Čini se da je AI svuda oko nas, hteli to ili ne, i zanima me da li to i kako utiče na vas? Da li se nešto promenilo u vašem načinu komuniciranja, posla, učenja, zabave? Da li koristite neke od AI alata i servisa, ili se držite podalje od cele priče. AI će da promeni svet ili je još jedan balon koji trenutno dominira planetom?
Svakodnevno gledamo, čujemo ili čitamo o raznim pozitivnim i negativnim iskustvima sa AI kroz koje ljudi prolaze širom sveta, verovatno i sami imamo nešto da podelimo na ovu temu.
De ga ne koristim, Claude mi na nos izašao jer mi je postao svakodnevnica, ali nije da mi ne olakšava posao, naprotiv.
Može da bude odličan alat kojim bi pospešili svoj rad, ali kako bi efikasnost istog bila na maksimalnom nivou, mora se povezati (connectors) sa platformama od tvog projekta, makar na read-only nivou, kao i koristiti dobar skill za taj i taj effort, šta bi AI trebalo da ti odradi itd.
Koristim Claude svakodnevno za posao bar 1h, mozda i vise. Pre neki dan mi je Opus napisao SF roman (tri romana - trilogiju) uz minimalno promptovanje sa moje strane, bolji je od vecine human slopa koje se produkuje danas. Na poslu mi vec nude da kupimo humanoidne robote, a skoro svi projekt nam se vrte oko AI-a. Buducnost entertainmenta je takodje AI, bice sposoban proceduralno da generise sta god hoces, Fable i Opus su vec izuzetno mocni, iako ne bas AGI. 9-5 poslove koje pokusavamo da zastitimo rukama i nogama zamenice za nesto bolje, nadam se - neki novi model drustvenog ugovora.
Svi su poceli da ubacuju taj AI u sve i nugde zivog coveka nema da bi alavi olosi ustedeli jos para.
Ne mozes nigde zivog coveka naci, email svi kriju vise nego PIN kreditne kartice.
Sve je UZAS.
To je onako livno a i na profesionalnom planu mi pravi pakao od zivota posto na zalost radim za jednu svetsku kompaninu kojima je isto jajarenje srednje ime.
Pa onda sve kao hoce da ustede time i nemam ja zivog kolege da komuniciram preko van nase zemlje. Odnosno ima ali manje nego pre i onda i ne stizu da rade normalno i jos manje kvalitetno
Sve u svemu mrzim je blaga rec za sve to.
Ne vidim ama bas ni jedan boljitak. Anisam ni upoznao nekoga da vidi.
Koji god AI da sam koristio, npr za pravljenje sajtova, dobijao sam generička sranja. Čak i kada dostavim sliku layouta, ne bude kako je zapoveđeno, nego neki rezultat koji mora onda ručno da se prepravlja. Ajde što to treba da popravljam nego i one stvari koje je ubo kako treba imaju dodatni i nepotrebni code. Brže i profesionalnije bi ispalo da sam ručno sve uradio iz početka.
Tražio sam na primer za forum da mi odradi skriptu i četiri različita AI agenta su dali rezultate koji nakon instalcije nisu uopšte radili.
Kontam da je ovo ok za ljude koji ne poseduju određene veštine ili talenat da im AI “uradi” posao.
Iskreno se nadam da će cela stvar pući i da će prestati da nas maltretiraju sa guranjem svuda samo da bi AI bio tu.
Nece naravno puci, kao sto nisu pukli ni racunari, internet, bilo koja velika tehnologija u istoriji.
Vise nego “ok”, tehnicki gep se drasticno smanjio i ljudi su sada ograniceni samo sopstvenom imaginacijom. Tokeni ce nam biti potrebmi za sve, kao struja ili voda.
Edit: da malo doprinesem korisno raspravi van onoga sto srce zeli :
meni lično olakšava dosta dnevni rad jer piskaram ceo dan mailove na nemačkom pa mi jako pomaže oko isprave gramatike i formulisanja već mog napisanog teksta da to zvuči više profesinalno. Tipa što sam pre lupao glavu 45 minuta, sada odradim za 5-10 minuta. Opet, odrekao bih se veoma brzo ako pogledam koje su negativne posledice. Takođe ima par interesantnih use-caseova , ali ne po trenutnoj ceni koju plaćamo.
Sve što se tiče kreacije i kreativnog izražavanje je trenutno užasni krindž, ništa kvalitetno nisam video. Ježim se kada vidim GenAI slike po interentu. Koristio sam i sam naravno, testirao mogućnosti svega i svačega, ali je odvratno, po mom mišljenu.
Ne znam, spucali su stotine milijardi u cirkularnu finasiranje da bi ukupan prihod AI industrije bio dvadesetak milijardi u 2025. To čak nije ni profit. Sve upućuje na neodrživost.
Ne, kao i sve ostalo upucuje da je namena vojna. Uveki oduvek vojna primena pomera granice tehnologije a onda ostaci idu u civilnu primenu.
Dovoljno je reci Palantir.. Jos mnogo ostalih alata za kontrolu ljudi.
A ovo sto se mi kao pricamo je samo da se raja nesto lozi
Niko cak vise i ne krije to.. Cionisti pomoci AI prave algoritme za ubijanje civila i ljudi u Palestini. Dosta je koriscen i sada u napadima na Iran. Pustaju ga da uci.
Da vredi svi bi ga već plaćali. Drugo, cena 50€ je subvencionisana trenutno, da bi koristio 24/7 u punom kapacitetu po najnaprednijem modelu bi ti trebalo oko 5-10K eur mesečno.
U mojoj situaciji se koristi Chat i Copilot. Copilot za posao lada treba neki mail da se pregleda ili dodatni savet za neki task. U sustini koristim ga kao neki ultra brzi browser.
Sa druge strane, izuzetno pazim sta ostavljam od informacija. Nikako licne i korporativne podatke. Chatgpt je nedavno vec trpeo na konto svoje ranjivosti. Prvo je bug “greskom” leakovao nekoliko konverzacija sa svojim korisnicima javno. Navodno su ispeglali problem ali ako je jednom procurelo onda napadac moze ponovo da breachuje i izvuce “korisne” konverzacije.
Druga stvar sto je bio pogodjen i sa malware redirekcijama. Tacnije zatrazis od Chata da ti prosledi linkove do nekih sajtova ili on to sam uradi na konto tvog pitanja, a on dostavi linkove ka malicioznim domenima. Stiuacija koja je vec bila…
I da ne pricam na dalje, autonomna vozila bazirana na AI ili konstrukcijske masine na gradilistu. Mozemo da se raspisemo sad ovde ali sa Security strane nije nimalo naivno iako je poprilicno korisna prica.
Retko koristim, jedino kad ne mogu da nadjem manual za neki uredjaj ili tipa da mi da neke smernice kad narod pita nešto oko auta a da samo simptome.
Blejim po linux subredditima i bilo mi jako zanimljivo što stalno govore ne slušaj ai i ne kopiraj slepo komande. I hajde arch je malo preterano elitistički, svaki drugi reply read the fucking manual i kontam nemoguće da je ovoliko loše.
Rešim jedan dan da probam na bare metal. Ništa spektakularno. Ponašao se kao da sam totalni početnik.
Po meni neki normalni promptovi da mi napiše config za hyprland/quickshellu, napiše par bash scripti za nešto osnovno, napravi virtuelizaciju itd.
Majko mila. Problemi od prvog koraka do poslednjeg, toliko lupetanja i nagadjanja, malo malo govorim mu da ne halucinira i svaki drugi treći odgovor u fazonu moj propust, moja greška, quick sanity check nisi poludeo to tako treba. Naravno pričam o free modelima.