Vaših Top 5 Igara Sa Prošle Generacije - In Memoriam Xbox360

U čast jednoj od najboljih konzola svih vremena, ova tema će služiti kao podsjetnik Vaših 10g uživanja uz igre prošle generaciju konzola… Naravno, to uključuje i Playstation 3 i Wii, da ne bude zabune… Možda da ponudimo prijedlog ljudima koji imaju još uvijek “old-gen”, a nisu odigrali neke ključne igre. Te da se prisjetimo nekih ljepših vremena, u kojima je “console wars” još uvijek bio jedna nepoznanica.

Recite nam Vaših Top 5 Igara sa prošle generacije.

U kojim igrama ste najviše uživali?
Koje lijepe uspomene Vas vežu za datu igru?
Čega ste se morali odreći kako bi ste je zaigrali?
Itd…

Top 5 Igara Prošle Generacije, by Lordish

1. Mass Effect (Prvi dio Trilogije) - Bioware

Kada pomislim na zadnjih 10g mog Gaming iskustva, nemoguće je a da ne pomislim odmah na Mass Effect… Sjećam se prvog E3-a na kojem je prikazan, prezentacije, planete na kojoj se odigravao Demo, te opisa univerzuma koje stvara svemoćni Bioware. Naprosto me oduševila prezentacija. Sci-Fi nerd koji leži u meni je napokon dobio svoj opipljivi fetish… Uzeo sam ga prvog dana izlaska. 2 xbox-a su samo radi njega “pod zemljom”, nakon 13 prelazaka, još mi se igra…

*Čast drugom i tećem dijelu, ali nedostatak eksploracije solarnih sistema, dubina RPG dinamike, i limitirana linearna naracija u svakom pogledu, me odbija od onoga što je Bioware uspostavio…

Mass Effect E3 2006 Demo

2. Fallout 3 - Bethesda

Sjećam se hajpa koji je okruživao novi “Oblivion sa oružijem”, kako su ga pojedini zvali, tik pred izlazak enormnog RPG giganta. Priznam, skinuo sam ga (piratluk) čisto iz znatiželje. Šta je Fallout? Mračna atmosfera u RPG žanru? 10/10 od većine Gaming sajtova? Hmm… Možda da skinem i probam. Rip od 3gb? Brzo, lagano, instalacija još brža… My god… Prvi izlazak iz Vault 101… Riječima je prosto nemoguće opisati doživljaj… Tmuran i mračan svijet, otvoren za istraživanje, nelimitirana eksploracija, šta je ovo… Čak mogu uzeti olovku? Olovku?! I staviti je u inventar, ili je iskoristiti za izgradnju naoružanja, ukrasa u kući i slično…

Imao sam osjećaj da Fallout 3 nema kraja. Da je maestralno kreirani post-apokaliptični svijet samo početak dugogodišnjeg istraživanja, što i jeste bio slučaj…

Fallout 3 E3 Demo 2008

3. The Elder Scrolls V: Skyrim - Bethesda

Više od igre. Najbolje ostvarenje svih vremena meni lično. Neosporan kralj zapadnog RPG žanra (dobro je old-school Gamer-i, kontam vas). Igra koja me ostavlja bez teksta i kad pomislim na nju. Sloboda istraživanja, soundtrack, količina quest-ova, broj fakcija, glavna priča, i bezbroj toga… Preko 800h, slagat ću, bliže 1000h. Igrat ću ga dok živim, i pokazivat svojoj dijeci jednog dana.

The Elder Scrolls V Skyrim E3 2011 Demo

4. Red Dead Redemption - Rockstar San Diego

Dio Top Igara liste većine Gamer-a. Iznenađenje open word - prvog te vrste - western žanra, s fascinantnom pričom, fenomenalnim gameplay-om, i svijetom/atmosferom koja ostavlja bez daha. RDR me oduševio, kao i većinu vas… Drugi dio je neminovan.

Red Dead Redemption Debut Trailer

5. Dark Souls - Namco Bandai

Nije riječ o težini. Nije riječ o porazu koji uslijeđuje kod svakog koraka. Riječ je o ponovnom ustajanju, borbi, želji za istraživanjem nepoznatog. Ključ uspjeha DS-a ne leži u težini, već o maestralno kreiranom svijetu, njegovim misterijama, jednom od najimpresivnije utegnutog gameplay-a u svijetu video-igara… Volim gotiku, mračnu artmosferu, eksploraciju. DS ima sve. Oduševljen sam i danas, kao što sam i bio davne 2011-te.

Dark Souls: Bartholomew Trailer

Igre vrijedne spomena:

Crackdown
Spiderman: Web Of Shadows
Batman: Arkham Games
Dragons Dogma: Dark Arisen
God Of War 3
Gears Of War
Lost Planet

Vaš red. Izvolite…

By Lordish

7 Likes

Za 360:

  • Gears Of War 3

Ovo je moja najigranija igra na 360, sa preko 500 sati igre i jedna od najdražih sa 360. Gears Of War 3 je bio moje prvo pravo multiplayer iskustvo i jedan od razloga zbog kojih sam završio na XBR. :slight_smile: Svi ti sati provedeni u Party Chatu u psovanju i sprdnji… Good times. Nikad neću zaboraviti Lambentzerkera na Insane kog smo prelazili skoro godinu dana.

Horde Mode je jedna od najboljih stvari koje sam igrao u igrama, a najviše sam uživao u GOW3 verziji, zbog dodatka stvari poput Silverbacka, Hammer Of Dawn stanica, itd.

Igra sama po sebi je isto poprilično zabavna i predstavlja završetak Marcusove priče. Onda je izašao Judgment, koji se isto igrao oko 200 sati, ali nije to više bilo to.


  • Kameo Elements Of Power

Žalosno je što malo ko spominje Kameo kad se spominju Xbox 360 igre, jer je po meni jedna od impresivnijih igara na 360. Kad sam prvi put kročio na ono enormno ratište sa stotinama protivnika koji se makljaju međusobno a ne izgledaju kao neke mutne čičagliše i još si mogao da se boriš sa njima, da ih gaziš sa konjem ili da koristiš svoje moći da bi ih pobio.

Veliki šareni svet sa raznim zonama, brojne sposobnosti i blagi vid zagonetki su definitivno uticali na to da mi Kameo bude jedna od omiljenih igara na 360. Šteta što je nastavak otkazan i što je Rare bio pretvoren u Kinect tim. C’est la vie.


  • Alan Wake

Ah, Alan Wake… Solidna igra sa interesantnom, mada predvidljivom pričom, ok gameplayem, koji je umeo da smori i fenomenalnom muzikom. Igranje te igre u mraku sa slušalicama je dodatno poboljšalo taj utisak, pogotovu na Nightmare težini, kad je svaki metak bio dragocen. I dalje čekam nastavak… :pray:

Ni American Nightmare nije loš, ali je postavio više pitanja no što je dao odgovora i ukazao na činjenicu da nam treba nastavak što pre… Sad kad su završili sa Quantum Break je Remedy valjda slobodan, mada navodno rade na nekoj nenajavljenoj igri već 9 meseci, ostaje da vidimo da li je Alan Wake u pitanju…


  • Halo Reach

Halo Reach sam igrao od bete pa sve do izlaska Halo 4, i dugo nakon Halo 4 jer mi je najbolja Halo igra, rame uz rame sa Halo Anniversary. Mnogo mi se svidela ideja da kreiram svog lika i da imam svoju priču, dok istražujem Reach prilikom jedne od prvih borbi sa Covenantom. Još onaj poslednji nivo, Lone Wolf… Fenomenalna igra koja se dešava tokom jednog od najbitnijih trenutaka u Halo univerzumu. A da ne spominjem dodatak Firefighta u Halo igre…


  • Forza Horizon

Nakon što je NFS postao kvazi simulacija i što su igre iz tog serijala postale poprilično dosadne je izašao Horizon. Horizon mi je vratio ljubav arkadnijim vožnjama koju sam imao tokom PS2 ere sa Most Wantedom, Burnout Dominatorom, itd. Jurcanje po poljima dok se trkam sa avionom uz pesmu R U Mine je bilo neverovatno iskusto. Još je i grafika bila prelepa, prosto nisam mogao da verujem da je u pitanju igra sa 360.

Jedine dve igre koje sam igrao više od Horizon su Underground 2 i Most Wanted. Po meni svako ko iole voli igre sa trkama automobila treba da odigra Horizon.


Ne mogu da pišem o najboljim igrama sa 360 a da ne spomenem jednu od najboljih novina koje je uveo 360: XBLA i XBLIG program.

Moje omiljene XBLA igre su:

ilomilo - Zabavna puzzle igra sa šarmantnim stilom, koja vremenom postaje sve teža i teža

Doritos Crash Course - Izgubio sam brojne sate i živce pokušavajući da nadmašim vremena koja su imali @gospodin_covek i @nikola :smiley: Neka vremena sam nadmašio za po par sekundi, dok ima par koja mislim da su roboti prešli, a ne oni :smiley: Isto važi i za Trials igre. Svaka im čast na onim silnim vremenima.

Splosion Man - Igrati ovu igru u Coopu sa još tri igrača je neverovatno zabavno i frustrirajuće iskustvo zbog svih zagonetki koje zahtevaju tajming i kooperaciju svih, koji potom zaseru stvar, što ih sve pobije. Klasika :slight_smile:

The Dishwasher - Ovo je jedna od prvih igara na kojima je radio Ska Studios, koji je trenutno poznat po igri Salt And Sanctuary. igra ima i nastavak Vampire Smile, koji je isto poprilično zabavan.

XBLIG:

I Made A Game With Zombies in It - U pitanju je Twin stick shooter koji se može preći za 5 minuta. Kad nisam siguran šta bi mogao da igram za kratko vreme, ja upalim tu igru, odigram koju rundu i teram dalje.

Uncraft Me - Ovu igru sam video na jednoj epizodi Rage Quit i delovala mi je poprilično zabavno. Poenta igre je da se upravlja malim kockastim čovečuljkom koji ima Jetpack, kome je misija da stigne do cilja i spase razne devojke od zla. Kako je više nastavaka izlazilo, igre su postajale sve teže i teže, u toj meri da treći deo nisam prešao i verovatno nikad neću.


Za PS3:

  • Demon’s Souls

Kako da spomenem najbolje igre prošle generacije a da ne spomenem Demon’s Souls? :slight_smile: Definitivno je jedna od najboljih igara na PS3 i zaslužna je nastanak mog omiljenog serijala, tako da mora da bude spomenuta :smiley: Nikad neću zaboraviti Latriju i Valey Of Defilement, koji su među najboljim depresivnim lokacijama u video igrama. Bukvalno možeš dodirom da osetiš tu depresiju i očaj. Takođe su tu borbe protiv Flame Lurkera i Alanta, koje su među najboljim u celom Souls serijalu.


  • Folklore

Kad sam prošli put pisao o igri, samo par osoba na ovom forumu je znalo da ova igra uopšte postoji. Ja sam se zaprepastio kad sam video da neko u Srbiji prodaje ovu igru, i to za 500 dinara. Odmah sam je kupio i vredela je svake pare.

Ova igra mi je primer drugačijeg razmišljanja pri pravljenju video igara i draga mi je iz istih razloga kao i Kameo. U pitanju je svet svet prepun mašte fantazije sa brojnim deonicama, neke se dešavaju pod vodom, neke na pravom ratištu, neke u paklu i u svakoj se nalaze nove sposobnosti i novi protivnici kojima se mogu uzeti duše pomoću Six Axisa, koji je iznenađujuće solidno radio.

Priča je mogla biti malo bolja, jer sam predvideo twist još pri početku igre, mada mi je to problem sa dosta igara.


  • Infamous 2

Infamous je meni bio omiljena video igra sa super moćima do izlaska Saint’s Row 4. Osećaj slobode koji je prisutan u Infamous 2 je retko koja igra replicirala, dodatak fan made misija je takođe bio fenomenalna ideja i šteta je što više igara nemaju te opcije. Iako su izbori bili jednostavni i nije bilo sive zone, već samo dobrih ili loših, bilo je interesantno videti koliko drastično tvoji izbori utiču na svet. Pogotovu zli izbori i koje su posledice istih.

Još ona pesma na kraju…


  • Ni No Kuni

Ghibli film pretvoren u igru, need I say more? Igra je prelepa sa poprilično solidnom muzikom.

Glavna mana jeste borba koja je hibrid Turn Based i aktivne borbe, koja na momente deluje cheap. Kada se dobiju summoni igra postaje prelaka, mada poslednja zona može praviti probleme.

Jedva čekam nastavak jer se nadam da su naučili neke stvari i da će ispraviti greške, što će dovesti do bolje igre :slight_smile:


  • Tokyo Jungle

Dogodila se apokalipsa i sva ljudska bića su nestala sa planete, najverovatnije su izumrli. Tokyom sada vladaju životinje koje su pobegle iz zoo vrta i vlada glavno pravilo prirode: Survival Of The Fittest. Igra je jednostavna: odabereš životinju i cilj je da preživiš što duže, tako što nađeš hranu, vodu, sklonište i partnera da bi napravio decu koja će nastaviti tvoju lozu i muku za preživljavanjem.

Igra ima i coop opciju, koja je mnogo zabavna, pogotovu kad se pojave dinosaurusi i robo kerovi :smiley:


Neke od multiplatform igara:

  • Nier

U pitanju je jedna od onih igara koje su prošle nezapaženo zbog lošeg gamepleya, ali imaju fenomenalnu priču, za koju treba igru preći četri puta, ali vredi. Takođe, muzika je FENOMENALNA. Emi Evans je boginja po pitanju glasa i talenta jer je napravila i otpevala pesme na jeziku koji je spoj japanskog, engleskog, španskog, nemačkog, ruskog i još nekog.


  • Kingdom Hearts 1.5 i 2.5 HD Remix

U ove dve kolekcije su obuhvaćene SVE Kingdom Hearts igre koje su bile raštrkane po brojnim konzolama, dostupne na jednom mestu u svojim Final Mix izdanjima, koja su bile ekskluzivna za japan. Jedina igra koja fali jeste Dream Drop Distance sa 3DS, ali će ona biti deo kolekcije na PS4 u okviru 2.8 Remix.


  • Darksiders

Najbolja Zelda koja nije napravljena od Nintenda, dostupna na 360, PS3 i PC. :slight_smile: Prosto je fenomenalna igra koja ima od svega ponešto i spaja ih na interesantan način. Definitivno mislim da bi svako trebao da igra ovu igru.


Handheld:

DS:

  • 9 Hours, 9 Doors, 9 Persons

Fenomenalna igra sa jezivom atmosferom, odličnim zagonetkama i pričom koja se teško može opisati rečima.


  • Professor Layton And The Unwound Future

Igra se sastoji od niza glavolomki, koje se kreću po težini od smešno jednostavnih do onih koje teraju da razbijaš glavom o zid dok ne provališ u čemu je fora. Priča je isto interesantna sa fokusom na putovanje kroz vreme, ali je glavna poenta igre u zagonetkama.


  • The World Ends With You

TWEWY je još jedna fenomenalna igra za DS koju vredi odigrati ako se ima DS. Must Have. Takođe ima fenomenalni miks muzike, gde ima rock, metal, jpop, ma sve :slight_smile:


PSP

  • Persona 3 Portable

Persona 3 On The Go, sa novom kampanjom, boljim gameplayem, direktnim upravljanjem likovima i strava novom muzikom? Win, win, win.


  • God Eater

Monster Hunter klon koji je mnogo više od toga. Jedina mana igre je što PSP nije imao drugi analog. Sva sreća, pa igra izlazi u toku ove godine za Vitu i PS4 sa nastavcima :slight_smile:


Toliko od mene, mislim da je dovojno za sad, ako se setim još nekih igara, dodaću :slight_smile:

PS @Lordish nisam znao da je God Of War na 360 :stuck_out_tongue:

3 Likes

Jesi me podsetio za Doritos crash course :smiley: Mislim da je backwards compatible pa ću da je igram ponovo na xbox one :smiley:

I dalje mi nije jasno kako si uspeo neka vremena da dobiješ, kako u Crash Course, tako i u Trials igrama. Samo gledam i krstim se sa obe ruke :smiley:

Ja napisah IGRE PROSLE GENERACIJE gospodine Daemone :smiley: U cast x360, da nije crko, ne bi pisalo in memoriam hehehe

Aha, nisam video deo za PS3 i Wii. :smiley: Well then, moraću da dopunim post :smiley:

Hvala bogu da ima ludjih ludi od mene ovde :smile: Fenomenalna kompilacija Daemone… Ne sjetih se pola igara…

Kad radiš posao, uradi ga kako treba :smiley: Mada, kad sam stigao do handheld sam se malo i smorio pa sam zbrzao :smiley:

Takođe, jeste da sam sebi stavio tag, ali mislim da me savršeno opisuje :smiley:

Za kaznu 100igara sa x360 da predjes za nedelju dana :slight_smile:
Da se nisi zaljubio mozda :grinning:[quote=“daemonkiller92, post:8, topic:10594, full:true”]
Kad radiš posao, uradi ga kako treba :smiley: Mada, kad sam stigao do handheld sam se malo i smorio pa sam zbrzao :smiley:

Takođe, jeste da sam sebi stavio tag, ali mislim da me savršeno opisuje :smiley:
[/quote]

Assasins creed 2, Batman AC, Uncharted 2, Gta 4, RDR

ima ih dosta al da probam

Red Dead Redemption
Gearsi
Mass Effect
Heavi Rain
Last of US

jos par : Infamous ,Fallout 3 , Forza Horizon , Alan Wake ,

Mozda je tesko izdvojiti samo 5 , ali evo recimo sta je na mene ostavilo najjaci utisak :

  1. Assassin’s Creed fransiza

  2. Mass Effect trilogija

  3. Batman Arkham trilogija

  4. Castlevania : Lords of Shadow 1

  5. Witcher 2

Naravno svakako pomenuo bi Metal Gear Solid HD kolekciju , ali mislim da remasteri ne spadaju u ovu kategoriju.

Takodje jos neki naslovi koji zasluzuju makar pocasno da budu pomenuti su svakako : Fifa World Cup 2010 i 2014 , NBA 2K serijal , Forza Motorsport 3 , Deus Ex : Human Revolution, Mafia 2 , Halo 4, RDR…

  1. Darksiders
  2. Mass Effect
  3. Red Dead Redemption
  4. Split/Second
  5. Gears Of War 1
  1. Rayman Origins,
  2. Red Dead Redemption,
  3. Gears of War 2,
  4. Portal 2,
  5. Enslaved: Odyssey to the West,
  6. Brutal Legend,
  7. Burnout Paradise,
  8. Far Cry 3,
  9. Tomb Raider,
  10. Metro 2033.

Hah… Ne mogu vjerovat da sam smetnuo AC serijal… Meni licno, jedini serijal sa prosle generacije konzola koji je ostao dosljedan sebi. Prica, do cetvrtog dijela (jer od tada se gubi lagano), je fenomenalna. AC2 i Brotherhood su u mojih Top 10 igara svih vremena… Ezio, you’ll be missed…