The Legend Of Zelda Serijal: Gde početi?


Skorašnji Breath Of The Wild gameplay me je inspirisao da napravim ovu malu temu za one koje interesuje Legend Of Zelda serijal, ali nisu sigurni odakle da počnu.

Pa, da krenemo od osnovnih stvari: Većina igara imaju svoje nezavisne priče i ne moraju se igrati ostale igre da bi se shvatila priča u toj igri.

Ali su sve igre povezane, kako kroz neke događaje, tako i kroz neke likove i njihov dijalog, i formiran je pravi multiverzum sa tri grane nakon Ocarina Of Time.

Ovo je najdetaljniji pregled kako su igre povezane koji sam našao za sad:

Koje su igre najbitnije za igranje? U osnovi sve, ali, pošto neke nije moguće igrati, a neke su osrednjeg kvaliteta, evo par koje mislim da su najbitnije u serijalu i imaju neke veze sa Breath Of The Wild na osnovu nekih građevina, protivnika i detalja koji se mogu videti u klipovima:

Ocarina Of Time - Glavni razlog za granjanje i stvaranje multiverzuma

Majora’s Mask - Direktan nastavak Ocarina Of Time i ima neke elemente koji se mogu pojaviti u Breath Of The Wild

Twilight Princess - U neku ruku nastavak Majora’s Mask, fokusira se na Twilight Realm i šta se desilo sa nekim likovima nakon Ocarina Of Time

Wind Waker - U par klipova se vide olupine brodova nasred polja, gde ne bi trebalo da se nalaze, izgled protivnika, pojava Koroka, i još neke sitnice koje se pojavljuju u Breath Of The Wild su nastale ovde

Skyward Sword - Ovo je, hronološki, prva igra u serijalu i koja detaljiše kako je nastala cela zavrzlama oko reinkarniranja Linka, Zelde i Ganondorfa

Ostale se mogu igrati po potrebi/volji/želji.

Za sad mnogi pretpostavljaju da BOTW predstavlja spajanje sve tri grane vremena u jednu zbog nekog događaja, jer se pojavljuju elementi iz sve tri grane u klipovima koje smo videli do sad.


Međutim, na osnovu nekih izjava Shigeru Miymotoa i drugih ljudi u razvojnom timu, nije potrebno igranje bilo kojih prethodnih igara, ali će u igri imati elemenata koji povezuju BOTW sa prethodnim delovima.

Većina ovih igara su igrive na emulatoru ako se nemaju potrebne konzole. Ako neko ima neko pitanje, potrudiću se da odgovorim, mada ni ja nisam igrao sve igre u ovom serijalu.

Ovo je samo neki Starter Guide, ima još doooosta toga o čemu može da se priča kad je u pitanju Zelda serijal.

I za kraj, dugo razmišljam koju bi pesmu stavio u ovu temu, i mislim da je ova najprikladnija za euforiju koju osećam svaki put kad vidim nešto vezano za Zelda serijal :slight_smile:

7 Likes

Ko je u mogucnosti, nek uzme 3ds, na njemu mozete igrati 2d Zelde, uz Majora’s Mask, Ocarina of Time, i A Link Between Worlds (posebna preporuka za ovu igru). Odlicne su u prenosnim verzijama, jedino mi je malo Majora’s Mask bezveze, ostale su veoma dobre igre. Takodje, ako necete da se bakcete sa emulatorima, na wii konzoli mozete igrati preostale igre.

1 Like

Ja sam kompletni Zelda noob, a voleo bih da sam ukapirao sta ove igre cini tako sjajnim.

Twilight princess, uh, mozda je ok izgledao 2005, ali danas covece, ona muljava braonkasta grafika kao da je iz PS2 ere.

Nisam mogao da svarim ni sareni Skyward Sword, a kupio sam Motion Plus dodatak da bih ga igrao. Na stranu sto kontroler deluje previse clunky sa dodatkom, grafika mi je dosta losa, pokreti uopste ne deluju precizno, borbeni sistem je… uzasan da ne mogu da opisem recima. Ima neki simple i sarmantan Nintendo vajb, ali potrebno je MNOGO vise da bi me uvukao u taj svet. Poceo sam da ga igram otprilike uporedo sa Witcherom 3, i… yeah…

Wind Walker bih igrao stvarno jako malo u HD remaster verziji. Probao sam Dolphin verziju, nije mi se bas igralo u 4:3 na PC-u. Nabavicu ako ikada budem uzeo Wii U.

1 Like

Citaj gore. Ocarina of Time i Link Between Worlds, dve igre koje najbolje prezentuju ovaj serijal nekom novom za serijal. A Link to the Past je takodje dobar, ali treba izdrzati stari izgled i dizajn igara u ovo doba.

Twilight Princess je grafički možda teško svariti, ali se nekako uklapa u celokupnu atmosferu i izaziva neku neudobnost, koju je izazivala i Majora’s Mask. Ja sam igrao GC verziju, i mnogo mi se svidela, pored tih grafičkih problema.

Za Skyward Sword je meni glavni problem Motion Control, ne volim takve igre, te čekam da najave Skyward Sword HD za Switch da bi igrao :slight_smile:

Za GameCube igre imaš Texture Modove ako igraš na PC koji poboljšavaju izgled, u toj meri da solidno deluju naspram nekih Wii U igara.

Nije lako ući u Zelda serijal, ali ako uspeš, videćeš zašto je Hype za svaku Zeldu na visokom nivou. :slight_smile:

Wind Waker na zalost secka sa tim HD teskturama na PC-u. Probao sam jos onomad kada je Akiris izbacio turotial. A problem je i aspect ratio.

Ali uvek kad god probam imam osecaj RPG-ja za decu. Nemam nista protiv light humora i cartoon grafike ali su mi mehanicki nekako priproste igre.

Pa, Zelda igre i jesu osmišljene da budu prostije igre po pitanju mehanike, da bi i mlađi igrači mogli da igraju bez nekih preteranih problema. Mada, neke stvari su zajebanije i za odrasle, a kamoli za mlađe. Nintendo je oduvek težio da prave igre koje mogu svi da igraju, što može biti i dobro i loše.

Ja bas nasao GameCube, ali nemam memorijsku karticu i igre, a tako bi slatko odigrao sada WindWaker i Twilight Princess

Probao sam pre milion godina onu klasicnu SNES verziju Zelde na emulatoru – bilo je ocigledno da bi mi ovakva igra pojela stotine sati vremena da sam na nju naisao u pravom trenutku. Nazalost, tad sam bio u Seginom taboru, a imati dve konzole je bila fantazija koju moj 14-godisnji mozak nije uopste mogao da pojmi. Jedva sam izmolio i taj mega drive.

Nego, zamislite neku moderniju Zeldu u VR-u? Opcinjen sam potencijalom.

Ali ajde, necu opet da tulim o virtuelnoj realnosti. Htedoh reci, od svih nintendovih igara, verovatno mi je najzalije sto sam Zeldu propustio. Slutim da bi mi savrseno legla pre koju deceniju, a da je sad mozda prekasno. Sem u VR-u.

@ph1beropt. kako ono beše? 8 sati radno vreme? A sat vremena pauza za ručak :grin:

1 Like

7:48 min sa 30 min pauze. :wink:

Blizu.

Moze sve samo ne Majora’s Mask. :rofl:

:eyes:

@daemonkiller92

Poslusali te :smiley:

1 Like

Wow, zaboravio sam da sam uopšte to napisao :smiley:

Slucajno sam naleteo :grinning_face_with_smiling_eyes: