smile: Mislim, grad ko grad, selo ko selo, bitniji su ljudi i provod no sam grad. :smiley:

Mentalni sklop Srbijanaca i Vojvođana je identičan onom Amerikanaca i Kanađana, respektivno.

More ima da vidite kako Srbijanac dere pivo, kad dođem za NS, za 4 dana…

Bas to, mentalni sklom je ogromna razlika. Ali sve je jasno kada se uzme u obzir sledece.
Srbija je bila pod Turcima, svi gradovi izgledaju kao slucajno tu i turske kasabe bez reda i poredka.
Vojvodina pod Austrougarskom. Drugi svet i civilizacija, gradovi precizno planirani i uredjeni a ljudi naviknuti na mnogo vise reda i zakona.
Samo to se sve manje vise nestalo. Pogotovo NS sem tih ulica nije ostalo nista drugo.
Doslo divlje i oteralo pitomo.

Ti koji su vam došli bili su divlji i ovamo. :stuck_out_tongue: Ma to ti je prirodna selekcija, nama je trebalo da se malo rasteretimo te divljine, vama malo da podivljate, sad je to sve taman gari. Samo polako, sve će se to kultivisati, od Dragana Jove Torbice za dvadeset godina biće neki Miloš Drage Torbica, koji sluša Manowar, sjeća se sa sjetom K und K monarhije i razvlači riječi na prvom samoglasniku. Ili na svakom samoglasniku. Ištenem! :slight_smile:

3 Likes

Ja sam stava da treba otici od grada u kom zivis. Prvo sam upisao faks u Novom Sadu, i od toga nije bilo nista. Posle sam hteo softversku informatiku, a toga nije bilo u NS-u, jedino u Zrenjaninu na Pupinu, pa sam upisao tamo. Kako sam otisao tamo i ziveo tamo, kad nemas nista drugo sem faksa i ljudi sa kojima studiras, onda krene. Znalo se kad je vreme za zajebanciju znalo se kad se uci. Tada da mi je neko rekao da cu provesti 8 sati u ucenju u cugu smejao bi mu se. Ali kad se okupi ekipa i radite zajedno proleti. Tamo dao sve u roku.

Evo jedan pasus iz Novina Dnevnik iz 1954 ima ih jos mnogo.

1954

1. avgusta Dnevnik opisuje tuče na Detelinari. Banda sebe naziva imenom „Divlji zapad“, pojavljuju se tetovaže sa imenom bande, a momci treniraju boks. Poprište tuča je kafana „Meksiko“. Stari Novosađani se danas sećaju i milicije na konjima naoružane šmajserima pred „Meksikom“. Mnogo godina kasnije kafana će se zvati „Kolubara“, a ova zgrada srušena je 2007. godine.

Cisto da razbijemo ovu iluziju da je pre bilo sve divno i pitomo. Ko ima vremena nek trazi po netu te stare vesti da vidi kako su se marisali lancima,nozevima,palicama i pucali jedni na druge. Pa cak tukli i policajce…Da da… sve u divnom i pitomom Novom Sad :slight_smile:

Naravno da nije nikada bilo sve bajno i sjajno. Ali zapitaj se zasto je ludilo bas 1954.
Kolonizacija! Ako znas na sta mislim. A naravno da ce tuca, mrtvih itd uvek biti. Pa toga ima i u Finskoj :slight_smile:
Samo sto je NS stvarno otisao u tri lepe u odnosu na ono sto je bio i za sta je vazio.

Ja mislim da je tu najveci problem ekonomska situacija u zemlji. Novi Sad je bio divan 70-80 pa do 92-ge . Onda dolaze raspad privrede i ekonomije. Kriza,nemastina i ljudi koji su isli u pozoriste i bioskope bore se da prezive. Kultura umire jer nema se para za kulturu jedva se skupi za hleb i umesto kulturnog programa ljudima se gura jeftina alternativa cigare za dinar i pivo za pola dinara i bensedini se dele na trafici bez recepta.

Beda zakucala na vrata kroz prozor izasla Kultura i Moral. Ljudi poceli da zavide jedni drugima,po prirodi svi su drugi krivi za moju muku. iz te zavisti rodio se kompleks ja sam bolji od tebe pa smo postali svi kao hodajuci bilbordi za brendove(nike,kappa,addidas…) sve se to oslikalo na omladinu gde imamo najezdu sponzorusa i gomilu momaka koji zavrsavaju razno razne kombinacije i trude se da na sebi imaju garderobe za 500 eur-a dok realno nema ker za sta da ih ujede. Ali bitno je da drugi misle da se ima…generacija od 90 - pa do neke 2005 je zeznuta i skroz u tom fazonu.

Tek ovi nasi klinci ako se momacki potrudimo da ih odbranimo od ove najezde materijalizma i vaspitamo kako treba bice sutra uzorni Novosadjani — pardon Kanadjani,Svajcarci ili tako nesto slicno (zavisi gde ih oteramo)

sve ovo napisah samo da bi malo pojasnio kako dolazi do unistavanja jedne kulture i da nema to toliko veze sa dolaskom ovih ili onih. Pa pogledajte Nemacku tamo je od 90-tih toliko ljudi sa balkana otislo pa oni bi trebalo kao maternji da imaju Srpsko-Hrvatski … ali kad je drustvo bogato lako se odradi asimilacija pridoslih jedinki u drusto.

1 Like

E sve si ti lepo napisao, od cele ove tvoje price me samo zanima gde se to dele bensedini na trafici bez recepta :smiley: :smiley: :smiley:
Da odem da proverim :wink:

1 Like

Nema besplatnih bensedina na trafikama :wink:

Bilo ih je od 92 do 01 svi u torbi imali roze pilule.
Svaka zena imala kafetin i bensedin u torbi.

E bili nekad i dinosaurusi. Daj ti mene sada bensedin :slight_smile:

1 Like