U pitanju je bill of materials bez dodatnih troškova.
Uzeti u obzir ovo:
Ja ne znam kuda ovo vodi i kako će da se završi, ali sve gubi neku smisao u jednom momentu, ako nije već.
U pitanju je bill of materials bez dodatnih troškova.
Uzeti u obzir ovo:
Ja ne znam kuda ovo vodi i kako će da se završi, ali sve gubi neku smisao u jednom momentu, ako nije već.
Nikad gore stanje, mislili smo il se bar nadali da je dotaklo dno kad je nvidia rekla aib partnerima da im neće više dostavljati kartice s memorijom, nego fazon da se sami snalaze. Zato se u neku ruku i odlučih da kupim gpu po ludoj ceni. Ovim redom nebo je granica.
Al nije ni čudo, kad videh one monstrosity mašine na computexu što su predstavili. Kao kućište 10000$ sa nekik absurdnim brojem rama i vramom
Sranje. Meni osobno je ovo zadnja generacija ako se cijene ne stabiliziraju. Taman stigao novi ps5 sa 40 igara, veliki backlog na xboxu. Jos mogu emulirati retro konzole. I’m good. Ionako osim ganjanja hiperrealizma i nema nekog grafickog pomaka. Igre su na ovoj generaciji izgledale dovoljno dobro da stvarno bolje ne treba, i da unreal 5 nije toliko smeće kakvo je nikome bolji hardver ne bi ni trebao. Igre odavno ne pomicu granice a s ovim cijenama indiesi ce izlaziti na ovoj generaciji jos duuuuugo.
Sve više i više razmišljam da ignorišem uopšte sledeću generaciju kad dođe.
Imam backlog, to ću da cjepam dok se na vrate na neku pristupačnost.
Ali biće ti primamljivije da taj backlog cepaš na najnovijoj konzoli ![]()
Nema ništa od toga, kad krene nova generacija pa uhvati fomo. ![]()
Ali svakako nije potrebno day 1 preskočiti na novu generaciju. Još godinama će paralelno izlaziti igre kao i uvek do sada, a zahvaljujući trenutno izuzetno nesrećnoj situaciji ja pretpostavljam da će tranzicija trajati znatno duže. Tako da nema potrebe oslanjati se na backlog, iako nije loša strategija (ja ne bih mogao
).
Ja se više pitam, gde je ta granica, gde se konzole jednostavno neće prodavati. Imam osećaj svi kukaju i bune se, i onda izadje hardver i cap-carap sve rasprodato (i.e. Steam Machine). Svako je jasno da se visoka cena doprineti ukupnom generalnom volumenu prodatih konzola za “x” godina, ali čini se da ima velika grupa ljudi sa velikim raspoloživim prihodom da bar prvih par godina dozvoli soniju (ili MS bilo nekada) da rasproda proizvedeni inventar. Pa još vidi kada uvedu lutriju kao Valve sad , pa i ako hoćeš, moraš prvo da te izvuku na lutriji da ti dozvole da uzmeš, zbog manje proizvedenog hardvera. ![]()
Vremena da se smeješ i pustiš koju suzu. Kada razmislim da sam PS5 i SX (i SS čak) uzeo na releasu, razmišljam za Helix, PS6 i PS6 portable, ima da bude najmanje 3000€, što jasno prelazi granice mog entuzijazma za nove konzole.
ili ![]()
Pa neće ako će da gule sa cijenom. Sačekaću da ogule whales koji moraju odmah da imaju novu igračku a ja sačekati neka ljepša vremena. Tj. molim se FOMO bogovima da me ne iskušavaju previše.![]()
Tek sad mi nema smisla više konzola imati ako će da budu baš skupe.
FOMO ja mogu da odolim ako će postojati neke naznake da će ići na bolje, da kriza sa komponentama jenjava itd.
Generacija REMAKE-a, Cancel-a, otpustanja i zatvaranja studija. Nikad gore stanje, imamo tetris da igramo na Nokijicama.
samo smartphone gaming ![]()
![]()
Radije bih išao u gejming penziju
Ajde ne tupite sa backlogom i mobilnim gamingom. Hardver je poskupeo, deal with it. Kupovace se nove konzole po bilo kojoj ceni i isto kao i svaki put, ista prica ce da bude, najbolji trenutak za kupovinu je day 1. Promenio se samo vrednosni treshold za konzole, nekada je bio 400e sada je 1500e. Plaky, smrt kapitalizmu itd. Isto su pricali za mobilne telefone pa kupuju kao polludeli novi ajfon za 1500e a on i ne donosi skoro nista novo. Ovo ce biti next gen konzola koja izlazi jednom u 7 godina ili koliko je vec cillus ako ne racunamo midgen.
Ne bi se složio. Prodavati će se do neke mjere. ph1beropt i ti sigurno uzimate ali prosječan čovjek neće baš kupovati konzole od 1500 eura. A smartphone je danas potreba + Iphone je statusni simbol. Stave ga na stol i nek se “sjaji”. Za konzolu ce te ako nije geek u najmanju ruku čudno pogledati
.
Možda uzmem ps6 ako naletim na dobar second hand deal. Imao sam komp s 5090 i nisam bio impresioniran time što plaćam nekoliko tisuća eura više. Možda se to promijeni s ps6 no kako sam dobio novi ps5 za 250 eura ne znam što mora ponuditi da iskrcam bar 5 puta više.
Sumnjam da će prodaja ići ko alva ako odšrafe cene, živi bili pa videli. To što će nekolicina nas entuzijasta uzeti Day 1 i nije neka statistika, jer mi smo svakako posebna priča ![]()
Plaćali su ljudi ps5 1000e ne brini se sve kukaju i opet se prodaje
Prodavace se vise nego ikad jer ce bas ljudi biti u fazonu “bice jos gore”. Cena ne reflektuje realnu vrednost nego percepciju potrosaca. Pricali ste o BoM-u koliki je ali ne zaboravite bice tu inovativnih tehnologija i svasta nesto upakovano kada Mark Cerny izadje na podijum da isprica pricu o najnovijem Sony tehnoloskom podvigu. Evo koliko je hiljada evra @celahudini platio graficku pre neki dan, da si mu rekao pre da ce toliko placati graficke kao polovan auto vrteo bi glavom. Ovako? Skupo je, jbg. Benchmark je PC a takodje ce biti skupo sastaviti high end konfiguraciju kojoj ce PS6 lagano da parira u igrama sa PSSR 3.0. Ima da platite koliko kazu i jos ce kod Scalpera da se trazi konzola vise
Kad navali nestasica dogurace to do 2k EUR lagano u Srbiji..
lol, daleko je nvidia tu od konkurencije veruj mi. Krivo mi je, i to verujem u velikoj meri i diktira ovo stanje, jer em je konkurencija nesposobna da isparira, em su oni iz nv sav ram pokupovali.
Jensena kad vidim u jakni, budi mi iste emocije kao naš glorious vođa, dobijem poriv macolom da mu otvorim lobanju.
Druga dimenzija kad se napuca pt, rt, dlss, reflex da pegla latency i još za 5xxx seriju ekskluzivni mfg. I na sve to dodaš da je nenormalno koliko je hlađenje unapređeno.
Ja se pravdam samom sebi, staru gpu i psu ću utopiti za 700€, pa onda upgrade od 1300 deluje ko manja doza ludila ![]()
Meni je mnogo veći problem što me sve manje naslova vuče da igram, hiljade puta prežvakano, neinovativno, wokeizam i ubisoftov goyslop sami.
Cepam gothic remake i strašno kad čovek se podseti koliko su stvari nazadovale. Baci te u igru i snađi se za sve, bukvalno ne možeš ni da razgovaraš sa npcjevima dok ne podigneš rating. Jebeš grafiku (a i to pitanje kuda ide sa dlss 5.0 ai ghibli filter bullshitom) kad se sve svodi na što bi reko @marko_gts jurenje većih brojki u diablu, ili uzmi quest point a, idi do point b, donesi nazad nešto i tako do u beskonačnost.
U zadnjih ni ne znam koliko godina jedino šta mi legne bude uglavnom neki indie, hk silksong, kcd i eto crimson desert. Eto ko ima ekipu i ovaj meccha chameleon je dobra zajebancija.
Ali oni su izuzetak jbg, nikako pravilo.
Ovo.. Ima da prsti.. Prodavace se nema sta.
Ako trosim sadasnji PS5 od prvog dana 2020 ne vidim sto ne bih i sledeci. A zamisli tek normalne zemlje..
Bilo je ocekivano. Ovo ce da bude hit hitova. Jos parasite eve i to je to