Ima stotine tema o tome da li achievementi/trofeji štete igračlma ili industriji. Ali kada upališ igru i odigraš do kraja, pa vidiš da imaš veću težinu, pa ajd i to, pa da recimo pređeš neki deo bez korišćenja neke alatke, skupiti toliko i toliko delova, itd., koje možda ne bi uradio. To je zaista jednostavan, ali genijalan način da se produži životni vek igre. Čovek pozitivno reaguje na nagrade, pa se achievemntima/trofejima u osnovi dresira da što duže igra igre i da teži ka tome da ih sve kompletira.
A i nije kao da su achievementi/trofeji nešto novo, jer su u osnovi oduvek postojale nagrade ako se nešto uradi u igri, recimo Prince of Persia: Warrior Within, ako se skupe svi Health upgradeovi, dobijao bi se mač kojim bi se ubio Dahaka i dobijao bi se drugačiji kraj, ima još dosta primera…
A ima i nekih interesantnih achievementa/trofeja, recimo ima u nekoj move igri deo gde se bira da li ćeš spasiti devojčicu koja se davi ili uzeti trofej.
Sve u svemu, mislim da su achievementi/trofeji dobri jer zbog njih igraš na drugačiji način nego obično i igru bi prešao više puta nego jednom.
Achievemente/trofeje jurim samo u slucajevima ako mi se igra bas svidi ali da igram igru koja ih nema, nema sanse. Iz tog razloga nikada nisam odigrao Resistance 1 i Heavenly Sword mada sam hteo. Kupio sam igre, ubacio u sony i kad sam video da nemaju trofeje odmah stavio na prodaju.
Ovih dana sam igrao Dark Souls i posle 65 sati zavrsio. Krenuo sam i NG+ i za neka 2 sata stigao otprilike do polovine igre i to bez neke preterane zurbe pa sam malo usporio i resio da se oprobam u okrsajima sa drugim igracima. Summoning/Invading, em sto su jako dobri za prikupljanje dusa, poprilicno je zanimljivo jer pruzaju veci izazov i satisfakciju. Mada tu sam vec u problemu jer sam nekako “prerastao” svoje oruzije (Lightning spear +5). Imam nekoliko poprilicno jakih oruzija ali ne mogu da ih koristim jer nisam dovoljno izlevelovao strength.
apsolutno se ne opterecujem trofejima ili achievementima, igram igru da bih je igrao, to sto ima trofeje/ach je samo bonus
Achievementi znaju da kvare smisao igre nekad. Recimo u witcher 2 imas achievemente u zavisnosti od izbora koji napravis dobices manje ili vise acivmenata. To kvari slobodu u igri i tera ljude da igraju samo na jedan nacin sto je upravo suprotno od onoga sto igra istice kao glavnu vrednost. Pa onda recimo ima acivmenata koji su nebulozni i potpuno nepotrebni itd. Ali sa druge strane ima i onih koji su vezani za napredak u igri, neki su kao izazovi vestine itd, to je dobro. Generalno lepo je dobiti acivment ali nekad kvare igru.
Upravo suprotno… Achivementi za različite izbore motiviraju igrača da jednu igru pređe više puta… Zanimljivije, jer igra dobiva “drugu dimenziju”, tj. imaš smisao odigrati je ne samo jedanput.
Sent From My Xperia ion, Using Tapatalk 2
ma jok, nisam ni mislio da je preskocim. to sto sam rekao da mi se ne igra, ne znaci da necu igrati. Ubacili su trofeje u U1, i u MGS 4, malo je bezveze sto nisu ubacili i u heavenly sword i ToD, al ok igrace se…
cekam ninju da se ukljuci u temu hehehe
kada sam kupio Xbox jos 2010 01.09. heheheh tad sam se i regovao cini mi se, bio sam totalni noobovac :D, ninja je imao 3xxx G poena i utrkivali smo se ko ce vise da skupi, zanima me Neso gde si sada? presisao sam te jos odavno dok smo igrali na LIVE, samo me zanima dokle si sada stigao hehehe
ja sam na 22500 valjda ako nije i vise, to sam poslednje zapamtio
nisam navucen na ovo jer igram igru da bih igrao igru, ali kad malo bolje razmislim dobraj je feeling za osecaj kada imas cime da se pohvalis da si ti nesto presao ili osvojio… pa te posle vuce da predjes jos
Achievementi me ne zanimaju ič, valjda zato što sam postao gamer davno prije nego je nastao taj princip, jedva da primjetim da sam neki otključao.
Dobio sam hiljadarku, odnosno otključao sve trofeje samo u jednoj igri a to je Rayman: Origins, ali je to bilo tri puta za box i dva puta za PS Vita. Nije da sam se nešto trudio, it just came to me…
- godine pre nego su mi banovali konzolu i profil imao sam oko 32.000 tako da, your argument is invalid
i ja sam gamer odavno, samo sto sam ja uvek patio od toga da u igri skupim sve i vidim sve sto su developeri napravili. Neko je pomenuo princa i cuveni vodeni mac, koji je ostavio na mene utisak koji se ne zaboravlja do kraja gejmerske karijere. Cak stavise, uvodna animacija treceg dela princa pocinje, tako sto princ prica, kako svi znate ja sam otisao sa bla bla, medjutim to nije prava istina, jer se pravi kraj dobijao upravo uz pomoc tog maca, ali je jako malo ljudi to i uradilo.
Pa do svih bandicoota, soul reavera itd, a kad sam video da postoje achievementi, nije bilo srecnijeg coveka. Cak stavise, pod “stare gejmerske dane” su me naterali da igram igre na hard. Doduse nerviraju me achievementi koji zahtevaju ponovno prelazenje igre, a igra nije vredna jos jednog prelazenja. uvek sa za to, da se u jednom playthrough-u mogu skupiti svi achievementi. ne mora to da bude nimalo lako ali nek moze sve iz prvog puta. kad se setim sta je potrebno da bi skupio 1000 poena na ninja gaidenu 2, place mi se vise nego sto mi se plakalo kad sam prelazio NG black
sa tobom se nisam takmicio nego sa Nesom, jer me zezao a pogledaj nemas ni 500 G jos uvek hehehhe, a i ne igram ja toliko da bih nakupio svega i svacega, da sam imao konzolu pre toga, verovatno bih sad imao bar duplo, mnogo sam dugacko igrao na PC, ali bas mnogo
Mene isto uopste ne zanimaju ti achivmenti .
tebe pogotovo, i tebi sami dodju. inace dok jos nisi bio toliko aktivan, ali vec si bio registrovan, i kad sam video koliko imas poena, i kad sam video kako ti se zove tag, 'bes mi sve da sam te zamisljao kao onog lika iz kultne world of warcraft south park epizode
inace, imao sam 32.000 na starom profilu, i mozda jos nekih 18.000 na novom, ali verujte mi, nijednu igrao nisam presao sa svim achievementima otkljucanim.
dok na ps3 je pao uncharted 3, god of war 3, i jak & daxter 1, za sada…
Hehe imao si dosta razloga da tako mislis realno
BTW uskoro ce 16:20…Got to blaze it up
Ni ja nisam nesto gledao te ahivmente, do Crysis 3, sad sam se bas zainatio da ih otkljucam koliko mogu, posto one za multiplejer ne mogu, preso sam 2x igru sad je prelazim 3 put…
E sad, ono sto mene zanima, a i hteo sam da napravim slicnu temu sto se tice Ahivmenta, sta se desava kad otkljucas sve ahivmente i da li se uopste nesto desi…?
Nisam navucen na achievemente ni mrvicu, merak mi je da igram igru iz zabave i pronlazim neke stvari ako mi se pronalaze, ali radi nekog achievementa to ne radim sigurno, jer najvise na PC igram, a na njega skoro da toga i nema. Achievementi mozda sluze da se dokazes sam sebi koliki si igrac ili koliko su ti debeli zivci i koliko si uporan ili sta vec, ne razumijem se, ali ja u tome zabavu ne pronalazim i divim se ovima sto to mogu, vole i hoce
imaces pored tvog profila spisak igara koje si otkljucao 100%
Ako MS na konferenciji zucne da ces za poene moci da kupujes full igre, ima da ih vijas ki blesav
Nista lepse od prelaska cele igre (skupljanje trofeja), i jos kada se poredis sa drugim ljudima . . .
Poceo sam na kutiji i sada nastavio na iPad-u.
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Xexexe, radije cu tu satnicu za te dodatne achievemente zaraditi u 10 puta kracem roku u realnom zivotu ili donirati spermu negde, bas je trazena u zadnje vrijeme
Heh, 11650G. Nisam ih nikada jurio, no kada neki naiđe - welcome.
Sada smo se malo utrkivali Karan i ja…bilo interesantno, no, zaista, nemam vremena za igre koliko bih želeo, pa samim tim i tih 11K poena tapkaju u mestu odavno.
Jedina igra gde sam se zaista potrudio i ćapio tauzenku je Rayman Origins.
to za vreme verujem, ja od 20K do sada stojim godinu dana zaradio sam neke poene u zadnjih dva meseca od kako sam raskrstio sa bankom milina ni za vreme
danas sam uzeo skoro 250 poena na ovaj NFS Most Wanted sa kojim se zlopatim…