Android Custom ROM predstavlja, ROM (iliti ajde da kazemo opreativni sistem da bude lakse) koji je najblize baziran STOCK ili fabrickom Google experience-u
dakle primera radi, na Samsung telefonima je ubedljivo najvise ābloatwareā-a ubaceno u sam sistem, samim tim ga cini em tromim i sporim, em guta bateriju vise, em pritom ruzno izgleda⦠Tu na scenu stupa CUSTOM ROM⦠U vecini slucajeva sadrzi tweakove i jos neke sitne dodatke koji ga cine extremno laganim u smislu velicine, a pritom munjevito brzim
Jedan od najpopularnijih custom romova je Slim Rom, izlazi za veliki broj uredjaja, sve potrebne informacije imate na www.slimroms.net
takodje isto od poznatijih izdvaja se i Cyanogen Mod ili skraceno i popluarno CM, takodje i AOKP (Anroid Open Kang Project) itd itd itd, svako ko zna da pravi rom moze napraviti svojā¦
Ne bi bilo lose napisati koji koristite, i zasto naravno, koliko drzi baterija, ubrzanja u odnosu na stock itd itd
Evo ja sta mogu da izdvojim do sada sam koristio i na kojim telefonima
HTC Magic - eh tu sam krenuo da ucim Android, od 1.6 pa do 2.1 custom gde sam se i sam ucio da pravim romove pa sve do 2.2 i onda ga prodaoā¦
HTC Desire, krenuo vec 2.3 android hehehe, koliko se secam koristio sam preradjen rom, tj vec sada odavno bese, neciji rom sam morao da preradim jer mi se nisu dopadale neke stvari u istom, na linuxu postoji Android Kitchen u kome je moguce sredjivati delove rom-a ili sve, i to posle resignovati i flesovati, u sustini izbacivao sam Sense u glavnom jer su tada custom romovi bili tromi, a Sense stock radio kao zmaj, naravno kada mu se izbaci ceo Sense hehehe
Samsung Galaxy S2, probao sve zivo maltene, Slim Rom najbolji, AICP (pravi ga lik sa ex-YU prosotra, cool lik, rom jos bolji), Resurrection Remix, Paranoid Android takodje vrhunski rom
HTC One X, Slim i AICP za cist google llok, Viper rom za najbolji SENSE based custom rom, znaci ovo cudo od roma je neprevazidjeno, Sense okruzenje sa svim zivim dodacima custom roma, sve upakovano u nenormalno dobrom i brzom romu. Paranoid Android opet
Nexus 5, stize mi za neki dan, prvo sto ce da mu dupe vidi je custom rom :), verovatno Slim Rom ili Purity ali oba sa izmenjenim kernelomā¦
javljam sta sam uradio