U današnje vreme cozy, odnosno, udobne igre su poprilično preplavile indie gaming tržište. Mnogo malih developera, nakon što su videli uspeh igara kao što je Stardew Valley, je krenulo na da nudi udobna i opuštajuća iskustva igračima, ali nije uvek bilo tako. Nekada davno, Story of Seasons / Harvest Moon je bio praktično jedini serijal koji je nudio ovako nešto. Iako ovaj serijal danas ima mnogo više konkurencije, The Grand Bazaar dokazuje da čak i starog mačka možete naučiti novim trikovima. Naime, Story of Seasons: The Grand Bazaar je uglavnom poznata formula ali sa toliko jednostavnih ali zabavnih inovacija, da mi je bilo teško da prestanem sa igranjem.
Kao i uvek, vi ste novi farmer u gradu
Kao i većina Story of Seasons / Harvest Moon igara, vi igrate kao mladi farmer koji dobija komad zemlje i cilj vam je da zarađujete i živite od toga, dok napredujete kroz glavnu priču. Na raspolaganju vam je parče plodne zemlje gde možete da sadite i žanjete useve, štala gde odgajate životinje, kao i sam grad i okolina gde možete da skupljate plodove, rudarite, pecate, i svašta još. Igra se sastoji od 4 sezone gde svaka traje 30 dana, i svaka predstavlja jedno godišnje doba sa svojim usevima i aktivnostima.
Svaki dan imate određeno vreme gde je potrebno da odradite sve ili nešto od gore navedenih aktivnosti pre nego što legnete na spavanje i onda isto to radite ispočetka. Naravno, sav vaš trud nije uzaludan jer sve što proizvedete na farmi, možete i da prodate. Pomoću novca možete da unapređujete farmu tako što ćete proširiti zemlju, kuću, unapredite oruđe i ostalo. Ovakav tip napretka je oduvek davao Harvest Moon /Story of Season igrama vrlo zarazan gameplay, jer je pravo uživanje gledati kako iz dana u dan vaša mala farma se pretvara u profitabilnu industriju… pa… svega.
Story of Seasons: The Grand Bazaar sve ovo radi vrlo dobro i pravo je bilo uživanje (ponovo) proći kroz ceo taj proces. Mada, već smo sve ovo videli u prošlim igrama iz serijala kao i mnogim indie / cozy igrama, ali srećom, The Grand Bazaar nudi jednu vrlo unikatnu i zabavnu mehaniku, po čemu je i dobila naslov.
Svi na pijacu
Do sada u serijalu, pare smo dobijali tako što useve i proizvode ostavimo u jednoj kutiji pored farme i sledećeg dana nam se magično stvore pare. E pa, The Grand Bazaar ovo popravlja tako što predstavlja… The Grand Bazaar. U suštini, ovo je samo mini-game gde prodajete svoje proizvode na pijaci. U početku sam se bojao da će igra samo zakomplikovati mehaniku dobijanja novca, ali sam se prijatno iznenadio koliko mi zapravo prija ova inovacija.
Svake in-game subote, ceo grad (i okolni gradovi) dolaze na pijacu. Vi lepo stavite sve šta imate na vaš štand i zvonite zvoncem kako bi privukli mušterije. Bojao sam se da ću morati da mikro-menadžujem svaki predmet ili da se cenjkam sa kupcima, ali sve je neverovatno jednostavno. Kupci priđu kad nešto žele, vi pritisnete jedno dugme, prodate predmet, i to je to. Cene se same postave i vrlo je lako staviti nove proizvode kada se stari prodaju.