Kada sam čuo da uskoro izlazi Undisputed igra, bio sam, uh, MMA se vraća iz najbolje franšize, okej ovo je subjektivno, i jedva čekao da zaigram. A onda, šok! Nova Undisputed igra nije MMA naslov, kao od pre nekoliko godina, možda već i pre jednu deceniju, već boks igra! Moram priznati, bio sam zbunjen, jer nisam znao šta da očekujem, mislim, jeste da sam odrasao na Fight Night na Xboxu Classicu, ali to je poslednji put kada sam igrao neki boks. Ok ne računam Wii Sports i tako to. Posle malog istraživanja sam shvatio da, ne samo da je ovo boks igra, već je rađena od jako malog tima, bukvalno indie tim koji je dobio pomoć od Deep Silvera za publishovanje naslova. Onda pomislih, hajde da zaronim u igru.
Naravno da sam na početku bio skeptičan, jer za razliku od ostalih sportskih i borilačkih igara koje dobijamo svake ili svake sledeće godine, boks igru nismo dobili ravno 14 godina, a toliko se stvari izdešavalo u međuvremenu na boks sceni. Zbog toga sam jedva čekao da startujem igru, i kada sam to uradio, sledilo je prijatno iznenađenje. Prezentacija u Undisputedu izgleda stvarno odlično. Preko menija, modova i detaljnosti svih njih, bio sam poprilično iznenađen jer sam očekivao neku half baked igru.
U igri imate nekoliko modova, tu su klasični boks mečevi, u kojima možete igrati sa aktuelnim bokserima i boksericama (ne mislim na gaće), a isto kao što su uradili u NBA 2K franšizi, možete igrati i neke classic mečeve, sa legendama boks istorije. Mada ono šta je mene zanimalo jeste career mode, tu gde mogu da napravim sebe, osobu koja ni jednom u životu nije pomislila da bože sačuvaj trenira boks, ali realno, volim da ga gledam. Prilikom pravljenja karaktera, možete podesiti i prilagođavati apsolutno svaku sitnicu na sebi, izgled, tetovaže, stil igranja. Tako da ako vam nedostaje stil Muhamed Alija ili Tysona, možete napraviti sebe da budete nove legende boksa, baš sa takvim stilom boksovanja kao oni. I ne, stvarno je moguće biti novi Ali, ali problem je u tome što stvarno morate da radite na tome, a kada smo kod rada, da pređem na samu igru.
Druga stvar koja me je oduševila je ispeglanost grafike u svakom pogledu. Preko arena i publike, do samih igrača, sve izgleda stvarno odlično. Moram da kažem da je to još jedno iznenađenje, jer nisam očekivao taj nivo posvećenosti, kao što sam rekao, od Indie Tima. Izgleda da su pazili apsolutno na svaku sitnicu u igri i poprilično dobro realizovali svaku zamisao. Naravno tu je i odličan zvuk i naravno svi efekti tokom borbe, promene na telima borca, izmorenost, znoj, napor na njihovim licima, apsolutno sve je tu.
A sada gameplay. Ono šta me je stvarno oduševilo. Mislim moram napomenuti, oduševile su me sve ove stvari jer pod jedan, nisam očekivao da cela prezentacija i sve šta je u igri bude na ovoliko visokom nivou, drugo, plašio sam se da ovo nije samo jedan bezuspešni povratak simulacije jednog od najzanimljivijeg sporta.
Gameplay je težak, taktičan, spor i naporan, ali sa pozitivne tačke gledišta. Ovo nije igra gde ćete stiskati sve dugmiće u nadi da ćete zadati udarac protivniku. Kao u i u pravom boksu, sve se svodi na strpljenje, pravovremene udarce i naravno footwork! Kretanje i pozicioniranje u meču je jedna od bitnijih stvari ukoliko uopšte imate makar malo želje za pobedom. Svaki trenutak gde se nalazite i šta radite je bitan u igri. Koliko je kretanje bitno, toliko je bitno i pravovremeno zadavanje udarca. Kao što rekoh, ovo nije naslov gde ćete kliktati bespomoćno u nadi da ćete zakovati nekog u glass chin, ne, jer ako jednom zamahnete i promašite, stamina bar će podosta pasti, ako odmah krenete sa drugim udarcem, jako često ćete izgubiti svu staminu što znači da ćete biti otvoreni za kontranapad vašeg protivnika. Upravo zbog toga, morate da znate šta želite i naravno, šta radite u igri i u toku meča.
Pravovremeno udaranje u kombinaciji sa dobrim kretanjem je od ključnog značaja. Kada promašite jedan udarac, idite unazad, pozicionirajte se dok ne skupite snagu za nastavak, a onda krenete ponovo. Kada načinite udarac, stamina ne pada toliko, tako da ako slučajno uđete u kombinaciju udaraca, onda možete nastaviti, ali naravno, sa jakom pažnjom na stamina bar.
Koliko je vaše kretanje bitno, toliko je bitno i da pazite i osmatrate šta radi protivnik. Naravno svi imaju svoj stil igranja, tako da je bitno dati sebi vremena u meču da vidite, opazite i naučite kako se vaš protivnik kreće i ponaša u meču. Tek kada budete sigurni da vas ne čeka neko iznenađenje prilikom napada, možete stvoriti svoju taktiku i uraditi sve kako bi pobedili u meču.
U odnosu na druge borilačke igre, kao što su UFC, Mortal Kombat, Tekken i Street Fighter, ovo je totalno druga dimenzija, dosta sporija i taktična igra, čak i više nego UFC. Što je po mom mišljenju, jedan veliki plus. Da ne pominjem što je ovaj naslov sjajna promocija sporta koji je ovih godina, na žalost, malo u padu po gledanosti, ali sa dobrim razlogom. Mislim, kada influenceri glume da su bokseri i tako to, samo može pokazati koliko se boks, u neku ruku, srozao. Ova igra je savršen način da se posetite kako zlatnih dana Boksa, tako i da napravite svoj legacy u career modu.
Undisputed je pravo prijatno iznenađenje tik pred kraj godine. Ko nije igrao boks od doba Xbox 360 i Fight Night Championsa, mora probati ovo, jer napokon smo dobili novu igru, koja će, nadam se, postati ubrzo i franšiza. Okej, ne sa godišnjim izlascima, ali makar na svakih par godina.