Hm. Pa logičnije je da jača konzola bude skuplja.
Nije logicno ako uzmemo u obzir da startuju sa ubedljivog drugog mesta i da je razlika u teraflopsima samo 12%. Pitanje je i koliko ce se odraziti u igrama, a Sony ima i mnogo jaci I/O. Cak i ako ostavimo po strani faktor pozeljnosti, cisto matematicki DE izgleda kao bolji value for money za sve koje ne zanimaju fizicki diskovi. Vise mi deluje kao da ih je Sony i ovaj put nasamario u tom psiholoskom ratu oko cena. Ako se uopste ispostavi da je 400e leak tacan. Potpuno preslikan scenario sa XO launcha. Ta cena dosta ugrozava i S konzolicu, na zalost.
Posto toliko forsiraju gamepass, jos je cudnije da postoji samo disk verzija jake konzole, ali dobro, ipak imaju i taj low end segment pokriven za fortnite armiju, kao i all access ponudu na rate u pojedinim zemljama.
U tom slucaju Sony bi odradio prilicno lak posao nasuprot amaterskom MS marketingu sa gomilom leakova i losih prezentacija. Ostaje samo da pokriju gubitke na ceni od 399$ sto verovatno nece biti problem ako prodaju gazilion konzola pa ce imati puno vise i prihoda od procenata na prodaju softvera.
Čak i da je sve tako kao što si napisao, prosto ne možeš da staviš cenu nečega suludo nisko u odnosu na ono što je upakovano u konzolu. I sa $499 MS gubi a koliko bi to tek bilo sa $399.
Prosto XSX je dizajniran da bude najjača konzola što se reflektuje u ceni dok je PS5 pravljen sa kompromisom da bude u okviru očekivane cene. PS5 DE verzija postoji samo da bi se dotakla ta cena.
Svakako će obe biti rasprodate u prvih šest meseci i zašto gubiti na sigurnoj zaradi?
Zato sto se gubici nadoknade na prodaji softvera i tu lezi prava zarada. To je vec postalo uobicajeno na pocetku konzolnih generacija. Ljudi vise kupuju nove konzole i ne cekaju razna snizenja.
Pa zašto onda PS5 DE ne bude $299? Taman da pokupe i publiku koja merka XSS…
Ako bude 299 ja cu pojesti moj ps4 live on twitch. Nema sanse 
Zato sto ne mora, ubice ih dovoljno i sa ovom cenom, samo su ponovili scenario iz prosle generacije.
U 100e da Phil licno leakuje sve ovo, a svima je glupo da mu kazu da to ne radi zaboga, jer je direktor.
Curi na sve strane 
Ovaj video je bio namanjenje za B2B, trgovačke lance i prodavnice, nije namenjen za širu publiku.