Test Drive Unlimited Solar Crown - Recenzija

Davne 2006 godine je izašla jedna sjajna vožnja, igra koja je bila pionir u online racing mmo vodama, preteča Forza Horizon igre i bila je apsolutno sjajna u svakom pogledu. Pričam naravno o Test Drive Unlimited naslovu. Test Drive je oduvek važio za odličan miks arkadne i simulacijske vožnje, samo je Unlimited približio serijal malo više toj generalnoj publici. To je bila prva igra koja se mogla igrati na celoj mapi sa random ljudima preko interneta, ali sjajna stvar je bila što je taj Online mod bio kao dodatak već sjajnog SP iskustva. Ogromna mapa, predivna grafika, sećam se da sam sate provodio uz beta verziju, a tek kada je izašla full sam se totalno izgubio. Pošto je to bilo zamorče u racing online vodama, drugi su videli da nešto tako može da se uradi, pa su izašle Forza Horizon igre, kasnije Test Drive Unlimited 2, a onda i The Crew naslovi. Sve su to sjajne igre, podžanr arkadnih vožnja gde Forza Horizon prednjači od njenog pojavljivanja.

Ove godine smo dobili nastavak Test Drive Unlimited franšize, mislim da nakon 13 godina, sa podnaslovom Solar Crown. Stvar koja me je oduševila je to da se igra dešava na Hong Kong poluostrvu, kako developeri kažu, skoro je pa 1:1 kopija pravih stvari iz realnog života. Tako da sam dosta vremena proveo tražeći hotel u kojem sam nekada ostao, košarkaški teren gde sam se igrao, i gle čuda, sve to ima! Prosto fantastično, ali posle razlgedanja odlične mape i svega šta igra vizuelno može da ponudi, došla je surova realnost po pitanju sistema vožnje, osećaja, kao i sistema progresije.

da je Test Drive Unlimited morao da se vrati i da je ovo možda skroz kul godina jer smo eto dobili samo The Crew Motorsport koji je blatantna kopija posleednje Forza Horizon igre, ali mislim da je Test Drive franšiza malo zakasnila sa izlaskom ove igre. Bilo bi divno da su mogli da nastave taj niz nakon Unlimited 2 i onda posle par godina izbace ovo, ovako izgleda kao da su malo više ostali u prošlosti, što se tiče grafike, ideja, izvedbe pa i izbora automobila.

Nego grafika, iako nije toliko detaljna i razne zgrade na still shotovima, da kažem screenshotovima izgleda kao igra sa PS2, noću i u određenim vremenskim uslovima, igra izgleda zaista lepo. Mešavina modernizma sa načičkanom strukturom Hong Konga je odlično prenešena. Mapa jeste ogromna i pored Kowloona i Hong Konga imate i okolišne delove koji su prekriveni šumama, spomenicima i tako dalje. Ipak ova igra izgleda za klasu ispod poslednje Forza Horizon igre, što me je malo rastužilo, ali čak i pored toga izgleda sasivm okej i postoje sitni detalji koji su me oduševili, kao recimo naplatne rampe u gražama po gradu.

Čak je i osećaj vožnje okej, handling jeste da malo više teži ka simulaciji nego Forza Horizon, ali ovo je ipak i dalje arkada. Osećaj skretanja, ubrzavanja je odličan a svemu tome doprinosi i savršen zvuk u samoj igri. Zvuk je možda stvarno jedna od najboljih segmenata ove igre, ali tu ima problemi u toku vožnje, ideje i realizacije koje su baš loše odrađene. Prvo, dok vozite, svaka mala stvar koju zakačite će vas nerealno usporiti, što može da dovede do frustracije, jer na početku ne možete znati savršene linije a tu je i AI ili normalni vozači koji će vas skoro sigurno zakačiti, a to znači i usporenje. Pored toga, iako je osećaj vožnje dobar, nekad u krivinama sa određenim automobilima se dešava da naglo uspore kada ulazite u krivinu, bolje rečeno uspore previše, dsota više nego što bi vi želeli. Malo nerealno, mada i to je okej, ali problem je u tome što igra je nekonzistentna što se tiče tih takozvanih pravila, a to može da bude problem većini igrača. Možda to naglo usporavanje prilikom udaranja i najmanje prepreke je trenutni bag, možda se popravi u budućnosti, mada videćemo.

Progresija na početku deluje okej, dobijetate poene kojima se levelujete. U trkama dobijate kredite koje sakupljate kako bi kupovali druge automobile ili otvarate takozvane profile za postojeće, bolje rečeno, modifikacije koje bi ubrzali automobil, dali mu bolji handling i tako dalje. Mada i ovde je problem nekonzistentnost i način na koji vas igra kažnjava ukoliko failujete. Jeste da dobijate određeni keš nebitno koju poziciju zauzmete, ali recimo ukoliko težite ka prvom mestu, i ukoliko ponavljate trku, igra će vam dodeljivati penale neuspeha, tako da na krajui iako osvojite prvo mesto, vaša nagrada može biti samo delić onoga šta ste stvarno mogli da dobijete. Sad to je problem jer neki automobili baš previše koštaju, drugo, određene trke su raspoređene u klasama, tako da otežava sakupljanje para ili bolje rečeno, kada ih dovoljno sakupite, nećet znati šta pre da kupite. Još jedan problem u svemui ovome i sakupljanju parica je to što vi ustvari ne možete da prodate vozila iz svoje garaže. Ako uzmete nešto i ne svidi vam se, okej ništa, stoji u garaži dok ne kupite nešto drugo. Što može da bude baš razočaravajuće.

Mada možda najveći problem je to što je igra always online, bolje rečeno, praktično pravi MMO, bez opcije za SP igranje. U osnovi to znači da kada odaberete bilo koju trku, vi morate da čekate da vidite da li će vam se neko pridružiti. Ako se ne pridruži uleće AI koji je često neverovatno bolji od bilo kog pravog vozača. Kada sam video da na nekim stazama, dve nedelje nakon releasea i dalje stoji AI kao držač rekorda po brzini mislio sam da je neki bug, onda sam pogledao na netu i to je stvarno istina. U osnovi ni posle dve nedelje, na nekim stazama, čovek ne može imati bolje vreme od AI-a, što je suludo, ali isto tako objašnjava to što ćete često stalno gubiti zbog AI-a. To nije da oni bolje voze, već se očigledno vidi da cheatuje na neke načine. Jer često će imati slabiji automobil od vas koji će na stazi biti brži, što je totalna glupost i krajnje frustrirajuće.

Najveća mana zbog tog online moda je to što vi ustvari ne možete da pauzirate trku, a isto tako, ne možete ni da resetujete trku ukoliko je ona u toku. Što znači, ako ste se zeznuli, bili na telefonu u određenom trenutku trke, nebitno koliko je ona duga, morate da sačekate da se ona završi kako bi mogli da je resetujete. I to ume da bude šta? Kao što sam rekao za većinu stvari u ovoj igri, jako frustrirajuće i glupo. Uopšte ne mogu da rezonujem zašto su game designeri mislili da je ovo skroz kul. Bilo bi kul ukoliko bi svaka trka bila puna pravih igrača, ali to je skoro nemoguće, makar u mom slučaju. Skoro svaka trka je bila ispunjena AI vozačima i pravila su bila ista kao da ste u lobiju sa pravim vozačima. Glupost, kao što rekoh.

Sada, sve ovo su problemi koji bi realno mogli da se poprave patchevima, ako razvojni tim želi da uloži vreme, jer u ovom obliku, ispod bagovite i problematične površine se krije dobra igra. Samo je problem u tome što da bi neko video dobru igru mora baš da bude uporan i da zaboravi na nebuloze koje postoje u ovom naslovu.

Tako da, prelepa mapa, divni grad, sasvim okej i zadovoljavajuća vožnja pate zbog gluposti koji je razvojni tim odlučio da ubaci kako bi igra nekome tamo bila zanimljivija, na papiru. Često deluje kao da je ovo F2P mobilni naslov koji nagrađuje samo grind, što ne bi trebao da bude slučaj za igru koja se prodaje po skoro punoj ceni.

Pošto nisam uključio igru par dana, sve ovo pišem sa rezervom i o stanju igre kakva je bila pre nekoliko dana, tako da se nadam da će uskoro doći neki patch koji će ispraviti sve nelogičnosti i nekako ubaciti offline iliti SP režim, nešto kao što je bilo u Test Drive Unlimited 1, jer je to bio prototip, ali ponovo, savršen šablon koji su pratili svi ostali developeri i izbacivali sjajne igre sa tim sistemom. Tako da ne vidim razlog za izmišljanje tople vode što bi rekli.

1 Like