Star Wars Outlaws - Recenzija (In progress)

Star Wars, franšiza koja nstavlja da daje, posle više od pedeset godina. U tom period smo dobili devet filmova, neki jesu bili sumljivog kvaliteta, ali to su ipak filmovi, mada ono šta nas više zanima su igre. U istom periodu je izašao, pa bezbroj igara. Naravno ne bezbroj ali neverovatno više nego što iko može da zamisli, koje pokrivaju aposlutno sve žanrove. Protekle par godine su nova renesansa kod Star Wars igara, i dobili smo neke stvarno kvalitetne naslove, Star Wars Jedi franšizu recimo kao i Battlefront 1 i 2, koji su bili neverovatno popularni i verno prenosili bitke iz filmova na našim konzolama i PC uređajima. U ovom periodu, nikada nismo dobili pravu Star Wars avanturu. Star Wars Jedi je više soulslike igra, RPG zahtevnija igra u kojoj možete uživati, ali koja ipak zahteva neki nivo fokusa. Star Wars 1313 je trebao da bude ta mračna avantura, ali je na žalost otkazan.

Upravo zbog svega toga sam se uvek pitao, dal i ćemo ikada dobiti pravu Star Wars avanturu, i baš u tim godinama smo dobili najavu za Star Wars Outlaws, prvu SW igru na kojoj radi Ubisoft ili bolje rečeno, njihov Massive Studios, koji je odgovoran za odličnu The Division franšizu. Prvi trailer je oborio sa nogu, bukvalno niko nije verovao da je to pravi gameplay, ali u međuvremenu Snowdrop Engine, koji pokreće ovaj naslov je demonstriran u pravom svetlu sa Avatar Frontiers of Pandora igrom i to je dokazalo da je sve moguće. Fast Forward do pre nekoliko dana kada sam dobio Outlaws i srećan kao dete odlučio da uskočim u igru, i vidim, šta je istina iz svih trailera, da li je Massive dostavio odličan proizvod, ili je ovo još jedna standardna Ubisoft igra sa sistemima i stvarima od kojih nam je svima preko glave.

Radnja se odvija u svetu Ratova zvezda između događaja iz filma “Imperija uzvraća udarac” (1980) i “Povratak džedaja” (1983). Priča prati Kaj Ves, mladog prevaranta koji okuplja tim za masivnu pljačku kako bi isplatila kriminalni sindikat. Igra se iz trećeg lica, a igrač istražuje otvoreni svet i učestvuje u raznim aktivnostima.

Kaj Vess, uprkos svojim sumnjivim veštinama, pokušava da preživi između snaga Imperije s jedne strane i kriminalnih sindikata kao što su Crimson Dawn i Ashiga klan i Jabbin sindikat s druge strane. Njena avantura vodi je kroz različite planete, susrete s raznovrsnim likovima i izazove koji testiraju njegovu snalažljivost i hrabrost. Dok se priča odvija, igrač ima priliku da istražuje bogatstvo Star Wars sveta, otkriva tajne i donosi odluke koje oblikuju ishod priče.

Iskreno, prvih sat vremena me je oduševilo. Sve šta sam video u igri je bilo toliko lepo prikazano i toliko verodostojno Star Wars univerzumu da mi je prosto bilo neverovatno da smo napokon dočekali ovu igru. Outlaws počinje naizgled mirno, Kay sa svojim ljubimcem Nixom, malenom lukavom životinjom koja će biti vaš verni saputnik, mora da zaradi malo keša kako bi popravila svoji svemirski brod. Ali brzo nakon toga, Kay se uvlači u probleme, prihvata posao koji ne bi trebala da prihvati i tada kreće potera za njom. Kay tada ide od jedne do druge lokacije, kako bi našla ljude kojima je moguće verovati, koji mogu da joj pomognu da ode sa ove planete. A kasnije, gluposti nastavljaju da je prate, tako da ona neće samo bežati iz takozvanih gradova, već će skakutati od planete od planete kako bi preživela i porazila sve svoje neprijatelje.

Mada, taj početak, dugo nisam osetio kako mi se ježi koža dok igram neku igru. Ovo moram da kažem sa dozom rezerve jer sam nekada bio jako veliki Star Wars fan, a ova igra me je baš ubacila iliti bolje rčeeno, vratila u taj mod od pre nekih 10-15 godina. Kay je u jednom trenutku krenula da beži kako bi spasila živu glavu, a tada je gameplay počeo da sija. U osnovi, gameplay mehanika je dosta slična recimo Uncharted serijalu, naravno misim najviše na četvorku. Kay može da se šunja i tiho eleminiše neprijatelje, moraće da skakuće i penje se po razne objekte i strme delove kako bi došla do svog odredišta, pucaće na neprijatelje iz zaklona kako bi ih ubila ili rushovati na njih i mlatiti pesnicama. Ceo taj koncept akcione avanture je odlično prenešen u ovoj igri i upravo zbog svega toga šta Kay radi me je podsetilo na Uncharted-like igre, ali ne u tom fazonu da je ovo blatantna kopija te franšize, već u fazonu, zašto ranije nismo dobili igru ovog tipa!

Prvi deo igre je poprilično linearan, jer vas uvodi u ovaj fantastični svet. Pokazuje vam sve osnovne mehanike koje sam pomenuo kao i jako dobru stvar da svakom konfliktu možete da priđete onako kako želite. Ovo me je malo podsetilo na Deus Ex, jer sam mogao da ulazim u razne metalne prolaze kako bi zaobišao protivnike i ubio ili onesposobio dok me niko ne vidi. Ceo taj gameplay momenat je jako opuštajuć i prava je lepota videti da je Massive odlučio da dozvoli igračima da igraju onako kako oni žele.

Čim dođete do uvodne špice, koja je nakon nekih sat vremena Gameplaya, igra malo usporava i pokazuje vam šta ustvari ona nudi i od čega je napravljena. Ovo je pre svega Open World naslov u kojem ćete moći da istražujete, lutate, završavate kako malene tako i velike zadatke, sakupljate novac, sirovine i delove za sve i svašta šta možete napraviti ili poboljšati u vašem inventaru.

Kao što sam napomenuo, cela prezentacija je vrhunska, dok muzika je čudna, drugačija od svega. Jeste da krećete da igrate iz sobice u kojoj Kay živi koja se nalazi iznad kantine, ali baš sam se iznenadio da ona u nekim treucima ne prati melodije koje su svima poznate. Ne kažem da ih nema, ali mi se čini da je razvojni tim imao nekako malo više slobode i hrabrosti da ubaci dguračije numere, drugačiju muziku, koja, moram priznati, iako nije svima poznata i iako je nova, odlično završava posao i prati radnju i dešavanja na ekranu.

3 Likes

Brate, pišes za Kay prvo u muškom rodu pa onda u zenskom. Odluči se se kog je pola glavni lik.

Haha jedno mesto “isplatio”

Znaš da se “prevarant” ne menja po rodovima, zar ne “brate”?

Isto tako, zar ne vidiš da piše “in progress” gore?

2 Likes

Rekao bih nekoliko mesta, ali si brzo editovao. Mislim da sam pridevsku zamenicu “njegov” procitao nekoliko puta.

Nope, to nisam menjao, možda si se ti zajebao, imam text u wordu pored koji nije editovan.

Editovano je samo “isplatio”, čak sam se ja zajebao tu jer sam napisao “prevarant” a žurio sam.

Svakako text nije kompletan, in progress je, fali fazon još jedna A4 strana svega, to ću završiti u narednih sat vremena

Daca je perfekcionista pazi se Milane slovnih gresaka :sweat_smile:

Isti vibe imam kada gledam snimke. San snova za svakog Star Wars fana. Jedva cekam, samo sto ne mogu bas da smandrljam Wukonga za par dana, pa cu poceti tek nakon toga.

2 Likes

Jos jedan jako lep opis.
Hvala. Opet pomoc u odlucivanju. Da, definitivno kao WS lozana cu ovo da igram.

Ono sto me smara i moja glavna zamerka je:
A kada cemo dobiti avanturu sa dzedajima?
Stvarno me ne zanima avantura sa baba serom, placenim ubicama i ostalim govnoskretnicarima iz SW univerzuma.

Jbt hocu da igram sa dzedajima platim svetlosnom sabljom i cao!

2 Likes

To kada dobijemo Jedi Academy 2 :smiley:

1 Like

Znaci tesko :grin:

Jedva čekam da zaigram ovo za neke dve nedelje kad budem konačno u mogućnosti. Nadam se da će bug sa progresijom biti sređen dotle.

E ja to nisam imao.

Recimo kada mi je igra bila suspended, ugasio konzolu i nastavio, pisalo mi je da sam izgubio ubisoft server konekciju i da ne mogu da sačuvam, ali u igri sam regularno dobijao autosejvove i nisam imao problema nikakvih, da kucnem u drvo.

Ni oni nisu znali kog je roda… Na kraju su stavili da bude gej :joy: Jer je to iz nekog razloga jako bitno da znamo i sva woke sranja koja sad guraju u njihove igre. Zajedno sa AC Gde je lik em crn nepostojeći samuraj, em gej. Niđe veze ali dobro.

2 Likes

Yasuke jeste postojao

Ma videlo se po trejlerima da je zensko. Nego kada se meni “otkljucava” igra na Ubi+ Premium jel zna neko?

Jeste… Smuraj bio nije. Gej samuraj pogotovo. :joy: Nego su uzimali info sa Wikipedie gde je lik - koji je pre par godina hteo da boost-uje prodaju svoje fiktivne knjige (koju je opisao kao istorijski tačnom) malo po malo dve godine pred launch knjige, menjao informacije da odgovaraju opisu svojoj knjizi i svemu o čemu je on pisao i na kraju kad su provalili ljudi o čemu se radi, da je menjao istoriju nečije kulture i sl, lik pogasio sve mreže i “nestao” :joy: A ovi iz Ubi-a uzeli sav info odatle tvrdeći da je istorijski tačno. Čak su i simbole uzimali koji veze s vezom nemaju pa su se kao “izvinjavali” ali na foru “edicije su već odštampane i žao nam je što se vređate na naše proverene odluke u igri”
Ali neću u ovoj temi o toj igri, samo je debilno da se takva sranja forsiraju u igrama.
Svakako pohvale za izdvojeno vreme za recenziju.

1 Like

Ne bih se baš složio.

Baci pogled na internet: Yasuke | African Samurai, History, Oda Nobunaga, & Japan | Britannica

Evo samo jedan proveren primer. Ali uzmi u obzir da istoričari potvrđuju njegovo postojanje, što nije nemoguće s obzirom da su robovi stizali u japan sa stvih strana u to doba. Jesi li gledao Shogun uopšte :D.

Informacije o Yasukeu su bile popularne mnogo ranije nego pre par godina. Bukvalno u celom 20. veku se priča o njemu a i ranije.

Off topic. Ovde samo o gejevima u svemiru molim lepo hvala.

3 Likes

1 Like