Xbox Series S|X tema

Kapiram da će npr Doom uvek biti svuda, ali baš te igre manjih timova su igre koje mene uglavnom interesuju :grinning_face:
Spreman sam da platim punu cenu igre na PS day one samo da se otarasim jedne home konzole.

Xboxa se možeš otarasiti svakako, što mora biti Day 1. Igre će doći svakako kad tad.
Ja isto kontam ako bude stvarno sledeći Xbox PC da može da piči PS igre preko Steama, razmišljam da ne uzmem PS6. Svakako već sad ne igram njihove igre Day 1, čekam po par godina da uzmem fizičku kopiju, evo tek prekjuče uzeo Spider-Man 2.
A i nema mi smisla da uzimam koliko malo igram na njemu. Možda bi mi to bio motiv da probam malo Nintendo. Ali to su samo neka razmišljanja, možda ipak uzmem na kraju sledeći PS i nastsvim ovako.

1 Like

Skoro su pričali da će sve konzole biti odgođene, za PS6 su čak govorili da će tamo možda i do 2029-2030 kao zbog RAMa. Iskreno ne vjerujem ni za PS6, previše mi je to vremena ali evo bar za Steam Machine i next Xbox Lisa Su AMD CEO izgleda neće. Lisa Su u earnings callu, Steam Machine i dalje ove godine a Xbox 2027.

https://kotaku.com/next-gen-xbox-on-track-for-2027-launch-says-amd-ceo-2000665496

"From a product standpoint, Valve is on track to begin shipping its AMD-powered Steam Machine early this year,” claimed Su in prepared remarks ahead of a financial call. “And development of Microsoft’s next-gen Xbox featuring an AMD semi-custom [System on Chip] is progressing well to support a launch in 2027.”

To su izjave za stakeholdere ne bih previše pažnje davao ovim izjavama. Cilj izjave je da održi akcije stabilnim i ubedi sve da je sve ok i stabilno, iako je sve u realitetu prevrnuto na glavu.

Mislim da je realitet da niko ne zna. Svi su u “wait and see” modu. Užasan period da izbaciš hardver novi, a još gore ukoliko želiš da ga održiš neku “normalnu” cenu.

Valve je najgore prošao jer su neposredno pred izbacivanje novog hardvera, bukvalno nemaju šta da čekaju.

Microsoft i Sony su kontam već odradili ceo R&D za sledeće konzole i tu je manje više sve spremno, i odlaganje može biti maksimalno godinu ili dve , ako uopšte. Ne zavidim im, ali ne zavidim ni nama jer će se to ipak nas na kraju papreno koštati.

Stvarno mislim da niko zapravo ne zna i da je 2026 wait and see kako će se ovo AI djubre odvijati.

2 Likes

Slažem se gotovo sa svim što si rekao. Ako odgode to bi bilo godinu dana ali generalno mislim da nema nekog smisla wait and see taktika. Ništa ne garantuje da će AI ludilo proći, možeš da se nadaš da će neko još uskočiti da prouzvodi RAM i slično ali i to mrka kapa. U nekom momentu moraš da prihvatiš to kao novu realnost.

Mislim da Valve i Microsoft ne ciljaju na neku masovnu proizvodnju, tu će biti za entuzijaste, bottom line im svakako ne zavisi od broja prodatih primjeraka. A iPC console form market je niša.
Više nekako igra ulogu Soniju i Nintendu koji zavise od toga da imaju veliku bazu igrača u svom zatvorenom sistemu.

I igra ulogu naravno nama da vidimo koliko će nas odrat. :sweat_smile:

Mislite da Sony i Microsoft, naravno i Valve, nisu imali unapred potpisane ugovore za komponente?

Prosto mi je neverovatno da ih je ovo sa RAM-om uhvatilo nespremne. Pretpostavljam da oni imaju dugoročne ugovore za hardver po principu x komada godišnje po y ceni.

2 Likes

CXMT’s DDR5 memory operates at 8,000 MT/s, while its LPDDR5X memory reaches 10,667 MT/s. This performance is comparable to Samsung’s latest offerings, including their LPDDR6 memory, which matches the top speed of their LPDDR5X chips at 10,700 MT/s.

Iz guglanja, i dalje mrka kapa. Ovi isto ganjaju AI, teško da će oni oboriti cijenu.

Postoje mitigacije u ugovornim klauzulama i drugo supplieri se sami hedzuju za ovakve disrupcije svojim stokovima i diverzifkuju supply chain sa kineskim proizvodjacima (umesto koreanskih koju su se prebacili na HBM) itd. Mislim nebitno je, cena ce biti uvecana, trenutno je DDR i NAND trziste direktno afektirano ali ce se sigurno uvecanje reflektovati na svu potrosacku elektroniku koja koristi neku vrstu memorije. Ekspanzija data centara udara trenutno u energetski zid koji ce malo usporiti demand u 2026. Mozda nas spici opet i “AI zima” kao dve prethodne. Obrni okreni, next gen konzole ce biti skupe. Samo da ne bude problem sa doziranom proizvodnjom i skalperima koji ce onda na MSRP nakalemiti jos 20-30%.

2 Likes

Valjda ćemo i mi imati benefit od ovoga, tj. u prevodu, jeftiniju konzolu nego što je trebala biti.

1 Like