Šta znaci “ozbiljni igrači”? Jel ovi sto proizvode veš mašine, mikrotalasne i četkice za zube?
Stvar je mnogo komplikovanija od toga.
Android, kao cistkrvni android, se jedino nalazi na Google Pixel-ima - telefonu koji apsolutno nije podrzan u nasoj zemlji (pocevsi od VoLTE-a, do nekih drugih softwareskih pogodnosti)! To je telefon koji je, po mom misljenju, jedini vredan kupovine od svih mogucih Android OS manufacturers-a, a posle njega tu su Sony i Nothing Phone (o Samsung bloatwareu ne zelim da pricam). Jednom recju, najispeglaniji, jer Google ima jedini potpunu kontrolu nad software-om i hardware-om.
Dok iOS, kao iPhone, je dosta vise podrzaniji u nasoj zemlji. A, ako uzmemo u obzir i (konacnu) dostupnost regiona i ako uzmemo u obzir da su, medju prvima, implementirali 4G dostupnist i VoLTE servis u Srbiji (iako nismo imalio svoj iTunes/App Store Region), iPhone je stvarno jedna od boljih opcija koje na ovom trzistu imamo. Ocigledno je da i oni vide potencijal (i monopol), a jezik kao jezik ce mozda i biti podrzan na iOS18 (who knows ).
Long story short, Googlov/ Pixel Android (kao najbitniji) nazalost nije podrzan kod nas, iOS jeste.
Poredjenje je kao third-party i first-party support… jer Android definitivno ima third-party support. Meni se vise svidja first-party… ali ko sta voli, nek izvoli
Nista mocna Motorola a?
Android je open source i kao takav jedini je punokrvni što ti kažeš a sve drugo su modifikacije istog ako već brojimo krvna zrnca.Svi produžavaju podršku a samo apple smanjuje
U tekstu piše da je iphone naveo period od 5 godina kao minimalnu podršku za iphone 15, što ne znač da neće biti i 7…
Android jeste open source, ali mnoge njegove kljucne komponente, poput Google Play usluga, nisu. Postoji i nekoliko drugih operativnih sistema koji su bazirani na open source principu, kao sto su LineageOS i Ubuntu Touch, sa slicnim korenima, sto ti pokazuje da Android, kao takav, nije jedina verzija ‘punokrvnog’ open source operativnog sistema.
I to je faktualno, ako zelis da ulazimo u sitna crevca, i svaka dalja rasprava bi trebala da se zasniva na istim.
Sreca pa Google ne naplacuje Samsungu i ostalim proivodjacima OEM ili licencu za bilo koju uslugu ;))
Šta misliš da koristi huawei i ostali,može android da radi i bez play servisa.Sve je linux pod haubom.Zašto bi alphabet naplaćivao play servise i sebi smanjio potecijalne kupce u marketu.Novac im trenutno nije problem
Alphabet, позната и као Alphabet Inc., амерички је конгломерат основан 2015. године. Поседује Гугл и неколико компанија које су раније биле повезане са Гуглом или их је Гугл поседовао. Седиште компаније је у Калифорнији, а компанију предводе оснивачи Гугла Лари Пејџ и Сергеј Брин.
Zato sto bi mogao i zato sto je dosta elemenata operativnog sistema koji ostali proizvodjaci koriste njihovo vlasnistvo
A ova argumentacija je bila zbog…?
Da li bi savetovao nekome Android telefon bez Google Play servisa?
Bori se kiboli
Ali znaj da niko slobu nije ubedio:
-
da je apple jedini koji pravi iskljucivo telefone tablete, racunare i pametne fitnes i ostale gedžet uredjaje, i da podrska ne znači samo objava u novinama
-
da se alfa kvari (ponekad)
i
- da motorola nije jedini brend koji postoji
To je ta vatrena trojka
On i na iMac-u ima linux jer je provalio source kod linuxa
ali kupis iMac, kakav god bio i onda mu stavis Linux. Ne znam da li je smesno ili tuzno
Misliš dizajnira te uređaje
Pa u tekstu se navodi da su zakonski morali da navedu minumum koliko ce imati update. To ne znaci nuzno da ce stvarno biti 5, toliko mogu da garantuju sa hardverske strane.
Tuzno… pogotovo ako uzmes u obzir da je MacOS UNIX based, vec.
Obojica ste veliki ekstremisti i ocigledno privrzeni. Nema poente
Ma, ubijam za jabuku
Ne znam za vas, moj ajfon je iz kalifornije
inače, baš mi je drago što su izbacili ta sranja da pišu na telefonu otpozadi
Odavno ne pišu. Ne voli apple OD Pozadi
OSX mi je previše fenseraj ovako mogu sve da podesim kako hoću i na ćirilici da bude
To je druze moj slobo bilo 2011 to ti je 4s
Jes, nacrtaju, ubace u 3d printer i pufff, rodi se ajfon