Windows 8 - prvi utisci

Upravo kucketam ovo na Win8. Posle par dana evo mojih utisaka:

U početku sam mislio gospode NE NE NE NE NE OVO JE TAKO POGREŠNO NEMA SMISLA zašto su mi gurnuli touch interfejs na nečemu što nema touchscreen? Sad sam skroz ok i niije me briga toliko. Ponekad mi je start screen i koristan.

Ne mogu da verujem ali najdraža nova stvar je da me windows NE pita kad kliknem delete. Mene to oduševljava. Ne moram više da klikćem tupavo yes hiljdau puta, makar brisao shortcut. NAPOKON.

Copy/Paste dijalozi su FENOMENALNI.

Task manager me je sjajno oduševio!

Za sada, funkcija miša je da ide u striktne uglove ekrana koji su rezervisani za interakciju sa novim metro delovima windowsa. Desni gornji i donji daju taj fabulozni charms bar koji me je u početku bunio a sad ne mogu bez njega. Levi gornji je za smenjivanje ekrana/prozora (kao alt+tab) a levi donji za Start Screen. Nije loše, ali i dalje sam brži sa alt+tab nego da idem mišem gore levo pa biram.

Aero tema: prozori su oštriji a ne zaobljeni i mnogo više zamućeni; minimize, maximize, close dugmad su veća zbog touchscreena.

User može da bude lokalni (kao što smo do sada navikli) ili Microsoft account. Sa tim drugim sva windows podešavanja koja sam napravio se sinhronizuju na netu, pa mogu da ih na bilo kom kompu primenim kad se sign-inujem.

nije mi jasno zašto, kad otvorim laptop i probudim ga, vidim lockscreen kao na telefonu koji kad digneš moraš kucati pass. U sedmici nema dizanja ekrana pa je brže. Ovo je ok za tablete ali na laptopu nema smisla. nikakvog.

za sad mislim da su mogli da smanje doživljaj sa nekim touch stvarima i pustiti windows da se adaptira platformi na kojoj je. Da, onda neće biti na svakom uređaju isto iskustvo ali ne treba praviti sistem koji udovoljava svakom ekranu.

Je l’ još neko probao?

Ja planiram ali nikako da probam preview, taj touch UI mene nervira, nije potreban na desktop i laptop masini. Vise je za ARM platforme

jel ovo full verzija ili neka beta? nisam pratio bas nesto.

Beta. Ne žele da je nazovu tako ali da.

Danas ću da probam ovo,deluje super.Nadam se da moja ‘‘kanta’’ neće eksplodirati zbog Windowsa,valjda nije toliko zahtevan.Windows 7 mi radi bez problema.

Ne moram više da klikćem tupavo yes hiljdau puta, makar brisao shortcut. NAPOKON

Pa ovo ti je podesavanje od 4 sekunde na svakom windowsu da promenis da te ne pita kada brises.

Requirements su isti kao za sedmicu, nećeš imati problema.

Ova lista skrivenih stvari u Win8 je korisna
http://www.zdnet.com/blog/bott/shortcuts-and-surprises-in-the-windows-8-consumer-preview

Isprobao sam tu beta verziju i malo mi se nesvidja Start Menu.
Kao Sto M007P Kaze touch UI nije potreban na Desktop i LapTop Racunarima.Start Menu vise su ga malo ukrasili da izgleda lepse i nabacali gomilu neki glupih igra!
Inace po meni je sve OK :smiley:

Ne znam. Sinoc sam ga malo probao u virtualnoj masini i ni malo mi se ne svidja onaj start meni. Glupost nevidjena. Bice dobro ako bude mogao da se eliminise. Ostatak mi lici na W7. Bilo bi dobro da ima negde spisak unapredjenja u odnosu na W7. Nadam se samo da to nije samo onaj start meni.