Da. Pucačina kao pucačina. Rokanje, pričica u pozadini, koja je generalno ništa posebno, taman zanimljiva da odigram igru do kraja, da vidim kako se završava.
Nije mi namera da pljujem po Halo serijalu. Meni je sasvim zabavan. Samo mi nikad nije bilo jasno šta je tu toliko posebno.
Ovo mi je iskreno zao. Ima ih dosta. I igre kao specifican oblik medijuma, imaju zaiste specifican nacin da ispricaju pricu, u mnogo vise detalja nego sto to film, serija, ili bilo koji drugi vid zabave moze. Pritom, iako u redu da ti za 30 godina nisi video dobru pricu po tvom misljenju u igrama, mislim da se 95% ljudi nece sloziti sa ovim, jer ima prelepih dubokih i sirokih prica. Sam gameplay bez price je za intelektualno zatupljivanje i neko prazno mlacenje vremena. Te igre naravno postoje, i ja ih redovno igram, ali ne bi same mogle da postoje. Ovo je nezavisno od platforme .
Sta za Halo da ti kazem. Mislim da se nisi nikada udubljavao u pricu, nisi zeleo, nije ti mozda leglo, pa si odustajao. Eto ja nisam sam po sebi fan Halo gameplaya previse, ali sam proveo sate i sate na Halo Wikipediji citajuci dalje o Covenantu, Flood-u, Zeta Halo, Precursors, Forerunners, Prometheusu, Didactu itd itd. Meni je malo, onako, neozbiljno, Halo lore nazvati pricicom, najblaze receno. Ali eto na ovom forumu se sve procita.
Mislim da ga nisi razumeo. Kao ni mene. Prica nije glavni faktor u ovoj igri da bi igra bila dobra. Ja sam rekao delim misljenje u smislu da prica nije glavni faktor zbog kojeg igram ovu igru. Kada igras Detroit Become Human onda prica ide ispred gameplay-a.
Halo priča i lore su jedni od najuzbudljivijih sci-fi univerzuma, problem je što su glavnu priču u H4 i H5 pretvorili u nešto što će samo poznavaoci Halo EU razumeti a da bi je igrač ispratio mora ganjati terminale. Halo Infinite je to vratio na pravu stazu a svakog koga zanima pozadina dešavanja i istorija Zeta Halo tu su audio logs i otkrivanje promethian artifakta. Master Chief i njegovo avanture su samo delić jednog ogromnog unverzuma.
Podjednako. Zanima me priča svakako, jer za gejmplej manje više znamo da je odličan. Za gejmplej je takođe bitno šta su dodali u sandbox da bi se stvari malo začinile. U Halo Infinite je priča servirana na pravi način uz odličan gejmplej. Uglavnom, svaki novi Halo se prvo pređe zbog priče, posle se svodi na istraživanje i probanje rezličitih strategija da se skinu neprijatelji.
Elem, bez obzira na to koliko je univerzum veliki i razgranat, priče, odnosno scenariji, u igrama su krajnje jednostavni. Ima širine (Halo, Warcraft, Starcraft… ), ali nema dubine. Limunadica. Što nikako nije loše. U igrama je poenta akcija, a ne udubljivanje u priču, razvoj likova, društveni odnosi i sl. Meni Halo univerzum nije ništa drugačiji od, recimo, Starcraft-a, ili Warcarft-a, ili Fallout-a… O Warhammer 40k i DnD da i ne govorim :).
Igram Halo, svidja mi se Halo, ali još od kad je prvi Halo izašao, ne vidim šta je to što ga čini, bog zna kako, drugačijim od ostalih pucačina.
Ja čitam mnogo (nekoliko knjiga mesečno). Sve i svašta, klasike, savremene autore… Od Epa o Gilgamešu (skoro sam našao dobar prevod na engleski) do Marka Vidojkovića. I sve izmedju Pretpostavljam da mi zbog toga scenariji za igre izgledaju relativno jednostavno.
Akcija u smislu kontrola, upravljanje, donošenje odluka, reagovanje… Priča služi da bi ti taj deo bio zabavniji. Da te “natera” da skačeš, letiš, pucaš…
Ja bas volim da citam sve i svasta. Recimo control i forbidden west sam sve zivo isprocitao i bukvalno sam razgovore i u side misijama otpratio kako treba. Nista SKIP. Halo mi jednostavno nije igra u kojoj treba da jurim terminale i citam. Sad, mozda ja gresim, mozda neko drugacije igra igru ali meni je suvise lepa ta akcija u halo-u da bih jurio terminale i citao. Sve delove sam igrao i nije mi problem razumevanje price, ali kazem, bio bi problem nekome ko prvi put igra. Taj neko bi morao da juri terminale inace ne bi bas sve razumeo kako treba.
Mogu samo da kazem da si mnogo toga propustio 60 sati forbidden west, na kraju price sam, ali tek 68% ukupno predjene igre. Dakle 100 sati ko iz sale Ti bi to presao sve za 20 sati