AI diskusija

Bice gore pre nego postane bolje, ako uopste postane bolje. :laughing:

U tu star trek buducnost o kojoj se prica cu da verujem kad je vidim, u medjuvremenu, ultrakapitalizam.

1 Like

Uz svaki prompt pišite please i thank you i no sikiriki od AI-a :rofl:

2 Likes

AI nije nikakva inteligencija nego gomila umreženih papagaja koji ponavljaju ono što iskopaju po internetu i prema onome što su dobili kao unos od korisnika. I trenutno oni umnožavaju broj papagaja čija verovatnoća da proizvedu nešto razumljivo i upotrebljivo raste.

Evo baš sam danas probao da koristim Google Stitch, zaista impresivno da je izbacio dobar app kostur ali sa gomilom grešaka i nekonzistentnog dizajna od strane agenata kojima je to navodno specijalnost.

Generiše mi dizajn sistem:

Ja mu tražim da promeni Primary color i on umesto da samo to uradi, krene da drlja sve ispočetka, sve app ekrane da bi dobio ovo:

I mislim se, alo druže ko ti je rekao da menjaš Secondary, Tertiary i Neutral boje?

Na kraju digao ruke, idem sve peške kako sam navikao umesto da ovaj PreMIuM SerVIs povraća kako mu se ćefne. Em gubim vreme, em u startu ne dobijem šta tražim.

4 Likes

Stavljao sam prije ovaj članak i istraživanje ovdje negdje na forum.

2 Likes

Srećom planeta će izgoreti dotle, jer više nikog nije briga gde sve ovo vodi dok god se džepovi nekolicine prelivaju.

2 Likes

5 Likes

Eh, da je bilo 10 sekundi, nego on krenuo da drnda reviziju i ja ostavio tab otvoren, radio nešto drugo. Kasnije se vratio i vidim šta je napravio.

1 Like

Predivno :heart_eyes:.

Izgleda da je bolji biznis tuženje AI kompanija nego ulaganje u iste.

1 Like

Tehnologija ima neke primjene, ali je daleko od onoga sto nam je predstavljeno-kao rjesenje za sve moguce poslove.

Na osnovu ovoga dobili su ogromne investicije da bi rjesili najveci problem kapitalizma-plate radnika. Na njihovu zalost, AI ne moze da radi sve ono sto su najavljivali da moze, a ni po cjeni po kojoj je to reklamirano. Sav AI je trenutno debelo subvencionisan, pri tome vi ne mozete utjecati na kolicinu tokena koji ce se potrositi na nekom komplikovanom projektu, nego cete eventualno u jednom momentu morati da prestanete sa trosenjem.

Nadalje, dovoljno je pogledati ko je ulozio novac, i ciji novac je ulozen, i mozete biti sigurni da namjere nisu dobre niti u korist obicnog covjeka.

Antropic je svoj TAM (total addresible market) procjenio na 30 triliona dolara, sto je, moš misliti, vrijednost labour marketa, dakle signaliziraju da se svaki posao moze zamjeniti sa AI.

U jednom momentu citav ovaj balon ce da pukne, ali ce iz njega da izadje par korisnih tehnologija. Licno mislim da ce na korjenu ove tehnologije nici dosta specijalizovanih AI-a koje cemo moci tjerati lokalno za nase specificne potrebe.

3 Likes

Evo bukvalno juče ovde pišem kako su 3d artisti još koliko-toliko bezbedni, i onda danas naiđem na ovo –

Daleko od toga da ovo možeš samo da ubaciš u game engine, ali preskače talenat, trud i godine učenja zanata jednom slikom i par minuta.

Strašno kojom brzinom sve napreduje. :sob:

1 Like

Da da, da bi dobio maksimum od Claude agenta treba ti mnogo više od Max pretplate, negde oko $8.000. A nije da će troškovi hardvera, struje i trening AIa opasti. Sa druge strane imaš open source modele koji rade za 20x manje para približno efikasno.

Jednostavno cela stvar je neodrživa i kapitalizam će u jurnjavi za profitom kad tad odustati kad uvidi da nema povratka uloženih para.

Pod uslovom da je isti cilj koji se zvanicno gura kao cilj. Ja bas mislim da ce opravdati ulozeno i ono za sta su ga napravili.

Meni bogme ovo sa AI postaje teška depresija.

Evo konkretno kod mene na poslu (IT firma), od kad su svi dobili plaćene Claude licence, više ni u wc ne možeš da odeš, a da ne pitaš AI da li je pametno baš sad otići u wc.

Sa jedne strane, jeste mi olakšan posao, do te mere da ja liniju koda otkucao nisam samostalno mesecima, ali su zato naravno apetiti klijenta i menadžmenta porasli nenormalno. Samo se tovari, pod parolom, rešiće vam Claude sve to časkom. I onda trpi testiranje, pa kad isplivaju AI govna pred ili nakon release-a, onda drljajte narode prekovremeno.

Nikako mi se ne sviđa u kom smeru ide IT industrija trenutno, atmosfera je baš nikakva, vidi se da su ljudi utučeni, menadžment je srećan jer štanca više splačine, sa minimalnim brojem radnika, plate stagniraju…

Više ni sam nisam siguran šta da radim, malo jače od 2 godine iskustva, još radim u BG-u, a plata 1200€. Na momente razmišljam da izađem iz svega totalno i okrenem se nečemu drugom, jer sve ono što sam voleo kod programiranja, nestalo je dolaskom AI, još kad je novčani podsticaj slab, srećom imam EU papire, pa mogu probati i na tu stranu…

4 Likes

Klasika. Ali budi srecan sto si upao u zadnji cas pre 2 godine, danas bi mogao samo da se slikas. Lici mi ipak da je ovo kakva takva “uteha”

Znaci, sve je ok, sustinski crva nije ni bilo. Ekonomija ce samo da poraste…

Ne znam gde/sta si mislio sa tim EU papirima, svuda je ista stvar, samo ces biti privremeno bolje placen, dok se ne obavi veliko globalno restruktuiranje rola i vrednosti na trzistu rada.

Jedino za sada delimicno “bezbedno” je da radis direktno na razvoju AI alata, LLM agnostic/agentic onprem platformi, i dalje ce se traziti database, Linux admini… Robotika je takodje perspektivno podrucje.

Verovatno iz istog razloga nisi vec digao ruke od ovog foruma. :smile:

Mojih bačenih 40€ mesečno za nešto što nema cilj montizacije vs trošenje €4B mesečno (verovatno i više) za nešto što još ni cenjka nije povratilo od uloženog sa namerom da im se debelo vrati, nisu stvari za poređenje.

Ajde pogledaj prvo malo bolje sa finansijske strane. Ne znam na sta tacno mislis kada kazes da ce “kapitalizam odustati”.

Antropic nije dostigao operativnu profitabilnost, nego profitabilnost na osnovu EBIDA, iliti zarada prije svih loših stvari. Kako je govorio Charlie Munger, svaki put kad pročitaš EBIDA zamjeni sa riječi bulls*it. U ovom slučaju izbacili su valjda sve troškove vezane za obuku modela, ali se ne zna sa sigurnošću, doslovno mogu da izbace sve što im ne odgovara zato što su privatna kompanija i ne podliježu GAAP sistemu (generally accepted accounting principles).

Pored ovoga, njihova operativna profitabilnost od 559 miliona je došla u istom kvartalu kada imaju ugovor za rentanje SpaceX data centra sa popustom prva dva mjeseca. Dakle, profitabilni su ako izbace troškove obuke modela i ako dobijaju popust na compute. Kada urade IPO brojevi će biti veoma interesantni za gledanje.

I pored svega ovoga, kompanija koja bilježi kvartalni profit od 559 miliona, čak i po GAAP sistemu, definitvno ne može da vrijedi 2 triliona dolara koliko oni traže na IPO marketu.

Još veća namještaljka se desila sa SpaceX IPO, i nevjerovatno je da je SEC dopustio da se tako nešto desi na “slobodnom” tržištu.

Negdje sam pročitao podatak da je 90% vrijedosti berze u rukama 1% najbogatijih ljudi na svijetu, što znači da berza više ne predstavlja kvalitetan reper za stvarnu vrijednost kompanija.

Ako posmatramo berzu kroz ovaj sistem, nikome ne ide u prilog da berza padne pošto se na konto njihove papirne vrijednosti uzimaju povoljni krediti od kojih žive, a ne plaćaju porez.

1 Like

Da li neko stvarno vise veruje u te bajke.. Berza, satroprivatne kompanije itd..

Vredi sve onoliko koliko kaze drzava. Kao i sama vrednost dolara.

A pokrice?!? Pa pokrice je 20 nosaca aviona koji ako neko kaze da ne vredi dodju i olupaju te kao pi..u!

Seljacki receno to je mangupska fora sa ciglom. Stanu dva mangupa ispred skole i prodaju ti ciglu za 50€ mucenik mora da nosi ciglu ceo dan i sutra kada prodje pored mora opet da je kupi za 50€

Ko je odredio vrednost cigle? Pa dvojica siledzija koji te olupaju ako osporis vrednost cigle.