Kontra-pitanje - koja je to edukacija dovela tebe do tih stavova? Neke posebne knjige, seminari, lekcije, životno iskustvo? Reci konkretno šta stoji iza tvojih stavova, pa da ukrstimo argumente
Mislim ne pada mi na pamet da ulazim u ovo raspravu ali ako već uletiš sa tako pompeznim izjavama tipa edukujte se, uključite mozak, onda ponudi argumente koji ukazuju na tvoju edukaciju
Sama cinjenica da pre primanja vakcine moras potpisati dokument gde si saglasan da proizvodjaci vakcine nisu odgovorni za nuspojave.
Slobodno ukrstaj argumente sa ovim do mile volje.
Vakcina nije ispitana. Kraj. Tacka. To sto oni rade nije normalno, i koliko su samo ljudima isprali mozak. @Shamso69 Ja sam izgubio babu pre nesto vise od mesec dana od korone. I moj otac je takodje protiv vakcinacije, a eto…izgubio je majku od korone.
Kako objasnjavate, u Norveskoj ako se ne varam, smrt skoro 80 ljudi koji su 70+ nedelju dana nakon vakcinacije.
Ali opet ne razumem, malo mi je to bolesno.
Moj drugar je izgubio oca od o
korone, covek imao 50 godina.
I jos puno ljudi poznajem koji su se borili za zivot u svojih 40-50 godina, neki su se izvukli neki nisu nazalost.
I sad ces da mi kazes da je glupo primiti vakcinu jer umiru ljudi od 80 godina u norveskoj?
Pritom nije dokazano da su umrli od vakcine?
Hoces da mi kazes da te nije strah da se tvoji roditelji ne zaraze koronom?
Ne vakcinises se protiv vazduha nego protiv virusa gde upalu pluca dobijes, ne osetis je i umres u roku od 3 dana, ako se tako namesti.
Ja se necu vakcinisati, jer sam mlad i nisam u rizicnoj grupi, bar necu odmah.
Moj otac spada u rizicnu grupu i kako sad ja njemu da kazem da mislim da ne treba sa se vakcinise, da mu iznesem tvoj argument?
Umiru babe od 80 godina i morace da potpise papir?
Postoje reakcije na vakcinu i kod svih ddugih vakcina, ne samo kod ove, normalno da ce neka jaca reakcija ubiti babu od 80 godina.
Kao da kazes da je operacija srca rizicna i ne treba operisati srce. (pretpostavimo da imas 50% da prezivis)
Jeste za babe i dede od 70+ godina ali ako se ne operisu umrece svakako. I tu moras potpisati papir da si saglasan da ako se nesto desi tokom operacije nema nazad.
Tako da izvini ali tvoj argument je jako glup.
Svaka vakcina nije ni malo bezazlena i nosi rizik. Ipak je taj rizik ipak daleko manji nego ako te strefi puna doza zivog virusa od zarazenog pacijenta. Kod veoma starih pacijenata tako je sa svim vakcinama i uopste se izbegavaju sve zdravstvene intervencije ukoliko nisu neophodne. Koncept po kome treba da se vakcinisu samo stari je po mom misljenju epidemioloski pomalo diskutabilan, ne samo iz aspekta rizika, oni jesu najrizicniji ali ako vakcinises mladju i siru populaciju stice se kolektivni imunitet cime se automatski sprecava masovno sirenje i verovatnoca zarazavanja starijih. SZO treba sa bude pametan i da uslovi vakcinacijom mogucnost putovanja - kovid pasos je super ideja i pretpostavljam da bi na taj nacin brzo dosli do kolektivnog imuniteta, ali u ovom trenutku verovatno nisu u mogucnosti da podmire takvu potraznju…
Ajde sada, sta sam napisao da ne treba pisati o ovome na forumu.
Ma koliko pametan i inteligentan mozes biti isto toliko i glup ako ne razmisljas svojom glavom, mozda jesi mozda nisi. Ovo sada neki karakterisu kao uvredu.
Prosto ljudi koji su povodljivi od stane vecine, medija, ljudi koji razmisljaju svojom glavom i to je to , eh zaboravih onu grupu fanatika ali njih je mnogo malo(broj clanova), ravna ploca… (ne navodim ciljne grupe)
Vakseri, antivakseri i ljudi za slobodu izbora, su 3 grupe ljudi. Kod nas hvala bogu stado bez pastira pa se neke stvari mesaju kako hoces, TV kaze tako i to je to.
Ako ne znas sta si i ko je u kojoj grupu ne pravi se pametan i ne vredjaj indirektno druge ljude svojom kategorizacijom…
Vreme je da se preskoci pisanje ovakvih stvari na gejming forumu.
Postoji grupa ljudi koja samo veruje u teoriju zavere.
Ne snam kako da ih nazovem, tu spadaju:
-Ovi sto misle da ce Gates da ih pobije
-Da ce 5g mreza da nas unisti
-Da ce vakcine da nas poubijaju
-Da je zemlja ravna ploca
-Da je Putin reptil
Da ne nabrajam jos bar 10 kategorija.
Uvek ima tu nesto sto je njima sumnjivo i sto smeta jelte.
Bas ce sad neko vas da cipuje/sterilise/ubije putem 5g mreze ili vakcine.
Zasto ste stalno u nekom strahu u nekoj sumnji?
Ja ne verujem novinama i portalima ali verujem sopstvenom razumu.
Bil Gates, bilioner hoce mene, Petra, iz malog grada u Srbiji da ubije ili cipuje, sta?
Dajte molim vas, zivite opusteno i bez nekog prevelikog razmisljanja o ovim stvarima, dzabe trosite vreme.
Svim tim grupama je specificno kako kapiraju da koriste svoj mozak i ne edukuju se putem main stream medija, ali je glavni problem sto se njihova saznanja kose i sa edukacijom u obrazovnim ustanovama. Svoja saznanja su uglavnom pokupili putem drustvenih mreza tako da mi nije bas jasno kako su one drugacije od medija, kada sutra tamo ja mogu da krenem da palamudim da je ne znam Mesec ljubicast i ako bas budem uporan i napravim par klipova na tube, realno neko ce poverovati, i jos ce se osecati pametno sto ne veruje u ono sto se predstavlja.
Upravo to i ja pricam.
Njihov glavni kanal je youtube i neke facebook grupe.
Ja sam uvek za to, kada nesto saznas prvo posumnjaj u to i nadji racionalne dokaze.
Kao sto rekoh ni za jednu ovu kategoriju ne postoji racionalni dokaz, vec samo neka teorija koja ‘‘moz’ da bude al’ ne mora da znaci’’.
Kada mi neko dokaze bilo sta od ovoga, ja nemam problem priznati da nisam bio upravu.
Stvari od javnog znacaja nikako ne treba prepustiti dobroj volji, nego osmisliti mehanizam za sprovodjenje opsteg interesa. Osnovno obrazovanje, placanje poreza, nije po volji nego obavezno i tako bi trebalo da se tretira i vakcina za covid. Bezobzirni ludaci i paranoici mogli bi da placaju dodatni porez iz koga bi se finansiralo lecenje obolelih, ili da se onemoguce putovanja, i resio si problem na globalnom nivou… pod uslovom da su vakcine zaista delotvorne, i da makar delimicno ublazavaju problem zbog kojeg je stala svetska ekonomija. Nikakva samovolja pojedinca ne moze da bude vaznija od prezivljavanja vrste, a ovo je bukvalno ekonomsko prezivljavanje.
Verovanjima i teorijama nema mesta, ili imas resenje protiv virusa, ili nemas. Ako imas, ubedjivanje ljudi je potpuno kontraproduktivno, izaziva podozrenje i ljudi su po prirodi protiv establismenta, slobodoumni, opiru se promenama i ideja da ih neko bode i “eksperimentise” nije prijatna ali ono sto se mora - nije na kraju ni toliko tesko. Sve to prodje i mi ostanemo da zivimo sa covidom u nekom slabijem obliku sa kolektivnim imunitetom… I ponovo ce biti puni stadioni, kafici, avioni, plaze…
Sve se slazem, samo da prodje klinicke studije kao i sve vakvine i lekovi do sada.
Znaci nista skracene procedure.
E jos jedna stvar, da se pod hitno ukine obavezno zdravstveno osiguranje u RS.
Meni lepo pare na ruke pa cu ja da uplatim za mene i moju porodicu paket zdravstvene zastite koji ja hocu.
Kada cujem da je kod nas zdravstveno dzabe bukvalno uletim u ludacki mod i bukvalno bih nekome polomio sve kosti pa neka ide da ga krpe za “dzabe”
To si dobro rekao, da su delotvorne i 90% ljudi ovde zbog toga ima nesto protiv, ali su ti ljudi etiketirani kao anti vakcinasi jer je u pitanju “cip”
Druze mi smo vec cipovani na milion nacina, tako da to nije upitno
Ma koji crni cip, meni su to gluposti. Nema gde nisam ostavio vec svaki svoj podatak. Gde god sam putovao od svih mogucih orisaka obe sake za US preko skeniranja zenica u UAE i tako dalje.
pa zato kazem, meni su to isto gluposti. Od svih tih stvari, do telefona i otiska.
Ovde pricamo o ispitanoj, odnostno vakcini koja nije ispitana
Cuj za manje od godinu dana patentirali i pustili u spricanje vakcinu za “virus” o kome se ne zna bas puno kako tvrde
Pričamo ja, ti, @marko_gts i jos neki ovde. Ostali pišu da smo teoretičari zavere Ali pazi, jedan je gore napisao “stari ce svakako umreti”, znači zemljo otvori se
Nema se vremena, niti tebe lično ili mene neko nešto pita. Procedure u “ratnom stanju” nisu iste kao u mirnodopskom. Ekonomija stoji, gube se milijarde na dnevnom nivou, umiru milioni, moraćemo da istrpimo kakvu takvu ubrzanu proceduru, sa svim rizicima. U USA je to nazvano projekat “warp speed”, a nešto slično samo bez fensi naziva i sa malo manje resursa je razvijeno i u Kini i Rusiji.
Ma koje crno ratno stanje, rat je u Siriji ovo je sviranje k u odnosu na rat.
A jos kako ce da te pitaju. Nigde nikoga nece naterati ni ovde ni na zapadu.
Ja ti opet kazem ja hocu vakcinu. Ali ne i da budem prvi i da onda glumim zamorce. Aj vazi…
To je to. Da mi neko pokaže studiju koja ce me ubediti da je bezbedno i ispravno i to je to. A ne mlacenje prazne slame, ovaj ili onaj izjavili da je vakcina 94% uspesna. I ja kao debil uzmem zdravo za gotovo i cepivo u ruku odmah.