2025 plus/minus

Moram biti iskren od starta i reći da nisam igrao puno novih naslova ove godine, ali dve igre moram izdvojiti.

Ball X Pit

Totalno sam oduševljen ovom igrom. Dokaz da dobar concept i ideja nadjačaju AAA produkciju.
Genijalan gameplay koji meša neke od najjednostavnijih mehanika iz sveta video igara na jednom mestu.
Arkanoid meets SimCity - briljantno!

Ninja Gaiden 4

Teško razočarenje, a za mene, kao velikog zaljubljenika u serijal, nož u srce!
Ova igra je trebalo da nosi neko drugo ime a ne ovo koje je povezuje sa originalnim serijalom.
Ubrzo posle izlaska sam negde komentarisao da će vrlo brzo pasti u zaborav i ostati na marginama gaming kulture, za razliku od prva dva dela koja su i dan danas BOGOTAC hack and slash igara.

Da čujem koji su vaši +/- za 2025

10 Likes

Baš je bila jaka godina, ne mogu ni da se setim šta sam sve odigrao. Vidim po goty listama da me tek čekaju teškaši poput drugog Death Strandinga, Yotei, Silksong, Indy, ma ni MH Wilds još nisam načeo. Debelo kaskam za drugima.

Stoga ću nominovati Doom The Dark Ages ko svoj +, iako je sasvim moguće da sam nekog zaboravio. Ali ovaj treći Doom izdanak je meni legao ko budali šamar – taman kompleksniji od 2016-ice da nije da samo ideš i pucaš, a opet malo su pojednostavili gameplay loop u odnosu na Eternal, da te ne boli mozak.

Dokaz kvaliteta je to što sam završio igru i bilo mi žao što nema još. Čak sam odmah pokrenuo novu kampanju, čisto da odradim mali victory lap. Retko kad mi neka igra toliko legne ovih dana. I to na nightmare, nabaždarili su težinu taman, čak i za mene matorog.

Mislim da ljudi malčice ignorišu TDA jer su navikli na stratosferski kvalitet, evo sad već treći put zaredom, kao da, da, doom slayer je badass, super grafika, sve klizi, već viđeno. Ja mislim da je id postigao slam dunk vredan dubokog poštovanja – tri igretine zaredom, svaka fantastična a osobena. Mogli su lako da sede na lovorikama i štancaju isto s boljom grafikom, a nisu.

A moj minus definitivno ide, pogodili ste, Ekspediciji 33. Igra je ok, i ko što rekoh drugde, drago mi je da postoji. Ali žali bože sate koje sam u nju sasuo, nismo kliknuli od samog starta. Tugaljiv početak, jednolične, konfuzne mape, oduran UI, sidequestovi koji praktično ne postoje, nezadovoljavajući epilozi, mogao bih ceo dan da nižem kritike. Jedino me misterija držala, inače bih batalio na pola.

Ne ide mi u glavu kako se ljudima igra baš toliko svidela, ima nedostatke velike ko vrata koje iz nekog razloga svi ignorišu. Jedna ok AA igra, ništa specijalno.

10 Likes

Potpuno se slažem za doom koliko ništa nisam očekivao igra je više nego dobra što je obrnut slučaj za black ops VII za koji sam očekivao nešto novo a ono dlc na prošli

Plus su mi KCD II i Expedition 33, bez premca 2 najbolje igre koje sam odigrao ove godine.

Minus isto Black Ops 7, može da razočara iako nisam igrao. Jedna stvar me interesuje kao single player igrala, a to je kampanja i uspjeli su tu jednu stvar da pretvore u neko co-op online govno gdje ne možeš ni da pauziraš a izbaci te ako si idle i moraš misiju ispočetka.

4 Likes

Ne znam da li mislimo koje su nam najbolje i najgore igre koje smo odigrali ove godine uopsteno ili moraju biti sa datumom izlaska 2025.

Posto sam dosta kasno uskocio u voz navescu i igre koje nisu izasle ove godine.

Plus

Black Myth Wukong - od pocetka do kraja fantasticna igra. Grafika, lore, prica, gameplay sve odlicno. Iako praznog hoda skoro da i nema, mislim na canon fodder mobove, igra zato pruza stotinjak bossova koji nisu samo reskin prvih 10. Igra zasluzuje sve nagrade i pohvale, i jedva cekam nastavak, a svakome prepoprucujem da makar igru proba, velikoj vecini ce se svideti. Ovo nije Dark Souls per se, ovo je Ninja Gaiden/God Of War non stop boss fajt.

Silent Hill F - Konacno pravi Silent Hill koji ponosno nosi svoje ime. Posle dvojke i trojke, stameno na trecem mestu. Prica je stvarno odlicna, steta sto se mora preci vise puta.

Astrobot - Platformer dostojan jednog sistema kakav je Sony. Sve prsti od produkcije, Sony nostalgije i zabave. Dualsense iskoriscen do najsitnijih detalja, Ne znam dal je iko 4-99 godina rekao da je ova igra losa i/ili dosadna.

Minus

Ghost Of Yotei - necu puno pisati, napisao sam u postu ranije, samo bi hteo da napisem da svakako ljudi probaju igru, to je bilo moje licno misljenje, i igri zaista nista ne fali. Samo eto, moje obrzlozenje i dalje stoji.

To bi bilo to, nisam se nesto preterano razocarao u igre ove godine, doduse nisam ih puno ni odigrao. Krenuo sam Expedition, nisam jos ni dosao do luke, imam problem sa zvukom, gde je sve glasnije od voice actinga a mrzelo me da podesavam. Moracu to prvo da podesim kad sednem normalno da igram. Odigrao par tih uvodnijh fajtova, nabo sam dosta parry-ja za koje kazu da je pakao nauciti. Videcemo.

4 Likes

Potpisujem, trebalo je da osvoji vise GOTY nagrada. Probali su neke nove mehanike sa stitom, iako nisam bas fan Serious Sam bullet hell gustine protivnika, ali i bez tih osobenosti je fantastifan od pocetka do kraja, sa izuzetnom grafikom i zvukom i optimizacijom (DF je ocenio kao najbolji PC port generalno).

No dobro, mozda je vreme i ID da napravi nesto zaista novo, iako ne bih imao nista protiv ni da Doom zivi jos mnogo godina. Igre kao sto su Doom i Uncharted zasluzuju da nikada ne umru.

4 Likes

plus + Ninja Gaiden 4
minus - Ghost of Yotei

3 Likes

PLUS - Cronos: New Dawn, Battlefield 6 i dalje stotine sati u Hunt Showdown. Takodje počasni spomen sto sam počeo mnogo više handheld da igram onako lakše igre kao Megabonk, Ball x Pit, Vampire Survivors, Absolum… Pregršt jako dobrih “manjih” igara sam igrao. Takođe sam nekako uspeo da spucam stotine sati u CS2 i Arma Reforger. Nezaboravne kasne noći zajebancije sa ekipom, više nego bio šta drugo :slight_smile:

MINUS - razočarenje godine mi je da nisu ipak najavili Half Life 3 koji izlazi sad za koji mesec. :wink: Generalno me nije ni jedna igra razočarala previše, ali sam i većinu “velikih” igara kao Clair Obscur, Silent Hill F, Yotei, Kingdom Come: Deliverance II, DS2 propustio jer mi se jednostavno nisu igrale u momentu kada su izašle. Veoma atipično za mene da preskočim ovoliki veliki broj poznatih naslova. :slight_smile:

2026 izgleda ovako mnogo privlačnije za mene, RE9, Half Life 3 i GTA6, Steam Frame, i da umrem srećan.

4 Likes

Plus - Marvel Rivals, Ghost of Yotei , Battlefield 6

Minus - Black Ops 7

3 Likes

Plus - Black Myth Wukong, Astro Bot

Minus - Donkey Kong Bananza

2 Likes

Ceo sam u minusu, ali evo opozita:

PLJUS - Astro Bot konacno se nakanio da zavrsim, Stellar Blade (isto), Ghost of Yotei (nemam pojma o cemu pricate, igra je perfekcija).
M1NüS - Bananza (sto bi Ninja rek’o NOZ U SRCE), donekle i Silent Hill F, Snake Eater (ugh..), FC 26 (sta da kazem).

HW:
PLJUS - PS Portal, Switch 2
M1NüS - cene memorije, iPhone 17 serija

Bice bolje. Ove godine nisam ni zagrebao True Gems (Expedition i Kingdom Come 2), a ni neke indie naslove. Moram da priznam da me je Ark Raiders zaintrigirao, grafika je skoro fotorealizam, ali nisam spreman da se investiram u jos jedan multiplejer.

3 Likes

Ja sam ove godine odigrao 32 igara:

- Ni No Kuni II
- Nine Sols
- Super Mario Bros. Wonder
- Sly 3
- Avowed
- Split Fiction
- Kena: Bridge of Spirits
- South of Midnight
- Clair Obscure: Expredition 33
- Blue Prince
- Observation
- Death Stranding 2: On The Beach
- Unavowed
- Sword of the Sea
- Night in the Woods
- The Plucky Squire
- Amerzone: The Explorer's Legacy
- Hollow Knight: Silksong
- Herdling
- Silent Hill f
- Spyro Reignited Trilogy
- Assassin's Creed Mirage
- Kathy Rain
- Kathy Rain 2: Soothsayer
- ASYLUM
- Ghost of Yotei
- Disco Elysium
- DOOM: The Dark Ages
- Keeper
- Routine

Oduševile su me Avowed, South of Midnight i DOOM: The Dark Ages.

Avowed i South of Midnight su me maksimalno šarmirali svojim svetom. A za DOOM kapiram da kasnim jer je izašao u maju, a ja ga pre par nedelja odigrao, ali igra baš postane zabavno-broken kad apgrejduješ ono oružje što melje lobanje :sweat_smile: Ono jurcanje za zelenim talasima i onaj parry koji traje zauvek (bar na normal difficulty-u) su prezabavni :slight_smile:

Uh, obrnuta situacija koju ne moram ni da objašnjavam :grin:

2 Likes

Ja sam se ove godine bas slabo igrao tako da kod mene bi situacija bila:

Plus: Monster Train 2 i Deep rock galactic survivor (ios)

Minus: Astrea Six Sided Oracles - Ova igra mi je izgledala mega brutalno na recenzijama ali kada sam je pazario i odigrao nekih pola sata, usledio je refund. E sad, ja sam ovo igrao na ip15pm i najveci problem mi je bio da igra koja izadje 2025 za pametni telefon ne bude full screen, pa to je za svaku osudu. Gameplay izasno konfuzan i nepregledan. Mozda u nekoj budicnosti do ispeglaju ali za sada minus.

A ako pricamo o plusevima koje sam odograo ove godine, nevezano kad su izasli onda deff A Way Out, It takes Two i Lords of the fallen (nisam ga jos zavrsio ali ce mi igra biti u top 3 soulslike dok je zavrsim, to potpisujem vec sada).

2 Likes

Plus:
Expedition 33 (mon goty 2025 :france: )
Awoved
Borderlands 4
Ball x Pitt
Metaphor: ReFantazio
Arc Raiders
The Outer Worlds 2
South of Midnight

Minus: ove godine nisam naleteo na nešto da sam baš isčekivao a da mi nije leglo ili me razočaralo

1 Like

Kolko si siguran u ovo? Ja nesto cisto sumnjam…

2 Likes

Au al kad svi hejtuju novi codblops mora da je stvarno loš :rofl:

Da dodam i svoj ‘meh’ godine – South of Midnight. Od ove igre sam dosta očekivao, kupili su me od prvog trejlera. Imala je kul setting, kul muziku, kul stilizovanu grafiku, kul animacioni stil, ma sve. Ali čim sam krenuo da igram bilo je jasno da jednu stvar nema – dobar gameplay.

Da se razumemo, ok je. Jedva ok. Naročito borbe. Nije dobar znak da nakon jedva sat vremena već uzdišeš kad vidiš arenu, u igri gde su borbe solidan deo iskustva. Ni ostatak mehanika nije nešto, sve je kao ok a u suštini dosadnjikavo. Old-skul al sa negativnom konotacijom.

Ovakav gameplay bi mi držao pažnju pre 10-15 godina, al u 2025-toj sam morao da se nateram da pokrenem igru. Sve kao nadao se da će postati bolje, al duboko u sebi sam znao da neće.

2 Likes

Isto. Ako ne ubodu dobar gameplay dzabe im sarenis i voodoo vibe. Isti problem sam imao i sa Silent Hill-om, iako su se zapravo potrudili da naprave dublju borbenu mehaniku. Evo npr Khazan jeste ubo relativno zanimljivu mehaniku borbe i RPG jurcanje za boljim statsima, ali ipak imam cesto taj “been there done that” osecaj jer je svaka Souls igra na isti kalup. Verovatno nas samo Isus i indie igre spasavaju od propadanja u taj ambis niskog rizika.

1 Like

Plus: Battlefield 6, Arc Raiders, KCD2, Ghost of Yotei

Minus: AI slop na sve strane, pre svega odvratno bezobrazne cene RAM-a, a i PC komponenti generalno

Ako se još nečega setim, dodaću…

Spyro Reignited Trilogy bi trebao računati kao 3 igre.

1 Like

Imaš pravo.
I ne znam na koju foru sam zaboravio Blue Prince, tako da 32 igre.

Ni malo, ni mnogo. Mislim da sam prošle godine malko više odigrao.

1 Like