Upravo kucketam ovo na Win8. Posle par dana evo mojih utisaka:
U početku sam mislio gospode NE NE NE NE NE OVO JE TAKO POGREŠNO NEMA SMISLA zašto su mi gurnuli touch interfejs na nečemu što nema touchscreen? Sad sam skroz ok i niije me briga toliko. Ponekad mi je start screen i koristan.
Ne mogu da verujem ali najdraža nova stvar je da me windows NE pita kad kliknem delete. Mene to oduševljava. Ne moram više da klikćem tupavo yes hiljdau puta, makar brisao shortcut. NAPOKON.
Copy/Paste dijalozi su FENOMENALNI.
Task manager me je sjajno oduševio!
Za sada, funkcija miša je da ide u striktne uglove ekrana koji su rezervisani za interakciju sa novim metro delovima windowsa. Desni gornji i donji daju taj fabulozni charms bar koji me je u početku bunio a sad ne mogu bez njega. Levi gornji je za smenjivanje ekrana/prozora (kao alt+tab) a levi donji za Start Screen. Nije loše, ali i dalje sam brži sa alt+tab nego da idem mišem gore levo pa biram.
Aero tema: prozori su oštriji a ne zaobljeni i mnogo više zamućeni; minimize, maximize, close dugmad su veća zbog touchscreena.
User može da bude lokalni (kao što smo do sada navikli) ili Microsoft account. Sa tim drugim sva windows podešavanja koja sam napravio se sinhronizuju na netu, pa mogu da ih na bilo kom kompu primenim kad se sign-inujem.
nije mi jasno zašto, kad otvorim laptop i probudim ga, vidim lockscreen kao na telefonu koji kad digneš moraš kucati pass. U sedmici nema dizanja ekrana pa je brže. Ovo je ok za tablete ali na laptopu nema smisla. nikakvog.
za sad mislim da su mogli da smanje doživljaj sa nekim touch stvarima i pustiti windows da se adaptira platformi na kojoj je. Da, onda neće biti na svakom uređaju isto iskustvo ali ne treba praviti sistem koji udovoljava svakom ekranu.
Je l’ još neko probao?