Opako izgleda iako je internet poludeo sa pitanjima “nismo znali da su Grci nosili batman slemove” ![]()
To je sasvim ok.. Mogli smo da dobijemo da Odisej bude po netflix karakteristikama
.. Tako da… prvi uslov da film bude ok je tu.
Dosta promašaja u dizajnu i kostimima. Kad sam čitao Odiseju najmanje mi je u glavi bila slika marvelizovanog grčkog ratnika.
Dok smo “znali” da su Vikinzi nosili slemove sa rogovima. Izmisljotina srednjevekovnih hriscana. Holivud ne radi nista drugacije ni “pogresno” a pricamo o istorijskoj autenticnosti jednog epa koji je po svojoj nameni i definiciji takodje izmisljatina.
The Witcher je isto izmišljotina pa ljudi kenjaju što sve u seriji ne izgleda kao srednjovekovna Poljska
. Uvek ima ta “fina” linija kada fantazijski svet kao ima smisla jer liči na naš ili je glup jer ima nekoliko likova koji nisu belci.
Naravno, svi moraju da budu belci jer smo ih mi tako zamisljali u srednjevekovnoj Srbiji.
Daj milionima ljudi mogucnost da iskazu misljenje, a ovamo imas jednog rezisera i studio, ili umetnika kao sto je Homer ili Sapkovski, koji je mozda imao neku 10-tu viziju, i imas savrseni tool da gusis kreativnost i umetnicke slobode autora.
Na kraju, knjiga je zato i superioran medij, jer citaocu daje mogucnost da zamislja svetove i njihove karaktere izvan tehnika deskripcije kao produkt sopstvene imaginacije. Nije u skladu sa onim sto smo zamislili vec sa onim sto je reziser zamislio, sa resursima koji su mu na raspolaganju, i nekim gajdlajnima za ESG koji su mandatory da se implementiraju. Hajde da potrosimo silnu energiju i besno dokazujemo internetu da je to pogresno. Pa onda imas i onog mucenika Martina koji sada mora da stanca Game of Thrones nastavke po narudzbini. Kompletna distopija.
Ne znam gde je ta fina linija, kada umetnicko delo mnogo divergira u odnosu na original, a tek kada ubacis pravu istorijsku autenticnost i istoricare, shvatices da zapravo mnogo vise ne znamo, nego sto znamo, jer je dodavano kroz vekove. Infodemija nije moderni produkt, nego je postojala od kada je sveta i veka.
Sve je do onih koji vode produkciju kako će biti realizovano, moje mišljenje je da za svako delo fikcije možeš ići bilo kojim putem, prizemno/autentično ili nerealno/imaginarno. Nolan je ovde rešio da izmišlja kostime, što je meni na kraju krajeva - ok. To je njegova vizija i zamisao, biće interesantno kada budemo videli kosooke sirene i crne meduze lol.
Ma sve moze.. Onda prodjes kao Bud Light ili Jaguar ![]()
![]()
a posle kukas sto si ugasio firmu..
Ja sam svakako zato da svi propadnu, ma kakav razlog bio ![]()
Ma.. Svi se samo vrte u krug. Jedan ode drugi brend dodje. Vrti se kao tocak u kazinu. Gde god pala kuglica kuca uvek dobija.. Ti, ja itd samo smo NPC ![]()