Cronos: The New Dawn - Recenzija

Bloober Team je počeo kao skroman indie studio praveći psihološke horor igre. Proslavili su se sa Layers of Fear franšizom, Blair Witch igrom i The Observer, igra koja je ujedno bila i poslednje kreativno delo Rupert Hauera. Zanimljivo je što je svaka sledeća igra bila bolja od prethodne, tako da su nekako rasli sa svojim naslovima. Prošle godine, ovaj mali poljski tim je napravio svoj najveći projekat do sada: Silent Hill 2 Remake. Uspeh ovog remakea ih je stavio na radar mnogih velikana u industriji a i mnogi igrači su ih zavoleli. Sada u 2025, Bloober Team nam donosi Cronos: The New Dawn, igru koja je inspirisana jednim od najboljih horror naslova u poslednjih 20 godina, Dead Space.

Spasite ljude od sebe samih

U Cronos: The New Dawn, vi igrate kao “Putnik” (The Traveler). Po svemu sudeći, iako izgledate čovekoliko, vi svakako niste u potpunosti ljudsko biće. Iako imate svoj razum, vaša svrha je da ispunjavate dužnosti za višu silu, a te dužnosti se odnose na spašavanje čovečanstva.

Svet igre je smešten u jednom od Krakovskih regija u Poljskoj, Nowa Huta, što u slobodnom prevodu znači Nova Zora iliti The New Dawn. Zanimljivo je da je Bloober za svoj prvi originalni naslov uzeo mesto u poljskoj, odakle dolazi dosta članova, njihovog razvojnog tima, tako da su poprilično upoznati sa arhitekturom, načinom života osamdesetih i tako dalje, što se i vidi kada započnete svoju avanturu u Cronos: The New Dawn.

U ovoj verziji Nove Zore, izbila je epidemija koja je je umalo pobila celo stanovništvo i mnogi su se pretvorili u monstrume, kada je takozvana Biomasa počela da se širi ovim gradom. Iako je ljudski rod eliminisan, nada postoji, na vama je da promenite naizgled neizbežno uništenje putovanjem u prošlost.

Kao jedan od Putnika, vi ste imuni na epidemiju, imate par oružja i sposobnost da putujete nazad kroz vreme, i to baš pre nego što je epidemija izbila.Bolje rečeno, vaš veliki oklop, koji podseća na prva odela za ronjenje od pre sto i više godina, vas štiti od svega čime je svet zaražen. Vaš zadatak je da u sadašnjosti posetite određene lokacije i u njima nađete vremenske rupe koje ćete koristiti da otputujete u prošlost i pronađete određene osobe koje mogu da spreče kataklizmu pre nego što ona nastane.

Put će biti opasan, preživljavanje vam nije zagarantovano, ali to je jednostavno vaše zvanje (Such is our calling). Priča koja se bavi time-travelom nije toliko često ispričana na način na koji radi Cronos: The New Dawn, tako da verujem da će mnogim igračima biti intrigantna, štaviše zanimljiva. U zavisnosti koje odluke donesete tokom avanture, možete otključati i neki od par krajeva.

Iako je ovo linearna horror avantura, iliti survival horror igra, priča će se najviše razvijati preko starih kaseta koje budete pronalazili, sa spisima naučnika i onih koji su preživeli prvi talas ove kataklizme. Vremenom ćete saznati sve više o stanju čovečanstva u tom trenutku ali i neposredno pre toga. Način narativa koji Bloober tim koristi će vas naterati i da se naježite u par trenutaka kada budete čitali i slušali nešto. Imaćete osećaj kao da vi u tom trenutku preživljavate isto što i ljudi dok se svet rušio ispred njih.

5 Likes

Ahaha,ja znam da smaram ali moram da pitam. Pominjao si vise puta kako je bas bas teska.

Da li je stvarno tako teska na najlaksoj opciji?
:grin:

Nisam ja pisao recenziju.

Igra jeste brutalna prvih par sati, takav je dizajn igre. Liku koji je opisivao se to nije svidelo. Kaže da je frustrrajuće baš. Meni sa druge strane nije bilo frustrirajuće ali jeste baš survival momenat u ovoj igri.

Teška je, malo municije, umreš od 4 udaraca, treba ti 3 metka u glavu da oboriš čudovišta, 4 ako su veći, a metke nalaziš po 3 koada fazon, materijale isto malo. Baš treba da menadžuješ i postaviš prioritete šta želiš. Inventar ti je ograničen, stalno kalkulišeš.

Meni se sve to svidelo, ali liku koji je pisao ne baš. Njemu je kliknula igra posle prve polovine, kada dobiješ dovoljno apgrejdova da ti borba bude dosta lakša.

4 Likes

Baš mi je krivo što je toliko teška, nisam lik koji voli da se nervira u izrazito teškim igrama, a odigrao sam maltene sve Bloober igre (Medium, Blair Witch, Layers of Fear..)

I radovao sam se i ovoj, jer mi je ličila na Dead Space malo, ali izgleda da će biti skip, ne daju mi se pare na igru, pa da je na kraju nikad ne pređem.

1 Like

Ovo je i moj problem! Ako je kao Dead Space to zelim. Sve teze od toga preskacem.

1 Like

Ja nisam ocekivao da je ovoliko teska. Prvo stvorenje mi je svuklo energiju bas jako ali rekoh ok ajde prvi okrsaj ali kad me trece stvorenje koje se pojavljuje izulo iz carapa video sam da ipak nije do toga sto nisam uhodan vec je tezina malo pojacana.

To na najlakse ili kako si upalio? Ima li da se bira nivo tezine?

Kako sam upalio, pokusao sam da nadjem opciju za podesavanje tezine ali cini mi se da ne postoji.

Aj i da zanemarim tezinu sto ne moze da se menja, samo okruzenje gde se desavaju okrsaji su uski, nije bas da sad ti mozes da pucas i bezis. Plus takodje vise od 3 metka treba po neprijatelju.

Ovaj sto me je izuo je prvi koji je kao tutorial gde se on spaja sa drugim. Dva puta me je pukao i iz treceg sam bio na podu.

Jedna stvar koja mi bas smeta je ta sto nemas taj osecaj da pravis stetu na protivniku. Bio to pucanj normalnog moda pistolja ili charged pucanja isto je, ako je neprijatelj resio da te udari to ce i uraditi, nema opcije da npr taj charged pucanj njega zaustavi izbaci ili balnsa i slicno.

Iskreno nije mi odbojno to i nastavicu sa igranjem ali nisam bas to ocekivao da ce tako biti.

1 Like

Nije isto, 3 charged shota u glavu i pada neprijatelj. Ako se Mergeuje onda 4, ali zato ih spaljuješ.

Na čemu igraš?

Posle nekih sat ipo, kada dobiješ pumparicu, borbe su lakše.

Aj da kazemo jos sam na samom pocetku. Ovo su utisci od igranja nekih 15-20 minuta, ne duze. Vise cu da se razigram sad za vikend, pa cemo da vidimo kako ce leci sve, a i malo da se naviknem.

Igram na PC-u, Mis/Tastatura kombinacija.

Ja sam odlozio kupovinu za narednu priliku (black friday) jer je ocena ispod 80.

1 Like

Eh, to nije ništa, tek ćeš imati situaciju kada će te 4 neprijatelja napasti :). Mislim da je na Steamu izašao već Balance Patch.

Tako je by designu jbg, to je najfrustrirajući deo igre, posle toga je opuštenije i zanimljivije. Zanimljivo je što su oni baš hteli tako da bude, pričao sam sa devovima na Gamescomu, znači nije kao da im je ono omanulo, nego su želeli da početak igre bude toliko težak. Da imaš taj osećaj kao budiš se iz cryosleep, nosiš ronilačko odelo (nije ali liči) teško ko zna koliko, žena, tresu se ruke i ta sranja.

Istražuj svaki deo gde si, ima sobe sa municijom i XP-om koji ti je baš potreban da nadogradiš stability i firepower da bi lakše padali.

1 Like

Auuu, kada je tesko mis+tast sta ja na dzojstiku da uradim :joy:

1 Like

To je sve definicija survival horora, mozda je pogresna osoba pisala review… kao kada bi u DS ubacili easy mode. Takav je zanr.
Inace, jako je dobra igra..

Znam i nekim delom jeste :smiley:

Trebao sam ja da pišem, ali na žalost nisam stigao jer sam spremao Hell is Us, koji je ma koliko Cronos bio do jaja, dosta bolja igra.

1 Like

Hell is Us je za mene vec igra godine :))

2 Likes

Zavrsio je danas, utisci su mi bas podeljeni.

daj utiske

Hocu hocu, kad danas budem dosao sa posla.

kakav je to posao ako na njemu ne mozes da pises XBR utiske :smiley:

2 Likes