Valkyria Chronicles

, , ,



Razvojni tim: Sega
Izdavač: Sega
Platforme: PC, PS4, PS3
Datum izlaska: 17.05.2016.


Valkyria Chronicles je izašla još daaavne 2008 za PS3, tokom perioda kad je PS3 bio u poprilično lošoj poziciji, pa je, zajedno sa još dosta ekskluziva, prošla poprilično nezapaženo, osim u određenim krugovima entuzijasta. Igra je dobila dva nastavka koji su izašli za PSP, gde su prošle poprilično loše zbog masovne piraterije na PSP, u toj meri da Sega nikad nije lokalizovala Valkyria Chronicles 3.

Evropski ogranak Sege, koji je mahom bio zadužen za PC tržište, je rešio da određene serijale portuje na PC u nadi da će tamo naći novu popularnost. 11.11.2014. je Valkyria Chronicles izašla na Steamu, gde je postigla solidan uspeh i dovoljan broj prodatih primeraka da je cela franšiza ponovo oživljena, sa najavljenim nastavkom za PS4 i PC, koji treba da izađe u toku ove ili početkom sledeće godine. Zbog tolikog uspeha je Sega rešila da napravi i port za PS4, da bi dodatno podstakla ljude da se vrate ovom serijalu. Nadam se da će vremenom portovati i Valkyria Chronicles 2 i 3 da bi imali kompletan serijal dostupan na PC i konzolama.

Igre su jedinstvene zbog svog gameplaya, koji meša turn based strategy i third person shooter mehanike u poprilično efektivnu kombinaciju. Canvas Engine igrama daje jedinstveni stil, zbog koga igre i dan danas izgledaju solidno.


Valkyria Chronicles se dešava na kontinentu Europa, na kojoj dve nacije vode rat: Atlantic Federation i Autocratic East Europan Imperial Alliance. Glavni razlog za rat jeste razvoj industrijske revolucije, koja se zasnivala na retkom resursu ragnite, a jedina država sa velikom zalihom tog vrednog resursa jeste Galia, koja se nalazi između dve velike nacije.

Prvi Europski Rat je izbio početkom 20-og veka, nakon što je izvršen atentat na prestolonaslednika Imperije, što je poslužilo kao povod za početak rata između Imperije i Alijanse. Jedna od primarnih meta ovog rata jeste bilo okupiranje Galije zbog njenog skladišta ragnitea. Rat je bio dug i krvav, ali se završio kada su obe nacije počele da ostaju bez vrednog resursa, oko koga su izgradile svoje industrije i vojske. Sklopljeno je primirje a Galija je zadržala svoju nezavisnost. Nakon rata su obe nacije ostale sa skromnim zalihama vrednog ragnitea, što je dodatno podiglo već visoke tenzije, što je kulminiralo početkom 1935. godine.

Te godine. počinje Drugi Europski Rat nakon što Imperija napada teritoriju pod kontrolom Alijanse da bi sem dokopali njihove zalihe ragnitea. Oni uspevaju da ih poraze I zauzimaju tu teritoriju, što inspiriše vojsku Imperije I oni objavljuju Drugi Europski Rat i prva meta im je Galija.

Valkyria Chronicles se dešava tokom Drugog Europskog Rata i prati mlade vojnike Galije, koji pokušavaju da odbrane svoju domovinu od Imperije.


Welkin je mladi državljanin Galije koji je uglavnom zainteresovan za istraživanje i proučavanje prirode. Prilikom prvog napada na Galiju on završava kao upravljač starog tenka kog su njegov otac i ujak koristili u prvom ratu. Nakon odbrane grada od prvog napada se zvanično pridružuje vojsci da bi odbranio Galiju od Imperije.

Alicia se borila sa Welkinom tokom prvog napada Imperije i zajedno sa njime se pridružila vojsci. Ona pripada Scout klasi i najbrži je Scout u celoj igri jer prosto leti po polju. U Remasteru su je malo oslabili, ali je i dalje mašina za elimincaiju protivnika.

Isara je usvojena od strane Welkinovog oca nakon što su njeni roditelji poginuli. Ona je golavni serviser tenka i prilikom pridruživanja vojsci završava u Engineer odredu, koji su zaduženi za servisiranje tenkova i snabdevanje drugih jedinica municijom.


Valkyria Chronicles je hybrid Turn Based strategije i Third Person Shooter žanra. Svakog poteza se može bnapraviti određen broj akcija i svaka jedinica ima određenu količinu poena za kretanje, nakon čega može napasti protivnika sa određenom šansom za pogodak ili promašaj. Na početku svake misije se biraju jedinice koje će se koristiti u borbi i mora se postići određeni balans da bi misija bila uspešna. Recimo, Scouti su brzi i imaju najveću moguću mobilnost, ali su lako oklopljeni i nanose relativno nisku štetu. Sniperi su ubitačni jer imaju zoom i mogu ređati Headshot za Headshotom, ali su relativno slabi i nemaju preveliku mobilnost. Shocktrooperi su teško oklopljeni i imaju automatsko oružje kojim deru lakše oklopljene jedinice, pogotovu Scoutove.

Svaka jedinica ima jedinstvene sposobnosti u vidu Potentials, koji daju Buff ili Debuff jedinici. Recimo, Alicia ima potencijal koji joj povećava preciznost ukoliko se nalazi na terenu koji ima zemlju, dok joj se umanjuje preciznost ako se nalazi na betonu.

Prednosti i mane jedinica se mogu pokriti time što se oni sakriju u visokoj travi ili da se sakriju iza bankina ili teško oklopljenih tenkova, što dodaje dodatan značaj pozicioniranju jedinica u odnosu na teren. Poeni za akciju se mogu iskoristiti i za izdavanje posebnih naredbi koje mogu promeniti tok borbe.
Igra je relativno laka, ali ima par misija koje će izazvati konstantno razbijanje glave o zid.












IGN 9
Dualshockers 9
God Is A Geek 9
G33kingout: Yes
Michibiku.com: 9

Digitally Downloaded 5/5
http://www.digitallydownloaded.net/2...emastered.html

IGN 9.0
http://www.ign.com/articles/2016/05/...astered-review

CGMagazine 9.5
http://www.cgmagonline.com/reviews/s...tion-4-review/

Digital Chumps 9.0
http://digitalchumps.com/game-review...emastered.html

PSNStores 4.5/5
http://www.psnstores.com/review/revi...es-remastered/

RPG Fan 90%
http://www.rpgfan.com/reviews/Valkyr...red/index.html

Destructoid 8/10
http://www.destructoid.com/review-va...d-360189.phtml

IGN Spain 9.0
http://es.ign.com/valkyria-chronicle...d-analisis-ps4

GameSpew 9/10
http://www.gamespew.com/2016/05/valk...stered-review/

Arcade Sushi 9.0
http://arcadesushi.com/valkyria-chro...playstation-4/

COGconnected 78/100
http://cogconnected.com/review/valky...stered-review/

We Got This Covered 7/10
http://wegotthiscovered.com/gaming/v...stered-review/

Hardcore Gamer 4/5
Review: Valkyria Chronicles Remastered - Hardcore Gamer

Twinfinite 4/5
http://twinfinite.net/2016/05/valkyr...ed-ps4-review/

Push Square 8/10
http://www.pushsquare.com/reviews/ps...les_remastered

Everyeye.it 8.8
Recensione Valkyria Chronicles Remastered - Everyeye.it

Multiplayer.it 8.5
http://multiplayer.it/recensioni/167...o-ritorno.html

Wccftech 8.2
http://wccftech.com/review/valkyria-...olish-marvels/

Cubed3 7/10
http://www.cubed3.com/review/2837/1/...station-4.html

God is a Geek 9.0
http://www.godisageek.com/reviews/va...stered-review/

Brash Games 9/10
http://www.brashgames.co.uk/2016/05/...stered-review/

The Games Machine 7/10
Videogiochi PC, PS4, Xbox, Switch, Mobile | THE GAMES MACHINE

2 Likes

Imao sam je za PS3, pokrenuo, nikad nisam otisao dalje od uvodnog cinematica. :smiley:

mogao bi da probam na PC-ju

To je najčešći komentar po internetu :smiley: Ili da im je krivo što nisu čuli za tu igru kad je izašla za PS3 :smiley:

Ja sam dobio neku krekovanu verziju za PS3 ali nikad nisam uspio da je namjestim da radi. Mislim da sam prekopirao od Black-a dok je jos imao PS3.

Drago mi je ovo da izlazi za PS3. Igrace se obavezno :wink:

Stavio sam i PS3 i PC ediciju jer je ista igra u pitanju, a nije pravljen MT ni za jednu ni za drugu verziju kad su izašle, tako da je ovo All In One. :slight_smile:

Za PS3 ne izlazi ponovo, već je dostupna samo ona originalna verzija, na disku, ali pošto je igra identična, onda da ovo bude tema za diskusiju oko strategije, likova, poboljšanja, itd :slight_smile:

Aha, E onda - f@uck! Tesko ga je naci sad na netu…

Ja sam sad pogledao i na BCG ima tri komada sa po 10-15 seedera. A ako misliš za disk, onda da, to je malo zajebanije. Ja sam se iznenadio kad sam našao da neko ovde prodaje Valkyria Chronicles i Folklore :slight_smile:

Nemam ja invite na BCG. Nikad nisam ni bio tamo pa… Trazim cijelo vrijeme ali nista