Zujanje pri radu

Pozdrav svima,od pre nedelju dana konzola mi strasno zuji pri radu,iz dana u dan sve vise i vise,kako je ukljucim zuji,sve ostalo radi normalno,ima li neko predpostavku sta bi moglo da bude?

Mozda prasina u ventilatoru ?
Prvo radi normalno pa onda se cuje jace ?

Moguce da je prasina upala,pogledacu.

Ocistio sam,ali idalje je isto…

Da li zuji konzola ili napajanje? Pokusaj da razaznas odakle tacno dolazi zvuk, moguce da je napajanje u pitanju.

vrlo moguce imas ventilator i u napajanju, mali onaj pa vidi da nije on… pokusaj da dok je otvorena konzola provalis odakle dolazi zvuk ako je uopste iz nje

Mozda se greje pa regulacija pali ventilator a ono puno prasine i zeza zvizna :slight_smile:
Pojasni kako, gde i sta cujes, video klip ne bi bio los.

Sent from my IRC using Twitter

Ako je zaista ventilator taj koji zuju, brisanje prasine sa propelera nece resiti problem. Moras da ga rastavis, ocistis, stavis neko ulje koje ne sme da bude gusto i sastavis opet. Naravno, nemoj to sve da radis ako ne znas kako.

Nista nema pojma sam da ga popravim,mislio sam da mogu zato sam i pitao,ali ne bih sad ponovo da ga rastavljam,mozda zeznem jos nesto,nema veze neka ga ovako,hvala vam u svakom slucaju.

A da prvo utvrdis sta zuji?

Mene interesuje da li je Slim ili Phat konzola kao i godiste ako je Phat

Phat 2009.

I moj zuji … al ne preterano.Skache po ganglijama, svakako.

Rastavi ga, upali, ustanovi da li je ventilator u pitanju (koji), ocisti i probaj opet pa vidi da li je ista bolje. Garant se prasina nakupila.

Jel si utvrdio sta je ?

Moj frend ima sličan problem. Samo kod njega zuji napajanje ustvari ne zuji nego krklja. Kao da je u napajanju raz****ni ventilator pa nešto klapaće. Zna li neko dijagnozu?

Zvuk je mehanicki talas, tako da nesto mora da vibrira.
Ustanovi sta vibrira (odakle dolazi zvuk), i pokusaj da ga ucvrstis, to je jedno resenje.

U slucaju da to nesto daje visok ton, tj pisti (kondenzator/kalem), mozes mu povecati frekvenciju iznad cujnog opsega tako da se vise ne cuje zvuk, to je drugo resenje.
To se uglavnom desava kada kondenzator ili otpornik na integralcu za kontrolu PWM-a promene vrednost i smanji se frekvencija oscilovanja kalema tako da upadne u cujni opseg, a resenje je naravno da se stavi drugi kondenzator/otpornik.

^ To. Ili jednostavno mozes da napravis vakum u sobi i onda nema sirenja mehanickih talasa :rock: Ili da se kreces brze od zvuka…

^^ Ta dva nisu prakticna resenja :smiley:

Nisam,otvorio sam,sve kompletno ocitstio,prasina nije upitanju,vrlo je malo i imalo,laser mi se u medjuvremenu pokvario zbog igranja truncate diskova na lt 3.0,ne mogu sa diska nista da igram pa instaliram na HDD(mogu ali mnogo grebe disk),tako radi,zujanje se najvise cuje iz citaca,i da kazemo onda da je citac upitanju,zasto se stalno cuje zujanje,kako ukljucim konzolu cuje se,da li je moguce da citac zuji i kad nema diska u njemu?