Android vs iOS

To sam čuo naziv za Samsung pa ga koristim,bolje od šljamsung i da ne nabrajam ostala imena

Meni su mobilni telefoni postali toliko dosadni da me jedino može zainteresovati ako baterija bude trajala 10 dana, sve ostalo je smoruljak od jednog te istog, samo malo ušminkano. Svaka čast kome je ovo zone interesovanja :+1:.

4 Likes

Nisi ti kriv, stvarno su postali dosadni.

Sve mi je dosadno osim žena, to nikako da dosadi :rofl::rofl:

1 Like

Dok je zena ne zanima nista drugo. Kada nema zena onda se radjaju ova neka beskorisna interesovanja :joy:

1 Like

S druge strane, tehnologije napreduju a zenski mozak ostaje isti.

Dok ne smisle nesto novo, nema tu mnogo prostora za poboljsanja u trenutnoj formi, hardveru i funkcionalnostima. Trenutno smo dostigli tacku zasicenja, ali to nece trajati mnogo dugo sa danasnjim tempom razvoja.

Kamere su vec dovolino dobre za skoro sve, mozes da radis profi fotke i strimujes u 4k, brzi su dovoljno, ekrani su dovoljno veliki i tanki, cak i baterije nisu tako lose. O multimediji da ne trosim reci sa 120+ hz OLED ekranima. Potrebe koje su primarno trebalo da zodovolje, danas savrseno ispunjavaju - a to su komunikacija, pristup internetu, fotografisanje.

Kljucno pitanje nije vise da li telefon moze da zadovolji postojece potrebe bolje ili brze nego - sta je to dodatno sto moze da uradi.

Za manje od deceniju, nosicemo ceo racunar u dzepu, stvarno ce moci sve da radi. Uparis ga sa VR naocarima i imas kompletan productivity, ne treba vise konzola, racunar, televizor. Apple ide u dobrom pravcu sa spacijalnim racunarom. Fizicki hardver ce skoro potpuno da nestane jer ce biti nepotreban. Augmentisanje realnosti ce da bude uobicajeno i neprimetno uklopljeno u realan svet, od korisnih stvari do advertizinga.

Nosivi gedzet tj “sat” ce nadzirati kompletne parametre i realtime razmenjivati podatke sa zdravstvenim ustanovama. Neces morati vise nikada da strepis, 90% bolesti ce da bude iskorenjeno prevencijom i naprednom data analitikom, na klik ce ti biti dostupno 5.000 parametara i tacno sta treba da uradis.

Fascinantno je koliko u stvari to malo parce tehnologije koje drzis u ruci moze da uradi vec danas, ali tek uz 5/6g i IoT ce da bude otkljucan potencijal.

Daljom minijaturizacijom, telefon nece vise biti u formi kockastog uredjaja koji vuces. Bice u formi cipa koji se ugradjuje u sociva ili direktno integrise sa neurokorteksom. Za manje od mesec dana, Musk ce da pocne sa komercijalnom primenom neuralinka, koji vec sada omogucava majmunima da igraju video igre. Slepi ce progledati, itd. Na pragu smo tehnoloske revolucije koju smo videli samo u sajberpank filmovima i igrama. Nanoroboti za reparaciju gena ce omoguciti ljudski vek od hiljadu godina, koji mozes da bekapujes i vratis u slucaju mehanicke smrti.

Biblijske stvari, sve to u narednih par desetina godina mozda. Sledeci put kada pomislite da su nove tehnologije dosadne, setite se gde smo bili pre sto godina.

I ovo je sve bez AI-ja, sa svim svojim dobrim i losim stranama.

Iskreno ne razumem šta će nam kamere od hiljadu megapixela i 8k rexolucije kada taj isti sadržaj koji snimamo, gledamo na malom ekranu (ako ga uopšte ponovo pogledamo). 99.99% tog istog sadržaja pošaljemo drugima ili podelimo na društvenim mrežama, i opet taj sadežaj se kozumira na malom ekranu.

Pa nece uskoro… gledaces na virtuelnom ekranu ispred

Sve ovo sto si napisao je jezivo na mnogo nivoa.
Ja iskreno ne volim u kom pravcu tehnologija ide

3 Likes

Dosta ljudi piše u fazonu šta će nam sve omogućiti nova tehnologija i kako će medicina biti podignuta na viši nivo a niko ne razmišlja da li će i u kolikoj meri sve to biti dostupno za nas obicne smrtnike. Gledali ste Cyberpunk anime. Ima sve da ide na pretplatu. Život če nam biti pretplata na više nivoa i neće svi imati isti tretman od lekara pa i te tehnologije. Države poput naše će više ispaštati nego profitirati od te silne tehnologije

2 Likes

To sam pisao vise puta. Ide sve ka tome. Niko vise ne moze da priusti ni stan ni kola nista. Sve se ide da bude na predplatu. Dok radis za gazdu imas. Ako kiksnes sutra si mrtav na ulici.
Iskreno ne hvala! Radje bih se preselio u Afganistan!

Sve ce biti siroko dostupno kao i struja, mobilni, internet.

Jezivo? Mozda, svako ima neke svoje tripove i asocijacije. Ako spasava zivote, licno nemam nikakav problem da trejdujem neke "slobode. Smrt i bolest su jeziviji.

Ne verujem u utopije, svaki sistem moze da se zloupotrebi. Ali trajektorija je takva da nam je sve bolje uz pomoc tehnologije. Tako ce se i nastaviti, uprkos mracnim slutnjama i Back Mirror upozorenjima koje treba ipak uzeti u obzir pri dizajniranju regulatornih okvira. Strah ne sme da bude kocnica u razvoju, ali moze da bude saveznik.

Ne prave oni tehnologiju da bi tebi bilo bolje. Nego da bi ti naplatili.
A ziveces koliko mozes da platis! Ne mi, mi to necemo docekati.

Evo ti jedan jako lep primer.
Monsanto napravio svoje seme koje se prska samo sa njihovom hemijom.
Znaci ne radi ni u jednoj drugoj opciji. Ne mozes njihovo seme tretirati sa pesticidima drugog proizvodjaca. Niti kupiti drugo seme i tretirati njihov pesticidom.

Do momenta kada su ljudi polako shvatili da je naizgled dobar prinos zapravo trojanski konj bilo je kasno. Kada su se veci ranceri udruzili i odustali.
Tuzio ih je Monsanto i DOBIO na sudu. Oni na svojoj zemlji u toj divnoj demokratiji i slobodi od US moraju da uzgajaju Monsanto seme protiv svoje volje!

Sa medicinom je 100% ista prica. Zapadna medicina je koncipirana da te nikada ne izleci nego stalno leci.
Gde se izmisljaju bolesti koje ne postoje.
Najbolji primer je izmisljena bolest “poremecaja paznje” kod dece. Gde je izumitelj bolesti ali i leka na samrti to i priznao. I nikome nista. Nastavlja se sve po starom.
Treba li da pricam ista tek o zadnjem slucaju vakcina tek. To je tek tema koja se odmotava ali vide vec svi istinu.

Neces ti videti nista od tih blagodeti. Bas nista. Skupo ces placati svaki sekund svog zivota kao u onom SF “Time”

Radje Afganistan ili Jemen nego ta njihova “sloboda”

2 Likes

Ne znas kako su ljudi ziveli pre samo 100-200 godina.

Pre 100. godina u Americi su decu slali kod rođaka poštom. Samo je bilo potrebno kupiti poštanski marku.

Progresivni kuriri :smile:

1 Like

Koliko ne razumem tu opsesiju kamerama. Covek bi pomislio da pola covecanstva oce profi fotografije da pravi, umesto lavine tiktoka i slicnih kojestarija (koji se 98% ionako konzumiraju na sicusnim ekranima, ko sto neko sad rece)

1 Like

Znam, moj deda je rodjen 1919 i doziveo 102god. Druguli 82.
Zivotni vek se svuda u svetu smanjuje. Trend je smanjenje zivotnog veka pogotovo na zapadu.
A lekova sve vise i vise… zanimljivo.
Treba da budes mnogo pametan da izvuces zakljucak iz svega toga.